icon

Kolegyňa po covide má kašeľ

scorpionflower1
22. dec 2021

Kolegyna v praci mala covid, prisla po 13 dnoch do prace, ja som vbehla k nej do kanclu, nevedela som, ze mala covid a po par minutach mi povedala, ze je po covide a este kasle, ale antigen ma negativny. Sme obe ockovane, ona 2x a ja pred piatimi dnami 3.x. Stalo sa vam, ze ste sa nakazili po dlhsej dobe od niekoho?

Strana
z2
evalin88
22. dec 2021

@scorpionflower1 no ked som nastupila tak som ho nosila, ale boli sme tam 4 a nikto okrem mna nemal. Na chodbach sa nosit musi, ale pri praci nie, ak sa vyslovne nedohodneme. Takze nie, ani jedna z nas ho tych 8 hodin nemala.

evalin88
22. dec 2021

@scorpionflower1 mam kelegynu, z domacnosti mala covid, dalsi 3 členovua rodiny nie. Očkovany iba 1.

didi2102
22. dec 2021

@scorpionflower1 nie , manžel prišiel do domácnosti na 12den ,ja som mala 7dni vysoké horucky , potom len mierne,kašľala som 2mesiace,liečila som sa po 14dnovej karanténe ešte 2x antiotikami a kortikoidami na vyčistenie pluc

scorpionflower1
autor
22. dec 2021

@evalin88 ach no...tieto interne dohody, my sme 4 v jednej miestnosti, dosla som len ja dnes s respiratorom, pozerali na mna ako na debila, ze vsak oni su ockovani (ja som tiez 3x), dnes som tam bola prvykrat po dlhej dobe, tak som si ho dala dolu. Prisiel tam dalsi neznamy chlap, sefov kamos, bez respiratora, nevedela som, co je kto je, tak som si ho nasadila a kolegyna mi vravi, ze ci mi z tej korony nesibe. Takze tolko....oni poznaju zopar ludi, co koronu mali, kazdemu to preslo lahko, no ja poznam 5 ludi, sice starsich, ale na to v minulej vlne zomreli. Dost ma to stve, ze tam mam sediet s ludmi, ktori sami respirator nenosia, ked ich nikto nevidi, a este aj na mna maju poznamky, ked ho mam. Takze toto je jedna z tych dohôd - nedohôd. Pritom ten respirator velmi znizuje riziko nakazy.

alexandra2468
22. dec 2021

@stastna17
@slovakboy
Nemate pravdu.
Ako chemicka, s lekarom v rodine, ktory denne cely mesiac sluzi na covidom oddeleni verim, ze mam lepsie poznatky o infekcnosti ako vy. Mam data a informacie z prvej ruky a nie “niekto povedal”.
PCR test moze byt aj 3 mesiace pozitivny aj ked clovek nie je uz infekcny, na to sluzi udaj o virusovej nalozi. Co vsak neznamena, ze po 13 dnoch clovek uz nie je automaticky infekcny.
Nie, nerobi sa antigen preto, lebo ten ukazuje infekcnost. Aj dva krat ockovani ludia vedia byt mesiac infekcni. Este raz zdoraznujem, je to individualne. Tak ako moze byt niekto infekcny par dni len, tak moze byt niekto infekcny ovela dlhsie ako “13 dni”.

alexandra2468
22. dec 2021

Uvediem teda aj konkretny pripad z mojej rodiny, kde svokra bola 6 tyzdnov infekcna, z toho 2 tyzdne lezala na covidovom, nastastie bez nutnosti UPV.
Po prepusteni (stale v infekcnom, ale stabilizovanom stave) sme jej kazdy tyzden robili pcr test aj s ciselnou hodnotou virusovej naloze, aby sme si boli isti, kedy uz nebude infekcna a mozme sa s nou zacat socializovat. Tri razy jej ukazal antigen negativny vysledok aj ked bola este infekcna.

arabellka1
Odpoveď bola odstránená
siska53
22. dec 2021

@scorpionflower1 ci po kovide, ale aj inych ochoreniach ludia mozu kaslat aj 2 mesiace. Muz mal.pred par rokmi nejake respiracne ochorenie ( o kovide sa ani nechyrovalo vtedy) a uz bol zdravy, len stale kaslal. Siel k dr.a ona, ze to budete aj 2 mesiace, to je normalne..

scorpionflower1
autor
23. dec 2021

@alexandra2468 ok, moze byt...preco ale potom moze ist po 10 dnoch do prace s negativnym antigenom? To uz sa neda verit ani hygienikom ani vseobecnym lekarom, ktori vydavaju nariadenia a staraju sa o pacientov s lahkym priebehom? Aka je percentualna sanca, ze je clovek infekcny po 13. dnoch, ked mal lahky priebeh a je ockovany? Vsade pocuvam, ze ked je clovek ockovany siri virus kratsie ako neockovany. Jedna baba mi pisala, ze jej muz, ked sa mu koncila karantena a stale kaslal, jeho obvodny lekar mu povedal, ze si ma spravit antigen a ak ho ma negativny, ma ist do prace.
Ja uz fakt neviem.. Ci to ma teraz kazdy s kaslom mesiac byt doma alebo si robit PCR testy za vlastne peniaze ? To robit nikto nebude....Ja s om tiez nahnevana, ze tam prisla, ked este kasle, mohla pockat a prist po Vianociach, ale co s tym narobim, ja nie som jej lekar ani nadriadena....

scorpionflower1
autor
23. dec 2021

@alexandra2468 ake mas data? Ja viem, ze covidove oddelenie je dobry info zdroj, ale data na velkej vzorke ludi to nie su, pretoze tam nie su lahke priebehy, len tie tazke. Podla mna mesiac infekcny ockovany clovek je rarita, sorry. Je zname, ze ludia s tazkym priebehom byvaju infekcny dlhsie, ale ja hovorim o ludoch s lahkym priebehom. Tej kolegyni dohromady nic nebolo, nemala ani teplotu. Btw. ja poznam jedneho chlapa, ktory lezal 3 tyzdne na covidovom s kyslikom a nenakazil ani svoju zenu s ktorou zije v domacnosti a je neockovany.

alexandra2468
23. dec 2021

@scorpionflower1
Prosim, precitaj si moje komenty este raz. Su tam tri.

Uz v prvom som pisala, ze ano, vacsina ludi s lahkym priebehom nie je uz infekcna po 10 dnoch. Mozu kaslat, mozu mat postcovidovy syndrom, mozu byt lahko zadychcani. Nikde som nepovedala, ze to sa rovna infekcnosti. Preto hygienici aj lekari “pustaju” ludi po karantene uz do sveta, lebo vacsina z nich uz nie je infekcna. Zdoraznujem, vacsina.

Co ja tvrdim je, ze nie su pravdive tvrdenia o antigenoch a ich pozitivite len pri infekcnej osobe. Takisto ako nie je pravdive to, ze je KAZDY automaticky po 10dnoch neinfekcny.

To, ze sa manzelka vasho znameho nenakazila ani ked jej muz lezal na covidovom 3tyzdne je dokaz coho pre vas? Toho, ze uz nebol infekcny? Toho, ze zena mala silnu imunitu/dostatok protilatok? Neviem, co tym chcete povedat. Ja rozoberam fakt, ze ludia mozu byt aj dlhsie infekcny a antigen im to nemusi ukazat.

scorpionflower1
autor
23. dec 2021

@alexandra2468
Tie dve prispievajuce, ktorym ste napisali vam netvrdia opak, okrem jednej, ktora ale hovori o lahkych priebehoch. Jedine, co ste tu napisali je, ze antigeny vykazuju urcitu chybovost, co je kazdemu trochu zorientovanemu cloveku jasne minimalne od cias plosnej spartakiady, na ktorej sme sa museli zucastnit.

Argumentujete tu akymisi datami, no zatial som si precitala len, ze ste chemicka a mate v rodine lekara z covidoveho a neviem, co to ma akoze dokazovat. Ja poznam chemicku inzinierku, ktora je zaroven totalny antivaxer. Polovica covidoveho oddelenia v Ruzinove nie je zaockovana, takze niekoho poznat alebo niekym byt este neznamena, ze nemusite dokazovat nieco štatistikami a datami a hlavne ak ide o spolahlivost testov.
Aj ked som to od vas ockavala, nikde som sa nedocitala ani ako casto sa to na tom covidovom, kde robi vas rodinny prislusnik stalo, ze antigeny vykazovali takuto chybovost pri infekcnych pacientoch, to by sa mozno aspon trochu dalo povazovat za statisticku vzorku. Zatial z vasich prispevkov viem len, ze antigeny nie vzdy dokazu odhalit infekcneho cloveka, lebo takym bola vasa svokra, ktora bola este aj uplne iny pripad ako ten kvoli ktoremu je zalozena tato tema. Btw. to tvrdenie, ze aj "zaockovany clovek moze byt mesiac infekcny" to sa v populacii ako casto stava? Lebo ta pravdepodobnost je dôlezity faktor. To, ze sa to niekolkorat stalo neznamena, "ze sa to stava". U ockovanych nejde len o to, ze vylucuju menej virusu, ale ze ten virus je obaleny v neutralizacnych protilatkach, teda ma mensi potencial niekoho nakazit. Teda virusova naloz asi nie je jediny faktor infekcnosti, ak sa nemylim, ale som len laik,

Ak ste to nepochopili, priklad o chlapovi, co nenakazil svoju zenu som napisala, aby ste si uvedomili ake nic nehovoriace je to dokazovanie jednym pripadom vasej svokry.

Mna by inak zaujmalo na co tie antigeny teda su. Ja tiez poznam ludi, co boli infekcni (vzdy na zaciatku ochorenia) a test to neukazal. Svojho casu, ked sa o tych testoch vela hovorilo, bolo viackrat spomenute prave to, ze su dobre pri odhalovani osob s velkou virusovou nalozou - teda tych infekcnych, ktori maju potencial nakazit druheho cloveka. Na co sa vlastne pouzivaju a preco hygiena alebo lekari radia sa nimi otestovat pred koncom karanteny, ked ich spolahlivost je taka biedna?

Strana
z2