Kresťanská gynekologická ambulancia v Žiline
Chcem upozorniť na to že od septembra v Žiline funguje kresťanská ambulancia.
Ordinuje v nej výborný Gynekológ Mudr. Ivan Wallenfels, ktorý bol predtým v FN v Trenčíne.
Názov ambulancie je Gianna n.o
Naboženstvo a politika sú témy pri ktorých sa rýchlo s niekym pohádaš.Záleží podľa názoru.Tak isto veľa záleží od spravcu farnosti ,aký má názor rna HAK.Dovolím si tvrdiť ,že som veriaca ,chodím v nedele a sviatky do cerkvi ,syn miništruje ,sem tam sa vyspovedám ,podľa toho kedy mám potrebu a aj nepriek tomu ,že beriem HAK tak mi da duchovný rozhrešenieAsI máme normalného duchovného ,ktorý má sám 3 deti ,tak ma dokaže pochopiť ,že po dvoch spontanných potratoch a vzhľadom na môj vek už nechcem mať deti..Možno podľa niekoho nie som veriaca ked užívam HAK, ale ja nemyslím si ,že ked nebudem užívať HAK tak budem lepšia veriaca.Bazalna a hlienova metoda je podľa mňa pre páry ktroré ešte nemajú deti a
lebo majú jedno,alebo tým ktorým je to jedno koľko ich budu mať.Napriek tomu ,že mám vo veľkej úcte kríž aj boha ,toto je moje rozhodnitie ,môj hriech .S vierou to netreba preháaňať ,byť fanatičkou .Svet sa za 2000 rokov zmenil.Treba si udržať chladnu myseľ.Treba aj niečo o cirkvi ,naboženstve vedieť a nie iba vykrikovať ,že aka ja som zbožna ,lebo neberiem HAK. Cirkev napáchala veľa zlá v minulostia aešte aj napácha,aj farari aj papež sú ľudia a sú hriešni ako každý z nás..Určite sa tieto riadky nebudu každému páčiť ,ale je to môj názor a stojím si za nim.
@janulienka1 HAK ma viac mechanizmov ucinkov, jednak je to zabranenie ovulacie, uvolnenie vajicka, potom znemoznenie nidacie ovplyvnenim rastu sliznice maternice a potom ovlyvnenim hlienu krcka maternice, abynepustal spermie, laicky povedane..
@pollyanna 🙂
@lili_mia nuz ja ju nechapem. Je to zcestny nazor, darmo niekto zasa bude mat pocit, ze som taka ci onaka...kolko oplodnenych vajicok neskonci uchytenim? Netrufam si ani odhadnut, ale je ich riadne vela, no tak prostrednictvom HAK je ich zopar navyse. Asi by bolo na mieste pomenovavat veci spravnymi menami, tak ako su a nie si ich vykladat podla svojho. Iste veci proste nepustia a nase dojmy ci pocity su sice fajn, ale nemaju sa miesat tam kam nepatria. Treba plakat nad tymi zivonarodenymi detickami, ktorych zivot nebude az tak ruzovy a nie nad oplodnenym vajickom....zvlastne prevratene hodnoty... 😒
@janulienka1 inak, ked ma vas duchovny 3 deti, tak zrejme je evanjelik, ze? poznala som viacero evanjelickych fararov alebo fararky a musim poznamenat, ze ti boli o tisic a jeden ini, ako katolicky. boli to LUDIA 😉 ludia, ktori ziju normalny partnersky zivot so vsetkym, co k tomu patri a co to obnasa, vychovavaju deti a vedia, ake su to nielen radosti, ale predovsetkym starosti, a potom aj ich pohlad na zivot a ich kazanie je totozne s realitou a ludskym zivotom. tymto nikoho neurazam, len je fakt, ze tazko bude katolicky knaz rozpravat o vychove dietata, ked sam ziadne nevychovava. leda ak sa staral o podstatne mladsieho surodenca, alebo neter-synovca, a takych asi vela nie je..
osobne si myslim, ze katolicka cirkev by bola ovela zaujimavejsia pre ludi, keby tam nebol celibat, teda knaz by sa mohol ozenit a mat deti, zial, tam by prepukol skandal ako hovado, lebo su vseobecne dokazane pripady a nie je ich malo, kde sa chlapi schovavaju pod ruskom katolickej cirkvi, pretoze su medzi nimi aj taki, ako: homosexual, ci pedofil. a plne suhlasim s nazorom
@janulienka1 o tom, kolko zla cirkev v minulosti napachala, a v inom šate v tom pokracuje este aj dnes, len ovela mierumilovnejsie, kedze sme svet "plny humanizmu". a zboznost naozaj nie je o tom, kto sa kolkokrat prezehna, ale o niecom uplne inom.
a posledna poznamka v tomto prispevku: nemienim reagovat na trapne nicky, ktore sa prihlasia den,dva, ci pat pred tym, nez ma "oslovia", pritom si zazrakom vyhladaju prave mna a hned nabehnu do utoku, pricom si neprecitaju dozadu kompletne vsetko, co som napisala. mna taketo chudinky, ktore si tymto liecia svoje komplexy, urazit nedokazu, to pisem len na margo toho, preco na ne neodpovedam 🙂
@mandragora22 Som greckokatolického náboženstva,čiže vetvy rímskokatolikov.Naši kňazi sa môžu ženiť ,založiť si rodiny a tým pádom aj lepšie pochopiť rodinné problemy.
@janulienka1 😉
@mandragora22 nick som si "deň dva dozadu" založila z úplne iného dôvodu, fungovala som tu vyše dva a pol roka pod úplne iným nickom a nikto si nevyhľadal zrovna teba, len ma zarazili pri čítaní tejto témy tvoje názoryy
@cervus 😕 to som nevedela-díky za info 🙂
musím len potvrdiť,že Mudr.Ivan Wallenfels je PÁN DOKTOR
bol privolaný k pôrodu môjho syna. bol neskutočne ľudský a príjemný. mala som komplikácie-a pri sebe 5 lekárov aj s primárom. a on jediný-na naše počudovanie- po pôrode nám podal ruku a zagratuloval k synovi 🙂 bolo to neskutočne milé, nečakané. myslím,že to nie je bežné 😉
zanechal na mňa dojem-a jeho meno som si hneď zapísala do notesa 😉
Prečítala som si debatu, lebo ma zaujímali názory na túto ambulanciu. Ale smer debaty ma veľmi prekvapil. Prečo ľuďom, ktorí tam nechcú chodiť vadí, že existuje? Núti ich niekto? Prečo sú pohoršené reklamou v dobe, kedy sa robí reklama aj na smrť? Čo je zlé na možnosti vybrať si?
A kritika úžasná bez poznania faktov (nie pocity a názory)
Bola tu otázka, či to, že chodí človek do kostola spôsobí, že vie o cirkvi viac ako ten, kto tam nechodí. Ak je čloek naozaj kresťanom, nezostáva to pri chodení do kostola. Stretáva sa ľuďmi z oblasti cirkvi, číta knihy, modlí sa... Má odkiaľ získavať informácie o tom, ako cirkev funguje.
Myslím si, že je prirodzené, že keď niekde chodím, viem o tom mieste a spoločnosti viac ako človek, ktorý tam nechodí.
To, že som videla Ameriku v telke ešte neznamená že viem, ako sa tam žije.
🙂
A na 100% súhlasím s názorom, že najviac kresťanská ambulancia prekáža ženám, ktoré do nej nikdy nechceli ani nazrieť.
Tolko sraci.ek v jednej diskusii. Naco sa zeny nad tym pohorsuju ked ich tam nikto nenuti chodit, mamicka co tam pojde, tam pojde z vlastnych dovodov. Na svete su ovela podstatnesie veci do ktorych sa treba navazat, lebo nemate v nich ani na vyber. Toto je dmemokracia mile mamicky, kazdy si tu moze otvorit pomaly co chce a nikto vas tam nebude nutit chodit. To by ste asi padali na zadok co vsetko je otvorene na zapade. A preco? Pretoze maju dopyt, otavaraju to pre urcitu skupinu ludi..a vy sa to do toho obuvate aj ked vas tam nikto chodit nenuti. To uz fakt nemate co na praci, namiesto toho aby ste robili nieco prijemnesie sa tu obuvate o niecoho co sa vas netyka. Okrem toho niektore zeny chcu jednat s lekarom u ktoreho vie, ze jej nebue hovorit o potrate pretoze to je pre nu bolestive a vela doktorov vie byt velmi necitlivych a vyskrab beru ako uplne beznu vec, asi tak ako ked robia ultrazvuk. Takto to povedal s rozhodnym hlasom aj mojej mame, ze sa narodim postihnuta, a hla zijem a nie som postihnuta. Niektore zeny nechcu ist na porat aj pod zlymi prognozami. Nikto nevie co zivot na koniec zariadi.
A reci o tom, ze take deti nemaju ziady zivot..to ako niekto moze povedat? Moja mama uci postihnute deti a my s manzelom sa stretavame s detmi ktore trpia napriklad svalovou dystrofiou. Vela z tych deti ma chut zit a zije a chce zit a casto krat zije zivot plnohodnotnejsie ako zdrave deti! Stetavam obetavych rodicov ktori svoje deti miluju a travia s nimi strasne vela casu plne lasky a radosti. Urcite su rovnako aj zle pripady, ale dobredu vediet ake to dieta bude mat zivot? To je cisty alibizmus ludi ktori sa boja. Aj ja sa bojim, ale vyjadrenia typu to dieta bude mat strasny, alebo nijaky zivot to je ina kafa..tak to sa povyste na Boha rovno mile mamicky co toto tvrdite..chcela by som vidiet take mamicky ktoe by sa stretli s uzasnym postihnutym dietatom a povedali by mu takyto nazor. Staci sa pozriet napriklad na Stephena Hawkinga ktory sa mal dozit len 20 a teraz oslavuje 70 a co na svete zanechal.
@mahalo krásne napísané-moja reč 😵
presne-pre nás,ktoré veríme v Boha,sú takéto výroky "bude celý život trpieť, čo bude mať zo života to dieťa" čistým alibizmom ľudí. im ide o to-aký život by mali ony po narodení takéhoto dieťaťa.stratia bezstarostnosť,pohodlie....a absentuje slovo "obeta"
to keď už takto zmýšľajúci je svet....nečudujme sa odloženým starým ľuďom...vlastné deti ich nechcú,aby si nekomplikovali život. skrátka ich odložia.
a nenarodené deti jednoducho odsúdia na smrť. nemá byť v nejakej "norme", tak nebude vôbec 😔
hmmm, naozaj-Človek- pán tvorstva. Sudca. Rozhodca o živote a smrti.....
rafka, mahalo a macmac, vdaka za vase prispevky...fakt super.
Ja iba k tomu potratu...kedy si vlatne ti, co su za potrat myslia, ze clovek je uz clovekom?
Kedy nastava ten okamih? Do kedy mate pocit, ze iba odstranujete zarodok a kedy je to uz dieta? Skuste si odpovedat? Mate odpoved sami pre seba? Alebo ste si na tuto otazku nemali chut nikdy odpovedat?
Zakon stanovuje moznost potratu do 12 tyzdna...zaujimave...ale kde je ten zlom..je to vari den predtym ako zarodok dovrsi 12 tyzden. Cize zo dna na den sa zo zarodku stava clovek, ktory uz moze byt chraneny zakonom?
Nema to absoluuuutne logiku.
Poviem Vam zakon je tu iba na ospravedlnenie niecoho, co clovek chce pachat a nechce sa citit vinny. Povie si, ze sa nezbavuje svojho dietata, ale iba zakonom potvrdeneho zarodku. No zabija svoje dieta.
To aky bude mat to dieta zivot na to treba mysliet este pred jeho pocatim. Alebo sa nam proste nechce byt zodpovednymi? Mame pravo na to, aby nam to proste uslo, aby sme nemuseli byt zodpovedni a potom sa jednoducho zbavime zarodku?
Kolko zien tym psychicky trpi, ze si dali zobrat svoje dieta. Ale o tom nechceme pocuvat.
No som trochu rozhorcena, lebo toho, kto zabije svoje dieta sa mi tazko chape.
Len pre zaujimavost:
http://www.lifenews.sk/content/svedectvo-smiech...
@macamac - len obeta moze niektorych ludi dotlacit do kolien, rozpadu rodiny, nezvladania starostlivosti rovnomerne o vsetky deti (ak nejake uz boli predtym), financnemu krachu rodiny - kvoli potrebnej lekarskej starostlivosti ci terapiam o toto dieta.
Nie je vravim vsetko cierne a biele a odsudzovat cloveka, ktory na toto "nema", nedokaze, ulahci si to tiez nie je spravne, aj tie zeny tie deti oplacu.
@evkasus - logika za tym je, v 12.tt je dieta "dokoncene", vsetky organy su zalozene, vyvinute, placenta prebrala svoju funkciu, jedine, co musi - je rast. Preto je stanoveny tento termin. ... Pre mna je dieta od dvoch ciarok na teste dietatom. Ale nie pre lekara. Niekde ta ciara byt musi a toto ma aspon aku-taku logiku.
@anjelicek26 no a 5 dni pred tym ako su vsetky organy kompletne dotvorene, nema to dieta pravo byt povazovane za cloveka? Je to iba ospravedlnenie.
Niekde ta ciara musi byt? Je to iba manipulacia. S prirodzenym svedomim cloveka.
@evkasus dala som "paci sa mi" na tvoj prispevok...este som nemala precitany ten link - na to sa "paci sa mi" samozrejme nevztahuje - to je nieco priserne 😢 😢 😢...a priserne pravdive 😢 😢 😢
ludstvo "vyspeleho sveta" pacha najvacsi holokaust, aky si vobec vieme predstavit, vlastne ani nevieme ..vsetko pod zastitou "slobody, prav jednotlivca, pravnej pripustnosti" - a kde su prava tych bezbrannych ???...jedna velka hroza, nic ine 😢 😢
@evkasus - neanalyzujem, co nezmenim, len ti vysvetlujem, preco je to 12.tt a nie nejaky iny termin. O tom, ci je to spravne ci nie, nebude diskutovat, mam rovnaky nazor ako ty. Ale o tomto nerozhodujeme my... kazdy podla vlastneho svedomia 😔 Tu polemizovat par dni skor, par dni neskor. nema vyznam.
@anjelicek26 Ja viem, ze mas rovnaky nazor. Nemyslela som to osobne pre teba. Len si mi dala podnet na to, aby som sa vseobecne este nad tym zamyslela.
Fuu, ked si spatne citam tuto diskusiu tak az zasnem.
Niektori tu sypu tolko predsudkov a domyslania a nepodlozenych veci...
Tak v prvom rade ten lekar je uznavany odbornik, takze netreba sa bat, ze sa pacientke nedostane dostatocnej zdravotnej starostlivosti.
V druhom rade lekar je sam krestan a sam sa stotoznuje s krestanskym postojom k urcitym veciam, preto je celkom ok ze v takejto ambulancii moze aj on konat podla svojho svedomia.
HAK neponuka pre branenie otehotnenia, ale ak ide o vazny zdravotny problem ktory sa da riesit iba s HAK tak ako lekar musi aj tuto moznost ponuknut.
Hormonalne lieky, ktore maju upravit cyklus alebo prispiet k otehotneniu nie su v rozpore s krestanskym myslenim. Aj take tu zaznelo.
To, co je v rozpore je umele oplodnenie.
Kolko je krestaniek snaziliek, ktore vyslovene nechcu byt tlacene do umeleho oplodnenia a v mnohych ambulanciach sa musia citit pod natlakom a nepochopene mnohymi lekarmi, ked odmietaju tuto moznost.
Je mnoho mnoho gynekologov, ktori preskocia vela prirodzenych sposobov ako dopomoct k otehotneniu a posielaju pacientku hned na umele. Tieto vsetky pacienky uvitaju gynekologa, ktory s nimi sam zdiela ich postoj k tejto veci.
Ambulancia nie je aktivitou Cirkvi, ale kedze respektuje krestanske presvedcenie, nie je nic zvlastne ak knazi daju do oznamov, ze takato ambulancia v ich okoli existuje. Ambulancia vznikla aj v spolupraci Fora Zivota.
Ludia, ktori veria v Boha a su presvedceni krestania nie su vo svojej viere nasilu. preco si niekto mysli, ze ich niejaky farar do niecoho tlaci.
Zaznelo tu aj vela urazok na adresu fararov / knazov a sposob akym boli podane iba svedcia o urovni cloveka, ktory ich podal. Aj kritika sa da predsa podat kultivovane.
Kazdy clovek ma slobodu a moze sa rozhodnut pre lekara, ktory vyhovuje jeho potrebam.
Na tejto ambulancii nie je nic komercne....veriace snazilky iba viiiitaju takuto moznost.......a vdaka ludom, ktori sa podielali na jej vzniku.
@evkasus napísala si to pekne,ja som kresťanka ale v norme,to znamená že uvažujem triezvym rozumom,ak chce niekto dieťa a nemôže ho mať,urobí preto všetko,áno pôjde aj na umelé
poznám kresťanské páry,ktoré nie že nepôjdu na umelé,ale ani na vyšetrenia,lebo asi aj to je hriech
napr.dať si vyšetriť spermie alebo zistiť ovuláciu....
hriech je kradnúť a zabíjať,ale nie prísť k dieťatku ináč ako prirodzene,čiže aj tým umelým oplodnením.to je hriech?? že sa chcem starať a mať deti??
@poleva Ono s tím umělým oplodněním je to ožehavé téma. Každopádně jde ale pro mě osobně minimálně o to, že všemi hormonálními stimulacemi si žena koleduje o zdravotní problémy v budoucnu. A pod páté přikázání nezabiješ také spadá to, že nebudu vědomě ubližovat sám svému zdraví. Není nic špatného na touze starat se o dítě, vychovat dítě. Ale existuje také mnoho opuštěných dětí, které by rodinu uvítaly. Nikoho se v tomto nechci dotknout, je to jen vyvození myšlenky z dané situace. Raději, než abych se odrovnala a byla nepoužitelnou matkou, dítě adoptuji. Tento názor zastávám a podle něj se řídím i ve svém životě.
@poleva neviem presne, co to znamena byt krestan v norme. Ale uz som sa s takym pomenovanim stretla. 🙂
Ja osobne by som na umele nesla. Aj ked som snazilka a nie tak kratko.
To, ze sa niekomu nedari otehotniet a odmieta to riesit s lekarom nie je podla mna spravne ani rozumne. Ale takych pripadov je podla mna iba malinke percento.
Dieta je jednak dar. To, co je na umelom zle, ze dieta nevznika v akte, kedy si manzelia odovzdavaju lasku, ale vstupuje do hry niekto iny. S embryami sa manipuluje. Ale co je horsie, tak pri niektorych formach umeleho sa eliminuju embrya. Embrya byvaju pouzivane na dalsie experimenty.
Ti, ktori neveria ze clovek je clovekom uz od pocatia s tym nebudu mat problem. Takze pre nich tieto argumenty mozno vyvolaju dalsiu vlnu kritiky.

@mandragora22 nechcem rýpať, ale tebe katolícka Cirkev nejako prikazovala čo máš robiť a pod. ?
Kvôli jednému nepodarenému farárovi toľko kriku robíš...
máš zvláštne, také nezrelé názory na Cirkev.
a argument s východnými náboženstvami je strašne prvoplánový. sama si priznala, že tie náboženstvá nepoznáš