icon

Kedy užívať lieky na podporu železa v krvi?

simona257
11. feb 2025

Ahojte, viete mi niekto poradiť kedy treba užívať lieky na podporu železa v krvi ( anémia ) ? Moja lekárka nebola veľmi zhovorčivá. Môžem aj po jedle alebo najlepšie pred jedlom ?

reela
11. feb 2025

@simona257 a ake si si kupila? Robili ti krvne testy? Poslali ta aj na hematologiu? Vyslo, ze mas problem len so zelezom, alebo aj s niecim inym?

adeladulova
11. feb 2025

Ja som uzivala sorbifer 2x denne. Ráno na lacno aspoň 1hod pred jedlom a večer 2hod po jedle.
K tomu kyselinu listovú, ideál silnejšiu na predpis. Ta sa ma uzivat s 2hod odstupom s magneziom (ak náhodou beries)

simona257
autor
11. feb 2025

@reela Ahoj, dali mi Surbifer, išlo najmä o nedostatok železa v krvi a mala som menej červených krviniek ale nič iné. Že ak budem brať ten Surbifer tak potom sa to upraví iba zabudla povedať kedy ho mám brať

simona257
autor
11. feb 2025

@adeladulova Tak moja lekárka mi ich len predpísala a to bola pre ňu hotová vec, tuším že aj lekárku by som mala zmeniť takýto prístup voči pacientom asi nie je v poriadku

reela
11. feb 2025

@simona257 sorbifer skus pred alebo pocas jedla a nezapijaj cajom, kavou, energetakmi ani mliekom, len vodou najlepsie, lebo tie ostatne ti znizuju absorpciu zeleza

simona257
autor
11. feb 2025

@reela keď aj pred jedlom, na žalúdok by to nemalo mať dúfam žiadne negatívne vplyvy, ( kávu ani energetické nápoje nepijem ) 🙂

luccija
11. feb 2025

@simona257 ja mám žalúdok dobrý, ale sorbifer mi robil strašnu tazobu a zapchu.Treba ho užívať po jedle s kyselinou listovou plus som si dávala ešte céčko navyše. Vymenila mi ho za maltofer a ten mi veľmi pomohol

simona257
autor
11. feb 2025

@luccija ak si ho dám po jedle, aký tam je časový odstup na mliečne výrobky a pod? Aby som to nebrala zbytočne, musím sa pýtať tu vzhľadom na ochotu mojej lekárky odpovedať na moje otázky :D

reela
11. feb 2025

@simona257 hodinku, ked si chces byt ista, tak dve hodiny, a potom mozes caj, mlieko

simona257
autor
11. feb 2025

@reela Ďakujem za odpovede 🙂