icon

Koľkokrát sa môže ísť na CT s pľúcami?

tanka272
6. júl 2021

Ahojte chcela by som sa spytat či mi neuškodí nejak ct keď už som bola 5 krat dakujem

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
tanka272
autor
6. júl 2021

@bambulienka25 Bola som uz aj na RTG 3 krát a na CT 4 krat a teraz mam ísť zase

alana1
6. júl 2021
shinon258
6. júl 2021

@bambulienka25 CT spôsobuje najväčšiu radiačnú záťaž čo sa týka lekárskeho ožiarenia

zuzik307
6. júl 2021

@bambulienka25 CT ma vysoku radiacnu zataz, MRI neskodi, kedze nie je na rtg principe...nastuduj si😉

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
tanka272
autor
6. júl 2021

@bambulienka25 nehladam ale bojim sa aby mi to ešte viac neuškodilo

zuzik307
6. júl 2021

@tanka272 kvoli comu CT? si po covide?

tanka272
autor
6. júl 2021

@zuzik307 ano ale teraz mám ísť 5 krat

ketrin
6. júl 2021

@tanka272 ahoj, prečo chodíš tak často? aká je diagnóza, ak sa môžem opýtať ... ono, ak to naozaj nie je potrebné, vyhla by som sa tak častým CTčkám

tanka272
autor
6. júl 2021

@ketrin ja som mala tazky covid a poskedene pľúca na 95 percent a stale chodim na plucne odvtedy a zase ma poslali na ct a hovoria ze to velmi oziaruje

zuzik307
6. júl 2021

@tanka272 spirometriu robili? zhorsuje sa ti nejako stav?

tanka272
autor
6. júl 2021

@zuzik307 myslis to čo fukas do toho stroja?

zuzik307
6. júl 2021

@tanka272 ano...

pseudomonas87
6. júl 2021

@tanka272 takto ti poviem,na CT ta nepošlú zo srandy, keď je potrebné, tak sa musí urobiť. Ešte som nezazila, že by sa CT robilo z dlhej chvíle. Budu ti robiť "len " pľúca, je to síce radiacna záťaž, ale zase nerobme z toho strašiaka. Niečo iné je keď sa robí trauma scan, po autonehodách napr,a ide sa CT od hlavy až po pätu. Prajem ti nech sa ti polepší a bude to tvoje posledné CT. Drž sa, a neboj sa.

tanka272
autor
6. júl 2021

@zuzik307 hej bola som

tanka272
autor
6. júl 2021

@pseudomonas87 dakujem velmi pekne

ketrin
7. júl 2021

@pseudomonas87 moja skúsenosť z pohotovosti... prišla som s bolesťou žalúdka (nevoľnosť) a doktor ma hneď poslal na rontgen... a pýtam sa ho: A čo na tom rontgene zistíte? budete tam vidieť vredy? alebo niečo iné? a on že ani nie, nebudú... tak mu vravím, či je to fakt treba a on že ani nie... Tak si vravím, paráda vole 🙏 Nehovorím, že som odporca ctčiek, práve naopak, sama ich mám za sebou niekoľko, no aj napriek vážnej diagnóze, ktorú mi sledujú, ma neposielajú často, sám pľúciar mi povedal, že ak som tam aj doteraz nič nemala, "pri tomto tempe ctčiek mať budem" (prehnané áno, ale chápete pointu). Ale aby som sa nevyjadrila zle - na CT treba ísť, ak je to naozaj smerodatné pri vážnej diagnóze, ale nie je pravda, že by všetci lekári v tomto uvažovali logicky v štýle, čo je menšie zlo... A ďalšia vec - našli mi hrčky na pľúcach (podozrenie na metastázy) a aj napriek tomu mi dali Ďalšie CT až o tri mesiace, nie 5 krát za sebou... Čo 5 krát za sebou na tom CT zistia? Zmeny sa za dva dni nejaké enormné neurobia...

Ale samozrejme nie som lekár, príspevok berte len, že rozmýšľam nahlas

tanka272
autor
8. júl 2021

@ketrin dakujem za odpoved ja od marca jak som mala covid uz teraz 5 krat mam is na ct preto a mam tam mliečne sklo

ketrin
8. júl 2021

@tanka272 ahoj, niečo som si o tom mliečnom skle pozrela, v tomto prípade by som ja na CT išla. Držím silno prsty, nech sa čím skôr dá všetko do poriadku🙏

ketrin
8. júl 2021

@tanka272 a čo ti povedali po tých CTčkách? ako sa to vyvíja? ustupuje alebo opak?

didi2102
8. júl 2021

@tanka272 otec je tiež po ťažkom covide,pľúca mu ostali na 50percent a má ešte zápalové ložiská,na CT bol 5x zatiaľ a RTG už ani nevie,ja som astmaticka za život som bola na RTG pľúc aj cez 20x po covide behom týždňa napr 2x ,myslím že sú aj horšie veci

tanka272
autor
8. júl 2021

@ketrin tak ja som mala 95 percent pluca poškodene hovorili ze uz lepsie je ct

ketrin
8. júl 2021

@tanka272 tak to je dobrá správa, naozaj zo srdca želám veľa veľa zdravia❤️

tanka272
autor
8. júl 2021

@ketrin dakujem

adakika
13. feb 2022

@tanka272 ahoj .Pisala si ,ze si mala pluca po kovide poskodene na 95percent.Bola si na Ekmo stroji?Ako dlho?