icon

Kto mal divertikulitídu a následky?

18. aug 2022

Mala som na spodnej esovitej casti zapal divertikulozy v roku 2016,potom 2x po sebe v roku 2018 -1x to iste miesto,a jedno vyssie..preliecili to 3mi po sebe ATBm..je rok 2022 a mna stale tie miesta bolia,pichaju...niekedy mam pocit,ze zacinajuci zapal a potom to akosi prejde😔 a opat o par dni..striedaju sa tie miesta...inac mam divertikulozu po celom hrubom creve a to mam 37rokov....ma prosim niekto take cosi?

mamasuri
16. jan 2023

@3009 dobrý deň prosím mne zistili diverkulitidu v novembri som mala bolesti skončila som týždeň v nemocnici na infuzkach..po prepustení mam odporučené normix 12mesiacov každý prvý týždeň v mesiaci.odvtedy som mala už raz slabé bolesti zabrala tbl.od bolesti a tekutá strava 3dni len každého koho sa pýtam my nevie povedať ani neviem vygooglit jedalny listok každý píše inak raz celozrnné nemôžem povedali my ze grahamove pečivo len neviem ci môžem jogurt,mliečne aspom nizkotucne syry,proste mliečne výrobky ?cestoviny?už som zúfalá fungujem zatiaľ parene zemiaky ,sem tam ryža,vývar, grahamovy rožok Flora a úprimne môj zaludok ani veľa neznesie neviete poradiť kde by som našla nejaký príklad jedálny lístok na diverkulitidu? A ešte my chirurg odporučil otruby lyžicu každý deň zapiť vodou len ja nemám zo stolicou problém žiadny

zojazoja
16. jan 2023

@mamasuri nemôžeš všetko co obsahuje zrna a zrniecka...celozrnné pečivo, rajčiny, maliny..atd atd..Môžeš hlavne tvaroh. Ak ti mliečne nerobí zle tak môžeš.

mamasuri
16. jan 2023

@zojazoja ďakujem

volterra
17. feb 2023

Ahoj, ja mám diagnostikovanu divertikulozu esovitej časti hrubeho čreva ( sigma ). Občas mávam problémy, ale nikdy ma nechceli hospitalizovať, vždy preliečili ATB - 3 x som bola na urgente. Snažím sa dávať si pozor na jedlo, Jediné, čoho sa neviem vzdať, je káva. Zatiaľ som nepostrehla, že by mi robila problémy, vypijem 3 malé ristretá denne, bez nich by som mala migrenu ako hrom. Ale najvačší problém mi robí nafukovanie - vetry. Ak zjem niečo , čo ma nafúkne, často ani netuším, čo to spôsobilo, tak mám hrozné bolesti, akoby ma nožom rezali v podbrušku. Robia aj tebe také problémy vetry v črevách? Nič mi na to nafukovanie nezaberá, ani espumisan, ani duspatalin, degasin, proste nič, musím to len pár dní pretrpieť. Máš nejakú radu? ☹

thyna29
22. feb 2023

Mne to diagnostikovali teraz:( mozem vam napisat spravu?

autor
22. feb 2023

@thyna29 mozte na nikinkals

nika511
24. aug 2023

Ahojte, ako ste na tom?

autor
24. aug 2023

@nika511 rovnako,akurat velke bolesti a hnacka..zltej farby,spodok boli aj natlakovany od hemeroidov a vy?

jan123m
7. jún 2024

Ano ja tiez od 37r

m_mata
15. dec 2024

Ahojte, môžem sa prosím spýtať, ako sa diagnostikuje divertikulitida a divertikuloza? Musí sa robiť kolonoskopia alebo vám robili CT brucha?

tatiana1410
15. dec 2024

Ja mám mne robili kolonoskopiu ale nedalo sa dostať ďalej len na začiatok čreva,mala zrasty po gynekologické operácii tak potom som bola na virtuálnom CT po príprave ako na kolono, CT brucha mi nerobili to by určite nebolo vidieť

jan123m
15. dec 2024

@m_mata kolonoskopia tam uvidia či sú divertikuly . Divertikulitida - zvýšené crp

jozef102088
12. mar 2025

Dobry den,ako ste to riesili vedeli by ste mi poradit ja som momentalne prepusteny z nemocnice mal som divertikulozu a trochu praskla museli mi vyplachnut brusnu dutinu a vybrali slepe crevo viete mi poradit ako sa stravovat ci to moze zase prasknut? Mam dost obavy

jozef102088
16. mar 2025

@olsiv zdravim mali ste aj perforaciu?

olsiv
16. mar 2025

@jozef102088 nemala ale veľa nechýbalo, operácia bola LTT

kuhlofel
10. jún 2025

Stravovala som sa zdravo,napriek tomu nou trpím,treba v prvom rade zistiť, imtoleranciu na potraviny,ja som o nej nevedela až keď bolesti boli akútne mi ju zistili.Z odstupom času môžem povedať,že som ňou trpela roky ,ignorovanie nadúvania ,občasné hnačky.Teraz beriem ATB normix,žiadne zrniečka,žiadne strukoviny ani odmocene,vylúčenie všetkých potvrdených potravín na intoleranciu-je základ.Akutne bolesti ustúpili.Inak ja som musela obmedziť aj vlákninu,nie vyradiť,obmedziť.

jozef102088
11. jún 2025
@kuhlofel

Stravovala som sa zdravo,napriek tomu nou trpím,treba v prvom rade zistiť, imtoleranciu na potraviny,ja som o nej nevedela až keď bolesti boli akútne mi ju zistili.Z odstupom času môžem povedať,že som ňou trpela roky ,ignorovanie nadúvania ,občasné hnačky.Teraz beriem ATB normix,žiadne zrniečka,žiadne strukoviny ani odmocene,vylúčenie všetkých potvrdených potravín na intoleranciu-je základ.Akutne bolesti ustúpili.Inak ja som musela obmedziť aj vlákninu,nie vyradiť,obmedziť.

@kuhlofel niekedy nepomoze ani vyvarovanie sa potravin normix tie divertikuly len udrziava stale je riziko zapalu pri najhorsom perforacie ja zvazujem resekciu lebo som mal dost tazky priebeh no zatial som sa s nikym neporadil co mal podobnu skusenost

kuhlofel
12. jún 2025
@jozef102088

@kuhlofel niekedy nepomoze ani vyvarovanie sa potravin normix tie divertikuly len udrziava stale je riziko zapalu pri najhorsom perforacie ja zvazujem resekciu lebo som mal dost tazky priebeh no zatial som sa s nikym neporadil co mal podobnu skusenost

@jozef102088 treba to zvážiť,je to ako posledná moznost

danina75
15. júl 2025
@olsiv

ja som už po operácii, ak máš záujem napíš správu

@olsiv môžem napísať správu ohľadom operácie divertikul?

olsiv
15. júl 2025
@danina75

@olsiv môžem napísať správu ohľadom operácie divertikul?

@danina75 samozrejme

anonym_c67736
7. sep 2025

@anonym_autor mozem sa opytat,uzivate vzdy pri pobolievani brucha v suvislosti s divertik.normix?lebo mam asi 7 dni mierne bolesti,na jar som atb uzivala kvoli hp,teraz je crp negat,cakam na vysledok cal protektinu
Bolieva Vas ta oblast aj mimo zapalu?ak ano,ako dlho?nechcem uz byt rezistentna na atb,preto nasadenie normixu odkladam
Dakujem za rady

jozef102088
7. sep 2025
@anonym_c67736

@anonym_autor mozem sa opytat,uzivate vzdy pri pobolievani brucha v suvislosti s divertik.normix?lebo mam asi 7 dni mierne bolesti,na jar som atb uzivala kvoli hp,teraz je crp negat,cakam na vysledok cal protektinu
Bolieva Vas ta oblast aj mimo zapalu?ak ano,ako dlho?nechcem uz byt rezistentna na atb,preto nasadenie normixu odkladam
Dakujem za rady

@anonym_c67736 to hoci neboli raz do mesiaca ich mate brat aby sa tie divertikuly udrziavali alebo aby sa v nich nemnozili bakterie aby sa predislo zapalu a ano sem tam pobolieva preto ak ste mlada odporuca sa to riesit chirurgicky resekciou hrubeho creva aspon tak mi to vysvetlik gastroeterolog

evinka2311
7. sep 2025
@jozef102088

@anonym_c67736 to hoci neboli raz do mesiaca ich mate brat aby sa tie divertikuly udrziavali alebo aby sa v nich nemnozili bakterie aby sa predislo zapalu a ano sem tam pobolieva preto ak ste mlada odporuca sa to riesit chirurgicky resekciou hrubeho creva aspon tak mi to vysvetlik gastroeterolog

@jozef102088 dakujem
Mala som problemy pred dvoma rokmi,crp 15,uzivala som ich v trojmes cykle
Teraz sa opat bolesti objavili,ale crp negat
Nasadim ich teda

jozef102088
9. sep 2025
@evinka2311

@jozef102088 dakujem
Mala som problemy pred dvoma rokmi,crp 15,uzivala som ich v trojmes cykle
Teraz sa opat bolesti objavili,ale crp negat
Nasadim ich teda

@evinka2311 operaciu vam nenavrhli?

evinka2311
9. sep 2025
@jozef102088

@evinka2311 operaciu vam nenavrhli?

@jozef102088 nie,mam 47,podla kolonoskopie iba par divertklov v colon ascendens,ja ju mam pravostrannu
To miesto ma pobolieva ,ale mam aj dolichocolon a ptozu

danina75
9. sep 2025
@olsiv

@danina75 samozrejme

@olsiv maminka nám už zomrela , už sa nedožila tej operácie bohužiaľ. Dnes bude mesiac od úmrtia. Dostala clostridiovú infekciu a v nemocnici nevedeli znížiť zápal , mala CRP 340.

olsiv
9. sep 2025
@danina75

@olsiv maminka nám už zomrela , už sa nedožila tej operácie bohužiaľ. Dnes bude mesiac od úmrtia. Dostala clostridiovú infekciu a v nemocnici nevedeli znížiť zápal , mala CRP 340.

@danina75 ach to mi je veľmi ľúto:(

barbora2025
9. sep 2025

@anonym_autor dobry den, zaujal ma vas prispevok ohladom divertikulitídy, mám toho casu rovnaky problem...som zvedava ako sa mate od vtedy, budem rada ak mi odpoviete a podelíte sa so svojimi skúsennosťami, ďakujem

evinka2311
10. sep 2025
@barbora2025

@anonym_autor dobry den, zaujal ma vas prispevok ohladom divertikulitídy, mám toho casu rovnaky problem...som zvedava ako sa mate od vtedy, budem rada ak mi odpoviete a podelíte sa so svojimi skúsennosťami, ďakujem

@barbora2025 dnes odber krvi KO a crp bolo zas nizke,ale stale ma to pobolieva
Idem na obed k lekarke,ak chcete,zavolajte mi

biibiana
11. sep 2025
@evinka2311

@barbora2025 dnes odber krvi KO a crp bolo zas nizke,ale stale ma to pobolieva
Idem na obed k lekarke,ak chcete,zavolajte mi

Ahojte, ako sa všetci mate? Darí sa vám udržať chorobu na uzde? Podeľte sa o tipy, čo vám pomáha predchádzať zápalu.