icon

Koronavírus a živnostníci v zahraničí.

lucisko23
9. mar 2020

Ahojte,zaujímalo by ma,či ste tu také,ktorým muži,alebo partneri pracujú v zahraničí ako živnostníci,stavbári,elektilrikári a pod,najmä teda Nemecko,či sú v práci,alebo sa vrátili domov,alebo sa chystajú ešte do Nemecka. Manžel pracuje,dnes majú ísť a stále sa nevieme rozhodnúť,či ísť,alebo nie. Ako to máte vy?

Strana
z2
maciatkolulu
10. mar 2020

@janne318 co je ale zvláštne, my sme mimo sk, nikto na nás nijako nepozerá. Absolútne, vravím, že v škole pomaly cirkus, že malý je doma, samozrejme všetci vedia, kde robí muž. Sused veľmi zlatý, starší pán so ženou idú na madeiru. Úplný kľud je, jasne, ze je cíti, že sa niečo deje, ale nie tak ako mi píše kamarátka, že je v ba ako v nedelu😂a potom ako píše sám Pellegrini to bude v riti, všetko bude drahé ekonomika v cudu.
Masívne zatváranie škôl spôsobuje podstatne väčšie problémy pre náš priemysel, pretože tí ľudia, ktorí sú doma s deťmi, potom chýbajú na pracovnom trhu,“ povedal

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22354142/stat-rusi-vsetk...

janne318
10. mar 2020

@maciatkolulu veď toto... Mimo SK na mňa nikto nijako zvláštne nepozeral, normálne sme fungovali v kolektíve. Dojdem domov na SK - a tu? Konečná... - ukameňovať, zabetónovať, vystreliť na mesiac. 😡

simsalabim
10. mar 2020

Vsetky, co situaciu zlahcujete https://kechlibar.net/2020/03/09/bergamo-v-oble...
A Taliansko je dnes uz cele uzavrete. Kratkodobe ekonomicke zaujmy este stale vitazia v mnohych statoch. Ja si naozaj myslim, ze postup u nas je spravny. Ak zo 100 chorych dajme tomu v Petrzalke bude tych statisticky 14% potrebovat intenzivnu starostlivost a plucnu ventilaciu, a potom ich bude dalsich 14% a dalsich (takze 14x3, teda 42), myslite si, ze nemocnica na Antolskej je na to pripravena? Pristrojovo? Ja teda nie. Ten Talian, pacient c. 1, mal nieco cez 30 rokov, sportovec, fit chlap, bol v kritickom stave, a prepustili ho teraz nedavno po 3 tyzdnoch intezivnej liecby.
Toto som citala niekde na internete o tom, ako rychlo sa tento virus siri. Zaujimave citanie...zas len pre ilustraciu. Naozaj si myslim, ze to netreba podcenovat a zlahcovat. Paniku netreba, len triezvy rozum a prevenciu.
Kopirujem zo sme:

Práveže podľa všetkého nie je pomalší. Štúdie odhadujú R0 (schopnosť šírenia sa) až 3,58 čo je enormne vysoká hodnota.
https://idpjournal.biomedcentr...
O tomto víruse zatiaľ platí, že je predovšetkým veľkou neznámou, a že je systematicky podceňovaný.
Pre spresnenie pre tych ktorych to zaujima. Chripka ma R0 1.3
To cislo znamena ze kolko ludi v priemere clovek pocas svojej choroby nakazi.

Takze 100 ludi co ma chripku v primere nakazi dalsich 130 ludi. Tych 130 ludi nakazdi 169 ludi, 169 nakazi cca 220 a podobne. po 3 cykloch by pri chripke bolo 619 chorych.

100 -> 130
130 -> 169
169 -> 220
220

U tohto virusu sa odhaduje na 3.58, takze pri rovnakom pripade by to vyzera takto:

100 -> 358
358 -> 1282
1282 -> 4590
4590

Takze pri rovnakom pocte cyklov pri tomto viruse bude celkovo nakazenych 6330 namiesto 619.

lucisko23
autor
10. mar 2020

@janne318 presne tak to je,pozeraju na cloveka akoby mal lepru len za to,ze pracuje v zahranici.

maciatkolulu
10. mar 2020

@simsalabim ale napríklad ja nezlahcujem, ale odmietam robiť paniku a nikto, absolútne nikto v mojom okolí ju nerobí. Muž akurát odišiel do prace. To je zlahcovanie? Ze proste nebudem v panike sedieť doma, nikam nechodiť a čakať a čakať, normálne pôjdeme von, keď bude treba kúpiť mačke podstielku, tak pôjdeme kúpiť, lebo som nekúpila 15 sáčkov. Lebo aj iní ľudia chcú kúpiť a ešte sa nevydávaju poukazy na množstvo tovaru😂. Lebo však Neva, že ja vezmem 50 kg múky a neostane druhým na večerné obyčajne palacinky úbohé kilo, lebo dotyčný sa správa zodpovedne, no nie, nespráva....

janne318
10. mar 2020

@maciatkolulu veľmi dobre napísané 👍👍👍

simsalabim
10. mar 2020

@maciatkolulu pozri, vykupovanie obchodov JE panika. V tom s tebou suhlasim a povazujem to za chore (i ked v situacii, ked v Nemecku nejaky minister povedal, ze je rozumne mat zasoby potravin na 2-3 tyzdne a vydal zoznam....hm, zaujimave, ze?).

Ale to, ze mnohe staty sa len necinne prizeraju, lebo ak zastavia ekonomicky zivot, bude zle, nepovazujem za spravne. Aj Taliani sa dusovali, ze to zvladnu a vidime, ako sa im dari. Prevencia je podla mna klucom, zakrocit vtedy, ked sa este da. Cina to horkotazko zvladla, lebo totalitny rezim vydal prikaz, aby ludia cucali doma (ale tiez ten prikaz prisiel dooost neskoro). Iba sa prizerat, ako sa trapili Cinania a ako sa trapia Taliani a nepoucit sa z toho je podla mna velka chyba. A ano, aj moj muz je v praci, ja mam nariadeny home office od zamestnavatela, 2 deti mam zo skoly doma, jedno nie, lebo studuje vo Viedni... aj my pokracujeme v zivote, akurat obmedzujeme urcite spolocenske aktivity, pokial sa da. ja hovorimhlavne o zlahcovani situacie zo strany statov. A ked ludia vidia, ze predstavitelia statu nic nerobia, tak si myslia, ze sa nic nedeje. Bohuzial, nie je to tak.

maciatkolulu
10. mar 2020

@simsalabim ja chápem, ale vidíš, dieťa je v škole vo Viedni... Moje je v škôlke, aj ty aj ja sme ho dali. Ja som musela, keďže tu je povinná. Neviem, či je to zachovanie, či nie, katastrofa to bude tak, či tak, teraz myslím ekonomickú.
Masívne zatváranie škôl spôsobuje podstatne väčšie problémy pre náš priemysel, pretože tí ľudia, ktorí sú doma s deťmi, potom chýbajú na pracovnom trhu,“ povedal Pellegrini
Tak si vyber...

simsalabim
10. mar 2020

@maciatkolulu ano, je vo Viedni, lebo Rakusania to tiez zlahcuju. Presne o tom hovorim. Sam nevie, co ma robit. Je dospely, ambiciozny, studovat chce, ma tazky odbor, ak by nechodil, chybalo by mu to, tak zatial chodi, a my vsetci si sme vedomi, ze moze ochoriet a aj to priniest k nam domov, kedze chodi hore dole niekolkokrat do tyzdna. Kolegov ma mnohych zahranicnych, aj Cinanov, aj Talianov. V Innsbrucku ale vyucovanie na univezite uz prebieha cez net, jeden student je nakazeny a este minuly tyzden chodil na prednasky. Podla mna je len otazkou casu, kedy to zasiahne Uni Wien. Je tam kvantum studentov, polovica brigaduje, maju velke socialne vazby, chodia za rodinami.... Prave preto je prevencia klucova. Ano, ekonomicke straty budu obrovske. Ale mna viac trapia tie ludske. Zo 100 ludi ma 14 vazne zivot ohrozujuce problemy. A mozem to byt ja, ty, moj svokor alebo aj tvoje dieta. A zdravotnictvo sa nezvladne o nich vsetkych postarat. To je ta najvaznejsia hrozba. Chorych bude privela.

maciatkolulu
10. mar 2020

@simsalabim možno nie.... Neverím, že by pruderni, prísni, zasadovi rakúšania vec zlahcovali, tomu proste neverím. Poznám to tu veľmi dobre. A viac verím Rakúšanom ako Slovákom.

simsalabim
10. mar 2020

@maciatkolulu Hm ja zas verim cislam. A tie hovoria jasne. Ale teraz mi synovec preposlal nejaky skupinivy chat co maju v jeho studijnej skupine a ze vraj na ORF niekto povedal, ze Uni Wien zvazuje tiez prechod internetovu vyuku.

lolitka25
10. mar 2020

My žijeme v Nemecku. Dokonca v Severnom Poryni kde jr najviac prípadov. A vsetko funguje normalka. Skoly skolky atd atd.

simsalabim
10. mar 2020

@maciatkolulu tak uz aj v Rakusku. Prave mi to poslal.

maciatkolulu
10. mar 2020

@simsalabim neviem, no u nás, skoky a škôlky fungujú normalne

simsalabim
10. mar 2020

@maciatkolulu hm ale vidis, ze “prisni, pruderni, zasadovi Rakusania” aspon zasiahli na urovni statu. Aj ked alibisticky univerzitam to prikazali “najneskor” od pondelka. U nas sa museli najprv ozvat univerzity. Verim, ze opatrenia pomozu a pesimisticke scenare sa nenaplnia.

maciatkolulu
10. mar 2020

@simsalabim tak ono viedenská univerzita a aká, všetky? Sa nedá s sk porovnávať, tu je všetko multi kulti. Univerzity celkom chápem, ale škôlky a školy sú už dosť vážne, keďže tie deti mladšie musia niekde ostať a musí sa im niekto venovať, aby napríklad nastrocni nebehali reálne po nákupných centrách, kým sú rodičia v práci a mladší zase kam, k babkam? Decká nakazila starých.... Tiež nič moc. Ale akože dnes má doslova nasrali v škôlke, že mali pokazený stroj na mydlo a ručičky si umýval iba vodou, to je už fakt ale cez.... Ja neviem, čo je lepšie. Ale keď sa naštve nedám ho do škôlky a môžu ma mat radi aj s ich povinnou dochádzku

simsalabim
10. mar 2020

@maciatkolulu ved to tam je napisane, ze vsetky v Rakusku...aj uni aj vysoke skoly. Vyhlasil to Kurz. A ano, chapem vsetky suvislosti spojene so starostlivostou o mensie deti, naozaj. Aj moje boli male.... ono je to aj o tom, aby boli ludia disciplinovani. Darmo sa zatvoria skoly, ked sa ludia budu stretavat doma. Prave preto sa hovori, ze Cinania to zvladli, lebo ludi zavreli doma, nasilim ak bolo treba, a 1 clen rodiny smel s ruskom raz za par dni von nakupit. Toto dokaze asi len totalitny rezim, v demokracii je to tazsie. Taliansky premier nedavno apeloval na ludi, aby si to uvedomili a nechodili von na kavicku.

simsalabim
10. mar 2020
maciatkolulu
10. mar 2020

@simsalabim no a naša škôlka a škola fičí, dokonca naša trieda vez mydla... Zajtra mame preskúšanie nemčiny na skole. No však nevadí... Ja neviem. Neviem, fakt už neviem. Nechám ho doma a hotovo.

maciatkolulu
10. mar 2020

@simsalabim pokiaľ mám tu možnosť byť s ním, asi to bude fajn, ale aj tak je muž každý deň na letisku...

simsalabim
10. mar 2020

@maciatkolulu ved sa uvidi ako bude dalej. Ak mas moznost ho nechat doma, asi by som to urobila. Podla toho, co citam v novinach, bundeskazler Kurz povedal, ze postupne sa to zavedie aj na dalsie skoly. Kto vie, ako bude. Ja si stale myslim, ze radsej zasiahnut skor, a mozno aj zbytocne, ako neskoro. Synovec pise, ze Uni Wien je zavreta do 3.4. teda dlhsie, ako planuju u nas. Ale prave sa s nim hadam, nech uz sada do vlaku a ide domov a on ze este musi byt s frajerkou, ze pride zajtra 🙈 Mlady a blby 😈

lucisko23
autor
10. mar 2020

@maciatkolulu
@simsalabim dievcata pacite sa mi,ako tu normalne na urovni slusne konverzujete,aj ked mate trochu odlisne nazory 👍. Ked som zakladala temu,mala som obavy,ze tu budu hadky. Aj ja som za to,aby sa minimalne ten spolocensky zivot,sportove aktivity,omse a pod prerusili. Aj my ako rodina fungujeme v tomto smere s obmedzeniami a nechodime nikam. Len do obchodu zbehnem po praci na zakladne potraviny. Inak sedime doma a cas travime radsej na zahrade a sami. Dcerku nedavam do skolky. Bola chora,uz je dlhsie ok,ale kedze sme z malej dediny,nechcem,az maju ludia reci,ze je v skolke a manzel pracuje v zahranici. Je doma s dedom. Tento tyzden bude este muz v Nemecku a potom konci,od prveho aprila si nasiel na dva mesiace zakazku na Slovensku,20km od domu. Takze v piatok pride,zostane 2 tyzdne doma v karntene az moze s cistym stitom nastupit na nove miesto. Zarobi o nieco menej ako v Nemecku,ale snad sa situacia zlepsi a v lete uz bude moct bezpecne znova ist do sveta.

simsalabim
10. mar 2020

@lucisko23 si mila 😉 Ja nemam vo zvyku diskutovat utocne. Ale situacia je naozaj vazna.

https://www.bz-berlin.de/deutschland/merkel-zum...
@lolitka25 aj v Nemecku.

nienna
13. mar 2020

@lucisko23 ahoj, dostane sa nakoniec manzel na Slovensko? Moj je tiez v Nemecku a vraj ich nepustia cez hranice, nedostane sa domov 🤷

lucisko23
autor
14. mar 2020

@nienna uz je na Slovensku. V stvrtok po vyhlaseni,ze idu do karanteny vsetci zo zahranicia a hranice vtedy este len slovenske isli zatvarat sa rovno pobalili a isli domov. Nastastie,pretoze potom aj cesi zavreli hranice a, cez ne by sa uz nedostali. Momentalne je aj s kolegami na jednom takom private v karantene,nakolko my zijeme v dome aj s mojimi rodicmi,otec je kardiak,do roboty treba chodit aj mame,aj ocovi a samzorejme aj mne,takze sme nechceli zatazit tolko ludi a samozrejme aj obav z nakazy,aj ked boli len tri dni. Najviac ma teraz sere,ze ludia z dediny vedia,ze chalani su tam a vznikaju kdejake kydy ze su strasne chori a neviem co. Pritom su tam len preventivne,ten jeden ma babatko doma,druhy ziju s 90rocnou babkou. Ostatni z partie su v karantene doma,kedze sa neboja o svojich. Do dnesnej polnoci sa ale da este prejst cez polsko,znamy tak su uz na ceste aby to cez to polsko stihli

nienna
14. mar 2020

@lucisko23 no manzel tam zostane nakoniec, on ma ist domov az v stredu, vtedy sa menia sichty. Ale ani cesky kolegovia co ho maju vystriedat sa nedostanu do Nemecka, takze musi tahat dva turnusy vkuse, dufam ze dlhsie to trvat nebude ☹ inak ludia su naozaj ako pomäteni, najradšej by kazdeho kto prisiel zo zahraničia upalili a vystrelili na mesiac, napriek tomu, ze ti ludia su zodpovedni a dodrzuju karantenu. Ked sa to tak vezme, tak nakazeny moze byt hocikto, nie len ti zo zahraničia, takze nech sa na ten mesiac vystrelia vsetci 🙊

tinapa
14. mar 2020

@nienna Radčej nie, veď si potom zamoríme aj mesiac..😝

fkata
14. mar 2020

V HU normálne pracujú, poniektorí Home Office. Dokonca aj MŠ a jasle sú zatiaľ bez opatrení. Majú aj menej nakazených, 25.

Strana
z2