Laserová operácia očí: Skúsenosti a odporúčania
Ahojte, viem, že už je tu plno podobných tém, ale potrebujem niečo aktuálnejšie.
Bol tu niekto na laserovej operácii očí (krátkozrakosť)? Aké máte skúsenosti? Odporúčate? Neodporúčate? Ak áno, tak kde?
Mas aj tupozrake oko?
@taktotedanie nie, "iba" krátkozrakosť. Dokonca aj to 0.75 som nemala nič ale sa mi to pokazilo pri nosení okuliarov keďže kedysi som ich polroka vkuse nosila. Ale odvtedy je to už 8 rokov a nezhoršili sa mi dioptrie ani jedna (odkedy nosím šošovky). Lenže tie nemôžem nosiť napr 40 rokov denno denne. Teraz nosím okuliare iba keď som doma s teplotou, že len driemem. Inak by som ani neuvažovala nad operáciou a ešte mojom veku, keby môžem normálne striedať okuliare a šošovky ako normálni ľudia
Ja by som laserovú operáciu očí nikdy nepodstúpila, som ideálny kandidát na ňu už 20 rokov a aj keby mi ju zaplatili by som nešla.
Dôvody boli spomenuté, navyše poznám alebo poznala som vo svojom okolí ktorí mali ťažkosti a problémy po zákroku, a keď začneš čítať zahraničné zdroje tak ešte len sa dozvieš. A takisto máme aj v rodine oftalmológa a samozrejme že nosí okuliare a na tento typ operácie by nikdy nešla.
Inak.. ešte k tým komentárom tu.. Ja som sa odhodlávala roky. Čítala všelijaké možné zdroje, od tých odbornejších až po takéto fóra, pýtala sa kade tade. Ľudia, ktorí na operácii boli v mojom okolí mi to všetci do jedného odporučili, ani jedna zlá skúsenosť, ani jedno "už by som nešiel/nešla". Odporučila mi to aj moja očná. Odhovárali ma od toho v podstate len tí bez skúsenosti... Ale tie riziká tu skrátka sú, to je fakt. Podľa mňa sa musí človek rozhodnúť sám. Či mu to za podstúpenie tých rizík stojí.
Riesila by som len to jedno oko pokial tak velmi chces- aj to sa da
@raffaella ja som mala pacientku, ktora prisla na kontrolu po operacii a na klinike jej dali dolu ochrannu sosovku a ten flap sa jej prilepil na sosovku a oni ju z tou sosovkou ochrannou strhli, nevsimli si? Nechceli to vidiet? Dosla pacientka s brutalnymi bolestami, ja som toto este nikdy nevidela, bolo mi jej strasne luto az mne bolo do placu ked ona plakala..
Nehovorim o tom kolko suchych oci riesim, poskodenie rohoviek- aberacie vyssieho radu to ani okuliarmi nevykorigujem, vrastanie epitelu pod flap no otras nalezy
Samozrejme halo efekty lezu vsetkym na nervy , nad -5 sa mi uz vracali po par rokoch od operacie ze nevidia dobre
napis mi ked chces, bola som
Ja mam cerstvu skusenost, mam implantovane monofokalne sosovky. Na laserovu op.oci som nebola vhodna, mala som sialene vysoke dioptrie plus sedy zakal a uz sa mi kazil aj zrak do blizka. Skresali mi to na 2 dioptrie do dialky, do blizka okuliare uz nepotrebujem.
@taktotedanie vďaka za zdieľanie skúseností z praxe. Mne sa to až ťažko číta 😔
@taktotedanie iclinic to bola klinika?
@queendixie praveze nie nebola to iclinic , tej sa treba vyhybat
@taktotedanie to aj nejaka dalsia robi taku fusersku pracu? no fuha.... :/
@queendixie tak tazko krivdit preto nepisem nazov kliniky, nevsimli si? Nevideli? Nechceli vidiet? Neodborny personal? Netusim a pravdu sa uz nedozvieme, bolo to par rokov dozadu, dievcine sa to zahojilo ale teda mali sme co robit
@taktotedanie ja mám veľmi suché oci, od operácie. Niekedy sa rano bojím oci orvorit mám pocit, že čoho prilepené o viecko
@kukulienka999 bohuzial stava sa
Ja som bola na operácii a pre mňa je to úplné iný život ako s okuliarmi.
Autorka, riešim aktuálne nieco veľmi podobne ako Ty. Tiež mám väčší rozdiel v dioptriach medzi sebou, a od 18r som len na cockach. Za posledné roky sa mi hodné zhoršil zrak (bolo aj tehotenstvo, ale dcéra ma už skoro 10r), takže ja dlhé roky bojujem s očami. Vidím zle, (pracujem na pc, to tiež asi prispieva k tomu), bolieva ma hlava, je to čím ďalej tým horšie a je to určite z oči. Dni, kedy nie som na ntb (ako teraz sviatky), že sa oči nenamáhajú, tak je to fajn. Aj cez víkend. Ale počas týždňa ma poobede chytaju bolesti hlavy.
Takže za mňa proste idem aspoň na konzultáciu, vyklikala som formulár a čakám na termín (Excimer).
Ja som.bola pred 30 rokmi. Ked to zacinalo. Najlepsie rozhidnutie v zivote. Dioptrie 3. Doteraz som.bez okukiarov.
Bola som v BA neovizia pred 8r.,kratkozrakost-7 diop. aj cylindre. Metoda relex smile. Najlepsie,co som mohla spravit,mala som 31r.,potom 2 deti,nic sa mi nezmenilo.
Absolvovala som laserovú operáciu v roku 2015, a ľutujem to. Oči mám suché stále unavené som extrémne svetloplacha, vkuse chodím s polarizacnymi okuliarmi von, vadí mi slnko čo sa odráža od snehu aj slnko celkovo. Na predoperacnych vyšetreniach všetko ok podstúpila som zákrok a zrazu na pooperacnom vyšetrení si všimli že mám veľmi tenké očné nervy ktoré sa môžu narušiť... Toto ma hnevá najviac, odvtedy musím pravidelne chodiť do glaukomovej ambulancie, na vyšetrenia s tým súvisiace a modliť sa že sa mi očný nerv neporuší inak to vedie k slepote... Čiže za mňa laserová operácia očí bola jedna z najväčších chýb
@taktotedanie už si tretia doktorka, ktorá neodporúča, mám dve známe, obe nosia okuliare, obe povedali, že by na operáciu nešli. Mne to úplne stačí. Mňa napríklad až tak nestve to, že nosím okuliare, ako to, že ja mám aj cylinder a nedokážem si zvyknúť na taký, aký by som potrebovala na naozaj ostré videnie. Ani po dvoch mesiacoch som si nezvykla, všetko mi plávalo pred očami 🙄 Už som rozmýšľala, že skúsim šošovky s vyšším cylindrom a že si možno zvyknem a nebude potom problém s okuliarmi. Myslíš, že by to mohlo fungovať? Lebo reálne so šošovkami vidím oveľa ostrejšie 😁
@akvi mne na tom nepríde nič čudné, lebo však koľko je napr plastických chirurgov, ktorí robia zákroky každý deň a sami sú vráskaví, nosatí; zubár u ktorého som bola na strojček mal sám krivé zuby... chodila som k dvom očným- jedna ma roky odhovárala od operácie, že len šošovky. Lebo sama pracovala so šošovkami a mala províziu čo som si ich kupovala 😃 a druhá mi ju zas odporúča (bežná očná, nie na očnej klinike, avšak to tiež neznamená, že nemohla mať nejakú províziu s nejakou klinikou). Ja sa nebojím aktuálneho výsledku, ale do budúcna...že mi vlastne laserom zbúrsia dioptrie a čo bude za pár rokov 🤷🏼♀️
@kris_tin257 extrémne svetloplachá som aj ja zo šošoviek...čiže nič nové by to pre mňa nebolo. Suché oči mám tiež zo šošoviek. Ale to posledné je jedným slovom strašné... 🥲 niečoho takého sa aj ja bojím
Ale som prekvapená z protichodnosti názorov..aj tu v diskusii aj v mojom okolí. Osobne poznám ľudí, ktorí na tom boli roky dozadu a stále sú nadšení, nič sa im nevrátilo. A potom sú úplne opačne reakcie ako by si to niekto v živote nedal.. 🤷🏼♀️
@akvi podla toho aky mas cylinder
Ak do -1cyl tak v sosovkach ich ani mat nemusis, tym ze sosovka je nalepena na oku aj dioptrie su ine nez ked mas okuliare
Tam ide o tu vzdialenost
@taktotedanie áno, viem tým, že sú na oku, tak je to iné. V tomto momente mám šošovky bez cylindra, na okuliaroch mám 0,5. Lenže potrebovala by som 1,0 a 1,25. Tak som rozmýšľala, že kúpim šošovky s 0,75 a vyskúšam.
@akvi mas v okuliaroch cylinder 0.5? A potrebujes ho tak zvysit? Mas mat realne taky vysoky alebo si to len myslis? Ked si mala problem s -0.5dcyl tie vyssie budu velmi velky problem
Ak ma niekto realne cylinder vyssi ako -1.dcyl v sosovkach ziadny cylinder nepotrebuje
@taktotedanie mám 0,5 lebo som si nevedela zvyknúť ani na 0, 75. Mám mať reálne taký vysoký. 😕

Mala som -3.5. Jediné ľutujem, že som nešla skôr. Som maximálne spokojná, považujem to za zázrak 😊 Nemám ani syndróm suchého oka, ani citlivé oči, ani zhoršené videnie v tme, ani nič.... Jedine teda... Ja to nepovažujem za bezbolestné. Hojenie áno. Priamo operáciu nie, resp. časť z tej operácie... Snáď tým neodradím, ale ja by som to dopredu chcela vedieť .. mňa to tam tak strašne prekvapilo, nebola som na to vôbec pripravená, a hnevalo ma, že mi to nikto dopredu otvorene nepovedal.