Kedy je potrebné užívať antibiotiká pri bežnom nachladnutí?
kedy je nutné brať antibiotiká? pri ochorení sopel, hrdlo, trochu kasel
@mmoonna čiže je nutné aby mi lekár urobil výter ?
Tak nutné to nie je. Lekár vie aj podľa príznakov a vyšetrenia usúdiť,či to je nutné alebo nie. Taktiež môže spraviť crp vyšetrenie a podľa jeho výsledku,tiež vie, či sú potrebné alebo nie
Sopel,hrdlo, kasel su vacsinou virusy. Na to ti Atb nezaberu, akurat si vypestujes rezistenciu. Na toto treba lezat a liecit priznaky.
Ale samozrejme,že výter napovie, či atb, ktoré predpísal reagujú na danu baktériu
Ked to chces zistit dnes kup si domaci crp test, vyssie hodnoty su bakterialna infekcia = atb
@zabka79 kúpim, už sa len prekonať a vstať z postele
Sopel, hrdlo, kašel je obvykle obyčajna nádcha. Bakteriálna infekcia je sprevadzana často (nie vždy) zvýšenou teplotou, až horuckou.
V DrMax ti urobia CRP test za par drobnych. Tie domace su nanic.
crp nad 30.....u lekara
crp si daj urobit v lekarni, budes mat presne cislo
ked mas sopel, kasel, trosku hrdlo uvar si caj, zalez do postele a vypot sa. Pohladaj co mas doma do nosa a od kasla, zvys prijem vitaminov a tekutin. Je zbytocne sa trepat do lekarne, lepsie je ten cas stravit v posteli a liecit sa.
Choď rovno k lekárovi, domáce crp testy sú len orientačné a ak vyjde vysoké, v lekárni ti ATB nepredpíšu. Prípadne v Dr Max lekárni ti priamo vedia urobiť CRP. A ja si teda robím aj Covid test radšej.
Ja na crp neverim. My sme mali mykoplazmy aj streptokoka pyogenesa, crp 6. Preto dlho nechceli nasadit atb, napriek dlhym dnom v 40tkach..
@simsalabim môžem sa opýtať naozaj mi urobia crp v lekárni? Prvýkrát to počujem. A v každej dr Max?
@marzii35 pozri na stranke, ale myslim, ze v kazdej. Niektore testy robia iba vybrane lekarne, ale crp myslim kazda. Maju pristroj, ako maju dr a robia to v takej diskretnej miestnosti. Treba im normalne za okienkom povedat, zaplatis a odvedu ta tam. Je to rychle a vysledok mas na papieriku aj ako podklad pre dr.
@simsalabim ďakujem pozerala som v našom meste to nieje možné ale snáď raz aj to bude 😐
@marzii35 ale ved pisu vo vsetkych lekarnach Dr Max robia CRP…
@simsalabim keď som dala na vašom linku zoznam tak tam naše mesto nebolo
@marzii35 a betyka sa to tych inych testov?
@simsalabim no je to možné že to bolo myslené takto
@marzii35 ved je to jasne:

Keď máš bakteriálnu infekciu