Laserová operácia očí: Skúsenosti a odporúčania
Ahojte, viem, že už je tu plno podobných tém, ale potrebujem niečo aktuálnejšie.
Bol tu niekto na laserovej operácii očí (krátkozrakosť)? Aké máte skúsenosti? Odporúčate? Neodporúčate? Ak áno, tak kde?
@kukulienka999 a ide to potom vôbec zreoperovať? Ja som si mylne myslela, že keď sa po operácii vrátia dioptrie naspäť už sa nedajú znovu operovať, tak som rada, že to tak nie je 👍🏻
A môžem sa opýtať koľko si mala rokov, a predovšetkým koľko rokov sa ti pred operáciou nezhoršili dioptrie? Aj to zvykne ovplyvniť
@kukulienka999 aha, tak teraz si ma trochu vydesila tým tehotenstvom ako faktorom zhoršenia zraku. Ja mám 25 rokov a o nejaké 3 roky by som chcela deti, ale teraz je otázka či nemám počkať až po deťoch s operáciou
Tak nieje to tak z každej, takze buď alebo 😊 ja som mala 25r a otehotnela som ako 26r a dioptriu som mala stabilnú už od výšky, mne to stalo dlho na rovnakej dioptrii a dá sa to reoperovať
Ja som bola pred 4 rokmi v Excimeri v BA a bolo to najlepšie rozhodnutie 🙂 ja som mala vysoké dioptrie, čiže mi operácia fakt zvýšila kvalitu života. A odvtedy sa mi narodilo dieťa, no zrak mám stále na jednotku. Inak druhá operácia v prípade zhoršenia väčšinou je možná, aj keď môže sa stať, že to nepôjde.
Bola som pred 14r, medzitým 2 pôrody, nič sa nezmenilo. Takže neľutujem.
Sesternica bola na takejto operácii a tvrdí, že sa jej to vrátilo nazad do pôvodného stavu, takže neviem, či to nie sú náhodou len vyhodené peniaze. 🙈
Ja som bola v 2013 a odvtedy vidim stale dobre. Ja som spokojna..
@dixitka aj ja mám veľmi vysoké. Nosím šošovky ale to tiež nie je ideálne riešenie
@thereisabear super. A môžem sa opýtať či nemáš nejaké vedľajšie účinky typu - citlivejšie oči a tak
Nemám citlivejšie oči, a to som mala dost citlivé predtým.
Zavisi od vela faktorov ci si vobec vhodny kandidat
Nad -5 dioptrii by som ani neuvazovala, to sa nieco vrati
Tehotenstvom sa zrak zhorsuje to je pravda tym, ze zena drzi vodu a dochadza k zmene v oblasti sosovky, zrak sa ustaluje cca po sestonedeli
Ja sama nosim okuliare, sama pracujem na ocnej ambulancii, som vhodny kandidat na laserovu operaciu a nepojdem
Ja som bola na operácii v roku 2010,mala som dioptrie -6,5 na oboch očiach a tú operáciu považujem za najlepšie rozhodnutie vo svojom živote 🙂 a to vtedy ešte neexistovali žiadne bezbolestné metódy,poriadne som si to 3 dni a 3 noci odtrpela,ale neľutujem,bude to už 15 rokov,stále vidím perfektne a nič sa mi nevrátilo 🙂 a mám za sebou aj jedno tehotenstvo..
@taktotedanie a nie je to náhodou protirečenie? Práveže ten, kto má vyššie dioptrie by si to mal dať zoperovať a nie ten, kto nosí 1tky, čiže dokáže fungovať aj bez okuliarov na rozdiel od nás krtkov s popolníkmi...a nech sa aj vráti ale keby aspoň 15 rokov mám pokoj by som bola spokojná..a aj to by sa mi nezhoršilo na tú pôvodnú katastrofu
@lucylaw to si ma potešila 😊
@taktotedanie a navyše ja nemôžem nosiť okuliare, iba šošovky, čiže u mňa to nie je také bezproblémové, že hihi mám 0.75 dioptrie a kúpim si krásne okuliare a budem kočka😃
Pozri ty si svojpravna rozhodni sa ako chces
Napisala som ti svoj nazor ako lekar pracujuci na ocnej ambulancii
@taktotedanie má úplnú pravdu. Nie som lekár, ale mám za sebou inu očnú operaciu. Mám veľmi vysoké dioptrie. Na nemenovanej klinike mi povedali, že nie je problém zoperovať aj tak vysoké dioptrie laserom ako mám ja. Keďže som z lekárskej rodiny, navštívila som ešte dve kliniky. Kde mi obe potvrdili, to čo vraví pani doktorka. Nad mínus 5 dioptrie sa neodporúča laserová operácia a v zahraničí sa na mnohých klinikách už nerobí. Používa sa iná metóda. Ja mám vložené ľudovo povedané “šošovky do oka” (faktické šošovky). Bolo mi povedané, že nie je problém ich vybrať keby čokoľvek…. Teraz mi zas tvrdia, že to už take ľahké nie je. Netvrdím, že som nespokojná, ale má to svoje ale…. Nočné videnie veľmi zle, v podstate sa mu plne vyhýbam. Halo efekty nevynímajúc. Mám 12 rokov od vloženia a začínam vidieť halo efekty aj počas dňa keď svieti slnko. Všetky vyšetrenia v poriadku, napriek tomu to videnie je skrátka ine…. Na klinike mi opakovane povedali, že sa mi to zdá. Vôbec netuším či sa môže aj “materiál v oku časom opotrebovat” alebo fakt už neviem. Skúsim ešte konkurenčnú kliniku.
@adrika25 len poopravim fakicke nie fakticke
Ked ich mate uz tolko rokov, zadne puzdro je v poriadku? Niekedy sa moze “zakalit”
Mimochodom aj po laserovej operacii su halo efekty, zhorsenie sucheho oka, nedajboze dalsie komplikacie
Ja by som ju nikdy nepodstupila
@taktotedanie presne tak, súhlasím s tebou. Nie každý je kandidát na operáciu, ale však za peniaze zopakujú každého kto chce. Vsak im to aj podpise. 👌
@taktotedanie áno ospravedlňujem sa, urobilo mi to preklep. Tvrdia mi, že je všetko v poriadku. Robili mi asi 15 vyšetrení… Len ja proste na práve oko vidím akoby cez vodu. A to proste nebolo. Neviem zaostriť úplne na ostro. Iba v niektorom uhle. A tie halo efekty cez deň prišli iba teraz, rovnako ako svetloprachost. Pri otázke výmeny, už to zrazu nie je take Easy ako mi bolo pred 12 rokmi povedané….celkovo začínam byt zúfalá. Idem skúsiť ešte pána doktora Veselého. Len popravde,začínam mat strach. Úprimne už neviem či by som do toho išla znova.
@adrika25 no veruze to nieje len tak vybrat a vymenit, tiez vas asi nalakali na operaciu
Niektore kliniky pracuju pre peniaze ( musia platit najom a zamestnancov) a nie pre pacienta a dobre meno, bohuzial..
Otazka je ci mate spravne vypocitanu velkost sosovky a ci bol predtym nejaky astigmatizmus alebo nie
A samozrejme pred tolkymi rokmi boli sosovky nie na takej urovni ako su dnes..
Ano, skusila by som este konzultaciu u Dr.Veseleho a uvidite co s tym dalej..zoberte aj nalezy z predchadzajucich vysetreni
@lienka.7 tak vies, kto im zaplati najom, platy? Predsa pacienti..ako na pase s tymi ludmi, kedze je to naozaj dobry biznis
@taktotedanie ja som preto volila neoviziu. Operáciu som si plne hradila. Voľna bola klinika Veselý alebo neovizia. A áno mám aj astigmatizmus. Nebudem klamať, že sa začínam báť. Ešte idem na MMR očného nervu. Ale to si vybavujem po svojej linii, oni tvrdili, ze je v poriadku, napriek tomu, že mi bolo viacerými lekármi povedané, že bez MMR vyšetrenia to nie je možné úplne zhodnotít. Ďakujem za Vás čas na moje otázky. 🙏🏻
@taktotedanie opakujem - nemôžem nosiť okuliare s mojim problémom a nemôžem nosiť šošovky do konca života. Čo mám teda podľa teba robiť 😃
@adrika25 prečo sa neodporúča? A hento čo máš ty mi teda príde väčší zásah, ale netvrdím, že by som si to nedala keďže už pokročila technológia odkedy si bola ty
Pisem ti, rozhodni sa ako chces, si svojpravna
Potom ked sa nieco nepodari ti do smiechu teda nebude ( bodaj by bolo vsetko v poriadku)
Preco nemozes okuliare to je akesi divne..
Neviem co budes robit rob co chces , naco pytas radu ked akukolvek radu hned znegujes
@taktotedanie pretože mám na jednom oku 5 a na druhom 0.75 a pri okuliaroch môže byť maximálne rozdiel medzi očami 2 dioptrie. Preto ich nemôžem nosiť. Mám samozrejme spravené ale iba s 3 dioptriou čo mi je nedostatočné. Nepoznám nikoho kto má takýto problem ako ja. Iné problemy s očami nemám
Doporučujem si fakt naštudovať veci pred operáciou. Neviem čo viac k tomu povedať. A nie v konečnom dôsledku mi môžeš veriť, že moja operáciu je v podstate menší zásah ako to ak ti niekto “zoškrabe” dioptrie z oka.
@adrika25 ja na nejakú operáciu s očami ísť musím ale neviem na akú. Takže áno, to si teda musím naštudovať

Každé telo je iné a kazda operácia moze dopadnút inak. Ja som bola na operácii 5rokov dozadu, -2 a -1,75 takze vôbec veľká dioptria a dioptrie sa mi bohužiaľ po tehotenstvách a pôrodoch vrátili a nosím teraz okuliare. Mám aj kamosku ktorá bola a jej sa pôrodom dioptria nevrátila. Mne bohužiaľ áno. Aktuálne mám -0,75 a -1,25. Mám doživotnú garanciu, tak premýšľam, že si to nechám znova zoperovať.