Kolonoskopia
Ahojte,ako ste prežili toto vyšetrenie? Je niekto kto si dal dať aj injekciu? Že ci naozaj nejak pomôže, lebo mala som zatiaľ robenu len rektoskopiu a pri nej som veru mala kŕče,tak rozmýšľam nad injekciou,ktorú je možné si dať......Ešte jedna otázka,čo vám pozisťovali pri tomto vyšetrení? Ďakujem za odpovede len skúsených......
Je to barbarské bez tej inekcie, v modernej klinike by ti nedovolili podstúpiť to bez oblbovaku. Mala som ten oblbovak pri inom vyšetrení, viem že mi ho pichli a potom tma, prebrala som sa na konci, keď bolo po všetkom.
Tiež som bola viac krát, aj na kolono, aj na gastroskopii a s injekciou ani neviem ako a kedy to urobili, zobudila som sa až doma...úplne kľudne idem hocikedy...
Ja v decembri, ta priprava je za mna najtazsia. Ja som bola hrdinka, najskor som isla bez sedacie ale doktor hned povedal, ze mam povedat ak budu bolesti, hned ako to dopovedal taka bolest prisla, ze mi sestrickahned dala injekciu a uz bolo fajn. Ja som mala nastastie normalny nalez. Po tej injekcii ma prisiel vziat manzel, nevedela som ako som sa obliekla, odisla z ambulancie ani ze sme sli vytahom🙂 uplne oblbnuta z tej sedacie,ale po takych 15 min uz bolo fajn a isli sme sa hned naobedovat.
Ja som bola minulý týždeň bez akejkoľvek injekcie, mne to neprišlo také hrozne. Teraz mam zápal obliciek a teda radšej by som podstupila ešte raz kolono ako toto. Ja mam vrodenú anomaliu hrubého čreva a to mi kontrolujú. Plus mam po 40 a zo vzorky stolice mi vyšla krv, ale to mi zistili iba vnútorné hemoroidy
@kiaran127 presne, ta príprava bola pre mňa najhoršia, hlavne v noci ísť piť ten roztok
Mna našťastie uspali , nezistili mi tiež našťastie nic , mala som problémy so žalúdkom a tato zomrel na rakovinu žalúdka, takze som sa obavala výsledkov. A príprava je celkom masaker ten posledný den , stale na wc.
mna neuspali, a skoro som ...od bolesti, teraz chcem ist s narkozou.
Ja som bola raz v živote v mladosti a povedala by som nikdy viac. Bolo to strašné! Na gastro hadicu nemám také spomienky .
@cukroska gastro je zevraj par minut. aj to ma caka.
No ja si robim nadeje, ze ked som dala gastroskopiu bez oblbovaku, tak kolono bude propri tom v pohode...
@cukroska a pre mňa zas naopak, gastro nočná mora.
Dala som kolono bez oblbovaku, ale bolelo to teda dost, este aj doktor bol zhrozeny, ze to robi nerad bez injekcie, ale zvladli sme to, zasiel az do tenkeho creva a vsetko v poriadku nastastie, az na dve male diverkuly. Bolo podozrenie na crohna, mama ma, ale to sa nastastie nepotvrdilo a tiez som mala krv vo vzorke na preventivke. Inak napriek bolesti som bola rada, ze to vysetrenie mozem vnimat, doktor mi priebezne vysvetloval co vidi.
@marhulka13 Ja viem, že to ma každý inak. Poznám vela ludi co to hovoria.Proste tú hadičku si tak nepamätám, ale kolonoskopia to bolo niečo čo si úplne presne dodnes. Mňa to nenormálne bolela a dlho to trvalo také bolesti, že som myslela, že tam umriem 😁
@balerina2025 To už si nepamätám tak úplne presne. Pamätám, že som to nevedela prehltnúť a nadrapovalo ma,ale viac nie za vyše 25 rokov.
@marhulka13 Možno po vyše 25 rokoch by to bolo inak...
@martinka17 Neviem,ja by som sa bala ist s injekciou,ked viem ako prebieha vysetrenie. Bola som bez a teda nebolo to prijemne a hlavne tam,kde bol problem dostat hadicu a museli robit kadejake manevre,aby sa dostali. Neviem si to predstavit pri uspati,bojim sa roztrhnutia creva. Ale mam ist znova,tak vaham. Najradsej by som isla s uspatim,ale ten strach je vacsi.
Mala som analgosedaciu a vobec nic si nepamatam. Najhorsie bolo pitie tej zbrndy den pred.
@marca12 pri analgosedacii vraj vnimas a spolupracujes, len si taka vypnuta. Nie ako pri narkoze. Ja si pamatam, az ked mi sestricka povedala “mozete sa posadit” 😅
Ja len v anestéze, našťastie je taká možnosť a zadarmo.
Mala som kolonoskopiu minimalne 5x vzdy bez nicoho. Neprijemne ano ale nic nezvladnutelne a to mam chronicky zapal creva cize ziadne zdrave a nebolestive.a nie som ziadny hrdina ani psychicky odolna 😁 Zalezi na tom kto to robi.
@marca12 veď po vyšetrení ti lekár všetko potrebné povie. Vo Švajčiarsku by si ani šancu nedostala to pretrpieť, proste ťa uspia a hotovo, to len u nás sa ľudia tvária ako hrdinovia, lebo to podstúpili bez uspatia, Ináč - ak podvedome neveríš lekárovi, a cítiš potrebu ho kontrolovať, tak potom je chyba inde. Buď sa porád so psychológom ako prekonať strach alebo zmeň lekára. Ja som pretrpela obyčajnú endoskopiu, raz - radšej ešte raz rodiť ako toto peklo. Pri klono si ten horor ani nechcem predstaviť.
Mňa čaká budúci týždeň v Za.A bohužiaľ bez injekcie lebo poobede tam majú vraj len jedného lekára a sestričku .Že len doobeda robia s narkózou.A keďže objednávajú len jeden deň v mesiaci aj to len od 13 do 15 hodiny tak som vzala aj tento termín. Dúfam že to dáko prežijem.Na tento termín som si počkala skoro 2 hodiny v rade kde predomnou bolo cca 40 ľudí a ďaľší za mnou.
@zabka79 ja len jedenkrát, tiež bez ničoho. A presne tiež nie som hrdina ,skôr naopak. Najhoršie co som mohla urobiť pred tým citat fórum. Zbytocne som sa stresovala. Príprava bola pre mňa horšia.
@martinka17 tak ja si nepripadam ako hrdinka len preto, že som to dala bez oblbnutia. Keby fakt potrebujem, hneď si dám injekciu. Ale keď ma to veľmi nebolelo, tak načo mi je. Navyše mam za sebou nespocet anestez a neurologické ochorenie a iba mi poradili, že by bolo dobre to zvládnuť bez.
@smilingwoman Kazdy to znasa inak a kazdy lekar je iny. Zalezi ako ti nafuknu crevo,ci to robia s citom alebo idu na cas,rychlo odbavit. Moja mama napr.odpadla od bolesti. Ale je pravda,ze netreba citat skusenosti inych,lebo kazdy organizmus to zvlada inak.
@marca12 tak ja som bola u jedneho co ho ospevovali, a pritom mi este vynadal ked som zacala plakat.
urobil mi taku traumu ze chcem ist v anesteze. precistena som bola tak ze zo mna sla cista voda, prisaham cista voda.
cele to predtym ok, ale samotny zakrok..hrozne daco.
@marhulka13 iné je mať zdravotné indikácie a iné proste povedať, ani to tak nebolelo. V 21. storočí podstúpiť bolestivé vyšetrenie len preto, že ... Ani neviem prečo vlastne ...
@kiaran127 no je to vraj nejaký oblbovak,tak neviem no ze ci človek pri tom nejak vnima alebo vôbec ale len mi bolo povedané ze treba doprovod koki tomu ze sa môže točiť hlava ........no ja verím ze aj ja budem mat v poriadku toto vyšetrenie.....a koli čomu ta poslali?alebo aké si mala problémy?

Podstúpila som už 2 x v analgosedácii, pichli mi niečo do žily a zobudila som sa až po vyšetrení. Zistili hemeroidy a vyštikli po obidva razy polyp. Prvý mal horšiu histologiu, tak o rok vyšetrenie opäť, po roku už výsledky z polypu lepšie. Idem opäť o 3 roky.