Konizácia kŕčka maternice
Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?
@tina7729 presne ako píšeš,bol to doslova gejzír 😱🙄ale o chvíľu to prešlo. Inak mne tiez prišiel ten prvý menzes skôr a mala som tiež aj svetlo červenú krv. Len ja som sa toho nejak nedesila a počas ďalších 5 mesiacov som si zvykla na kadečo 😂lebo mi to stále blblo a robilo si,čo chcelo! Ja som mala aj kyretáž maternice spolu s konizaciou.,tak možno preto. Prečo by si nemohla piť alchemilku?🤔 Ja som pila vkusne nejaké čaje a pijem doteraz,sú to ženské čaje i na úpravu cyklu s podporu maternice,nemá ti tam čo ublížiť 😉tvár sa ,že máš menzes a nemysli zbytočne na to,nech sa nestresuješ😘😘
Ahojte, pridám moju skúsenosť s konizáciou, hádam to niekomu pomôže upresniť celý priebeh.
Najprv som bola od mojej gynekologičky odporučená na kolposkopiu na NOU Klenová, nakoľko som mala niekoľko rokov zhoršené výsledky cytológie. Pri tejto príležitosti mi moja gynekologička urobila opakovane cytológiu, potom mi po mesiaci zavolali aby som prišla pre výsledky aj s odporučením na kolposkopiu. Výsledky cytológie boli HSIL, CINII/III.
Na klenovú som volala a kvôli korone mi odporučili termín kolposkopie až po mesiaci. Do NOU som prišla na 7:00 (sestrička mi odporučila prísť okolo 07:30), musela som sa zaregistrovať a potom čakať. Na vyšetrenie som sa dostala až okolo 09:30.
Priebeh KOLPOSKOPIE:
Musela som si ľahnúť na štandardnú gynekologickú posteľ a doktor Rozumyk vykonal vyšetrenie počas ktorého odobral vzorku abnormálnej bunky z kŕčku maternice. Očakávala som nejaké vysvetlenie k môjmu stavu, nakoľko moja gynekologička pri vyšetrení upozornila obavy na nutnú konizáciu. Pán doktor Rozumyk mi nič nevysvetlil ani nepopísal aký je môj stav. Otvorene som sa ho spýtala na to, či si myslí, že bude treba zákrok a jediné čo mi povedal, že to vie určiť až z biopsie, že to môže byť CINI, CINII alebo CINII, pričom len pri CINI sa ešte nerobí konizácia.
Po týždni mi prišla správa o prijatí výsledku. Výsledky nedostanete ani sms správou ani emailom, musela som ísť opäť v piatok osobne na Klenovú. Tentoraz som čakala len 2 hodiny. Doktor mi ukázal výsledky: N87.1 , CINII/CINIII. Odporučil konizáciu. Odmietla som zákrok v NOU, keďže tam to robia cez 2 noci, tj. 3 dni. Na moju otázku, prečo u nich je to na 2 noci a v iných súkromných zariadeniach vedia urobiť ten istý zákrok za pár hodín ako jednodňovú záležitosť, povedala sestrička, že u nich to technicky nie je možné. Osobne si myslím, že sa jedná o prístup kvôli preplateniu celého zákroku a predoperačných vyšetrení poisťovňou pacientky. Doktorovi Rozumykovi som povedala, že nemám záujem o zákrok na Klenovej, keďže nie som ochotná odovzdať im 3 dni môjho života a navyše v čase pandémie. Pán doktor nebol z toho nadšený a povedal, že si nemyslí, že mi to niekde urobia za jeden deň, maximálne kyretáž.
Týmto som s pánom doktorom skončila, keďže pri kolposkopii nevedel povedať ako to mám zlé ale zrazu po týždni vie povedať vlastný názor, že to mám tak zlé, že sa nejedná o jednodňový zákrok. Podpísala som papier o poučení a vzala som si výsledky biopsie.
Mňa osobne zaujímalo všetko čo obsahovala moja biopsia tak napíšem výsledok:
1 vzorka tkaniva d. max 6 mm, 1 komplet. P-A, Ki67, p53, p16
Histologický nález:
1. Kompletne spracovaný materiál tvorí knips biopsia TZ krčka maternice , s high grade dysplastickými zmenami skvakocelulárneho epitelu (CIN 2/3), s poruchami stratifikácie a maturácie 2/3 hrúbky epitelu, IHC analýza: p16+++, Ki67+ 80%, p53+
Záver: 1. High grade dysplatické zmeny TZ krčka maternice (CIN 2/3).
Diagnostický záver: N87.1 Stredná dysplázia krčka maternice.
Hneď som volala do kliniky Sagax - Dunajská streda. Povedali mi možné termíny a potrebné dokumenty pred vykonaním zákroku.
Treba si zaobstarať:
- odporúčanie od doktora na vykonanie konizácie (ja som mala aj biopsiu z kolposkopie, ale ak to nemáte, zrejme to budú robiť oni),
- negatívny PCR test nie starší ako 5 dní,
- predoperačné vyšetrenie nie staršie ako 14 dní (väčšina obvodných lekárov to poskytuje),
- kartičku poistenca,
- nočnú košeľu a papuče.
Termín konizácie som sa snažila naplánovať na najbližší možný termín po MS. V sagaxe robia konizáciu len utorky, takže som mala termín na týždeň po začatí MS.
Počas týždňa pred zákrokom som si zabezpečila predoperačné vyšetrenie u obvodného lekára (piatok odbery krvi a moču a PCR test, pondelok samotné vyšetrenie u obvodného na dohodnutý termín). Najväčší problém bolo zohnať nočnú košeľu počas lockdownu, keďže som sa v štvrtok dozvedela, že niečo také budem potrebovať. Nakoniec ma zachránil na 2. pokus LIDL.
V utorok ráno na 09:00 som prišla do SAGAXu. Treba si zabezpečiť odvoz, lebo po zákroku nepúšťajú pacientky samé, len s doprovodom. Po zapísaní údajov na recepcii som bola poslaná na 2. poschodie, kde ma prijali a nasmerovali do izby, kde boli 3 postele. Prišla som ako 2. pacientka. Musela som sa prezliecť do nočnej košele a čakať v posteli, zatiaľ som vypísala potrebné papiere. Ešte doplním, že som nemohla piť ani jesť od pondelka polnoci a toto bol pre mňa najväčší problém, kvôli čomu ma už o 9:00 strašne bolela hlava, ale lieky proti bolesti som si radšej nedávala. Mala som povolené zapiť len HAK tabletku ráno. Okolo 11:00 sme postupne išli k doktorke na príjem, ktorá sa opýtala na pár vecí ohľadne vašej anamnéze. Tu bol priestor na otázky.
Spýtala som sa prečo sa niekedy robí zákrok chirurgicky so stehmi a inokedy LEEP slučkou. Chirurgický zákrok môže byť vyžadovaný z dôvodu rozsiahleho nálezu zatiaľ čo LEEP slučkou vezmú len cca 3mm kónus, ktorý ide na biopsiu. Doktori nevedia povedať, či týmto zákrokom vzali všetky napadnuté bunky, to ukáže až biopsia. Ak odrezaný kónus nemá čisté hrany tj. stále máte na krčku maternice dysplázne bunky, je nutná ďalšia rekonizácia. Ak aj rekonizácia ukáže stále negatívny výsledok, je potrebná amputácia krčka maternice, čo sa už robí chirurgicky so stehmi.
Pýtala som sa na výsledok mojej kolposkopie. IHC analýza: p16+++, Ki67+ 80%, p53+ - znamená, že mám proteiny, ktoré sa vyskytujú v predrakovinovom štádiu, avšak rakovinu ešte nemám. Podľa výsledku kolposkopie doktorka nenašla, že by som mala rozsiahlu dyspláziu, v každom prípade moje obavy tlmočila doktorovi Slezákovi - či nemám obsiahle zasiahnutý krčok maternice, keďže doktor na Klenovej povedal, že sa nemôže jednať o jednodňový zákrok.
Hormonálnu antikoncepciu pre konizáciou LEEP slučkou je možné bez problémov užívať. Konizácia sa v SAGAXe robí pod celkovou anestéziou, treba skutočne vedieť na aké zložky máte alergiu, ja som uviedla možnú alergiu na sóju, ktorú ale nemám potvrdenú. Druhá pacientka nevedela o alergii (neviem presne zložky) a mala ťažší priebeh po prebudení.
Po ukončení konzultácie som len chvíľu čakala na izbe a hneď ma volali tuším o 11:15 na operáciu.
Pred tým som musela zhltnúť tabletku a dať si dole nohavičky. Tabletka bola zrejme na ukľudnenie.
Priebeh OPERÁCIE
Prešla som v papučiach a nočnej košeli chodbou k operačnej sále. Mala som sa vyzuť a vlasy mi dali do operačnej čiapky. Prišla som ku gynekologickej posteli kde som si mala ľahnúť. To mi bolo trochu nepríjemne, že som ležala cca 5 min s nohami dohora bez nohavičiek. Jedna sestrička mi merala pulz na pravej ruke, druhá mi zaviedla kanylu na ľavej ruke pre infúziu. Viem že riešili moju možnú alergiu na sóju, preto si myslím že je skutočne dôležité vedieť o alergiách na potraviny a lieky.
Dali mi masku na tvár a do 3 sekúnd som bola v limbe. Okamžite potom som sa zobudila (v skutočnosti to bolo po 30 minútach). Preložili ma na posteľ na vozíku a odviezli na izbu kde som z ich pomocou preliezla na moju posteľ. Dajú vám vložku a povedia, že môžete spať. Ja som už ďalej nespala, lebo som bola smädná a hladná. Musela som čakať minimálne hodinu, kým mi mohli dať piť a neskôr mi doniesli aj čaj a slané tyčinky. Avšak mala som piť a jesť pomaly. Od tohto momentu som už len čakala. Raz ma skontrolovali, či nekrvácam a o 14:00 som šla domov.
Výsledky biopsie by mali byť do 2 týždňov a zašlú ich tomu, kto vás poslal na konizáciu. Mňa síce poslal NOU na konizáciu, ale uviedla som kontakt na moju gynekológiu. Tam som sa aj objednala, lebo po 2 týždňoch od konizácie je treba ísť na kontrolu.
V SAGAXe mi ešte odporučili očkovanie proti HPV vírusu, aj keď mne prekavapujúco nikto nerobil test na HPV, avšak biopsia kónusu by to mala ukázať.
OBMEDZENIA po konizácii:
Keďže som podstúpila konizáciu LEEP slučkou, tak sú obmedzenia miernejšie ako operačne so stehmi. Nemôžem zdvíhať ťažké veci (ani mačku), skákať, behať, cvičiť, jazdiť na koni 🙂 . Chodiť môžem ale pomaly, nerobiť prudké pohyby, môžem chodiť aj po schodoch. Deň po konizácií som musela ísť venčiť psov, lebo jeden z nich odmietal ísť s manželom...
Hádam toto niekomu pomôže a zbytočné obavy rozplynie, netreba sa báť. Treba sa báť ak si budete preventívne prehliadky a konizáciu odkladať.
@adkatemp4774 👍👍👏 pekne si to zhrnula a je fajn,že si si našla operatéra, ktorý ťa nepriviazal k lôžku na pár dní 😛 ja som na tom bola podobne,po výsledku z histologie viac- menej aj horšie a nik nevravel,že leep sa nehodí a musím len pod nôž 🙄🤔
@tina7729 A dobre si to pochopila?Muselo v tom konizáte niečo byť,inak by ťa potom vlastne operovali zbytočne,či??( Ale aj to sa stáva) Dopadla ti histologia dobre zjavne preto,lebo boli okraje toho konizátu čisté =teda ti odobrali celé to zlé tkanivo i kúsok naviac,kde už sa nič zlé nenachádzalo. Tak si to myslela?Oprav má,ak sa mýlim. V každom prípade jedna i druhá varianta je pre teba dobrá správa 👍😘
Jemine, zeny.Zacala som krvacat mimo menzes a gynekolog povedal ze to z rany po konizacii. Som uz rok po. Ale v oktobri som bola na vyberani polypu z maternice, a zevraj mi to mohol doktor poskodit hysteroskopom. Ooslal ma domov ze ked to neprestane, ze po menzese mi zo vypali dusikom. Mne sa to vsak nezda. Krvaca to viac po vysetreni v piatok. Vypaluje sa dusikom nejake maso ale nemala by sa to krvacanie zastavit najprv? Tak ako pri konizacii tou sluckou. Neviem, nedoverujem moc mojmu gyndovi :(
Ahojte tak ja som si myslela ze moja konizacia dopadla fajn ale od decembra pravidelne navštevujem svojho doktora kvôli problémom s tmavohnedym špinenim a až dnes mi zistil ze mi pri menštruácii neodteka všetka krv, len časť z nej a zbytok mi ostáva v maternici, zajtra idem volať do Sace kde mi robili konizaciu
Ahojte, krvácali ste po konizacii? Dnes mi ju o 12stej robili a krvacam síce len keď idem na wcko inak nie ale je to taka jasná krv červená tak, nrviem ci to je okey ci nie 🤷♀️😊😊
@tina7729 lebo ja som cestovala domov autom pol hod aj som sa obuvala a tak ci nie námaha a tak mi šlo viac krvi ale už ležím od 3tej a keď som bola naposledy na wc tak už menej tej krvi šlo ráno idem na výber tamponady tak snáď to bude okí 😊
A to bolo okey ze si krvacala po týždni?
@dian_ka93 treba sa šetriť. Nebolo to ok dostala som lieky proti krvácaniu. Prísny režim ležať a ak do troch dní to neprejde smer nemocnica. Môže byť že si sa viac namáhala tak viac krvi. Fakt šetriť a ležať. Pri mne sa to osvedčilo 🙂 už som teraz 4 týždne po operácii a cítim sa úplne fit aj menzes bola síce bolestivejšia ale dalo sa to a už ani nespinim.
Baby, ja som tiež 6 deň po konizacii, sem tam špinenie a dnes normál krvacanie(od posledného menzesu 22.den),tak neviem, či mi mohla prísť skôr menštruácia, ale sa odlupuju chrasty al co, ale je mi zle
@babo01 ja som mala V utorok týždeň od zákroku ale ja som mala aj kyret aj konizaciu a stále krvacam ale nie veľmi len tak po trochu na wcku alebo keď dlhšie stojím 🤷♀️ ms mi ma prísť o 13 dní tak dúfam, že po MS už nebudem a to som už 3 dní nemala nič a zasa začalo kúsok krvácanie

@janka2273 Janka , to vyletelo z teba a potom dosť? Nekrvacala si este