Konizácia kŕčka maternice
Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?
Ja uz som mierne zufala.18.03.som bola na konizacii.Do 28.som ani nekrvacala,len vytok,28.som zacala krvacat,podla ostatnych prizakov mi to vychadzalo na kramy,ale pre istotu som si to isla dat skontrolovat,ci sa mi tam nieco neporusilo.Dr.povedal,ze je tam na okraji taka mala ranka,dal mi tam najskor tamponadu,na druhy den gelaspon a injekciu kanavit a este na treti den znova to iste.Uz to vraj nekrvaca,ale podla mna suvisle s tym boli aj kramy.Asi za dva dni uz to bolo ok,sadla som na zachod na velku(asi som moc tlacila...)zrazu kvapky cerstvej krvi.Vecer som isla pre istotu u nas do nemocnice,nech sa mi na to sluziaci gyndos pozrie.Ze hoji sa to.je tam mala ranka,dal gelaspon a sup lezat domov.Vecer este ok,do rana plna vlozka krvi,tak sup tam kde ma operovali a ze zastavia mi to bez uspatia takou elektrikou(asi nieco ako ta leep metoda,co mi robili kon.)dalo sa to vydrzat...a domov lezat.4 dni som len lezala,brala wobenzym,dbala na stolicu,vkladala na noc polygynax ako kazali,dnes sa zobudim,idem na wc a cerstva krv...tak uz neviem,kde je problem...v mojej hlave,alebo co?Mam 2 r.syna,strieda sa pri nom muz s mamou,len lezim a aj tak sa to nie a nie zahojit.Zajtra mam prist,uspia ma a nejako lepsie mi to tam zacelia...a samozrejme ze sa uz budem bat aj zasmiat... ☹
@cibiother :tak to ma fakt mrzi, boze, sa bojim, ze aj ja to tak budem mat. Skus si kupit Wobenzym, ja si ho asi zadovazim...
@cibiother: jaj prepac, nezbadala som, ze ho uz mas, este ti mozno poradim Ascorutin, je volnopredajny a stoji 1.70,- videla som, ze to zvyknu aj lekari davat po konizacii, ked rana krvaca v kombinacii este s inymi liekmi ako Pamba. Ja som zistila, ze mne to reaguje na pohyb, ked moc chodim alebo dlho sedim, tak mi to viac tecie, teraz lezim a vôbec to netecie, Ale ty to mas naozaj nejake cudne, ked ti takto robi problemy. Ale kazdy to znasa inak. Moja kolegyna bola po konizacii PN 6 tyzdnov lebo jej to stale tieklo. Asi sa ti to zle hoji alebo tam mas zapal aj napriek tej druhej operacii.
@scorpionflower1 jej,dakujem ti,niekde som to tu citala a nevedela som si spomenut na ten nazov.kym sa k tomu dostanem,mam doma ciste C-cko,dam si aspon to.To je vlastne aj zaklad ascorutinu.Inak wobenzym ok,len som nemohla take davky ako pisu po operacii,lebo ma asi z toho zapekalo.takze asi ten ucinok nebol az taky...
@cibiother: Ja tiez ten Ascorutin uzivam a rano som sice krvacala, ale odvtedy len spinim, takze mi krv netecie, dufam, ze to uz ostane takto a bude sa to len lepsit. Ccko je zakladom Ascorutinu, to je pravda. Na kontrolu idem az buduci utorok. Ja som tiez premyslala nad Wobenzymom, ale ked uz som si naordinovala ten Ascorutin, tak to nechcem miesat jedno cez druhe. Kde ti robili konizaciu a aky si mala histologicky nalez, ak sa smiem opytat?
@scorpionflower1 moj gyndos je Kotek v Ba,robi tieto konizacie externe utorky v medicentre hsc v Petrzalke.Ale tieto komplikacie mi riesil ten primar Dusan Stanislav z medicentra,lebo Kotek ma ordinaciu v Ruzinove.Aby som nemusela behat stale z Ruzinova do Petrzalky.Histógia ok, na konizaciu som isla s cin III.
Dnes som bola,skontroloval a ze ranky sa hoja,vyzera to na kramy,ze ta krv ide zvnutra a nic ine tam nevidi krvacat.Tak potom to pred dvoma tyzdnami asi neboli kramy...uz som z toho zmätena,hlavne teda ze sa to dobre hoji.Kupila som si Ascorutin,budem davat a este lezat a v pond.na kontrolu.Drzim palce,skore zahojenie prajem
@cibiother : Mna tiez operovali v HSC, operoval ma Stanislav 🙂 nahoda...ja mam onkolgynekologa Dr. Krivoša, ktory je na dôchodku a chodi do HSC v utorky, ale neoperuje. Ja este histologiu nemam, ale velmi sa bojim aka bude, lebo ja mam tu leziu ulozenu tak, ze mi zasahuje do kanalika, takze to postihnute miesto nebolo vidiet cele :-/ dufam, ze to bude dobre. Inak mi stale ta krv "tecie" je jej malicko, ale vidim to, znepokojuje ma, ze ta krv je cerstva. No ja som teraz desiaty den po konizacii, zacalo mi to na siedmy den. V utorok idem na kontrolu, tak este pockam, mi to pozrie ci sa to normalne hoji. Kolko si bola PN?
To je nahoda 🙂 Nic sa neboj,to su vsetko este riesitelne veci.Ja som uz tiez deprimovana z toho neustaleho krvacania,raz viac,raz menej.A lezanie na nalade nepridava,ja som na materskej,m bol doma 2t.a teraz su striedavo pri malom s mamou,lebo prakticky od vikendu len lezim...
Ja som z toho zmetena uz, lebo niekde je napisane, ze cerstva krv nie je normalna, inde zas najdem, ze je normalna na 8-12 den po konizacii...Vôbec neviem co s tym, ale uz pockam minimalne do pondelka. Na pohotovost s tym pojdem len ak by to zosilnelo, lebo s tymto aj neviem ci by ma osetrili, je to fakt slabe. Nemala by som mat zapal, lebo som hned po zakroku uzivala Polygynax, sak aj tebe ho asi dali, ked si bola v HSC. Nam ho dali obom co sme tam boli na konizaciu. Ja nemam deti, takze v lezani mi nic nebrani - z postele vyleziem, len ked idem na wc alebo si nabrat jest. 🙂 ak ked dojde drahy domov z prace, tak uz aj jest mi naberie 🙂 Ja dufam, ze s tou histologiou budem mat aspon trocha stastia, ked uz som ako bezdetna musela ist na konizaciu ☹ prakticky som musela ist lebo mi ten nalez nebol vidiet, tak si Krivoš nebol isty co tam mam. Ty si mala pred tym aku cytologiu a ako dlho ta sledovali pred tym ako si isla na konizaciu? Prepac, ze sa tolko vypytujem, ale nemam si s kym povymienat informacie. Ja som prisla ku Krivošovi raz a hned ma poslal na LEEP, potom som prisla na predoperacne a bol tam Stanislav a nakoniec, ked som prisla na prijem bol tam dalsi, ktory sa volal Uhrik asi. Ked mi Krivoš povedal, ze musim ist na konizaciu bola som uplne v šoku, takze som sa nedokazala opytat nic rozumne a on teda zhovorcivy nie je a odvtedy som ho nevidela.
@scorpionflower1 to je v pohode, kludne sa pytaj.Brala som tiez Polygynax, to krvacanie aj cerstvej krvi v malom mnozstve je podla mna tiez v pohode, len keby si sa nejak brutalne rozkrvacala, je to asi na doktora. Zrejme preto, lebo v tom case sa tie chrasticky odlupuju a moze sa stat, ze to pod tym este nie je celkom zahojene. Ale ako kazda rana, sa to casom zhoji, len ak by sa to viac narusilo tak sa to rozkrvaca a potom je lepsie to zastavit u dr. Ja ked som bola teraz na kontrolu, ze zase krvacam, povedal ze to bude menzes, lebo mi robili aj kyret maternice a potom sa aj charakter tej menzes zmeni trosku.To som ani nevedela, ale som rada, lebo keby som mala nejake polipy na maternici, tak aspon zistia.Bezdetnym to este asi nerobia pri konizacii. Neboj vela bezdetnych bab musi na konizaciu, mam zrovna tiez dve kamaratky, ktore zhodou okolnosti boli a este nerodili. Jedna bola davno ked mala 23, teraz ma 36, prve dieta a od konizacie nikdy nemala zle vysledky, je to vsetko velmi individualne. Ja som mala na cyto vysledok cin II a Kotek tiez povedal, ze radsej operovat, lebo hlbsie moze byt este viac tych zlych buniek. A tak aj bolo. Z histologie po operacii prislo, ze to bolo az cin III. Vysledok je vraj dobry, to znamena, ze vsetko zle tkanivo odobrali, ale dolezita je aj nasledujuca cytologia.Uvidime.Dlho ma vobec nepozorovali, povedal, ze tam jasne vidi nejake lezie a ze radsej operovat. Tak som ani nevahala. Niekde som citala, ze cin II u bezdetnych este zvyknu sledovat, ale to je asi vsetko na zvazeni doktora...
@cibiother : Som rada, ze ti nevadi, ze sa vypytujem 🙂 to krvacanie je stale v rovnakej intenzite, ba zda sa mi, ze o nieco slabsie, ani nie ked sa postavim, ale ked idem na WC, tak vidim cerstvu krv. Ja mam tiez dostat kramy tento tyzden, takze to sa tesim co to bude :-/ este asi ani nechcem ist do prace, sice nepracujem manualne, ale nerobim rovno v BA, tak vela cestujem. Doma nemusim vôbec nic robit, moj drahy vsetko urobi, je zlaty. Mne ani nerobili histologiu, mna rovno z prvej kolposkopie (u onkogynekologa) poslal na konizaciu, skoro som sa pocurala od strachu, ze co tam mam a pritom som bola este v auguste na kolposkopii na preventivnej prehliadke a (moj byvaly gynekolog mi ju robieval kadzy rok aj so sterom) a nic som tam nemala. Ja som mala v auguste 2013 ASCUS a vo februari som mala LSIL a pozit. highrisk HPV. Dufam, ze to nebudem mat take strasne, ja som tiez zacala spekulovat, ze si to nedam este spravit, ale nakoniec bol strach, ze sa mi to rozsiri silnejsi, a isla som. Pred tym som isla este za Horakom (moj gyndos - obvodny) a ten ma ubezpecil, ze som sa dobre rozhodla, povedal mi, ze keby som si to nechala len by mi vysledky cyto skakali hore - dole a aj tak by som musela ist nakoniec. Ja som ten isty pripad ako ty, zvonka mam lahku dysplaziu, ale Krivoš to cele nevidel, tak som musela ist na konizaciu. Ocakavam, ze to bude min CIN 2, len sa modlim, aby som to mala prec cele a vyriesil sa tento problem, je to hrôza, som sa nevyspala poriadne uz mesiac. To, ci budem mat v tehotenstve problem je vo hviezdach. Moja sestra konizaciu nema a krcok sa jej skracoval aj tak a zas poznam baby, ktore maju konizaciu za sebou a nemali vôbec ziadny problem a nakoniec aj moj gyndos ma ubezpecil, ze v najväcsej pravdepodobnosti nebudem mat problem, tak mu teda verim. Jedine co ma zaraza je, ze mi daju nieco v 21. st. rezat lebo to nevidia. Ja som citala, ze existuje endocervikoskopia, ze sa ti najprv do toho krcka pozru, nepocula si o tom? Mne to nikto ani neponukol (bola by som to aj zaplatila).
@scorpionflower1 tu endocervikoskopiu nepoznam,nepocula som o tom.Nerob si z tohto stresy,je to vsetko ok,pokial sa to da riesit.Mas o seba postarane😉ja uz by som sa rada venovala synovi,oddych je dobry,ale toto je uz aj na mna vela😊 a stale sa len kontrolujem,kolko toho zo mna ide,uz mi to fakt prerasta cez hlavu...
@cibiother: No sak aj ja sa uz nudim, lezim uz siesty den :-/ jedine co moj frajer psychicky nezvlada je varenie, ktore trva viac ako 30 minut :D takze mi robi donasku jedla 🙂) verim ti, ze s tym synom je to ovela tazsie ako mam ja. Mne uz by sa tu aj ziadalo ist von, ale netrufam si. Tiez inak uz som na prasky z toho sustavneho kontrolovania a pozorovania sa. Ja som o tej endocervikoskopii len citala, tak neviem ako to je na Slovensku, ale aspon, ze viem, ze to existuje 🙂
ahojte normalne ste ma naplasili bola som na konizacii v piatok teda 11,4 zatial vobec nekrvacam ani kvapka nemusim mat ani vlosku dufam ze to tak aj ostane citala som tu ze ste zacali krvacat as po niekolkych dnoch ja mam dostat menzes as 4,5
@19monika75 neboj, ja som isla po dvoch tyzdnoch trosku na vylet(uz som nevydrzala) a este to bolo asi skoro, tak som si to asi sama pokaslala. Len sa nerozbehni hned po dvoch tyzdnoch(pri 4 detoch asi trochu tazke 🙂, aj ked pozeram, ze velke slecny, tak ti urcite pomozu ) ale treba opatrne pridavat zataz a dbat asi na stolicu, vlakninu, aby to islo samo, ja som si to aj tym asi narusila. Ale z vlastnej skusenosti-nestresuj sa, maj v mysli, ze sa to dobre hoji a zahoji, mysli pozitivne. Ja som sa sama tak vynervovala, az som si musela povedat dost a sustredila sa na nieco pekne, pozitivne. Teraz je to uz fajn 🙂
@19monika75 : Nikto nechce plasit, ale je faktom, ze kriticke su dni, kedy sa ti odlupuje chrasta a to je 8-12 den od zakroku (to nie je z mojej dedukcie, ale z lekarskej, pozri si net) kazda zena je ina, tebe to nemusi vôbec krvacat, ale aj môze, hlavne sa nenatahuj a setri sa, aby ti nepraskla ziadna cieva. Ja som krvacala presne v spominane dni, ale len trosku, nie vela a uz od vcera mam len taky ruzovy vytok, takze mi to prestava. Ja len lezim co je pri 4 detoch asi tazke. Hlavne sa neboj, panikarit treba az ked krvacas moc t.j. spotrebujes vela vloziek denne. Mozno ta upokoji to, ze z tych info. co som citala sa da viac-menej vyvodit, ze väcsina pripadov, ked praskla cieva a zena musela ist do nemocnice bolo hned po zakroku resp. druhy - treti den. Ked zacnes krvacat na tej 7 al. 8. den je to uz tou chrastou. Zevraj krvacanie po konizacii nema presiahnut menstruacne krvacanie - vtedy je to uz problem.
Čaute baby. Viete ja mam taký problém ktorý ma už psychicky ničí je mi to trápne sem písať ale keďže som tu ako incognito tak napíšem 😀 uz asi ood 17 mám mykozu, mám už dve
Detí takze to asi môže byť aj s pôrodu keďž mám len 19. Ale chcela som sa spýtať čo too je alebo co s tym mám robiť ... pred dvomi rokmi mi zistili mykozu ale to ešte sme bývali na Slovensku. Teraz sme v zahraničí a tu je u lekárov všetko v poriadku ale ja som si istá že nie! Asi pred cca týždňom som si tam dolu nahmatala guľôčky inakšie to nazvať neviem ide stredom až hore a tak isto dolu na začiatku mám tri guľôčky, strasne má páli keď idem na malú nepomáha uz ani canesten masticka iba horúca voda. Dnes ráno keď som sa kupala tak som chcela zistiť ci sú ešte tam tak som sa snažil palec dostať čo najďalej a vytiahla som ho celý biely vyzeralo to ako koža ani to neviem popísať. Prosím poraďte mi niekto uz neviem čo mám robiť ....
@purely: Podla toho co pises sa to neda zistit. Podla mna si si vo vnutri mohla kludne nahmatat aj krcok maternice. Biely vytok mozes mat z mykozy, ale tak isto aj pred kramami. Ked sa ale necitis dobre a spominas to palenie, tak by som byt tebou zasla k lekarovi. Ten ti vezme ster z krcka maternice (kultivacia) a mozno ti najde nejaku infekciu a mohol by ti aj moc zobrat ci nemas nejaku urologicku infekciu. Canesten je sice dobra masticka, ale ked mas nejaku tazsiu mykozu ti nepomoze, na to ti musi dat lieky len gyndos.
dik zapovzbudenie ale dnes som zacala krvacat aj ja volala som mojej doktorke a povedala mi ze ak je to len troch tak je to po tom ze tam sa robi pry konizacii aj kyret tak preto ale ak to bude moc tak mi praskol steh a to je zle ale krvacam len troska a dala mi hnet aj askorutin dufam ze to bude v poriadu
A ta krčka maternice je niečo vážne? ??
@scorpionflower1
@19monika75 Nic sa neboj, ak krvacas slabo, za par dni ta to prejde, ja som to mala najhorsie, taky 8 - 9. den, potom mi to pomaly slablo a teraz uz je 12. a uz vôbec nekrvacam, ja som lezala cely cas, myslim, ze hlavne by si sa nemala namahat aby ti ta cievka nepraskla.
@purely Zlatko, ked mas dve deti mala by si vediet co je krcok maternice, ak to nevies poradim ti www.google.sk 🙂
@scorpionflower1 ... Tak neviem :D Stava sa ... Ale urcite si precitam ,, Dakujem :D
@cibiother : Tak nakoniec mam CIN I. - Lahka dysplazia, endocervix bez dysplazie, vsetko mi dali prec - bolo to velmi male. Neviem ci mam byt nahnevana alebo stastna. Kazdopadne som sa toho zbavila a to je pozitivne, ale stale ma skrie pocit, ze to nemuselo byt, keby Krivoš este pockal mozno by mi to zmizlo same.
@scorpionflower1 verim, ze si trosku na pochybach, ci to muselo byt, ale ked si pisala, ze nevedia ci hlbsie nemas tazsiu dysplaziu... Teraz mozes byt kludna, urcite ti ani vela nemuseli brat a tym padom ten krcok nebude ani taky oslabeny. Aj ti pozerali ako sa to hoji? Ja este trochu spinim, mam sa este fyzicky setrit, uz je to 4 tyzdne...
@cibiother Mne to este nekontroloval, povedal, ze az o dalsie dva tyzdne, po kramoch. Dneska som bola u svojho gynekologa, ktory mi to vysvetlil, povedal, ze kvoli tomu ma rezali, lebo som tam mala nejaku koilocytozu v tych bunkach a preto by mi to asi narastalo, nakoniec som rada, ze to je vonku, len sa dost bojim co bude v buducnosti. Za tri mesiace mam ist na ster a ak bude dobry, tak potom az o rok. Uz mam predpisany Silgard, nie je to az take drahe (180 eur vsetky tri vakciny). No dufam, ze to dobre dopadne. Ja som akurat dostala kramy a stale sa mi chce spat, boli ma hlava a brucho. Ty sa ako citis? Mne v nedelu uz prestala tiect krv, mala som len taky zlty vytok. Z krcka mi zobrali dost lebo oni pred tym nevedeli ake to mam velke. Nechcem mysliet na to co bude, ked budem tehotna, iba by som sa zbytocne stresovala. Ja mam dobreho obvodneho gynekologa (Horak) je velmi uzkostlivy, ten na mna potom da pozor. Mne Krivos tiez povedal, ze sa mam setrit a davat si pozor.
Ahojte babenky, idem tiež poprosiťo rady aj ked viem že u každej žienky je to individuálne. V utorok mi robili konizáciu krčka maternice, Všetko prebehlo v poriadku a ani ma to neboli,len trošku pociťujem taký tlak v podbrušku a mierne krvácam, hlavne ked stále ležím a potom idem na toaletu. Bola som dnes u svojej gynekologičky na kontrolu a povedala mi že je to v poriadku pokiaľ to krvácanie nie je moc silné.,len si dosť neviem predstaviť čo si pod týmto pojmom predstavuje lekár 🙂 Všetko mi bolo vysvetlené- čo môžem, čo nemôžem.......atd. To sa fakt hojí až 6 týždňov?????
Odporúčila mi vaginálne čípky-Cicatridina,* na urýchlenie hojenia rany (krátera) na krčku maternice po konizácii.Máte niekto s nimi skúsenosť. Vie mi niekto dať pár dobrých rád na základe vlastných skúseností???Ďakujem veľmi pekne a všetkým Vám prajem krásne dni plné zdravia a pohody 😎
ahojte babule ja mam to krvacanie stale ale len slabe no viac ako to ma sere 😠 ze mam pocit ze mi stale cvrka ☹ ako nahle spravim prudsi pohyb alebo sa postavim tak mi cvrkne vlosku by som kvoli spineniu ani nemusela mat ale kvoli cvrkaniu ☹ musim
@ewienne Ahoj, ja som mala slabe krvacanie, ktore ma za cca 4 dni preslo (t.j., mala som cerstvu krv, ked som sa postavila alebo na toaletnom papieri) Silne krvacanie je, ked uz to presiahne menstruacne krvacanie, ale to zbadas, keby sa to stalo. Ja som potom mala aj o nieco silnejsi menzes, ale nic hrozne to nebolo, teraz uz nekrvacam vôbec. Hoji sa to 6 tyzdnov a môze sa aj viac, zevraj budes vediet, ze to mas zahojene podla toho, ked ti prestane spinenie a vytoky (taky zlty vytok, ktory nesmie zapachat). Cicatrinidu som nebrala, ale pocula som, ze je to dobry pripravok.

@marse: mne vytieklo trochu viac krvi, ked som rano vstala, teraz mi to prestalo, ked to bude pridavat na intenzite, tak pojdem, zatial lezim a chodim len na wc, taj je to vpohode...