icon

Keď nie je možné kojiť

larosabigi
27. feb 2018

Ahojte. Trpím refluxom od narodenia. Brala som aj lieky na to. Ktoré som teraz vysadila kvôli tehotenstve. A tým padom moje tehotenstvo je boj. Vôbec nemám pocit že tehotenstvo je najkrajším obdobím ženy. Som nervózna z toho že mám Reflux, nič nepomáha. Nič nemôžem zjesť čo by som chcela. A to si neviem predstaviť že by som takto mala fungovať mesiace po pôrode. Tie lieky čo sa dávajú na Reflux idú aj do materského mlieka. Čiže mi jedine zostava dávať umelé mliečko. Ako sa to potom rieši v pôrodnici ? Má niekto skúsenosti ? Viem že to mám ešte ďaleko do pôrodu ..

joja101
27. feb 2018

ako myslis v nemocnici? oni malej alebo malemu mliecko daju. zvycsa davaju ha-ckovy nutrilon. to ho sa bat nemusi, ze by tam ostalo hladne

svetlana35
27. feb 2018

@larosabigi ja som nekojila lebo maly bol predcasne a bol dlho v inkubatore. No vporodnici to unguje tak, ze mas prikladat a potom si ides pytat umele mliecko a dokrmis. Ja som to nerobila lebo mlieko som nemala tak normalne som si pytala mliecko a dali mi akoaj tym co dokrmovali. Kolko som potrebovala, nebol s tym problem, Domov mi dali plechovku Nutrilonu pre predcasniatka aby som mala pokial mi doktorka predpise. Nebol s tym vobec problem

kacena4
27. feb 2018

ahojko ja som tazka astmaticka lieky som brala aj pocas tehu, (pozeram ze mamicky to zle chapu nie dieta je chore ale ty ☹) ide o to, ze neviem ake lieky beries si brala, ale treba sa dohodnut s gastroenterologom ci nie su lieky ktore najmenej ovplivnuju tehu popr. prechod do materskeho mlieka, alebo ci nie je nejaka alternativa napr caje... ktore by si mohla pocas tehu ci dojcenia treba vsetko vyskusat. pre babatka existuje nutriton je to zahustovadlo stravy/mlieka skus si ho kupit a pred jedlom vyskusat dat aby si nemala reflux neviem ci to pomoze tebe kedze si dospelacka ale za pokus to stoji mozno existuju ine nahrady na zahustenie stravy, mozno nejake nutridrinky na ger. treba sa len informovat na gastre a hladat alternativy. ja som aj kojila aj brala lieky, kedze bez liekov by som nemohla existovat a lieky isti do mat. mieka min. v dnesnej dobe su lieky ktore prechadzaju minimalne do mlieka vzhladom k tomu kolko inych latok dieta dostane v umelom mlieku ci nedostane vzdy je to mateske najlepsie ... drzim ti palceky

libawet
27. feb 2018

@joja101 úplne mimo misu sa spýtam - " prečo dávajú deťom v pôrodnici teraz umelé mlieko, keď žena kojí? "

larosabigi
autor
27. feb 2018

@kacena4 ja mám takého divného gastroenterológa... Mám lieky môžem ich občas použiť ale nie často a pravidelne. Ja mám problémy že mi nedoviera zvieracie pažeráka a tým pádom ide potom hore kyselina. A dosť často grgam. Bežne dostupné lieky na potlačenie kyseliny nepomoha. Tak som sa poradila s lekárničkou, že ak som už v druhom trimestri a nebudem to brať často bude to ok. Lebo vyslovene nežiaduce účinky na tehotenstvo nemajú. Ale dnes lekári sú najradšej keď tehotná neberie nič. Ale hneď sa mi uľavilo. Není to stopercentne ale lepšie. Ale už som bola psychicky zle z toho , kto to nezažije nepochopí. A pri týchto mojich liekoch je že sa vylučuje aj do materského mlieka. Skúsim ešte zistiť u nejakej laktacnej poradkyne ako to teda je. Ja si fakt neviem predstaviť že by som musela fungovať bez nich. Radšej nech majú doma psychicky v pohode maminku ako kôpku nervov.

flavica
27. feb 2018

@larosabigi laktacna poradkyna je super napad 🙂 ano mas sa citit dobre aj ty

kacena4
27. feb 2018

nie je to pravda ze sa nemozu brat v tehu a pocas dojcenia lieky mozu a casto sa aj odporucaju, pretoze vzdy je lepsie byt na nizkych davkach liekov ako uskodit sebe a nasledne aj dietatu. mne to tak vysvetlil lekar ked som pri prvom tehu vysadila lieky. je lepsie nizke davky a tie ktore mi urci lekar ako udusit seba aj dieta ☹ u teba je to podobne radsej brat lieky ako si vypalit pazerak ci hrtan kyselinou, co sposobuje dalsich xy ochoreni trpi z toho aj psychika a nasledne aj dieta kedze musis mat bolesti ☹ babatko to vsetko citi a preziva s tebou tiez mam z liekov ger takze viem ake to je, ak beriem kortikoidy tam beriem aj silnejsie lieky na ger a som sledovana ci nekrvacam zo zaludka ci pazeraka! takze sa viem vzit do toho co prezivas ☹ urcite to ries ako sa trapit a laktacna ti moc neporadi ta je zasadne proti liekom ta len podporuje dojcenie neviem ci by ti poradila ako na to ked si clovek s diagnozou, musela by si vyhladat fundovanu ktora sa do toho rozumie nie len hociaku ktora si spravila "kurz" drzim ti palceky

titla
27. feb 2018

Vo všetkej úcte k laktačným poradkyniam, ale ako na dôveryhodnú autoritu by som sa pri takomto probléme na laktačnú poradkyňu nespoliehala. To by chcelo skôr radu od farmakológa (ktorý študuje účinky, metabolizmus a použitie chemických látok liekov v liečbe chorôb)

luba41
27. feb 2018

@larosabigi začni sa znova liečiť, ak potrebuješ lieky, tak nech ti ich predpíšu..je vyslovene hlúpost, aby si počas tehotenstva prerušila liečbu..tak ako keby takej čo užíva lieky na vysoký tlak vysadili lieky, alebo diabetologičke inzulín, matke s depresiami antidpresíva a pod..najdi lekára, je určite dost liekov ktoré sa možu počas tehotenstva..tako si uženieš akurát to, že po porode dojde možno ešte zhošeniu stavu, ale nie porodom a straostlivostou o dieta, unavou atd, ale tým, že si liečbu teraz prerušila..počas dojčenia sa može užívať väčšina liekov, vždy sa dajú najst kompatibilné lieky aj s dojčením, ktoré "neprechádzajú" do mlieka alebo úplne minimum"..len to by chcelo lekára, ktorý je ochotný, ktorý sa vyzná, chce sa mu niečo urobiť pre pacienta a nie od dverí zahlásiť, že sa "to nedá".. a organizácie laktačných poradkyn, nielen na Slovensku, disponujú zoznamov liečiv, ktoré sa možu popri dojčení ...nevycucali si zoznam z prsta, takisto sú medzi nimi lekári, farmakologovia, dajú ti kontakty aj na zahraničné farmakologické stránky-tam si možeš overiť lieky..

larosabigi
autor
28. feb 2018

@kacena4 ďakujem za odpoveď a ty si brala aj v tehotenstve lieky na Reflux? Volala som gastroenterológovi ale nebral. Idem v pondelok na krv na endokrinologicke ambulancie majú vedľa seba tak sa tam zastavim. Snáď mi pomôže.

kacena4
28. feb 2018

@larosabigi brala som lieky na astmu ci aj na ger uz si nepamatam bolo to uz davno posledne tehu pred 7r, 🙂