icon

Kedy si oddýchne vyčerpaná matka?

25. dec 2023

Do soboty som bola v práci, ledva som napiekla a nachystala veci na Vianoce. Muselo byť všetko tip top. Utahana v práci aj doma. Sú Vianoce no kedy si oddýchne matka s malými deťmi? Stále niečo treba, deti sa nezahrajú samé. Byť nonstop s nimi, variť, upratovať treba tak isto, aj riad umyt.
Ani si neoddýchnem, není kedy. Ani dlhšie spať nemôžem ráno, ani telku pozerať, nič. Keď má človek deti už končia časy keď som došla domov a sadla si, v kľude som si prečítala noviny. Teraz na nič není čas pri deťoch, hlavne na oddych nie.
A stredu už idem do práce.

zooeynka
25. dec 2023

Mam pocit ze byvas u svokrovcov,ze? Cize kmitas aby si bola za dobru nevestu. Lebo neexistuje aby si svojpravna zena, ktora s milovanym muzom kupila dom a zveladuju ho nechala takto od muza srat na hlavu. Predpokladam ze ti v dome nepatri ani zachodova doska a preto si submisivna. Tak si si aspon ponadavala a zivot ide dalej.

babulkomale
25. dec 2023

@zooeynka ani ponadavat si nevie, chudatko, aby sa jej aspon ulavilo... Netrufne si.

luccija
25. dec 2023

Ani nečítam ďalej len prvé tvoje príspevky.Uz si tu písala veľmi veľa x a vždy sme Ti písali, že chyba je na strane tvojho muža je ignorant, lenivec a nakladá všetko na teba.

autor
25. dec 2023

@yoxinka Možno ty nemáš žiadne starosti s tvojimi deťmi no sú deti a deti. Moji sa nezabavia dlho sami su dosť naviazaný na mňa

zooeynka
25. dec 2023

@babulkomale hrozne ako si despoticki magori dokazu presne vytypovat submisivne zeny a cele roky si na takej honia ego. Normalna zena by ho tak do riti poslala az by sa zaprasilo....

autor
25. dec 2023

@zooeynka Nebybame u svokrovcov, máme svoje bývanie.

petamich
25. dec 2023

moj maly je na mna naviazany viac nez dost, moj manzel je ale rodic a nie ploditel a pan tvorstva - ty mu dovolis, aby sa takto spraval, co ti brani v tom, aby si na pol dna, na cely, na vikend niekam sla a oddychla si? da sa to aj financne nenarocne, ak financie su problem

jaskolka
25. dec 2023

Autorka, ty máš zlý nadpis diskusie...
Ja by som ho upravila na - mám blbca za muža a trpím mu to.
A teraz vážne - prečo musí byť všetko tip top? Lebo on povedal? Lebo on kričí ze sa máš venovať deťom a len on musí oddychovat po práci? Lebo on žije v tom, ze len žena má všetko zvládnuť? A ze nevládze ako za mlada? Koľko má, 80? Že nevie ísť trebárs na prechádzku s dvoma deťmi?
A ty na to nevieš mu odpovedať? Alebo nevieš co mu odpovedať?
A čo sa týka deti , píšeš, ze majú 4 a 6. To je vek kde už sú schopné určitý čas sa hrať a baviť samy, a dokonca aj pomáhať v domácnosti (primerane veku). Proste ich zapojiť do bežných činností,nemusíš im robiť v kuse animátora.

autor
25. dec 2023

@petamich Nechodím nikam sama bez detí, raz za čas si vyrazíme s kamarátkami no aj s deťmi.
@jaskolka Pomahaju mi v domácnosti no to je také že všetko mi trvá dlhšie, no aj napriek tomu robili sme spolu medovníčky. Aj sa zahrajú sami no len chvíľu 5-10 minút max potom menší buď ma hľadá kde som alebo sa vadia o hračky a musím zasiahnuť.

petamich
25. dec 2023

skoda drat klavesnicu, lebo neviem, co si od tejto diskusie ocakavala, lebo ako vidis, vacsina alebo takmer vsetky diskutujuce ti radia, ze takto to naozaj nie je v poriadku

a preco nechodis nikam bez deti? preco manzelovi dovolis, aby sa k tebe spraval ako k sluzke a domacej? evidentne plati komu niet rady tomu niet pomoci

yoxinka
25. dec 2023

Moje deti sa zabavia samé, lebo vedia, že ja sa s nimi hodiny hrať nebudem, že im program robiť tiež nebudem a že im nebudem pri každej zvade za riťou ako ty. Muža mám doma nie len na ozdobu a pindanie, ale je to môj plnohodnotný partner, takže bežne mu ostávajú 3 decká a ja si idem po svojom, robiť si čo chcem a s kým chcem. Môj muž je schopný aj povysávať aj upratať aj sa o deti postarať aj pomôcť zo všetkým a tak mám času na seba habadej aj na oddych aj na zábavu a deti na mne nevysia ako kojenci.

klementinka58
25. dec 2023

no naucila si si ho, ze vsetko sama zvladas tak to ocakava, ze on nemusi nic. Raz mi moj tusim cosi pred rokmi povedal, ze mas tu bordel. Zrovna som mu nakladala cervenu kapustu a knedlu, po celom dni s narocnym dietatom som bola tak utahana,ze som ten tanier hodila o zem( kapusta az po plafone a stenach, tanier rozbity) vzala bundu a odisla. Prisla som za 2h uz bolo vsetko upratane a viac krat som podobne reci nepocula. Ja som svojho od zaciatku pripravovala, ze nestiham vsetko ( niekedy by som aj stihala) ale nejdem sa hrat na superzenu, lebo muz len zleniveje a nic z toho. Po narodeni druheho dietata som mesiac nevarila, vobec. Zariadil si to tak ze donaska, prip navaril on. Ja som sa venovala babatku . Ale ozaj cakal ci to myslim vazne,ze ci ozaj nestiham uvarit obed. Pred 11stou som sla na vychadzku prisla som po obede, zdriemla si, obed a jedlo pre nas riesil manzel ak nechcel ostat o chlebe. Maly uz ma 6 rokov,je to ozaj narocne dieta, sam sa zahra len velmi kratky cas takze jeden sa mu venuje, druhy robi co treba. Aj pred stedrou vecerou, sam ho zobral von lebo videl ze chystam veci. Niekedy ked sa manzelovi nechce von ist s malym idem ja, ale tym padom to berie,ze veci okolo chodu domacnosti su na nom...je to hlavne o tom,ze zeny sa hraju na supermatky co vsetko stihaju a muz je uz tak zvyknuty a casom spohodlnie.
A samozrejme ja mam velke naroky aj na svoj volny cas 2X tyzdenne fitko, raz tyzdenne jazykovka, tam deti neberiem, vino s kamoskou raz mesacne....

jaskolka
25. dec 2023

Veď to je práve to, ze už aj tie deti sa učia na systém "pisknem a mama skáče".... Keď toto nezmeníš, budeš to mat čím ďalej, tým horšie. 4 a 6 ročné už naozaj nepotrebuju mamu za zadkom, aby sa s nimi hrala v kuse (mňa by porazilo z toho). Revu? Bijú sa? Chcú niečo
Tam je tatko na gauči, nech sa páči za nim. Nefunguje to? Ok...
Na tvojom mieste tresknem po stole, zrevem na toho lenivca, ktory zabudol, ze rodičom je aj on a aj on sa ma venovať tým deťom keď ich chcel, a deťom veľmi jasne vysvetlím, ze mama nie je ich animátor a sudca, dokážu sa hrať aj bez nej dlhšie ako 5 minút a keď sa budú mlátiť pre hračky - nuž tak sa budú mlátiť pre hračky, nikto im to riešiť nebude.
A idem niekde von, na kávu, prejsť sa ci s kamoškami konečne sama a bez deti

kitycat
25. dec 2023

Si putka domaca.

Bud povies muzovi, ze sa odteraz podielate rovnocenne na domacnosti... mala by si sa zamysliet a nie len sa tu pozlovat. Len preto, ze ma vtaka nie je nadradeny tebe. Bola si mlada ked si si ho vzala a ozaj neviem preco. Z vdacnosti si lietala s handrou v ruke.

Ozaj smutne a podla odpovedi je skoda ta nejako povzbudit. Nad rozvodom a vratenim k rodicom si neuvazovala ked si drhla ten sporak?

letfenixa
25. dec 2023

@petamich súhlasím s tebou do bodky.

letfenixa
25. dec 2023

@klementinka58 ešte úplne na začiatku vzťahu ma partner upozornil, že niekde v kúte na plafone je pavucina. Na to som mu povedal, tam máš vysávač a hentam metlu. Tak zvláštne sa na mňa pozrel, nahlas sám pre seba povedal "vlastne áno ", pavucinu odstránil a v živote mi už žiadny "moj" neporiadok neukázal.

stanislavicenka
25. dec 2023

@autorka Ani nemusis vzdy zasiahnut pri detskej hadke, ako sa naucia potom same riesit situacie, ked tam ty nebudes.
Stale plati, ze tvoj muz je lenivy debil

viestta
25. dec 2023

Autorka, ked ta tak citam, tak ty si v podstate osamela matka, ktora ma doma len spolubyvajuceho. Je to smutne

marcellka32
25. dec 2023

Tieto ženy nedokážu odporovať mužovi, nedokážu sa vzoprieť..veď len za vcera bolo 1500 telefonátov na ipcko, násilie na ženách, psychicky teror ..
A stále je týchto žien veľa, ale len samé sa musia pozviechať a urobiť to, čo je pre nich a deti najlepšie

kitycat
25. dec 2023

@marcellka32 hej, pravdu mas. A budu cakat, ze tie dalsie Vianoce alebo zie dalsie narodeniny ju ten muz prekvapi darcekom alebo inou "banalitou", ktora je pre niektore z nas na dennodennom poriadku

zenazaba
25. dec 2023

Dalsia, co si spravila deti s keketom...

elisebah91
25. dec 2023

Autorka že si stále bez oddychu...za to si MOZES SAMA. Máš v hlave nejaké vzorce podľa ktorých ideš. Keby si sa zastavila a začala rozmýšľať prišla by si na to že tie vzorne nie sú úplne správne.
Inakšie.....MUSIS BYT SEBECKA na svoj čas na seba. Nik za tebou nepríde a nepovie, pod oddýchni si,, ty to musíš urobiť.
Ja som bola ako ty, tiez všetko tip top potrhana...vieš čo? Prišla som na to že na to kašlem a keď neumyjem riad večer tak sa umyje ráno.(aktuálne plny drez riadu a ja s mužom sledujem tv)
Kašlem na to že mám od včera plnú krabicu papierov z darčekov...pár koláčov len. A čo??
Mám tri deti a áno aj mňa chodia otravovať aby som sa šla hrať ale ja nie som ich animátor ..keď to nechápu pekne tak do nich aj nakricim, že tetraz mama číta knihu. Nemôže
Podľa mňa si si tak naučila deti samozrejme v dobrej vôli že deti teraz bez teba si ani neprdnu.
Ukľudní sa. Sú to len veci.
Mužovi povedz že robíš do 21:00 potom oddychujes. Ak sa mu niečo nepáči nech to urobí on.

elisebah91
25. dec 2023

@autor zle si si naučila deti i keď píš že to bolo asi mienené v dobrom. Deti sa musia vedieť vyhrat aj sa nudiť.
moje deti majú 2,4 a 7 rokov. Pre spaním im prečítam rozprávku, postavim lego na 5 minut, niečo pomalujem či vypije ,,kávičku,, čo mi donesú z kuchynky. Viac sa s nimi nehram...oni to musia zvládnuť samé. Áno budú sa trhať a drmat...to sa stáva...
Keď si šla do roboty mala si si s mužom sadnúť na deväť a povedať čo je vo veci, že ideš robiť že už nebudeš môcť mať som a deti tip top a že potrebuješ od neho konkrétnu pomoc napr s rodom, poriadkom atď...ja sama som na RD ale blíži sa čas práce a uvažujem o vhodnom prerozdelení domácich prác aby som nedopadla ako ty.

elisebah91
25. dec 2023

Môj muz je tiež o 10 r starší, tiež si pofrfle že nevládze, verím mu. Ale nezneuziva to ako u teba v zmysle, si mladšia tak skáč okolo. Tiez to má rozdelené na mužskú a ženskú prácu ale keď sa mne nedá že umývam riad a viem že on je v obývačke a príde dieťa za mnou poviem nech hľadá ocka a riesi to s ním. Aj jeho musíš zapájať, možno nie tak okato že ty mu povieš ale cez deti...ako ja.
Celkom mi pomohlo, že najmladší má teraz obdobie ňaňa ňaňa a tak sa hocikedy stane, že chce len jeho mňa nie.

candii
25. dec 2023

No však ja to isté. 6 dní som bola v práci od 11.30, 23.12 som končila večer o 21.00.. a doma som ešte šalát robila a 27.12 idem uz do roboty. Nie si sama neboj

kamatopo
26. dec 2023

@jaskolka aj ja som dospela k názoru že autorka má veľmi deti naviazané na seba. Tým že ich od narodenia nesocializovala a seba tým neodlachcila teraz vyžadujú pozornosť, Non stop servis a keď nie tak sú hlučné a pán tata evidentne vo svojom veku potrebuje kľud tak šup za mamou. A mama už po materskej, pracujúca nemá inú možnosť len letieť dole nosom🤷

autor
26. dec 2023

@elisebah91 Príklad ja by som nemohla ísť spať bez toho že by som mala plný drez riadu alebo neupratanu kuchyňu. Deti aj im hovorím že teraz nemôžem niekedy pochopia no väčšinou dôjdu za mnou a ja idem s nimi sa hrať. Nakricat na nich to nie. Rodina hovorí že deťom sa treba venovať a len vydržať keď budú väčší bude to lepšie.
@elisebah91 U nás to bolo normálne že po RD som išla pracovať len som si musela nájsť prácu aby som stíhala deti popri tom. A potom doma ostatné.

jana_eyre_2
26. dec 2023

Nemyslím ze problém u vás sú deti, ale muž.. aby na teba kričal že máš deti a venuj sa im keď si chcela oddýchnuť? To je aký blb prepáč za úprimnosť ..

enya00
26. dec 2023

uz len to ma zarazilo, ze tebe sa povie oddychni si…doma treba porobit, navarit atd. Nie, netreba! To len ty musis, aby bol panko spokojny..Mat toto doma, pekne mu spravim kopku a nech si da oprat, riady by som umyla iba po nas a jedlo sa da aj objednat..co nezavries dvere, nevypnes mobil a nejdes k nejakej kamoske?ale to ty nikdy neurobis, budes dalej robit sluzku vsetkym, lebo ved to treba, lebo panko si to tak praje..Nechapem zeny, co vas niektore vedie k tomu, nechat zo seba robit sluzku, este mu vecer nohy roztiahnut 🤦‍♀️