icon

Kontakt s deťmi po CT vyšetrení

8. júl 2025

Svokra mi spomínala, že vraj po vyšetrení CT by nemal prísť človek do kontaktu s malými deťmi a tehotnými ženami aspoň 2 dni. Je pravdivá táto info? Moja mama má ísť zajtra na CT, avšak kontrastnú látku jej dávať nebudú, nakoľko z nej mala veľmi zlú alergickú reakciu. Chcela by pricestovať k nám (bývame 400 km od seba). Môže teda ešte v ten deň prísť alebo je potrebné stretnutie odložiť? Pytam sa pre istotu. Mám malé deti. Ďakujem za zodpovedanie.

anavixy
8. júl 2025

To plati iba po PET CT, nie po obycajnom (ani po obycajnom s kontrastom), takze klud.

pribinak
8. júl 2025

Mama je onko pacient? Ak nie a mala klasické CT tak mize byt s deťmi hneď

autor
8. júl 2025
@pribinak

Mama je onko pacient? Ak nie a mala klasické CT tak mize byt s deťmi hneď

@pribinak áno, je po liečení, ale posledná radioterapia prebehla pred 3.mesiacmi. Teraz ide na kontrolné vyšetrenie

betulinka1
8. júl 2025

@anonym_autor plati to v pripade chemo. Obycajne Ct nie.

pribinak
8. júl 2025
@anonym_autor

@pribinak áno, je po liečení, ale posledná radioterapia prebehla pred 3.mesiacmi. Teraz ide na kontrolné vyšetrenie

@anonym_autor tak to je už obyčajne CT

anavixy
8. júl 2025

Tak ono aj kontrolne po ukonceni liecby moze byt PET CT, ale ak vies, ze je to bez kontrastu, tak musi ist o obyc CT a to je bezpecne bez obmedzeni.

simca06022011
8. júl 2025

podla mna ju poucia ak by isla na take vystrenie, kde je toto nutne... ale nie , po obycajnom CT nic take netreba

autor
8. júl 2025
@simca06022011

podla mna ju poucia ak by isla na take vystrenie, kde je toto nutne... ale nie , po obycajnom CT nic take netreba

@simca06022011 mala aj chemo, ct, radio a nikto ju nikdy nijako nepoucil, tak preto sa pýtam. Tiež si myslim, že by lekári mali poučiť

simca06022011
8. júl 2025
@anonym_autor

@simca06022011 mala aj chemo, ct, radio a nikto ju nikdy nijako nepoucil, tak preto sa pýtam. Tiež si myslim, že by lekári mali poučiť

@anonym_autor pri vela vysetreni vobec taketo opatrenia ani nutne nie su. Pokial viem jr to iba vtedy ked je pacient "radioaktivny" a to nie je ani pri ct ani chemo ani radio vysetreniach/liecbach... "radioaktivny" je iba napr. pri: Scintigrafia, PET/CT alebo napr. radiojodova liecba a to ide vacsinou o TESNY KONTAKT. a to podla mna vzdy poucia, vsak aj specialne papiere sa pred tymito vysetreniami vypisuju aj s poucenim

miriamzba
8. júl 2025

Toto som aj ja kedysi vycitala, ale v zahraničných zdrojoch, v SK určite nie. Tj. aspoň niekolko dní by nemal byť blizky kontakt, hlavne s deťmi. Týkalo sa to radioterapie a všetkých vyšetrení kde bola použitá kontrastna látka. Takže niečo podobné ako písali dievcata predo mnou. Idem skúsiť nájsť link, musím si spomenúť.

autor
8. júl 2025
@miriamzba

Toto som aj ja kedysi vycitala, ale v zahraničných zdrojoch, v SK určite nie. Tj. aspoň niekolko dní by nemal byť blizky kontakt, hlavne s deťmi. Týkalo sa to radioterapie a všetkých vyšetrení kde bola použitá kontrastna látka. Takže niečo podobné ako písali dievcata predo mnou. Idem skúsiť nájsť link, musím si spomenúť.

@miriamzba moja mamina prišla k nám 2 dni po poslednej dávky radioterapie, ale nikto jej na to nic nepovedal ci smie alebo nesmie prísť k deťom, tak snáď to nijako neublížilo

ghoul_
8. júl 2025

@anonym_autor normálne môže ísť aj do práce/hocikde

miriamzba
8. júl 2025
@anonym_autor

@miriamzba moja mamina prišla k nám 2 dni po poslednej dávky radioterapie, ale nikto jej na to nic nepovedal ci smie alebo nesmie prísť k deťom, tak snáď to nijako neublížilo

marca12
8. júl 2025

Ak ide na obycajne CT s kontrastnou latkou,tak moze prist do kontaktu s detmi. Zakaz kontaktu s detmi a tehotnymi plati pri PET CT,kde ti davaju radioaktivnu latku do zily.

miriamzba
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor https://www.nhs.uk/tests-and-treatments/pet-scan/

Po 2 dňoch je to už bezpečné, najviac sa vylučuje prvých 6hod po, a po 24hod je už väčšina látky odburana.

autor
8. júl 2025
@miriamzba

@anonym_autor https://www.nhs.uk/tests-and-treatments/pet-scan/

Po 2 dňoch je to už bezpečné, najviac sa vylučuje prvých 6hod po, a po 24hod je už väčšina látky odburana.

@miriamzba ďakujem, ona dostávala aj tak len nejakú preventívnu liecbu, nakoľko jej vyoperovali nádor, takže naozaj len minimum radiácie a ako čítam, ak človek dostáva nejakú naozaj nebezpečnú terapiu, tak je väčšinou drzany v nemocnici alebo minimálne upozornený, takže ďakujem za ukludnenie 🙂

miriamzba
8. júl 2025
@anonym_autor

@miriamzba ďakujem, ona dostávala aj tak len nejakú preventívnu liecbu, nakoľko jej vyoperovali nádor, takže naozaj len minimum radiácie a ako čítam, ak človek dostáva nejakú naozaj nebezpečnú terapiu, tak je väčšinou drzany v nemocnici alebo minimálne upozornený, takže ďakujem za ukludnenie 🙂

@anonym_autor ano, aj tie radioterapie nie sú rovnake, pri jednom type až 5 dní sa treba vyhýbat, kto si to má všetko pamätat... ale u Vás nevyzerá že je dôvod na obavy. Tak vela šťastia a zdravia, nech všetko dobre dopadne!

letfenixa
9. júl 2025

Môj muž bol pri všetkých terapiach/vyšetreniach poučený, či môže alebo nemôže byť prítomný s deťmi.

marienka1989
9. júl 2025

poradiť neviem, len mi to pripomenulo situáciu mojej tety počas liečenia rakoviny štítnej žľazy. Neviem síce vôbec povedať, akú mala liečbu (bola som v tej dobe dieťa), ale nesmela sa stretávať vôbec s nikým prvých pár dní po liečbe, jej manžel dostal nejaké tablety, ktoré musel užívať, ak chcel s ňou zotrvať v jednej domácnosti a po ceste na kontrolu prechádzala cez parkovisko a všetkým autám, okolo ktorých prešla sa spustilo poplašné...spomenula to na kontrole, nechali si ju v nemocnici....

autor
9. júl 2025
@marienka1989

poradiť neviem, len mi to pripomenulo situáciu mojej tety počas liečenia rakoviny štítnej žľazy. Neviem síce vôbec povedať, akú mala liečbu (bola som v tej dobe dieťa), ale nesmela sa stretávať vôbec s nikým prvých pár dní po liečbe, jej manžel dostal nejaké tablety, ktoré musel užívať, ak chcel s ňou zotrvať v jednej domácnosti a po ceste na kontrolu prechádzala cez parkovisko a všetkým autám, okolo ktorých prešla sa spustilo poplašné...spomenula to na kontrole, nechali si ju v nemocnici....

@marienka1989 áno, rakovina SZ si vyžaduje liečbu radioaktivnyn jodom, vtedy sa zostáva v nemocnici 2 týždne a nesmie sa absolútne dostať do kontaktu s tehotnými ženami a malými deťmi

autor
9. júl 2025
@marienka1989

@marienka1989 áno, rakovina SZ si vyžaduje liečbu radioaktivnyn jodom, vtedy sa zostáva v nemocnici 2 týždne a nesmie sa absolútne dostať do kontaktu s tehotnými ženami a malými deťmi

autor
9. júl 2025
@marienka1989

macka1996
17. sep 2025

@anonym_autor ahoj môžem sa opýtať ako sa jej prejavila alergicka reakcia ?