Kto má potvrdený pruh?
Ahojte nájde sa niekto kto má potvrdené od doktora,že má pruh?alebo má viac informácii o Tom? Pri tehotenstve mi potvrdili že mám pruh. No mne sa to nezdá. Moja mama má operovaný 2 krát pruh a ona mala bolesti pri prudkom pohybe alebo pri zakašlani. No ja ich dostanem kedykoľvek. A keď ich mám cítim nad pupkom pohyby . Mali je už na svete tak že on to nemôže byť. Krče mám hlavne keď zjem kapustu alebo niečo ťažké. Nemôže to byť skôr niečo z žalúdkom? A nie pruh? Samozrejme ako náhle budem môcť budem to riešiť z doktorom
@stanovelky zvacsuje, ale po rokoch, zo dna na den zmenu nevidim.
@majamat aha tá za 1 rok ani neni veľká zmena keď to máš 15 rokov pomalí ,a najviac sa ti zvecsilo pri pôrode .a pracuješ doma normálne či sa vyhýbať ťažkým veciam ..nevieš prosím ťa ešte že s čoho najviac sa to moze zvecsovat ? Som sa dočítala že aj fajčenie pomôže keď ukončím tá som skúsila .
@stanovelky mam to 13,5r.
pruh je otvor v brusnej stene, tora ma viacere vrstvy a cez jednu vrstvu prechadza obsah brucha, cize organy von. samozrejme ked sa brucho napne, tak sa napina aj pruh a vychadza von. ked sa nieco neikam nezmesti, tlaci sa to von, je to normalne. a samozrejme okolite tkanivo tym napina a moze sa otvor zvacsovat a tmy aj pruh. cize napr namaha to zhorsovat moze ci to zhorsuje fajcenie, to netusim.
a robim vsetko uplne normalne, nielen doma,ale aj praci dviham a niekedy dost. nie vzdy je to take intenzivne, ale dviham casto.
@majamat tá zatiaľ ďakujem uvidím ďalej priebeh keď dačo ozvem sa 👍👍
@majamat no ahoj ako ,? Mne zatial tak isto akurát niekedy vidím že je to vecsie ako do vonka ,to znamená že sa mi to zvecsilo alebo to len čreva sú viac naplnene ? Tebe ešte ako bolesti niejake? Alebo zvecenie ? Či poriadku od tedy ak bolo ??? .
@stanovelky co by sa mao zmenit? ved toto nie je Dg ktora by sa meninila zo dna na den, to trva roky.
co sa tyka toho zvacsenia, smaozrejme tlak vovnutri v brusnej dutine vytlaca pruh von. cize vudy ked sa nieco v bruchu deje - ci uz si nafuknuta z jedla, kludne aj pred ms, alebo si prejedena, mas zapchu a pod, vtedy sa pruh viac vytlaca von.
niekedy ani presne nemusi vediet, lebo si do svojich organov nevidis.
@majamat tak potom to je ok .veľa ľudí mi hovoria že musím stim ísť že sa to zvecsi .ale ja chcem ísť na rok apríl niekedy a hovoria mi veľa ľudí že to je dlho veľmi ale ty to máš na vlastnej kože tá vieš to lepšie ako taký ktorý to nemajú a neprezivaju sem tam sa poradím stebou a mi je lepsie ďakujem 👍👏
@stanovelky poznala som aj dalsich co to maju roky - dochodci. a vacsina v pohode, no jednej sa v tom zauzlili creva a skoro rozmerla. akutne ju operovali.
fakt je, ze toto sa moze stat aj pocas cakacky na operaciu. je urcite lepsie to operovat planovane. ak by sa tam creva zauzlili, tak potom sa to sice akutne operovat da, ale je tu riziko, ze sa to natiahne na neprimerane dlho, ci zle sa to diagnostikuje. aj ked popravde diagnostikovat to nie ej zlozite, lebo pokial sa jedna o cloveka, ktory je schopny popiat tazkosti, potom sam upozorni na to, co nie je ok a lekari uz vedia na co sa zamerat. no aj pri rychlej pomoci je to vyssie riziko infekcie, ci sepsy ( otrava krvi ), resp vacsieho zapalu v brusnej dutine. dokonca aj po odoperovani to riziko je, pretoze aj ked dr urbi maximum na to aby sa to ocistilo, ak by tam nieco prasklo, aj ked nasadia ATB, toto samotne nestaci. tu musi zabrat aj organizmus a jeho imunitny system, schopnost regeneracie.
cize ked to zhrniem, riziko tu je, ale da sa to zvladnut aj v akutnom stave. samozrejme tento akutny stav nemusi vobec nastat. je vlemi caste, ze ludia s pruhom chodia aj roky.
@majamat tak je to ja keď som bola aj pri doktorovi tá pozrel a ani nechytal nič povedal že či idem to operovať že mám dať vedieť kedy a keď nejdem tá mám si kúpiť pas ktorí mám nosiť pri námahe ..a chcem sa spýtať ešte máš to nad pupkom? Dúfam že sa nenastanú žiadne komplikácie
@stanovelky ano. poviem ti, ze zauzlene creva v tom pruhu som nemala, len vydute, asi som tam toho mala dost, bolo to take dost zasprajcnute v tom otvore a brucho ma neskutone bolelo. akoze hrozna bolest a neslo mi ot zatlacit.
cize keby nieco, zisti s urcite, ez sa nieco deje.
a ano, nad pupkom.
@majamat tá to keď veľa zjes ?? Ja sa snažím schudnúť menej jem 2 krát za deň snažím sa robiť aby to sa nezvecilo robím to čo sa dočítam na internete ..a neboli tá to stále ?
@stanovelky neviem s cim to suvisi. to sa mi stalo v roznej intenzite len parkrat. niekedy som vobec nejedla vela.
@majamat mňa to nebolelo zatiaľ ani raz a keď zjem viac tedy sa mi to tlačí vonka a keď nejem tá je to ako keby dnuka a schudnúť preto lebo že vecsi tlak je na brušnu stenu nedaj bože priberať že vraj ..tá neboli tá to stále ? Aby som sa pripravila keď niečo príde ahoj už zajtra keď budem tu i 20:00.dobru.
preco by ma to malo stale boliet? neboli to, teba to snad boli?
ja som mala 95kg, teraz 81kg a nevidim v tom zasadny rozdiel.
@majamat nie mňa to neboli len sa tá pýtam preto lebo máš to dlho či potom budem mat bolesti ,ja to mám len 3 mesiace aspoň čo som si to vsimla .a tie bolesti máš napr .1 za mesiac priemer
@stanovelky ale ved to moze byt u jazdeho ine. a navyse preco by to malo boliet potom, ked teraz ta to neboli. ved to je blbost.
boli to len vtedy, ked sa tamnieco komplikuje, cize ked sa ttam moc napchaju creva a nechcuu ist dnu.
@majamat aha tá potom zatiaľ dobré ďakujem zatiaľ napíšem keď dačo ahoj
@majamat čau chcem sa ťa spýtať či nevieš keď mám ten pruh nad pupkom ,a sa vytláča von viac ako bol ,či sa to zvecsilo ?? Alebo len sú preplnene mám strach
@stanovelky ak mas neustale taky strach, chod na tu operaciu, lebo to takto nema vyznam, ved takto budes stale v strese,
a k otazke, pruh sa nezvacsuje zo dna na den, je to postupne. sice sa moze zvacsit nahle, ale to je rapidne zvacsenie po nejakej situacii, ktora toto sposobi. cize napr nieco nevhodne podvihnes a zrazu sa pruh zvacsi natrvalo. v takom rpiapde to aj pocitis, ze sa nieco stalo na vrchole tej namahy. napr nejake pnutie, prasknutie, ci nieco podobne.
@majamat tá mám strach ale najviac tej operácii a bojím sa či sa to nezvecilo lebo operovať si len kus spomeniem a už sa bojim a len doma som .keď ti poviem pravdu krv si dať zobrať je pre mňa veľké že to ťažko zvládam ni že operovať ! Preto chcem aby to vydržalo čo najviac a bojím sa pri každom zveceni aké to možno sa napína črevo ?
@stanovelky no ale nemozes takto zit, neustale sa strachujes, ci sa ti nezvycsuje. ja toi absolutne neriesim., nemozes sa tak pozorovst a zvacsenie neprichadza zo dna na den a ani si ho nevies odpozorovat. ved su ti makke tkaniva, niekedy sa naplni, bude vacsi, niekedy sa to uvplni a bude mensi. nedokazes sama zistit len tak, ci nie je vacssi nieto aby som ti to ja telepaticky potvrdila.
@majamat tá ja sa strachu jem celé dni lebo tej operácii sa bojim nie že ma budú rezať keď ma uspia ale deň pred tým keď budem čakať celú noc Kim prídu ráno pre mňa a odnesú na operačnu salu to nezvladnem😪 ,aké chcela by som ísť veľmi aby som to nemala veď doma si poradne nevšímam rodinu som mimo .ale možno keď to budem mať dlhšie tá má to prejde mám to čerstvo aspoň ak som zistila 3 mesiace ale mám fotky či dom ležala novembri minuli rok a mám to tam už poslala mi kamarátka fotku či ani ona nevedela že to mám tam len tedy to bolo asi dnuka ,a teraz sa to vytláča do vonka ,to nevadí ???
@stanovelky ale ved to, ze sa vytlaca von je princip tejto dg. keby sa nevytlacal, tak by si asi pruh nemala.
@stanovelky pravdepodobne je to tak, ale ja to nevidim, takze to nemozem an 100% tvrdit.
ja si to roky nesledujem, nesleduj sa tak. ak sa ti to skomplikuje, neprehliadnes to. to sa prehlaidnut neda. fakt to boli hrozne a z toho aj cele brucho.
@majamat tak dobre dúfam že tie bolesti sú málo kedy ni každý týždeň raz a zo začiatku si ich ani nemala nie?
@stanovelky nie, nemala.
tie bolesti, to je tak. bezne moze byt trosku tlak a bolest v tej vyduti, ale je to znesitelne,
ak sa vyskytne velmi silna bolest, ktora sa siri do celeho brucha, tak treba byt v strehu, v takom priapde moze nastat komplikacia, ktoru treba okamzite riesit, lebo je tu riziko, ze sa v pruhu zauzlili creva. samozrejme nemusi byt hned zauzelen, ale aj mozu. . to je nieco, co fakt poznas, lebo to strasne boli. mala som to len parkrat a creva som zauslene nemala, no aj tak som si zazila svoje.

@majamat aha tá dobré a nezvecsuje sa ti to ?