Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
@lerinka12 a kto ti to robil ? mala si to vopred objednane v anesteze ? ja som teraz ochorela tak nemozem ist vyberat ale hned ako to bude mozne mam ist sa objednat ale len v lokalke . mam z toho dost strach 😒
@mukiii007bola som casto chorá na priedušky ..asi dva roky vkuse sa mi to vracalo a dala som si ich vybrať a boli hnisavé bolo to treba .a pomohlo
@mukiii007 Ahoj , samotný zákrok nie je je bolestivý ,môžeš si vybrať buď lokálku alebo celkovú anestézu . Ja som si vybrala lokál som 3-tí deň po operácií a je to fajn ,klamať tí nebudem bolesti som mala po operacií ale oni ťa napichajú novalginom a dá sa to prežiť myslím si že pôrod viac bolí:D Teraz pijem Flector a pomáha mi na zmiernenie bolestí .
@jankaborka skús ten flector, ja som tretí deň po operácii a ten ma zachraňuje
@zitmi ahoj, prosim ta v akom meste si bola na vyber mandli?? a robili ti to laserom alebo klasicky skalpelom,rezali? dakujem 🙂
@zuzka_puska ahoj, pred cca pol rokom sme si písali, riešila si, ci dat von mandle alebo nie, asi si este nedala však? Ja tiez nie, ASLO mam v norme, ale som často chorá, začne to hrdlom, potom dutiny a nakoniec mi to vždy zlezie na priedusky, mandle mam maličké, ale na jednej strane mam takú bielu guličku, ORL ma tlači do vybratia mandli, alergolog zase ze nie, no ja uz neviem, som hákliva na priedusky tak neviem ci to je dobre riešenie. Co sa týka lasera ORL mi povedal, ze ked sa vyberajú laserom, je o polovicu kratšia rekonvalescencia, menej to krváca, skôr mozes jest, ale stojí to cca 700€
@buba08 ahoj. Niesom si ista ci ti pomoze vybratie mandli. Ja som ako mala bola velmi chora a vybrali mi mandle. A dnes mam taky isty problem ako ty. Hrdlo, dutiny a priedusky. S mandlami alebo bez sa u mna hitparada nekona. Co mi pomaha je nasadit ATB v zaciatku choroby a pocet ochoreni sa mi znizil zo 7 na 1x do roka.
@kittykat22 ahoj, vďaka, ze si sa ozvala, tiez si nemyslím, ze mi to pomôže, skôr opačne. ORL ma tlači do vybratia mandli uz niekoľko rokov, ale ja som náchylná na priedusky, tak si neviem predstaviť ako by to bolo potom. Alergologicka mi neodporúča vybrat, lebo som alergicka a vraj po vybratí mi alergia moze prejsť do astmy, to ma odrádza najviac.
@buba08 Ahoj, nie nie tiez som si ich este vybrat nedala- ale som presne ten pripad, co ty 🙂 Aslo v norme, vytery v poriadku, alergologicka ma odhovara ako sa len da, obvodak s krcnym ale tlacia, ze vybrat.... Hrdlo ma bolieva casto, staci sa napit chladnejsej vody, ci byt v chladnejsej miestnosti a hned ma boli hrdlo aj 3-4 dni.
Ja som sa informovala o tom zakroku laserom, ale nikto mi nepovedal ze sa za to plati.... Ale - volala som na sukromnu ORL kliniku v BB a tam mi povedali, ze celkova suma za zakrok je cca do 150eur. 700eur by som za tento zakrok rozhodne nedala - nech ma neseru!! Vsak si poctivo platime zdravotne poistenie, a ked potrebujes operaciu tak za to musis este aj zaplatit???!!!to je sila.....
Ja od juna pracujem, cize preto som to neriesila-nechcem hned od zaciatku marodovat....A ak pojdem na marodku, tak ostanem uz marodovat cely mesiac,nech si co najmenej pokazim vyplatu,vies 🙂 Takze zatial stale nie som odhodlana, ze idem.... Odkladam to ako sa da
@buba08 spominam si, ze mne najviac pomohol pobyt pri mori. Chorvatsko ma skvele more ktore pomaha. Viem ze sme chodili tam v lete a v zime tatry a zlepsilo sa to. Tie mandle maju kontroverzne odozvy - to viem, ze sa moze stav ovela viac zhorsit po ich vybrati. Skus mozno otvorit diskusiu na temu ci sa po vybrati mandli zlepsil zdravotny stav alebo nie. Za mna - sa nic nezmenilo. Chora stale - ale alergie som nemala ziadne, takze sa mi nic nezhorsilo.
Baby ja som po vybrati 5-ty den, na bolesti pomáha najviac Flector granulát, mam síce aj nejaké kvapky od bolesti, ale to je múka. Mam 34 a dva roky som sa odhodlávala na výber, isla som z angíny do angíny, poslednú dobu už ani 10 dní atb nepomáhali, takže bolest-nebolest, dala som ich von. Operovali ma na Sukromnej ORL Klinike v BB, vrelo odporucam, skvelý tím, sestry, pohoda neskutocna a bola som tam len 24 hodin. Bolest po je znesitelna, avsak rano ked uz nemam "svoju davku" lieciva, je to to dost drsne. Rozhodla som sa, že proste pojdu von a nahovorila som si, že uz bude len dobre. Poznam vo svojom okolí ľudi, ktorým to naozaj pomohlo. Takže si hovorím, preco by to nemohlo pomoct aj mne. Ak mate akekolvek otazky, rada Vam odpoviem. Pekny vecer 😎
mne ich vyberali v 2010 takze som mala 22 rokov. mna neuspali ale podla mna sa to da. na jednej som uz mala absces tak dobre ze isli von. mala som anginu za anginou odvtedy ovela lepsie. mna najviac bolela asi injekcia ako samotne vyberanie. a potom to liecenie. to tiez kym sa zahojilo. ale som rada ze som si ich dala odstranit. pre mna je to ovela lepsie byvam chora tak najviac 2x do roka
Dá sa to urobiť aj ambulantne?
Ide to aj ambulantne
@renkakvetinka o tom som este nepocula lebo musi sa to sledovat aj ked ich odstrania iba lokalne. Cim je clovek starsi tym je to horsie a aj komplikacie .
@daniela_ela Ahoj ani neviem ci ti ta sprave este pride. Len som sa chcel spytat ako to vidis teras po tych asi 3rokoch od operacie ? ja mamvam tiez zvisene hodnoty asla 800-1200 chory aj 5x za rok a stale ma posielaju na vytiahnutie madli. Tak ma zaujma ci sa ti zapli zlepsili a uz nebyvas tak casto chora. Davnejsie okolo 18r som to aslo dokazal znizit aj pod 200 ale znova sa mi to vratilo a vyzera ze mi nato uz nic nezabera.
@daniela_ela
@lukasmx Ahoj, vobec nebyvam chora. Byvaju urcite obdobia kedy su chripky rozsirene tak vtedy to neobide ani mna ale inak vobec. A hlavne som sa zbavila toho najhorsieho, lebo predsa ta bolest mandli je neprijemna ak ochories. Ja by som na tvojom mieste ani nevahala a odstranila to. Ak to mas raz silne poskodene mandle ti budu robit problem dokonca zivota. Neviem odkial si ale na vyber mandli treba zvolit vhodnu nemocnicu aby si neprezival zbytocne muky. Tak prajem vela zdravia a co najrychlejsie vyriesenie situacie. 🙂
ahojte, tak od vcera mam uz aj vlastnu skusenost. mandle museli ist von kvoli chronickemu zapalu. bolesti hrdla som nemala vobec, aslo tiez dobre. no moj problem bolo plno hnisu a pocit akokeby som mala nieco v hrdle a vzdy som vypluvala tie mandlove kamene ci capy. ja mam skusenosti s vyberom v plnej narkoze v humennom a mozem len odporucit. nemocnica velmi pekna a pristup personalu tiez super. od vcera rana som mala len 2 infuzie proti bolesti, takze zatial sa to da. dnes prvykrat strava, tak uvidim 😉 drzim vsetkym palce a hlavne vela zdravicka
Ahojte ja sa chcem opýtať, nie je tu medzi vami niekto kto si dal vybrať mandle pretože ich mal veľké a zle sa mu dýchalo? Lebo chorá nebývam a vlastne toto je dôvod prečo tam idem v utorok len keď čítam tieto veci tak to normálne asi zruším, strašne sa bojim teda...
@biankabianka ano dcera presne pred rokom bola vyberat mala 17r..tiesz mala velke dokonca hlboko az...no ma to zasebou...a je jej lepsie,ked bola nachladnuta tak nemohla prehltat vobec...mala ich zvavsene...odvtedy bola chora uz 3x..a priebeh choroby bol bez atb..
@biankabianka neboj sa. ,ak to bude v celkovej tak ani nebudes vediet nic.ja som s nou bola na operacke a za 10 minut bola zoperovana,denna izbe ,rano som bola s nou zas a pre istotu ostala 2 noci,v stredu sla domov ,je pravda ze to nie jebez bolesti a ajneprijemne ale ja by som to nevzdavala dasa to prezit a flectorom urcite,ulahcit.drzim palce nevzdaj to,kludne bapis ak chces nieco vediet
jarhal ďakujem veľmi pekne za reakciu no idem do toho, musím to prežit, nech už je utorok a keď sa potom preberiem už nebude cesty späť len to nejak pretrpieť. Konečne sa mi bude lepšie dýchať aj rozprávať dúfam že nebudem potom často chorá a vraj sa mi mòže aj imunita zlepšiť počula som že aj akné môže zmiznút alebo sa zlepšiť... nuž verím že budem patriť medzi tých šťastlivcov čo budú mať menšiu pooperacnú bolesť a žiadne komplikácie ako krvácanie či teplota... mala by som byť prepustená v deň zákroku z nemocnice no mne sa to moc nepáči radšej by som tam bola aj do piatku keby sa dalo...
Neviete mi poradit prosím či mozem ísť na mandle keď ma trochu štípe v nose? Asi nejaká slabá nádcha
.. :(
@biankabianka ahoj, myslim, ze nie. Mala by si byt uplne fit ale skus si to overit u svojho lekara, resp. orl doktora.
Ďakujem ale je to ok ak nemám tabletky a teplotu... už ležim v nemocnici a čakám na obed vtedy ma majú brať.... ale bojím sa teda strašne... dokonca mi majú robiť tri veci nie len jednu (mandle).... ☹
@biankabianka drzim palce 😉 zvladnes to 🙂 ..potom nam napis.... 🙂 🙂 🙂 🙂
@biankabianka ako? 😉 asi ta to este boli..ale snaz sa mysliet pozitivne ,..bude len lepsie...a hlavne ze ma sti uz za sebou..zotavenie bude asi dlhsie ak to robili aj ine....ale vydrz..myslime na teba ...posielam srdenko
No ahojte mandláci 🙂
Uz to mam za sebou, vcera pekne rano nastup na oddelenie, perfektna starostlivost, uzasny personal, krcne oddelenie na vyber mandli velmi odporucam su tam uzasni ludia, operuje MUDr. Rac taktiez super doktor nemam co vytknut iba to aku bolest mi narobili :D ale co uz. No takze operacia trvala asi 20-30 min.podla mna nakolko mi vyberali krcne mandle, nosnu mandlu ktoru som mala zapalenu a robili mi aj nosne musle. Takze som cela zreparovana :D spala som asi dve hodky, bolesti neboli velke len neprijemny opuch toho co visi z hora medzi mandlami a mam to este dnes opuchnute je to dost neprijemne nakolko sa to dotyka jazyka a dost mo je z toho zle tak verim ze uz zajtra to bude zas mensie a mensie. Inak celkom fajn, dnes boli trosku viac ako vcera ale poctivo sa dopujem liekmi. No nech uz je aspon utorok, bojim sa krvacania, dufam, ze bude minimalne. Ale ak mozem poradit dalsim vyberacom mandli, ludia necitajte si tieto fóra :D zbytocne budete vystraseni aj tak to prebieha vzdy inak v zavislosti hlavne na starostlivosti a pristupe atd. Nuz uz to mam za sebou a som stastna lebo vraj som mala toe mandle velmi skarede takze by som na ne urcite raz musela ist tak lepsie teraz ako 22.r. ako potom ako starsia este. Takze tak, no a samozrejme drzat pokoj a klud a snazit sa to vydrzat 🙂 podla mna dost pomaha spanok, rychlejsie ide cas a den... dakujem jarhal za zaujem velmo ma to potesilo a cenim si to 🙂

Caute....mne vyberali mandle v utorok....najprv mi prerezali niečo v hrdle chvíľu som vyplývala krv po chvíli ma zobrali na operačnú sálu ,uspali a vybrali mandle...celý deň som nemohla piť ani jesť na druhý deň som pila s tazkimi bolesťami som aj niečo pojedla.Po 3 dňoch má pustili domov 2 dní má to stále bolelo a dnes má začalo niečo rezať pri prehĺtaní zajtra idem s tým na pohotovosť ..Stále som sa poriadne nenajedla od tej operácie som stále hladná keď niečo zjem boli má hrdlo ešte viac...Keby som nemusela ísť vyberať krcne mandle v živote by som nešla bolia z toho uši som z toho nervózna , hladná a ubolena...