Kedy podať inzulín pred obedom či po?
Ahojte kedy pichať inzulin pred obedom či po obede. Keď má pán podľa výšky glykemie počet jednotiek? Zmerať glykémiu pred obedom a pichnúť pred len menej jedáva alebo až po?
Lekár povedal čo?
@dankabg ale inzulín by sa mal pichať tak polhodinu pred jedlom nie?
@januska12323 to neviem ja ju mám opatrovať len teda majú to tak zvláštne nastavene
@dankabg my sme sa na škole učili pred jedlom a dokonca aj keď som.pracovala chvíľu v nemocnici pichali sme vždy pred veď on potrebuje čas aby sa vstrebáva ja som myslela tak tesne pred obedom
Chvíľku pred jedlom
Najprv zmerať glykémiu glukometrom s prúžkom, či nie je nízka. Inzulín by sa mal podávať pred jedlom.
Odmeraj glycaemia a potom podaj insulin.
Neries, ci je to pred jedlom, alebo pocas jedla. Len zapis, ci to bolo pred, pocas a po jedle. My to takto robime.
Najprv sa meria glykemia. Podla stavu glykemie sa podav inzulin. Aký typ inzulinu máš? Actrapid, novorapid?
Actrapid treba podávať tých 20-30 minút pred jedlom (pred raňajkami, obedom a večerou), nástup účinku má tak po 30 minútach. Najvyšší účinok má po 2-2,5 hodine ( vtedy sa podáva druhé jedlo- desiata, olovrant alebo druha vecera) a dobu účinku má az 5-6 hodin. N to druhe jedlo sa už inzulin actrapid nepodáva.
Novorapid sa podáva tak 5-10 minút pred jedlom. Pretože ma rýchlejší nástup účinku ako actrapid. Pôsobí cca 2 hodiny len a podáva sa ku každému jedlu.
Mal by sa pichať pred jedlom. Mamina má cukrovku a jej vraveli že 10 minút pred jedlom. Lenže ona si zvykne pichať buď tesne pred jedlom ak sa cíti dobre, ale ak začína cítiť ze jej klesá tak si pichne až neskôr po jedle aby sa jej trošku zvýšil.

Inzulín je viazaný na jedlo, určite nepichat pred jedlom...ak teda nechceš aby ti upadol do hypoglykémie