Konizácia kŕčka maternice
Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?
@erikaa19 ahoj a aký si mala prvý výsledok stredne ťažká a teraz maš ťažku dysplaziu? ... ja som mala pred konizáciou ťažkú cervikálnu dysplaziu a histologia z konizácie vyšla rovnako a doktor povedal že to nie je ani dobre ani zle vraj to treba dalej kontrolovať avšak dôležitý je výsledok z výteru po konizácii na ktrorý ja idem niekedy koncom mája teda cca 4mesiace po konizácii a až sa toho bojím čo bude. A ešte je dôležité či ti odobrali celé to zle tkanivo pri konizácii, lebo ja som to nemala uvedené v papieroch z histologie tak som si to musela vytelefonovať a normalne mi to patologhistolog vyšetril a vraj bolo odobrate všetko .. tak len dufam že to bude dobre
@angel281 ahoj no ja som mala pred konizáciou PAP III a CIN I. Výsledky z histologie som zatial nevidela, iba mi lekárka volala, že boli o stupen horšie ako tie pred operáciou. To si píš, že si to riadne preštudujem ked pôjdem o 3 týždne na kontrolu, celú lekársku správu si prečítam, aby som vedela na čom som. Ten výsledok ti potom napíšem a držím ti palce 🙂 😉 🙂 😉
@erikaa19 no aj ja som mala len take spinenie ale kedze mne 2ho vychadzala aj menstruacia tak aj dosla trochu neskor ale dost intenzivne ale uz vcera a dnes to uz je celkom menej uvidime ak to bude intenzivnejsie tak zajdem za mojim gynekologom aj primar pri prepustani vravel ze ak by som moc krvacala mam zajst za svojim lekarom.ked som tam volala kvoli hystologii tak sa ma lekar pytal ci som mala mat svoje dni ja ze ano a on ze ak krvacam tak to je menstruacia tak uvidim ako dlho
Idem v utorok na LEEP konizaciu do DS-Sagax. Mam vysokorizikovy HPV, 2 lezie na krcku, a PAPIIIA. Moja otazka je, ako dlho po konizacii ste sa setrili? Ja mam 2 deti, na ktore som momentaly sama. Rodicov mimo BA, u nich ostavam na noc po konizacii. Vraciam sa do BA v stredu na vecer, odvtedy deti budem mat (maju 2,5 a 8,5 roka). Takze predpokadam, ze o setreni a lezani nebude rec.
Druha otazka je, ze kedy Ste zacali s pohybovou aktivitou (beham, fitko...atd..).
Dakujem za kazdy rozumny podnet.
@elvira12 Ahoj idem dnes akurát po výsledky a na tú pohybovú aktivitu sa chystám opýtať. Ja som dva týždne po konizácii, ale o šetrení moc nemôže byť reč, akurát, že malú 2,5 ročnú ešte nedvíham na ruky. A dávam si pozor aby som nič ťažké nezdvíhala a nevykonávala 😉 musím si stále hovoriť, že sa nesmiem premáhať, ale to je niekedy ťažké, keď mi nič nie je ani neviem, že mi bolo niečo robené.
To verim, mna by to hrozne nahnevalo, nakolko Ti to mohla rovno povedat, ze tie vysledky nemas....k tomu no comment...a to som zdravotnik, toto sa u nas nemohlo nikdy stat, lebo by som zvozila sestry a lekarke by som tiez vycistila zaludok...
Ale rozdiel sukromne, rozdiel statne alebo odstatnene....
@erikaa19 ahoj, nerozumiem prečo ti hned robili konizáciu ked si mala "iba" CIN I čo je ľahká cervikálna dysplazia, ked som mala ja také výsledky pred pol rokom tak doktor vravel, že to je viacmenej ok len to treba sledovať aj ked je pravda že po tom pol roku to už bolo CIN III. ... aj napriek tomu, ak predpokladam že ti teraz vyšlo asi CIN II stále to nie ten najhorší stupeň CIN III
@erikaa19 ja som sa chcela pozrieť do mojej karty ešte ked som mala mierne zhoršené výsledy lebo som nevedla čo mi presne je len že mam prisť na kontrolu o pol roka ale sestrička mi ju nedala vraj to musi odsúhlasiť lekár a teraz to veľmi ľutujem že som jej naletela keby som bola vedela čo mi je tak by som sa snažila zlepšovať si imunitu viac a tak som len pol roka stresovala že mi niečo je ale neviem čo. ... a k tomu že sa pozrieš do karty na výsledky z histologie tak to neviem či tam vyčítaš niečo samozrejme pokiaľ nemáš k tomu patričné vzdelanie lebo ja som to čítala ale okrem ťažkej cervikálnej dysplazie som nepochopila vôbec nič ☹ všetko mi vysvetlil lekar
@angel281 su uz ine trendy..t.j. ak si uz rodila a mas PAP IIIA, vysokorizikove HPV a na expertnej kolposkopii mas jasne viditelne lezie, lekar uz doporucuje konizaciu, nakolko uz nepredpoklada,ze sa to vstrebe. Treba predist tomu, aby to preslo do vyssieho stadia a nasledne zvazit ockovanie v zavislosti od perioperacnej histologie .
@elvira12 ja si myslim že keby som bola hned od začiatku vedela čo mi vlastne je a urobil by mi lekar opätovný ster skôr nie až o pol roka tak možno by som nemala až tak zle výsledky kedže už aj pri CIN II sa robí konizácia a určite maš pravdu je lepšie isť na tu konizáciu čím skôr
@angel281 ano, stanadartne sa ster robi po 3 mesiacoch, ale PAP- ky su len orientacne, lepsia je klasifikacia Bethesda (LBC cytology)... to, co sa pise na nete uz velmi aktualne nie je, lebo hovorim, ze som sa bavila s onkogynekologom z Klenovej a jednoznacne potvrdil, ze ak je tam nalez jasny, tak niet na co cakat, nakolko som uz rodila. To sa uz nevstrebe. Iny pristup je k zenam, ktore este nerodili. Tam sa caka...
Ja som mam lahku cerv.displaziu, pozit.vysokoriz.HPV, LSIL-tak niet naco cakat... Bojim sa velmi, ale musi to byt... 😢
@elvira12 mna hneva to, že ked som bola na ten ster ešte minulý rok v lete tak som nevedela aké vysledky mam o čo ide vôbec nič len mi volal lekár že mám prisť o pol roka zopakovať výter aby som sa nelakala nič to nie je ...no ked vam zavola osobne lekár tak to už niečo musí byť a ja som celú tu dobu 6 mesiacov ako hlúpa trpla a čakala čo mi vlastne je a ako som už spomínala vyššie bola som aj za sestričkou ale kartu mi nechcela ukázať a kedže somnemala problémy k lekárovi som isť nechcela mam kopec ľudí ... apresne toto ľutujem že som vtedy nepočkala a nezistila čo mi je hned na začiatku možno by sa nič nezmenilo ale ... človek nikdy nevie keby som sa o to viac zaujimala vtedy ...
@angel281 ja to viem, lebo ked som otvorila zdravotnú kartu, videla som výsledky zo špeciálnych sterov, že HPV pozitívna a tiež, ked som išla na predoperačné vyšetrenie, tak všade bola uvedená diagnoza. Ja som si túto chorobu naštudovala z internetu tak dobre, že už ked listujem vo svojej zdravotnej karte, viem presne, o čo sa jedná. Len si nestíham zapamätať všetky lekárske skratky 🙂
@elvira12
no veru aj ja mam rok a pol staru dcerku takže to sa tiež moc neda a akurat včera som začala moc krvacat som 2týždne po konizacii a tak som včera skončila v nemocnici kde ma vyčistili lebo som tak krvacala a dnes rano som bola vybrat tamponadu ktoru mi večer dali a vraj je všetko zatial ok mam sa vraj šetriť no ktovie chodim aj do prace
@ivetmicka
no ved to že ja som po konizacia len spinila potom bolo krvacanie ako menštruacia ktoru som inak aj mala dostat ale včera to už bolo hrozne ako som krvacala a tak som zašla na hyedukovu kde ma dali dokopy vdaka im a teraz už len tak malinko krvacam ale vložiek som sa teraz veru nakupila asi zajdem neskor aj za mojim ak neprestanem už krvacat lebo sa za vložky nenaplatim 🙂

@panki tú mi nerobili. Mala som dlhodobo zhoršené výsledky, boli 2 možnosti: ďalej sledovať každé 3 mesiace, pričom nie je predpoklad žeby sa to zlepšilo, alebo spraviť konizáciu. Keďže som už rodila a na ďalšie deti sa nechystám, rozhodlo to o zákroku.