icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

katkabg
11. nov 2018

Zaujimava tema....baby ja mam priblem s mandlami.Vkuse mi znich ide akoby biele kamienky.Dost nechutna chut ked prhltam.Mandle si akoby vnich dierky boli.Pocula som ze vsetok ten sajrajt vadi telu a ja sa ani nebudem divit ak ma klby bolia z toho ci vajecniky.Uvazujem ze si ich da odstranit

silver84
21. nov 2018

Ahojte, dovolim si i ja napisat moj "pribeh" s krcnymi mandlami. V roku 2014 som porodila syna, a po porode mi zacali velke problemy s krcnymi mandlami a imunitou. Anginu som mala naposledy na zakladnej skole, po porode opakovane kazdy mesiac agresivnu hnisavu anginu. Zaberali antibiotika. Zacala som svoju situaciu riesit s lekarmi, podstupila imunovysetrenia, absolvovala imuno liecby. Hnisava angina sa zmenila na bolesti v krku. Cmulanie Dorithricinu, lokalna liecba. Nasledne som to riesila s ORL, mandle zjazvene, odporucanie vybrat von od 3 ORL lekarov. Objednala som sa na vybratie v Nemocnici Malacky, kde som absolvovala i predoperacne vysetrenia. Na den operacie mi vychadzal i menzes, po dohode s ORL lekarkou ziadny problem, nebol to problem ani pre anestezilogov.
Operacia prebehla v celkovej anesteze v ramci jednodnovej chirurgie. Doplatok 35Eur. Rano o 7:00 prijem na oddelenie, operacia o 8:30, prebudenie na izbe cca 10:30. Prvy den (pravedpodobne pod vplyvom narkozy) bez bolesti, mohla som i pit. Prepustenie do domaceho liecenia s predpisom na liek Flector.
Na dalsie dni sa bolesti zacali stupnovat, Flector som si davkovala ½ sacika na 4 hodiny. Na 10ty den som mala velke bolesti v oblasti usi a jazyka, trvali az do 13steho dna.
Na 14ty den som zacala pocitovat konecne ulavu, Flector bol potrebny len kazdych 6-8 hodin, od 16steho dna bez liekov.
Strava kasovita, nedrazdiva, jedla som zvacsa rozmocenu vianocku, piskoty, polievy, mixovane jedlo.
Dnes som mesiac po operacii, ranu citim este pri zivani. Este som trocha obmedzena v jedle (nesmiem jest stiplave a korenene).
Bola som 14dni PN, pracu mam sedavu, nie namahavu.
Drzim vsetkym palce. Nie je to prijemne, bez liekov je to bolestive, ale s podporou liekov sa to da zvladnut, i ked sa to miestami zda, ze je to nekonecne. Treba sa pripravit na 14 dni vyrazneho nekomfortu a bolesti

gabcuska17
24. nov 2018

@jbizakova chcem sa opýtať či to už vám prešla ťa horkosť v ystach

gabcuska17
24. nov 2018

@jbizakova chcem sa opýtať či sa vám už upravila chuť,lebo ja mam ten isty problam,dakujem

najk
25. nov 2018

@gabcuska17 chut sa samozrejme casom upravi. Co mna ale celkom hneva, pretoze mne vyhovovala ta pachut v ustach. Vdaka nej mi nechutilo sladke a schudla som 4 kila. Dnes uz mam zasa chute ok a musim sa silno premahat, aby som sladke nejedla na tony 🙂

jbizakova
26. nov 2018

@gabcuska17 Ja mám po výbere mandlí cca 1,5 roka dlho mi trvalo kým som cítila čo vlastne jem horkú chuť občas ešte cítim,ale nie je to ako predtým. Nikdy predtým som nebola na sladké zato teraz by som koláče jedlá na kg. Pravidelne chodím na kontroly kvôly ASLU, ktoré mi po operácií veľmi nekleslo na normálnu hodnotu.

najk
11. dec 2018

ja uz pomaly mozem bilancovat, ci vyber mandli za to stal. Isla som tam kvoli tomu, ze za posledny rok som bola 4x na antibiotikach a bala som sa, aby bakterie z mandli nesadli na srdce, klby, alebo oblicky ako ma doktorka strasila. Na vybere som bola v maji. V lete som bola v podstate zdrava, na jesen iba drobne prechladnutia, ktore presli bez liekov, ale na zaciatku novembra teploty 38,7. Teraz som asi mesiac po chorobe a zasa mam dnes 38 a je mi na umretie.. Zacinam sa pytat, ci to fakt stalo za to :( bolest sa vydrzat dala, vobec na to nejako zle nespominam, ale ten efekt zatial nevidim :( Zajtra pekne na nocnu s 38, lebo ma nema kto zastupit :(

ludmilusik
19. dec 2018

Ahojte chcem sa opytat vas co uz mate tiez po odstraneni krcnych mandli, ci aj vas stale boli hrdlo. 15. novembra som bola na operaciu. Dovod ako asi kazdy, caste hnisave anginy. Od vtedy beriem uz tretie antibiotika a to je dnes 19. december. 😠 staci ze sa 3x nadychnem cerstveho vzduchu nosom a uz citim hrdlo. Myslela som si ze to bude lepsie ale zatial nic moc. Moj svagor bol vybrat mandle asi pred desiatimi rokmi. Teraz chlap, daco po 35ke, sa len usmial ked som mu povedala, ze ako mi je. On vraj ma od vtedy bolest hrdla stale. Ako ste na tom vy? Mala som caste hnisave anginy, ale ani teploty, ani tak caste bolesti som nemala. A k tomu bolest usi. V minulosti som brala maximalne 2-3x antibiotik za rok. Teraz druhe behom mesiaca. Verim a dufam ze to je stale take este cerstve a sa to upravi lebo zatial ziadna slava.

michaela2301
19. dec 2018

@ludmilusik ahoj, ja mam vybraté mandle rok a ja pociťujem veľké zlepšenie, predtým som mala hrdlo chytene aj každý mesiac a od výberu som raz začala cítiť a hneď mi to aj prešlo co sa mi teda nestavalo. Ale hojenie bolo tie 4tyzdne určite a mala som dlho aj chuť zvláštnu aj taký pocit cudný, skús tomu dať ešte čas, držím palce ;)

ludmilusik
23. dec 2018

@michaela2301 dakujem za odpoved. Uvidim ako to pojde dalej. Snad uz bude len lepsie a lepsie.
😀

igelitka22
15. feb 2019

Ahojte, v 8/2018 mi vyberali krčné mandle v celkovej anestéze všetko prebehlo bez komplikácií len liečba čo sa týka bolesti bola pre mna dlha teda 3 týždne v silných bolestiach nonostop lieky od bolesti zabrali max. na 3 hodiny... Bohužiaľ od tejto operácie som stratila chute všetky moje chuťové poháriky sú úplne nefunkčné. Uz som bola 4 x na kontrole u ORL s tým, že stále necítim žiadnu chuť len je to tak že vždy ma priradili k inému doktorovi taký je zrejme systém u nás v nemocnici no a pri tej poslednej kontrole ma lekár z ORL ( už aby som asi neotravovala) odpurucil na neurologiu, že teda oni nevedia čo to môže byt, že treba “pátrať” ďalej, ale zároveň ma ubezpečoval, že nemohlo dôjsť k porušeniu nervov a tým k strate chuti, že to vy bola VZÁCNOSŤ keby niečomu takému došlo. No takze navštívila som neurológa a ten zhodnotil, že z jeho pohladu je všetko OK nerozumie mojej poruche a odporučil ma k psychologovi a to ma už dozralo!!!!!! Majú ma za blázna!!!! Tvária sa akoby to nebolo ani možné!!! Neviete mi prosim vás niekto poradiť? Máte podobnú skúsenosť? Vráti sa mi chuť alebo je to už trvale? Preslo už 6 mesiacov a ani náznak zmeny. Akákoľvek informácia by mi veľmi pomohla.

rencika969
18. feb 2019

@igelitka22 ahoj.... tak aby si nebola smutna tiez mi vybrerali mandle 8/2018... okrem toho ze uz nikdy viac, ved uz ani nemusim 😆 tiez necitim chute... nikde som s tym sice nebola lebo som predpokladala ze mi povedia to co tebe ale ja si dokonca necitim koren jazyka a ani jazyk nemam ohybny tak ako predtym ( ku zadnym zubom sa nedostanem s cim som predtym nemala problem)... dokonca mam pocit ze sa mi horsie artikuluje ... tak ze si myslim ze to uz lepsie nebude 🙄

igelitka22
20. feb 2019

@rencika969 ahoj tak to sme teda dopadli... Keby sa dal vrátiť čas NIKDY by som do toho nešla radšej by som si ten hnis vyberala spartakom ako som robila každé 2 týždne. No ja našťastie jazyk mám v poriadku je možné že u teba došlo naozaj k poškodeniu nervov, keď máš az takéto problémy mala by si s tým zájsť na ORL kde ti operaciu robili aj keď vieme aký je prístup lekárov, ale netreba to nechať tak. Ja len dúfam, že sa mi tie chute vrátia aj keby po roku - dvoch len keby ma aspoň ti lekári uistili v tom, že to bude OK chce to len čas, ale nie majú ma za blázna či simulanta.

rencika969
21. feb 2019

@igelitka22 veru dopadli 🙄 ... cas uz veru nevratime 🙈 , myslim ze tie chute sa nejak casom spravia a urcite aj ta moja artikulacia, myslim ze mi to sposobili takzvane pooperacne jazvy... No to uvidime, tu uz iba cas pomozeme mne este cvik... Tak sa drzkaj a neboj bude to dobre 😉

igelitka22
21. feb 2019

@rencika969 ďakujem drž sa aj ty prajem ti tiez skóre uzdravenie.

adka31
23. feb 2019

Ak mozem ja zhodnotit a po 6 rokoch od vybrati mandli je uz co hodnotit - tak ja nelutujem. Od vtedy nemavam vobec hnisave anginy, ani raz. Je pravda, ze ked som prechladnuta alebo mam nejaku virozu, tak mi kasel dlhsie trva. Niekedy kuckam aj mesiac, dva ale v porovnani s hnisavym hrdlom a sustavnom brani antb.je to o 100krat lepsie. A vysledky boli, ze infekcne mandle a mali byt davno von.

mimikas
17. apr 2019

Ahojte, vcera som dostala odporucanie na vyber krcnych mandli. V podstate uz od tretieho ORL lekara a uz sa dlhsie trapim s tym ze mam v nich hnisave capy ale hlavne necitim si polku hrdla a mam stale pocit ze v nom nieco mam, co su vlastne tie mandle a tiez koli nim mam problemy s usami. Rozhodla som sa teda ze idem do toho a dam si ich odstranit. otazne je len kde v BA. Bola som na chirurgii v Ruzinove, bol niekdo davat vyberat mandle tam alebo niekde inde v ramci BA?

thelittleduck
19. apr 2019

Ahojte, keďže pred výberom mandlí som sa z tohto vlákna veľa dozvedela, rozhodla som sa sem pridať aj moju skúsenosť a možno tým pomôcť niekomu ďalšiemu 🙂
Takže ako všetko v mojom živote aj výber mandlí sa zvrhol tak nejak rýchlejšie ako by človek čakal a ja som lekárke prikívla bez akéhokoľvek času na rozmyslenie. Mandle mi vyberali 25.3 v Nitre. Deň pred tým ma prijali na oddelenie, v podstate som sa tam len poflakovala ten jeden deň večer mi dali pančušky, lieky na spanie a na ráno 2 mini tabletky asi aby som neutiekla z operačného stola. Po operácii všetko v pohode, zobudila som sa na prebúdzačke s ľadom na krku kde som si poležala ešte 2 hodinky kým ma previezli na oddelenie. Prvý deň môžete 2 hodiny po prevoze zo zobúdzačky piť, jesť nemôžte nič. Na druhý deň už normálne jete a na 3. idete domov. Až do príchodu domov mi viac-menej nič nebolo, trošičku ma bolelo hrdlo ale nebolo to nič strašné- dávala som si práškový flektor. Asi 4 deň ma začala bolieť sánka a vyžarovala mi bolesť až do uší to bolo fakt na nevydržanie trvalo to asi do 9. dňa. Keď mi fungoval flektor svet bol krásny ako náhle prestával bolo to na nevydržanie. Plus ako bonus čo mi nikto nepovedal, keď som si nedala pozor a prehltla normálne- rozumej nie extra malé sústo vody, pudingu, polievky vyšlo mi to nosom- celkom sranda ale kapánek nepríjemné :D Plus zmenil sa mi na tých pár dní (asi 2,5-3 týždne) hlas.
Najväčšia sranda ale nastala na 8. deň o operácii (mimochodom bol 1. apríl ) keď som si večer pred spaním kýchla- celý čas som sa to snažila zadržiavať ale na 8. deň som už bola frajerka šak čo sa môže stať. Kýchla som si už v posteli tese pred spaním a asi o hodinu som sa zobudila na veľké množstvo slín v ústach- neboli to sliny bola to krv. Veľká paráda hajde o pol 2 v noci naspäť do špitála- popravde za ten kých som sa preklínala ešte dosť dlho. Ako neskôr vysvitlo vždy po krvácaní musíte ostať ešte 2 dni v nemocnici, a keďže mne sa to krvácanie spustilo šte 3x poležala som si tam týždeň (odporúčam všetkým čo chcú schudnúť do leta, za týždeň som dala 5kg)
Ku koncu som už mala nepriamo zakázané vśetko- návštevy, akýkoľvek pohyb- aj k televízoru, jesť som sa bála, viac-menej som len ležala, čítala a pila asi 3l denne.
Po krvácaní sa rana hojí ešte 2 týždne čiže z 2 týždňovej PN-ky sa stal mesiac, ako som už hovorila 25.3 ma operovali a do práce nastupujem 23.4 s tým že obvodná lekárka mi odporúčala ostať do konca mesiaca kôli zníženému hemoglobínu po opakovanom krvácaní ale mňa by už doma porazilo.
Čiže dala by som si vedomá týchto "drobných komplikácii" vybrať mandle? Neviem, asi by som to dobre zvážila, čo mi spôsobujú a čo nie
PS: zabudla som napísať mám 24 rokov
PS1: ak máte menej ako 20 a reálne vám mandle spôsobujú problemy neodkladala by som to, mladśie telo vie oveľa lepšie regenerovať
PS2: pozor na wobenzim, riedi krv a je potom zložitejšie zastaviť krvácanie
PS3: voľnopredajné "železo" je strašne slabé, ak ste malátny, bolieva vás hlava chcelo by to asi niečo silnejšie a rozbor krvy 🙂

najk
21. apr 2019

@thelittleduck pozor aj na Flector, aj ten riedi krv. Mne ho v Trencine po vybere mandli vyslovene zakazali spolu s Ibalginom..

thelittleduck
21. apr 2019

@najk ano to som zabudla spomenúť 🙂

mimikas
21. apr 2019

@najk a co ti dali proti bolesti? Aulin?

najk
23. apr 2019

@mimikas Paralen a Novalgin. Neviem, ci to zaberalo, lebo som nemala pocit, ze je mensia bolest po uziti ako pred nim, ale vydrzala som na tom :D Strasne som sa bala krvacania, takze radsej som pretrpela bolest ako riskovat, ze sa mi niekto bude musiet znova hrabat v hrdle a zastavovat krvacanie

diaalex
23. apr 2019

Ako tu čítam čím "vyšší" vek, tým viac komplikácií. Môj príbeh je nasledovný, mne vyberali mandle, keď som mala 21 (t.j. pred 4 rokmi). Rozhodla som sa pre výber z dôvodu angíny. Neskutočné 3 mesiace som brala ATB, keď som dobrala 1 krabičku hneď nato som musela brať ďalšiu, lebo sa angína vrátila. Nebola iná možnosť len výber mandlí. Vyberali mi ich v nemocnici v Šaci. Prišla som deň pred tým, ráno ma prijali, celý deň oddych, večer mi dali lieky na ráno (asi aby som bola kľudná), sexi ponožky a ráno ma zobudili a mala som si ich natiahnuť. Bola som prvá, všetko šlo v pohode, na sále som sme vtipkovali kým sme čakali primára (ktorý mi robil zákrok) a zrazu nič tma, až sa pamätám ako na mňa kričia a potom už len na izbu. Po prebudení mi nič nebolo, nemohla som v ten deň nič jesť, po 3 hodinách som dostala čajík a to bolo vše. Na ďalší deň som dostala tekutinu na kloktanie a už také jemné jedlo. 3. deň ma poslali domov (bol to piatok) a dostala som ATB Zinnat, na bolesť Flektor a Algifen kvapky. Večer som si dala 2. várku tabletiek a vysypala som sa na tvári. Volali sme sa odd. či je to ok, ale podľa sestričky sa nič nedeje. V pondelok som šla k svojej obvodnej, ktorá mi dala injekciu na alergickú reakciu a v utorok som šla na ORL kontrolu, kde som následne opäť dostal injekciu na alergiu, ale pán primár to asi prestrelil, lebo som dostala takú silnú dávku, že som bola schopná si max sadnúť do auta a potom som spala cestou domov a aj celé poobedie. Cez víkend sa dostavila horúčka, trvala 8 dní a teplota nikdy neklesla pod 38,5. Pila som litre čaju a nič nepomáhalo. Neskutočná bolesť hrdla k tomu a bolesť uší. Keďže som mala alergiu na lieky čo predpísal, tak mi primár povedal aby som to proste vydržala a ono to prejde. V piatok predpoludním sme volali primára a podľa neho je teplota ok, on už nemá čas sa na mňa pozrieť, keby bol problém nech idem do Košíc na pohotovosť. V sobotu ráno som naklúsala na pohotovosť, hneď si ma tam nechali, keďže na krku sa mi vytvorila hrčka a otázka času kedy by sa pohla a spôsobila trombózu. Strávila som 4 dni v nemocnici v Košiciach, napichaná ATB a inými liekmi, ale môžem povedať keď ma po 4 dňoch pustili z nemocnice, bolo mi lepšie a o 4 dni na to, ma prestalo aj hrdlo bolieť 🙂
P.S. mandle mi vyberali 19.12. a do Košíc som sa dostala 2.1.
P. S.2 odvtedy mám alergiu na hore spomínané lieky

mimikas
6. jún 2019

@silver84 prosim ta
A vsetky baby ktore mate po vybere mandli, dostavila sa vam teplota? Ja som dnes treti den po vybere a mam teplotu 38, lekar hovoril ze kym to nie je vysoka horucka je to ok. Mali ste niektora teplotu a ak ano kolko trvala? Tiez ste si celych 14 dni davali Flector, ci aj ine lieky od bolesti?

diaalex
6. jún 2019

@mimikas áno, ale nie na 3. deň 😕 a u mna konkrétne skoro tyzden neklesla pod 38, takze som skončila v nemocnici ... flector som nebrala, mám ma neho alergiu 🙁

mimikas
6. jún 2019

@diaalex myslis ze nie je normalne ze mam teplotu a mam ist spat na ORL zajtra? Dnes ma pustili 😂😂😂. Prosim ta a co si brala na bolest ak nie flector? Ci fakt ze nic?

diaalex
7. jún 2019

@mimikas mne povedal primár že cca 3 dni to potrvá, no mýlil sa 😕 úplne nič lebo nevedeli na čo vsetko som alergická 😕 najhorší tyzden to bol 😕

michaela2301
7. jún 2019

@mimikas ahoj ja som mala teplotu zvysenu citila som to ale nemerala som si, flector som brala asi od nejakeho 4-5 dna ked sa zacali bolesti zhorsovat, bala som sa ze zacnem krvacat tak som malinko jedla len pila ked sa mi dalo... boli to strasne dni ale nelutujem ani minutu ze som sa na to dala. vydrz teraz pridu tie najhorsie dni ale prejdu a bude uz len lepsie🙂 drzim palce

mimikas
7. jún 2019

@michaela2301 dakujem, ano ta bolest sa dost zhorsuje, ucinok Flector ma asi 2 hod, teraz som si dala ako baby pisali, pol sacku na 4 hod a o 4 hod si dam druhu polku. Flector si brala po cely cas do 10 dna ci si to aj striedala? Dufam ze to neako zvladnem. Snazim sa hlavne vela pit, ale tak vies, ze aj pitie je cista tortura.

michaela2301
7. jún 2019

@mimikas ano viem je to otras ale vydrz!! bude lepsie!!! ja som si davala tiez tak po polke aj ked pred davkou by som uz aj steny skriabala, az do 12 dna som brala, lebo to bola aspon pre mna velka ulava, ale bolest sa zacala lamat na nejaky 8 den, tiez som popijala po troskach nontop kolko sa mi dalo, bylinkove caje som pila stale take letne, snazila som sa nespat nejako cez den lebo ked sa zobudis tak je to ako nože v hrdle kym to trosku zapijes. stale som si hovorila ze mi to pomoze a hlavne ze su uz prec a nikdy nenarastu a uz to nikdy nebudeme musiet zazivat. neboj prejde to a bude dobre!!