Koľkokrát sa môže ísť na CT s pľúcami?
Ahojte chcela by som sa spytat či mi neuškodí nejak ct keď už som bola 5 krat dakujem
@bambulienka25 Bola som uz aj na RTG 3 krát a na CT 4 krat a teraz mam ísť zase
CT je viac skodlive ako RTG
https://www.badatel.net/co-vam-hrozi-po-vysetre...
@bambulienka25 CT spôsobuje najväčšiu radiačnú záťaž čo sa týka lekárskeho ožiarenia
@bambulienka25 CT ma vysoku radiacnu zataz, MRI neskodi, kedze nie je na rtg principe...nastuduj si😉
@bambulienka25 nehladam ale bojim sa aby mi to ešte viac neuškodilo
@tanka272 takto ti poviem,na CT ta nepošlú zo srandy, keď je potrebné, tak sa musí urobiť. Ešte som nezazila, že by sa CT robilo z dlhej chvíle. Budu ti robiť "len " pľúca, je to síce radiacna záťaž, ale zase nerobme z toho strašiaka. Niečo iné je keď sa robí trauma scan, po autonehodách napr,a ide sa CT od hlavy až po pätu. Prajem ti nech sa ti polepší a bude to tvoje posledné CT. Drž sa, a neboj sa.
@pseudomonas87 dakujem velmi pekne
@pseudomonas87 moja skúsenosť z pohotovosti... prišla som s bolesťou žalúdka (nevoľnosť) a doktor ma hneď poslal na rontgen... a pýtam sa ho: A čo na tom rontgene zistíte? budete tam vidieť vredy? alebo niečo iné? a on že ani nie, nebudú... tak mu vravím, či je to fakt treba a on že ani nie... Tak si vravím, paráda vole 🙏 Nehovorím, že som odporca ctčiek, práve naopak, sama ich mám za sebou niekoľko, no aj napriek vážnej diagnóze, ktorú mi sledujú, ma neposielajú často, sám pľúciar mi povedal, že ak som tam aj doteraz nič nemala, "pri tomto tempe ctčiek mať budem" (prehnané áno, ale chápete pointu). Ale aby som sa nevyjadrila zle - na CT treba ísť, ak je to naozaj smerodatné pri vážnej diagnóze, ale nie je pravda, že by všetci lekári v tomto uvažovali logicky v štýle, čo je menšie zlo... A ďalšia vec - našli mi hrčky na pľúcach (podozrenie na metastázy) a aj napriek tomu mi dali Ďalšie CT až o tri mesiace, nie 5 krát za sebou... Čo 5 krát za sebou na tom CT zistia? Zmeny sa za dva dni nejaké enormné neurobia...
Ale samozrejme nie som lekár, príspevok berte len, že rozmýšľam nahlas