icon

Kde podstúpiť účinné protialkoholické liečenie?

mirus24
15. máj 2025

Ahojte, partner chce ísť na protialkoholické liečenie - pije roky, po milión sľuboch som to už nezvládla a rozišli sme sa. Každý sme išli bývať inde, aj keď v jednom meste. Piť samozrejme začal ešte viac, prišiel o prácu, výsledky pečeňových testov katastrofálne, je úplne na dne. Ale sme stále v kontakte, stretáva sa so synom, snažíme sa mu čo najviac pomôcť lebo mi stále na ňom záleží a hlavne aj on CHCE riešiť svoje problémy v prvom rade protialkoholickým liečením, takú podmienku som mu dala aj ja ak si chceme začať budovať vzťah odznova lebo alkoholom sa úplne všetko pokazilo. Bol už u psychiatričky, odporučila mu podstúpiť detox a následne liečenie. Ide o to že sme sa vždy rozprávali o liečení na Prednej Hore lenže neviem sa tam dovolať, budem skúšať zasa zajtra ráno no pochybujem že sa tam dostaneme v nejakej blízkej dobe. A práve to on potrebuje lebo v noci nespáva, veľmi málo je lebo sa mu ťažko prehĺta, má vysoký tlak, trasie ho,,,no úplne hrôza. Boli sme aj u lekára ale odtiaľ iba odporučenie na liečenie, nič iné. No a vyskytla sa možnosť, že môže hneď v pondelok nastúpiť na detox a odtiaľ rovno do Veľkého Zálužia. Zdá sa mi to ideálna príležitosť ako to zvládnuť v čo najbližšom čase ale odrádza nás od toho okolie že tam je slabé to liečenie, nepomôžu ľuďom, on dokonca čítal recenzie, že ľudia prišli odtiaľ v ešte horšom stave ako odišli tam, že sa tam dá dostať k alkoholu, že sa tam nie celkom dobre správajú k pacientom,,,no úplne zle. Píšem sem pre to, že vás chcem poprosiť či máte niekto skúsenosti so Zálužím, prípadne mi napíšte svoje skúsenosti s hocijakým protilkoholickým liečením čo by nám pomohlo rozhodnúť sa či podstúpiť túto šokovú terapiu, ktorá prišla takmer zo dňa na deň alebo čakať na tú Prednú horu alebo skúšať ešte niečo iné?? Potrebuje sa aj psychicky pozbierať lebo sa mu stalo za posledné mesiace veľa zlých vecí a je straaaaašný pesimista. Podelíte sa so mnou prosím o svoje skúsenosti? 🙏

momo00
15. máj 2025

No neviem ako je to pri alkoholik och. Kamarátka tam bola kôli psychickým atakom. A ona si to v Zaluží chválila. Že jej tam pomohli. Aj psychológovia, aj lieky jej dobre nastavili.

koniarova
15. máj 2025

Ty si myslíš, že teraz si bude vyberať? Môžete byť radi, že ho aj do toho Zaluzia zoberú. Absolútne nechápem, nad čím rozmýšľate..priateľ má absťák jak sviňa, potom chytí depku. Hneď Žalúzie.
Žalúzie je dobré, pomôžu mu tam. Len či tam on vydrží.

hopatko
15. máj 2025

Tiez som toho nazoru, ze zbytocne spekulujete. Mozete byt radi, ze vas do Zaluzia zoberu a maju pre neho miesto. Je tam krasne prostredie a velky park na prechadzky...
A teda pravidelne mi tam skonci kamos s bipolarnou poruchou, chodievam na navstevy, on si velmi pochvaluje. Ak clovek chce, tak mu tam urcite pomozu.

koniarova
15. máj 2025
@hopatko

Tiez som toho nazoru, ze zbytocne spekulujete. Mozete byt radi, ze vas do Zaluzia zoberu a maju pre neho miesto. Je tam krasne prostredie a velky park na prechadzky...
A teda pravidelne mi tam skonci kamos s bipolarnou poruchou, chodievam na navstevy, on si velmi pochvaluje. Ak clovek chce, tak mu tam urcite pomozu.

@hopatko presne tak. Musí chcieť. Len tí alkoholici si tam potom nájdu všetko možné, prečo to nejde. A je väčšinou po snahe. Vydrží máloktorý z nich.

mirus24
autor
15. máj 2025

Ďakujem 🙏 tiež si myslím že je to možno znamenie že sa to takto ´na šupu´ môže vybaviť a nemáme špekulovať. Ja som mala skôr obavu aby ho nejaký zlý prístup neodradil, ale pravdu máte že ak bude chcieť vykľučkovať a vzdať všetku snahu tak si nájde hoc akú výhovorku. Tak nám držte palce aby to zvládol a uvedomil si že život bez alkoholu je oveľa pestrejší a krajší ❤

koniarova
15. máj 2025
@mirus24

Ďakujem 🙏 tiež si myslím že je to možno znamenie že sa to takto ´na šupu´ môže vybaviť a nemáme špekulovať. Ja som mala skôr obavu aby ho nejaký zlý prístup neodradil, ale pravdu máte že ak bude chcieť vykľučkovať a vzdať všetku snahu tak si nájde hoc akú výhovorku. Tak nám držte palce aby to zvládol a uvedomil si že život bez alkoholu je oveľa pestrejší a krajší ❤

@mirus24 držte sa.

marianarem
15. máj 2025

@mirus24 Kamoskin byvaly tam bol a bol to uspech, vydrzal potom bez pitia.

veronikamala1
15. máj 2025

@mirus24 viete, pre alkoholika bude každé liečenie peklo. A je úplne jedno či bude tam, alebo tam. Musí si prejsť celým procesom a hlavne vydržať. Podporte ho v tom Záluží. Nehľadajte mínusy, ale plusy. Niečím ho motivujte, aby mu bolo jedno kam ide. Dôležité je, aby sa odtiaľ vrátil zdravý.

koniarova
15. máj 2025
@veronikamala1

@mirus24 viete, pre alkoholika bude každé liečenie peklo. A je úplne jedno či bude tam, alebo tam. Musí si prejsť celým procesom a hlavne vydržať. Podporte ho v tom Záluží. Nehľadajte mínusy, ale plusy. Niečím ho motivujte, aby mu bolo jedno kam ide. Dôležité je, aby sa odtiaľ vrátil zdravý.

@veronikamala1 presne tak. Tlieskam. 👏👏👏

veronikamala1
16. máj 2025
@koniarova

@veronikamala1 presne tak. Tlieskam. 👏👏👏

@koniarova ďakujem. Môj otec bol alkoholik, pred troma mesiacmi umrel. Stále tvrdil, že on dokáže kedykoľvek prestať. Vždy len na chvíľu. Viem podľa neho aké je to ťažké. Pred rokom prišiel o zrak a to ho už úplne položilo. Každý človek musí v sebe nájsť toho bojovníka a hlavne chcieť. Preto píšem, aby ho motivovala, bude to veľmi potrebovať

veroni2
17. máj 2025
@mirus24

@mirus24 Mala som tam maminku. 3 mesiace. Povedala ze hrúza s odvykackoy, ale dala to. Pomohla jej aj súkromná izba len s jednou ženou. Ale bola s poplatkom. Myslim si, ze jej liečba pomohla, vdaka Bohu. Na pobyt si nestazovala. Uz su tomu 5 rokov, ale je spat moja maminka. Držte sa a verim, ze to zvládne.

miladka234
17. máj 2025

Ahoj, mrzí ma Tvoja situácia. Chápem, ze si chcete vybrať to najlepšie. Najdôležitejšie je ale to, ze on naozaj chce. Ak teraz nepije, ma silné abstinenčné príznaky, to tie trasy a ze nevie jest, nervozita atď.
Ak máte tu možnosť ist do Zaluzia, určite nech ide.
Môj brat tam bol, bolo to v čase korony, tiež som mu pomáhala vsetko vybaviť, lebo bol uplne mimo...mne dali termín do dvoch týždňov. Boli na izbe traja, mal aj sedenia s psychologickou, psychiatrickou, počúvali hudbu, skupinové terapie a mohol aj robiť vonku, jeho to bavilo, to okolie tam, sadili a takéto veci do záhrady pod dohľadom. Jemu pomáhalo aj to, ze mohol ist von a pracovať. Tiež vravel, ze viacerí muži tam boli aj druhy tretí krát. Ale to je individuálne. Brat je teraz uz takmer 4 rok bez alkoholu. Viac sa tam nevrátil, aj ked hovoril, ked ho prepustili, ze možno este na taky krátky pobyt, ze posilňujúci by išiel, ale uz nesiel potom. Chodí k psychiatricke, berie stale lieky, ale nepije. Býva slušne v podnájme, ma dcéru uz veľkú, posiela aj jej peniaze, stará sa, snaží sa...pred tým bol na tom ozaj velmi zle, finančne aj co sa týka bytovej situácie, aj dlhý veľké... verím, ze to s nim bude dobre.
Držím Vám palce a vyjadrujem obdiv voči Tebe, ze mu takto chceš pomôcť, on si to teraz sám nevie.

maya_hi
17. máj 2025

@mirus24 Držím palce aby ste vôbec niekde našli miesto. Je problém dostať sa na psychiatriu, na terapie aj na protialkoholické liečenie. 🫤

mirus24
autor
17. máj 2025
@maya_hi

@mirus24 Držím palce aby ste vôbec niekde našli miesto. Je problém dostať sa na psychiatriu, na terapie aj na protialkoholické liečenie. 🫤

@maya_hi práve tohto som si ja vedomá že sa mi podaril malý zázrak, pretože som to vybavovala iba od tohto štvrtku a termín dostal hneď v pondelok ráno na psychiatriu na dettox a odtiaľ vo štvrtok rovno do Zálužia. Asi pri mne stáli všetci anjeli strážni keď som to vybavovala a ja im za to ďakujem 🙏 Ale čo z toho baby.....keď sa to všetko vybavilo tak on hodil spiatočku 😢 Že on nikde ísť nemôže, nedá to...najhoršie že ani skúsiť to nechce. Absolútne to hodil cez palubu a ja som z toho zúfalá. Motivovala som ho dostatočne si myslím, dokonca 6 ročný syn ho objal a povedal mu "tatinko ty to zvládneš", partner pri tom plakal od dojatia a teraz toto...ja neviem čo mám robiť? Ako ho mám presvedčiť??? Vie že keď pôjde na liečenie a zvládne to tak máme všetci šancu na nový život ako rodina. No ide si svoje. Úplne sa z toho posral...prepáčte za slovíčko no som na pokraji zúfalstva 😵
Tvrdí že prestane sám ale takých sľubov som sa ja už napočúvala 😔 Mali sme takúto situáciu aj pred pár rokmi, kedy prišiel prvý krát o prácu kvôli alkoholu ale vtedy to došlo iba do štádia že mu obvodný lekár napísal odporučenie na liečenie, potom už u psychiatričky ústavnú liečbu odmietal. Presvedčila som ho aspoň na ambulantnú, no to nemalo vôbec žiadny zmysel. Preto som bola "šťastná" keď teraz chcel, sedel pri mne kým som to obvolávala... Bojím sa že keď toto teraz odmietneme, prešvihneme šancu a už sa nám takéto niečo nemusí podariť. Ozaj neviem čo mám ešte spraviť, ako ho presvedčiť 😔

maya_hi
17. máj 2025
@mirus24

@maya_hi práve tohto som si ja vedomá že sa mi podaril malý zázrak, pretože som to vybavovala iba od tohto štvrtku a termín dostal hneď v pondelok ráno na psychiatriu na dettox a odtiaľ vo štvrtok rovno do Zálužia. Asi pri mne stáli všetci anjeli strážni keď som to vybavovala a ja im za to ďakujem 🙏 Ale čo z toho baby.....keď sa to všetko vybavilo tak on hodil spiatočku 😢 Že on nikde ísť nemôže, nedá to...najhoršie že ani skúsiť to nechce. Absolútne to hodil cez palubu a ja som z toho zúfalá. Motivovala som ho dostatočne si myslím, dokonca 6 ročný syn ho objal a povedal mu "tatinko ty to zvládneš", partner pri tom plakal od dojatia a teraz toto...ja neviem čo mám robiť? Ako ho mám presvedčiť??? Vie že keď pôjde na liečenie a zvládne to tak máme všetci šancu na nový život ako rodina. No ide si svoje. Úplne sa z toho posral...prepáčte za slovíčko no som na pokraji zúfalstva 😵
Tvrdí že prestane sám ale takých sľubov som sa ja už napočúvala 😔 Mali sme takúto situáciu aj pred pár rokmi, kedy prišiel prvý krát o prácu kvôli alkoholu ale vtedy to došlo iba do štádia že mu obvodný lekár napísal odporučenie na liečenie, potom už u psychiatričky ústavnú liečbu odmietal. Presvedčila som ho aspoň na ambulantnú, no to nemalo vôbec žiadny zmysel. Preto som bola "šťastná" keď teraz chcel, sedel pri mne kým som to obvolávala... Bojím sa že keď toto teraz odmietneme, prešvihneme šancu a už sa nám takéto niečo nemusí podariť. Ozaj neviem čo mám ešte spraviť, ako ho presvedčiť 😔

@mirus24 alkoholizmus je vždy dôsledok, nie je to primárny problém. Ak nič iné, nech ide aspoň na psychoterapiu. Je nejaký dôvod, prečo začal piť. Ak ten neodstráni, vždy sa bude k pitiu vracať. A ako ho donútiť? Nuž dať mu na výber. Buď rodina, alebo alkohol.

maury
18. máj 2025

Veľké Zálužie alebo Predná Hora - tam majú program liečenia, kde sa môže zapojiť aj rodina.

veronikamala1
18. máj 2025
@mirus24

@mirus24 mňa ešte napadla jedna vec. Keď otec ešte žil, tak mu psychiatrička odporučila aj takú akoby farmu pre alkoholikov. Idem to skúsiť vygooglit.

veronikamala1
18. máj 2025
@veronikamala1

@mirus24 mňa ešte napadla jedna vec. Keď otec ešte žil, tak mu psychiatrička odporučila aj takú akoby farmu pre alkoholikov. Idem to skúsiť vygooglit.

@veronikamala1 kým to nájdem, skúste sú pozrieť ešte túto liečebňu. Majú tam aj také rodinné akoby terapie. Viem ze sa tam rôzne motivujú, pomáhajú si. Možno by mu pomohli keby ste sla na par sedení a nim. Na rozbeh. Nech vie ze v tom nie je sám.
http://liecebnarieka.sk/

veronikamala1
18. máj 2025
@veronikamala1

@veronikamala1 kým to nájdem, skúste sú pozrieť ešte túto liečebňu. Majú tam aj také rodinné akoby terapie. Viem ze sa tam rôzne motivujú, pomáhajú si. Možno by mu pomohli keby ste sla na par sedení a nim. Na rozbeh. Nech vie ze v tom nie je sám.
http://liecebnarieka.sk/

@veronikamala1 toto je napríklad jedna z takých "fariem"
https://ozdobrypastier.eu/
Je to dosť také s vierou spojené, ale tí ľudia tam hlavne manuálne pracujú. Niečo tvoria. Učia sa žiť tak aby nemuseli piť. Popozerajte aj spolu s partnerom.

luccija
18. máj 2025

@mirus24 v takomto psychickom stave do pár dní bude piť, keď nenastupi.Ked už pred pár rokmi mu pisala lekárka odporúčanie a nešiel a pije ďalej tak vidíš, že sa nic nezmenilo a ani sa o nič nepokúsil, keď dostal teraz šancu.
Úprimne?dopadne to velmi zle a ty si to naivne malujes na ružovo, že to bude nový začiatok a možno sa k sebe vrátite.Prepac...toto je typické správanie závislého človeka výhovorky, klamstvá, manipulácia.On nemá čas na spekulovanie buď, alebo....a aj, keď prejde liečením a príde do reality je obrovská šanca, že do toho spadne znova.Drzim palce
a si to naivne malujes na ružovo, že

mirus24
autor
18. máj 2025
@luccija

@mirus24 v takomto psychickom stave do pár dní bude piť, keď nenastupi.Ked už pred pár rokmi mu pisala lekárka odporúčanie a nešiel a pije ďalej tak vidíš, že sa nic nezmenilo a ani sa o nič nepokúsil, keď dostal teraz šancu.
Úprimne?dopadne to velmi zle a ty si to naivne malujes na ružovo, že to bude nový začiatok a možno sa k sebe vrátite.Prepac...toto je typické správanie závislého človeka výhovorky, klamstvá, manipulácia.On nemá čas na spekulovanie buď, alebo....a aj, keď prejde liečením a príde do reality je obrovská šanca, že do toho spadne znova.Drzim palce
a si to naivne malujes na ružovo, že

@luccija viem že som naivka...veľa krát som uverila, veľa krát som zostala sklamaná. A terajšia situácia je toho dôsledok 😢 Ale ja som urobila všetko čo som mohla, teraz je to iba na ňom. Tvrdí si svoje...že to zvládne sám. Uvidíme. Máme už každý svoj život tak ako si ho kto zariadi tak bude mať. Nechcem sa ďalší krát namotať na jeho sľuby

kata1612
1. sep 2025
@mirus24

@luccija viem že som naivka...veľa krát som uverila, veľa krát som zostala sklamaná. A terajšia situácia je toho dôsledok 😢 Ale ja som urobila všetko čo som mohla, teraz je to iba na ňom. Tvrdí si svoje...že to zvládne sám. Uvidíme. Máme už každý svoj život tak ako si ho kto zariadi tak bude mať. Nechcem sa ďalší krát namotať na jeho sľuby

@mirus24 dobry den. Mozem sa opytat ako to dopadlo? Posunuli ste sa niekam?
Žiaľ mame podobný prípad.
Lieci sa 4 mesiac. Ale nedari sa .
Pred 2 týždňami ho obvodna poslala do nemocnice na detox.
Bol tam týždeň. Sami ho prepustili..
Týždeň vydrzal bez . A pije zas.
Ja som už psychicky na dne z neho.
Môj chce aj na detox išiel sám . Teraz sa tiež pýta naspet do memocnice.
Ale stále spadne do toho.
Psychiatricka mala dovolenku cely minulý týždeň.
Dnes dcerka nastupovala do školy tak sme nestihli.
Snáď zajtra sa podarí. Uvidíme co povie

mirus24
autor
1. sep 2025
@kata1612

@mirus24 dobry den. Mozem sa opytat ako to dopadlo? Posunuli ste sa niekam?
Žiaľ mame podobný prípad.
Lieci sa 4 mesiac. Ale nedari sa .
Pred 2 týždňami ho obvodna poslala do nemocnice na detox.
Bol tam týždeň. Sami ho prepustili..
Týždeň vydrzal bez . A pije zas.
Ja som už psychicky na dne z neho.
Môj chce aj na detox išiel sám . Teraz sa tiež pýta naspet do memocnice.
Ale stále spadne do toho.
Psychiatricka mala dovolenku cely minulý týždeň.
Dnes dcerka nastupovala do školy tak sme nestihli.
Snáď zajtra sa podarí. Uvidíme co povie

@kata1612 Nakoniec to dopadlo tak, že som ho na ten detox napokon presvedčila, že keď už nie liečenie tak aspoň to. Ale na psychiatrii vydržal pol dňa, podpísal reverz. Nezvládol tie stavy tam, a vôbec to na neho nepôsobilo odstrašujúco, že tak môže skončiť aj on. Absolutne. Stále tvrdil že on to zvládne sám. No ale dokázal to "až" 2 týždne. Prvá hádka medzi nami a sťal sa ako delo 🙈 Potom nejaký čas pil, stále každý deň. Nie veľa, ale tých pív bolo dosť každý deň. Ja som to vzdala, tým že sme už nebývali spolu tak som ho nechala ísť svojou cestou, nech sa dostane ešte do väčších sračiek ako bol (prepáčte za výraz ale bolo toho vážne príliš, chyba za chybou). Netlačila som už na neho lebo to som mohla rozprávať dookola to isté, išlo to mimo neho, úplne. Ale zrazu sa rozhodol sám že chce ísť na liečenie, už prestal spávať v noci, bolo to už moc zlé. Ale dohodol sa v tom Záluží, že ho zoberú bez detoxu u nás na psychiatrii - že mu ho urobia tam. Nastúpil, 10 týždňov sa mu počítalo až po detoxe, je tam už druhý mesiac a podľa toho čo vraví, uvedomil si toho už veľmi veľa. Pomáhajú mu tie komunity tam, vidieť že to čo prežíva on prežíva veľa alkoholikov, prestal sa ľutovať a maká na sebe. Veľmi mu držíme palce, a uvidíme čo bude keď vyjde z toho ´sterilného´ prostredia.
Keď by som si to mala premietnuť spätne, či som urobila dobre, že sme od neho so synom odišli, tak určite áno. Urobila by som to tak isto aj s odstupom času. Pretože keď sme boli spolu tak to bolo dookola to isté, sypal si popol na hlavu, sľuboval že prestane, že bude lepšie...ale vždy to skončilo iba pri tých sľuboch. Síce som mu tým prevrátila život hore nohami, pretože po našom odchode sa mu zosypalo všetko, okrem nás prišiel aj o prácu, bývanie, ozaj o všetko. Ale trochu si v tom ´poplával´ a rozhodol sa sám a to je podstatné. Už len vydržať abstinovať...

mirus24
autor
1. sep 2025
@mirus24

@kata1612 Nakoniec to dopadlo tak, že som ho na ten detox napokon presvedčila, že keď už nie liečenie tak aspoň to. Ale na psychiatrii vydržal pol dňa, podpísal reverz. Nezvládol tie stavy tam, a vôbec to na neho nepôsobilo odstrašujúco, že tak môže skončiť aj on. Absolutne. Stále tvrdil že on to zvládne sám. No ale dokázal to "až" 2 týždne. Prvá hádka medzi nami a sťal sa ako delo 🙈 Potom nejaký čas pil, stále každý deň. Nie veľa, ale tých pív bolo dosť každý deň. Ja som to vzdala, tým že sme už nebývali spolu tak som ho nechala ísť svojou cestou, nech sa dostane ešte do väčších sračiek ako bol (prepáčte za výraz ale bolo toho vážne príliš, chyba za chybou). Netlačila som už na neho lebo to som mohla rozprávať dookola to isté, išlo to mimo neho, úplne. Ale zrazu sa rozhodol sám že chce ísť na liečenie, už prestal spávať v noci, bolo to už moc zlé. Ale dohodol sa v tom Záluží, že ho zoberú bez detoxu u nás na psychiatrii - že mu ho urobia tam. Nastúpil, 10 týždňov sa mu počítalo až po detoxe, je tam už druhý mesiac a podľa toho čo vraví, uvedomil si toho už veľmi veľa. Pomáhajú mu tie komunity tam, vidieť že to čo prežíva on prežíva veľa alkoholikov, prestal sa ľutovať a maká na sebe. Veľmi mu držíme palce, a uvidíme čo bude keď vyjde z toho ´sterilného´ prostredia.
Keď by som si to mala premietnuť spätne, či som urobila dobre, že sme od neho so synom odišli, tak určite áno. Urobila by som to tak isto aj s odstupom času. Pretože keď sme boli spolu tak to bolo dookola to isté, sypal si popol na hlavu, sľuboval že prestane, že bude lepšie...ale vždy to skončilo iba pri tých sľuboch. Síce som mu tým prevrátila život hore nohami, pretože po našom odchode sa mu zosypalo všetko, okrem nás prišiel aj o prácu, bývanie, ozaj o všetko. Ale trochu si v tom ´poplával´ a rozhodol sa sám a to je podstatné. Už len vydržať abstinovať...

@kata1612 ...tým ti nechcem povedať že ho máš opustiť, každý človek je iný...no u nás k tomu už muselo dôjsť. A ver, že sme si potom prešli dosť ťažkým obdobím ale som rada, že som sa tak rozhodla. Síce som mu aj potom veľa pomáhala, ak potreboval vybaviť psychologičku, aj som tam s ním išla, aj do toho Zálužia tiež,,,neotočila som sa mu chrbtom, dala som mu aspoň trochu pocit, že s pomocou sa na mňa môže vždy obrátiť ale iba v prípade, že to pomôže popasovať sa s problémom alkoholizmu, nie s finančnou podporou aby peniaze prepíjal a potom si požičiaval,,,alebo s poskytnutím strechy nad hlavou,,,toto nie, vo finančných problémoch aj vo chvíľach samoty som ho nechala, až pocíti následky svojho správania.
V problémoch sú vždy dvaja, ja som tiež narobila veľa chýb ale snažím sa na nich vždy poučiť a neriešim ich alkoholom. Toto je cesta do záhuby

anonym_701af5
8. nov 2025

Ahojte,ako sa ďalej vyvíjajú vaše príbehy?