icon

Kedy sa u zubára začalo platiť?

28. jan 2025

Chcela by som sa opýtať. Kedy nastal ten bod , že kedysi sa u zubara nic neplatilo. A teraz sa platia nehorázne peniaze. Človek si povie ok 30-40€ ale to čo si pýtajú je nehorázne a hlavne za deti. Keď podľa mňa deti do 18 by nemali platiť. A poisťovne nic nepreplácaju . A odrazu je milión doslova milión ambulancii ako huby po daždi a pýtajú si nekrestanske peniaze. Kto to vôbec dovolil ? V mojich rokoch bola jedna štátna ambulancia a nejaká pohotovosť nic sa neplatilo .

autor
28. jan 2025

@bykaterina normálne slušne sa pýtam na názory ľudí. Ale vidím , že ľudom tieto ceny nejak nevadia a v pohode ich bez reptania zaplatía. Iba sa zhrozia zaplatía a idú dalej . 😀

kristinka92
28. jan 2025
autor
28. jan 2025

@kristinka92 tak ale podľa toho čo píšete aký sú to chudáci že musia platiť všetko a brat si pôžičky. By mali žiť skromnejšie. Tuto pán píše , že žijú obrluxusom .ja neviem lebo žiadneho osobne nepoznám.

anita6666
28. jan 2025

@gov aj vďaka takému človeku a veľa tebe podobných nazorovo je dnes štát,za ktorý sa ja neskutočne hanbím, tam,kde je.

autor
28. jan 2025

@kristinka92 v Česku to majú rovnako ? Tak ale to si neviem dobre predstaviť s ich menou. Že za zub z peňaženky vytiahnu 20 000ck. A sú s tým v pohode. Pamätám si tuto menu na Slovensku už 5000 bol obrovský. Peniaz. Chápem , že sa to mzdovo posunulo ale nie až tak .

jaroe
28. jan 2025

@yanabella pls das tip na zubára?

tiezjedna
28. jan 2025

ja neviem aký význam má to plakanie nad porovnávaním s tým čo bolo kedysi... Zjavne netušíš, koľko stojí vybavenie dobrej zubnej ordinácie, ktoré naprostá väčšina z nich má na leasing. Kreslo, ktoré si nedávno náš známy zubár kupoval do ordinácie stálo viac než 1 milión Kč. Má dve ordinácie, takže kupoval dve. Myslíš, že by mu vyšlo na splátky, keby bral len kapitačné platby od poisťovne a ňou hradené úkony??? Ťažko. A to je len blbé kreslo. Má príjemnú modernú ordináciu s plným profesionálnym vybavením vrátane rtg a dentálnej hygiény, takže nám vždy všetko urobí hneď a na mieste. Ja rada zaplatím za dobre odvedenú prácu bez vysedávania po čakárňach na troch poliklinikách... Ceny pritom nemá nijako prehnané, ale primerané ponúkaným službám a ich kvalite.

vieronika14
28. jan 2025

Ahoj moji susedia chodia ku zubarovi do Poľska

tiezjedna
28. jan 2025

@autorka za zub v ČR nikde 20 tisíc neplatíš. Možno tak za implantát. Ale určite nie za "bežnú údržbu".

autor
28. jan 2025

@tiezjedna v poriadku. Keď zarobíte tolko aby ste si dovolila nadštandard samozrejme. Ja len , že na Slovensku by sa malo brat ohľad aj na ľudí čo nezarobia 2000€ a viac. Kľudne nech sú ak také ambulancie pre toho kto ma .. a štátne pre tých čo majú menej. A kľudne tam si môžu tiež zapýtať ale nie 150€200€300€1000€. Normálny peniaz adekvátny ktorí obyčajného človeka nezruinuje. To je ťažké pochopiť. ? A to fakt som tu za socku že poukazujem na tie obrovské sumy ? Tak potom pardon teda že sa neradim medzi asi väčšinu Slovákov čo im to nevadí. Že vôbec som sa slušne pýtala či sa to niekomu teda nezdá cez. Ale vidím že je to pohodka. 🫣

columbovazena
28. jan 2025

@rozculena Neviem či som to nazvala správne, ale neoficiálne ich takto nazývajú, konkrétne moja Dr.pracuje pod statnou nemocnicou, je tam celé stomatologicke oddelenie. Ako príklad cien uvediem napr. - extrakcia ( trhanie) zuba jednoducha - donedávna do bolo 0,50 e - poplatok za anestéziu, teraz je to okolo 3 e, zložitejšie trhanie zuba ( robené na zub.chirurgii) ma vyšlo do 6 eur. Biela plomba ( samozrejme s prácou) - okolo 20 -30 e. Nový zubný mostík - 2 medzicleny + 2 zuby na ktorých je mostík osadený do 500 e. To len tak pre zaujímavosť. Nikdy by som už nešla s súkromnému, jednak to ako sa má snažili oklamať, a jednak ceny . Ďakujem, neprosím.

autor
28. jan 2025

@vieronika14 tam je to ako ?

autor
28. jan 2025

@tiezjedna veď to sa pýtam. Googlim si ako sú na tom oni. Ale neviem sa dopátrať.

tiezjedna
28. jan 2025

@autorka sú na tom tak, ako ti píšem, žijem prevažne v ČR už x rokov.

oli18
28. jan 2025

@bykaterina ku studentom??

oli18
28. jan 2025

@columbovazena pod akou statnou nemocnicou? Ako to myslis? Som z PO, mozno by mm isiel tam. Diky za odpoved.

oli18
28. jan 2025

Autorka, neviem presne , ake ceny su v CR, ale urcite vysoke. Videla som onlie besedu k tejto tematike na CT1. Vola sa Mate slovo s modetatorkou Michaelou Jikovou. Diskutovalo tam asi 8 ludi, ktori maju k tomu co povedat. Bola to az hadka, kazdy branil svoje. Zastupkyna dentistov sa vyjadrila, ze 20 rokov sa nezvysovali ceny materialov a ze najvacsi diel ceny ostava zubarovi. Comu verim, lebo dentisticke laboratoria nesvietia v mestach tak, ako zubne kliniky. Takze sa to tam riesilo verejne, mali sa moznost vyjadrit aj ludia z komparzu.

mamatroch
28. jan 2025

Nie som na materskej, ale pracovala som na skrateny uvazok, cize tiez som nezarabala tolko, aby to pre mna bolo irelevantne, kolko si vypytaju. Kedze sme tam boli s dvomi detmi a kazov bolo viac, sa ma este zubarka spýtala, ci si mozeme dovolit vsetko v ramci jedneho mesiaca dat opravit... Akoze co som mala spravit? Nechat ich s pokazenymi zubami, aby sa tie kazy este prehlbili?
...no zial, uz bolo ako bolo, idem im ale hladat noveho zubara, lebo tito su taki chamtivi, ze mi to uz rozum neberie, 140€ za jednu plombu?! Co ju zo zlata vyrabaju a zdobia swarovskeho kristalmi? Ambulancia je pritom vybavena standartne, nic superextra tam nemaju, ze by tam Japonci chodili na exkurzie obdivovat tu vybavenost nevidanu.
...nuz a ako to robia mamy bez manzela, ci na materskej... Zial, viem si predstavit, ze bud naozaj opravy zubov presuvaju na dalsi a dalsi mesiac alebo ani neriesia a ked je zub uplne pokazeny, daju vytrhnut 🤷 ...nesudim ich, zial, zubari sa stavaju luxusom. Tiez nemozes banke povedat, sorry, tento mesiac nezaplatim hypoteku, lebo musim vyplatit zubara. Alebo co povies detom, sorry, tento mesiac nebudeme vecer jedavat, lebo sme vela platili u zubara? Situacia so zubarmi sa stava cim dalej, tym viac neunosna financne, pre stale viac rodin. A to mame zubara, co ma zmluvu s nasou poistovnou. Kedysi sme sa bali u zubara bolesti, teraz sumy, ktoru nam zahlasi...

tiezjedna
28. jan 2025

@autorka a ešte k tej ČR - veľmi veľa zubárov si mimo samotný úkon, v cene ktorého zohľadňuje už platbu od poisťovne (akože ti napríklad ponúkne drahšiu plombu, ktorú si môžeš, a nemusíš vybrať, ak si ju vyberieš, priplácaš) aj časovú sadzbu, do ktorej sú zahrnuté práve tie ostatné náklady (napr. okrem nájmu aj splátky vybavenia, réžia, recepcia, personál atď.). Nevravím, že si zubári nežijú dobre, určite väčšina šikovných žije, ale tak to je privilégium x rokov štúdia a odbornosti a tiež výsledok toho, že sa v tých hubách musia hrabať celé dni... A konkrétne tí naši známi sa neustále dovzdelávajú, často trávia víkendy na rôznych seminároch, ktoré si musia hradiť, keď chcú držať krok s novými možnosťami... Nič nie je čierno-biele.

autor
28. jan 2025

@mamatroch preto sa čudujem s akým kľudom a pokorou to beriete. Je to proste hnus a hotovo.

columbovazena
28. jan 2025

@oli18 Super, ak si z PO. Ja som z KE, je to tzv Stará nemocnica, treba pozrieť na nete, určite tých zubných lekárov je tam viac, ja konkrétne mám MUDr.Petru Beresovu, či berie nových pacientov neviem, treba sa informovať

sasa1983
28. jan 2025

@gov úplne v pohode. Nevziať Ťá ani ako pacienta. Mali by ste obaja pokoj..

vieronika14
Autor odpoveď zmazal
vieronika14
29. jan 2025

Lacnejsie

ivec16
29. jan 2025

podla mna strojceky nikdy neboli zadarmo… pred 30 rokmi odporucali aj mne strojcek-kolajnicky a rodicia mi ho nedali lebo to aj vtedy bolo drahe

autor
29. jan 2025

@ivec16 no verte tomu že boli. Veľmi dobre si to pamätám.

bykaterina
29. jan 2025

@kikush182329 presne a preto si to môže daný štát dovoliť.

bykaterina
29. jan 2025

A čo ti iné zostáva keď ťa bolí zub? Budes to bojkotovať? Alebo sa tam budeš hádzať ako malé dieťa o zem ? Alebo zmluvat ako na tureckom bazáre?

bykaterina
29. jan 2025

@oli18 k akým študentom? Normálny dr

autor
29. jan 2025

@cafelatte no nerieši sa to asi preto, lebo ľudia zaplatia a sú ticho. Keby sa ľudia nasrali a poukázali na to ako teraz na úplne primitívnom pochode ktorý nemal žiadny zmysel. Tak by sa možno niečo urobilo aspoň sa na to poukázalo a 100% sa ho zúčastním aj ja. Keď tu vláda odklepne chleba na 25€/ ks ľudia budí tiež ticho. Lebo možno 80% nán asi aj ma … Lenze zbytočne tu na niečo poukazujem lebo vlastne je tu veľmi veľa ľudí ktorým to vôbec nevadí. V konečnom dôsledku je vlastne na Slovensku super a vsetcia sme tu bohatí. Iba na to som vlastne prišla.