Kontakt s deťmi po CT vyšetrení
Svokra mi spomínala, že vraj po vyšetrení CT by nemal prísť človek do kontaktu s malými deťmi a tehotnými ženami aspoň 2 dni. Je pravdivá táto info? Moja mama má ísť zajtra na CT, avšak kontrastnú látku jej dávať nebudú, nakoľko z nej mala veľmi zlú alergickú reakciu. Chcela by pricestovať k nám (bývame 400 km od seba). Môže teda ešte v ten deň prísť alebo je potrebné stretnutie odložiť? Pytam sa pre istotu. Mám malé deti. Ďakujem za zodpovedanie.
Mama je onko pacient? Ak nie a mala klasické CT tak mize byt s deťmi hneď
Mama je onko pacient? Ak nie a mala klasické CT tak mize byt s deťmi hneď
@pribinak áno, je po liečení, ale posledná radioterapia prebehla pred 3.mesiacmi. Teraz ide na kontrolné vyšetrenie
@anonym_autor plati to v pripade chemo. Obycajne Ct nie.
Tak ono aj kontrolne po ukonceni liecby moze byt PET CT, ale ak vies, ze je to bez kontrastu, tak musi ist o obyc CT a to je bezpecne bez obmedzeni.
podla mna ju poucia ak by isla na take vystrenie, kde je toto nutne... ale nie , po obycajnom CT nic take netreba
podla mna ju poucia ak by isla na take vystrenie, kde je toto nutne... ale nie , po obycajnom CT nic take netreba
@simca06022011 mala aj chemo, ct, radio a nikto ju nikdy nijako nepoucil, tak preto sa pýtam. Tiež si myslim, že by lekári mali poučiť
@simca06022011 mala aj chemo, ct, radio a nikto ju nikdy nijako nepoucil, tak preto sa pýtam. Tiež si myslim, že by lekári mali poučiť
@anonym_autor pri vela vysetreni vobec taketo opatrenia ani nutne nie su. Pokial viem jr to iba vtedy ked je pacient "radioaktivny" a to nie je ani pri ct ani chemo ani radio vysetreniach/liecbach... "radioaktivny" je iba napr. pri: Scintigrafia, PET/CT alebo napr. radiojodova liecba a to ide vacsinou o TESNY KONTAKT. a to podla mna vzdy poucia, vsak aj specialne papiere sa pred tymito vysetreniami vypisuju aj s poucenim
Toto som aj ja kedysi vycitala, ale v zahraničných zdrojoch, v SK určite nie. Tj. aspoň niekolko dní by nemal byť blizky kontakt, hlavne s deťmi. Týkalo sa to radioterapie a všetkých vyšetrení kde bola použitá kontrastna látka. Takže niečo podobné ako písali dievcata predo mnou. Idem skúsiť nájsť link, musím si spomenúť.
Toto som aj ja kedysi vycitala, ale v zahraničných zdrojoch, v SK určite nie. Tj. aspoň niekolko dní by nemal byť blizky kontakt, hlavne s deťmi. Týkalo sa to radioterapie a všetkých vyšetrení kde bola použitá kontrastna látka. Takže niečo podobné ako písali dievcata predo mnou. Idem skúsiť nájsť link, musím si spomenúť.
@miriamzba moja mamina prišla k nám 2 dni po poslednej dávky radioterapie, ale nikto jej na to nic nepovedal ci smie alebo nesmie prísť k deťom, tak snáď to nijako neublížilo
@anonym_autor normálne môže ísť aj do práce/hocikde
@miriamzba moja mamina prišla k nám 2 dni po poslednej dávky radioterapie, ale nikto jej na to nic nepovedal ci smie alebo nesmie prísť k deťom, tak snáď to nijako neublížilo
@anonym_autor
https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/t...
Ak ide na obycajne CT s kontrastnou latkou,tak moze prist do kontaktu s detmi. Zakaz kontaktu s detmi a tehotnymi plati pri PET CT,kde ti davaju radioaktivnu latku do zily.
@anonym_autor https://www.nhs.uk/tests-and-treatments/pet-scan/
Po 2 dňoch je to už bezpečné, najviac sa vylučuje prvých 6hod po, a po 24hod je už väčšina látky odburana.
@anonym_autor https://www.nhs.uk/tests-and-treatments/pet-scan/
Po 2 dňoch je to už bezpečné, najviac sa vylučuje prvých 6hod po, a po 24hod je už väčšina látky odburana.
@miriamzba ďakujem, ona dostávala aj tak len nejakú preventívnu liecbu, nakoľko jej vyoperovali nádor, takže naozaj len minimum radiácie a ako čítam, ak človek dostáva nejakú naozaj nebezpečnú terapiu, tak je väčšinou drzany v nemocnici alebo minimálne upozornený, takže ďakujem za ukludnenie 🙂
@miriamzba ďakujem, ona dostávala aj tak len nejakú preventívnu liecbu, nakoľko jej vyoperovali nádor, takže naozaj len minimum radiácie a ako čítam, ak človek dostáva nejakú naozaj nebezpečnú terapiu, tak je väčšinou drzany v nemocnici alebo minimálne upozornený, takže ďakujem za ukludnenie 🙂
@anonym_autor ano, aj tie radioterapie nie sú rovnake, pri jednom type až 5 dní sa treba vyhýbat, kto si to má všetko pamätat... ale u Vás nevyzerá že je dôvod na obavy. Tak vela šťastia a zdravia, nech všetko dobre dopadne!
Môj muž bol pri všetkých terapiach/vyšetreniach poučený, či môže alebo nemôže byť prítomný s deťmi.
poradiť neviem, len mi to pripomenulo situáciu mojej tety počas liečenia rakoviny štítnej žľazy. Neviem síce vôbec povedať, akú mala liečbu (bola som v tej dobe dieťa), ale nesmela sa stretávať vôbec s nikým prvých pár dní po liečbe, jej manžel dostal nejaké tablety, ktoré musel užívať, ak chcel s ňou zotrvať v jednej domácnosti a po ceste na kontrolu prechádzala cez parkovisko a všetkým autám, okolo ktorých prešla sa spustilo poplašné...spomenula to na kontrole, nechali si ju v nemocnici....
poradiť neviem, len mi to pripomenulo situáciu mojej tety počas liečenia rakoviny štítnej žľazy. Neviem síce vôbec povedať, akú mala liečbu (bola som v tej dobe dieťa), ale nesmela sa stretávať vôbec s nikým prvých pár dní po liečbe, jej manžel dostal nejaké tablety, ktoré musel užívať, ak chcel s ňou zotrvať v jednej domácnosti a po ceste na kontrolu prechádzala cez parkovisko a všetkým autám, okolo ktorých prešla sa spustilo poplašné...spomenula to na kontrole, nechali si ju v nemocnici....
@marienka1989 áno, rakovina SZ si vyžaduje liečbu radioaktivnyn jodom, vtedy sa zostáva v nemocnici 2 týždne a nesmie sa absolútne dostať do kontaktu s tehotnými ženami a malými deťmi
@marienka1989 áno, rakovina SZ si vyžaduje liečbu radioaktivnyn jodom, vtedy sa zostáva v nemocnici 2 týždne a nesmie sa absolútne dostať do kontaktu s tehotnými ženami a malými deťmi
@anonym_autor ahoj môžem sa opýtať ako sa jej prejavila alergicka reakcia ?

To plati iba po PET CT, nie po obycajnom (ani po obycajnom s kontrastom), takze klud.