icon

Kedy vyhľadať pomoc psychiatra a kedy psychológa?

4. máj 2025

Zdravím je ti nejaký psychiater, alebo psychológ na MK?
Mam iste problémy a neviem ci sa obrátiť na psychológa, alebo na psychiatra?
Podľa čoho to zistím?
Už som fakt zufala...

Strana
z2
domkakvet
4. máj 2025

Zalezi aky mas problem, ci chces riesit nieco osobne, alebo mas nejake halucinacie.

kacena4
4. máj 2025

tak ak si myslis, ze ti staci rozhovor 5ak psycholog ak je to na diagnozu a treba nasadit liecbu tak psychiater drzim palceky

nin12345
4. máj 2025

Najskôr asi psychológ a on ťa keď bude treba odošle ku psychiatrovi. Ale ak je to fakt strašne alarmujúce choď rovno ku psychiatrovi ušetríš čas

lesiiaoldi
4. máj 2025

Psychológ sa s tebou rozpráva, psychiater ti dá lieky...

autor
4. máj 2025
@domkakvet

Zalezi aky mas problem, ci chces riesit nieco osobne, alebo mas nejake halucinacie.

@domkakvet len tak v kocke, mam extrémny problém so zvladanim silných nervov ( zlostou) mam zvláštne myšlienky, som neskutočne unavená a strašne ma bolia uši ( ktokoľvek začne hlasnejšie rozprávať tak ma začnú bolieť uši- hlava a moje vnútro v tu chvíľu chce explodovat) som na seba za to nahnevaná, lebo to veľmi ovplyvňuje moje chovanie ... z toho zacinam mat depresie..
To už je asi na psychiatra nie?

alienkami
4. máj 2025

Ono je to v podstate jedno.
Ak máš možnosť, choď za klinickým psychológom - ten môže stanoviť diagnózu a v prípade potreby ťa posunie aj k psychiatrovi (len ten môže predpísať lieky).
Ak pôjdeš priamo za psychiatrom, tiež nič nepokazíš. Tiež ťa vyšetrí a rozhodne, či potrebuješ medikáciu alebo postačí psychoterapia - a teda odporučí ti navštíviť psychológa.

koniarova
4. máj 2025

Psychiatrom určite nič nepokazíš.

alienkami
4. máj 2025

Rozumej: buď ti stačí terapia, alebo potrebuješ lieky + terapiu. Psychiater rieši lieky, psychológ terapiu.

lesiiaoldi
4. máj 2025

Aké zvláštne myšlienky?

domkakvet
4. máj 2025

Ake myslienky?

dora281
Autor odpoveď zmazal
alenka58
4. máj 2025

psychiater

alienkami
4. máj 2025

Ešte jedna poznámka: je rozdiel psychológ a klinický psychológ. Preto som v prvom príspevku spomínala klinického psychológa.

knmmch
4. máj 2025

psychiater určí diagnózu, na základe ktorej by mal psychológ určiť terapiu.. ..k psychiatrovi nepotrebuješ výmenný lístok, k bezplatnému psychológovi budeš potrebovať výmenný lístok.. ..prípadne na priamu platbu k súkromnému psychológovi, tam by mal byť aj skorší termín..

knmmch
4. máj 2025
@alienkami

Ono je to v podstate jedno.
Ak máš možnosť, choď za klinickým psychológom - ten môže stanoviť diagnózu a v prípade potreby ťa posunie aj k psychiatrovi (len ten môže predpísať lieky).
Ak pôjdeš priamo za psychiatrom, tiež nič nepokazíš. Tiež ťa vyšetrí a rozhodne, či potrebuješ medikáciu alebo postačí psychoterapia - a teda odporučí ti navštíviť psychológa.

@alienkami závisí od "hĺbky " depresie.. ..zvládaš bežné veci v domácnosti resp. zamestnanie (školu)? myšlienky na samovraždu nemáš?

eliska13
4. máj 2025

Psychiater...ale aj psychológ jedno s druhým pomôže.Citlivost uši a nervozita býva pri nedostatku horčíka a b vitam.

alienkami
4. máj 2025
@knmmch

@alienkami závisí od "hĺbky " depresie.. ..zvládaš bežné veci v domácnosti resp. zamestnanie (školu)? myšlienky na samovraždu nemáš?

@knmmch myšlienky na samovraždu nemám... ale aj tak mi klinická psychologička odporučila navštíviť psychiatra, keďže podľa testov, ktoré mi robila, jej vyšlo, že zrejme budem potrebovať kombinovanú terapiu. Klinický psychológ tiež môže stanoviť diagnózu, "obyčajný" psychológ nie.

ruusslana
4. máj 2025

vždy by som radšej volila psychiatria

knmmch
4. máj 2025
@alienkami

@knmmch myšlienky na samovraždu nemám... ale aj tak mi klinická psychologička odporučila navštíviť psychiatra, keďže podľa testov, ktoré mi robila, jej vyšlo, že zrejme budem potrebovať kombinovanú terapiu. Klinický psychológ tiež môže stanoviť diagnózu, "obyčajný" psychológ nie.

@alienkami jj, doporučujem návštevu psychiatra

alienkami
4. máj 2025
@knmmch

@alienkami jj, doporučujem návštevu psychiatra

@knmmch ešte k tým výmenným lístkom - ja som ku klinickej psychologičke výmenný lístok nepotrebovala (k bežnému psychológovi možno potrebný je)

dora281
Autor odpoveď zmazal
alienkami
4. máj 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 ja nie, ale trafil "klinčekom po hlavičke", tak som zareagovala 😅

dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
alienkami
4. máj 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 ak by som bola autorom anonymnej témy, nemohla by som prispievať pod svojím nickom.

alienkami
4. máj 2025

OK, teoreticky by som mohla, ak by som mala 2 účty... ale v tomto prípade naozaj nie som autorkou témy. Len v poslednom čase riešim vlastné psychické problémy, preto som na tému zareagovala.

lesiiaoldi
4. máj 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 no keby to je pravda a tuto tému by naozaj založila ona a sama sebe by si odpisovala, tak by sa tu ten psychiater aj zišiel 😂

taktotedanie
4. máj 2025

Ano psychiater

niobiysk
4. máj 2025

Nie si velmi vycerpana? Vela robi aj magnezium, vyssie davky (podla jednej studie vraj davky 2000 - 4000 mg denne pocas 3 mesiacov posobili ako antidepresiva). K tomu by som doplnila vitaminy Bcka. A na par tyzdnov caj z Lubovnika bodkovaneho (pri kure s tymto cajom by si ale nemala byt vela na slnku).

dora281
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2