icon

Latentná tetánia bez atakov

anicka199103
29. okt 2021

Ahojte, som tu nová a chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s latentnou tetániou (bez tetanických atakov). Mne ju diagnostikovali minulý rok a počas jari a leta som o nej vôbec nevedela. Teraz na jeseň sa vrátila "v plnej paráde" a začala mi spôsobovať strach z rôznych ťažkých chorôb (konkrétne ALS). Znie to zrejme smiešne (s čistou hlavou by som sa nad tým pozastavila aj ja), ale súbor príznakov, ktoré mám 24/7, ako napríklad svalové zášklby (stehná, lýtka, často aj ruky), pocit ťažkých rúk, mravenčenie v celom tele, slabosť v končatinách (vyslovene pocit slabosti), stuhnuté svaly na tvári, psychická nepohoda a hlavne tie strachy, sedia na viaceré ťažké neurologické stavy. Užívam Magnosolv, magnezko 500 od Galvexu, kalcium+D, guaracujan. Mali ste aj vy podobné problémy, že by tetánia trvala celé dni súvisle? Čítala som viacero diskusií, avšak 95% ľudí má tetániu s atakmi. Za každú odpoveď veľmi pekne ďakujem.

jvlo
5. máj 2022

@kris_tina02 vôbec, behám všetko možné. Pomalé behy s nízkymi tepmi, rýchle intervaly... Ešte sa mi nestalo, že by mi beh na nejaký začínajúci tetanicky atak nepomohol. Z čoho máš blok?

zuzkomo
14. máj 2022

@nicicka chcem sa opýtať,máte aj vy skúsenosti s týmito prejavmi tetanie ?

nicicka
14. máj 2022

@zuzkomo Som už trocha mimo obrazu...S ktorými konkrétne? Tie čo uvádza autorka v otázke?

zuzkomo
20. máj 2022

@nicicka myslím tie príznaky,ktoré ste opísali vrátane derealizacie.Mnohe zo symptómov mám a chcem sa opýtať,čo Vám pomohlo,koľko to trvalo a či vôbec mať ešte nádej,že to odozneje ( robím,čo môžem,cvičím jogu,chodím na akupunktúru,kradnem si veľa času pre seba,až sa bojím,že to okolie nepochopí,beriem magnézium,kalium, robím si magneziové kúpele).Mordujem sa takto s tým už vyše pol roka😕

irusa
20. máj 2022

@zuzkomo po štyroch rokoch sa to zlepšilo..brala som len sem - tam magnosolv....neurológ mi tiež povedal, že to je prechodné... určitú dobu a potom sa to zlepší

nicicka
20. máj 2022

@zuzkomo aha. No áno, stále sa objaví nejaký nový 😁 ale viacmenej sú to už také slabé alebo s krátkym trvaním. Pol roka je velmi krátko. Ja to mám 4. rok. Asi najúčinnejšie je naučiť sa s tým žiť. Nezamotavat sa do myslienok. Brat to tak, že ako to prišlo tak aj oddide....

irusa
20. máj 2022

@nicicka aj ja to mám štyri roky

nicicka
20. máj 2022

@irusa no veru, nie je to chripocka 😩

kris_tina02
28. máj 2022

@jvlo neviem myslím si že je to celkovo nejaké nadstavenie v hlave akonáhle začnem myslieť na to že by mi mohlo byť zle v tom momente mi aj zle zostane. Najskôr mi povedali že keď sa zadýcham môže mi hyperventilačne prísť zle tak som sa bála ale ako som si zabehala nič mi nebolo. Potom som mala strach že čo ak sa to stane za volantom a znovu keď som si nahnevané zaň sadla zvýšil sa mi adrenalín a ani som nemala čas na to myslieť a v pohode. Mala som strach do veľkých obchodov alebo po námestiach a znovu som sa začala prekonávať všetko je to nadstavenie v hlave len je veľký problém bojovať sama so sebou 🙈😀

anicka199103
autor
1. jún 2022

Ahojte dievčatá 🙂 Chcela by som sa spýtať, pociťujete také stuhnutie celých končatín? Totiž ako mi bolo dobre, priznám sa, vysadila som magnezko a myslela som si, že je tetánia už za mnou (niekoľko mesiacov mi nebolo ale že nič). Začala som opäť viac pracovať, som dlhodobo v zhone (aj v strese) a vyzerá to tak, že tetánia sa vrátila v parádnej forme naspäť. Na ľavej strane tela mám pocit ťažkej ruky a nohy, aj ma bolia ruky, celkovo cítim obrovskú slabosť (bežne chodím do kopca denno-denne a teraz ma v strede začnú bolieť svaly, oťažejú mi nohy), ruky ma bolia komplec celé od pliec dole, ťažší úchop, členok na ľavej nohe je taký meh, ako keby som ani chodiť poriadne nevedela. Najhoršie je to, že ma začínajú prepadávať strachy opäť a to mi na pohode nepridáva a neviem sa nijako upokojiť. Prosím vás, stretli ste sa niektorá aj s týmto? Slabosť rúk (celých, nie len dlaň a prsty), tŕpnutie veľkých svalov (stehná, lýtka)? K tomu už klasika vysoký tep aj v kľude, podráždenosť, nevyspatosť, únava, kadejaké divné pocity... Lekárka ma odmieta vyšetriť ihlovým EMG a opäť mi núka antidepresíva (tým sa chcem vyhnúť) na tieto strachové stavy. Za každú odpoveď ďakujem 🙂

kris_tina02
1. jún 2022

@anicka199103 Dobrý deň, mala som veľké vzťahové problémy a prebiehajúce ochorenie z ktorého som dá dostala no boli to bolesti odvtedy sa mi po ochorení a strachoch prejavila tetánia na ktorú mi klasicky dali lieky na ukľudnenie ešte v nemocnici a následne domov bola som taká oťapená že som nevnímala nič bolo mi úplne jedno všetko čo sa so mnou stane nevedela som byť smutná a plakať ale ani sa tešiť. Lieky som vysadila doma sama a zrazu prišli emócie ktoré som nemala doriešené dobehli si ma tak sa ich doteraz snažím nejako spracovať vyhľadala som psychologičku ale zase len aby som lieky mala tak som si našla terapeuta online, zašla som do čajovne a kúpila si čaje ktoré mi boli poradené, magnezium stále, iné nadstavenie v hlave začala som si veľa študovať o strachu, dýchaní a ako to prekonávať až natoľko že to ide samé. Hlavne veľa síl a tiež pokiaľ ma niečo rozhodí automaticky cítim tlak v svaloch 🙈

kris_tina02
1. jún 2022

@kris_tina02 ak chcete napíšte mi správu dám vám konkrétne čo zabralo pripadne pošlem fotky výrobkov 😉

irusa
1. jún 2022

Dievčatá ja už posledné dni neviem fungovať.. každý deň arytmie..dnes som mala akoby chvenie srdca,že mi ani nebilo.. neverím,že je to len tetania ako mi tvrdia lekári... dokonca mi kardiologicka povedala že ona nevie,čo so mnou...tak kde do pekla m ísť..je to tak hnusný pocit,že akoby Vám malo srdce zastaviť...

janetta03
1. jún 2022

@anicka199103 úplne do bodky to isté s tými ťažkosťami. Ja som tiež už mala pokoj a znovu sa to všetko objavilo, presne ako píšeš viac zhonu, stresu... Mne dokonca začali často padať veci z rúk, neviem ci náhoda alebo si to viac všímam.. A únava, slabosť, oveľa viac ako dní predtým. Bolia ma tiež celé končatiny, celá ruka, niekedy celá noha, niekedy akoby celý sval na stehne mi ani nie trpne ale akoby som tam mala tik.

anicka199103
autor
7. jún 2022

@janetta03 ďakujem moc za odpoveď 🙂 trošku som sa upokojila, aj keď teda posledné dni mám také ťažké ruky, že sa mi aj toto zle píše. Nejdem klamať, už sa začínam cítiť ako blázon :D Lebo chvíľu som úplne v strachu, potom sa upokojujem, že veď je to "len" tetánia. Unavená som hrozne, ruky ma bolia, nohy ma bolia... Tie tiky, o ktorých píšeš, to som presne mala pred časom. Teraz je to skôr taká stuhnutosť alebo čo... Nečakala som, že sa to vráti až takto, že ma to vyhodí z tej "pohody", ktorú som už dlhšie mala....

anicka199103
autor
9. jún 2022

Dievčatá ešte jedna otázka - máte skúsenosti s bolesťou v členkoch/zápästiach? A tým pádom aj také malátnejšie ruky? Mne bolesť vyráža spod ramien až do zápästia, to isté členky, od kolien dole. Tažšie sa mi píše (na klávesnici ale aj perom), ťažšie sa mi robia detaily na keramike, všetko mi je nejaké ťažké a pod. Dnes som bola na prvej magnéziovej infúzii priamo do žily (má ich byť 10) a tiež na vyšetrení u neurologičky, keďže ich musela predpísať ona, no nevyšetrila ma nijako, lebo "tetánia". Priznám sa, tie strachy (z als) ma ovládajú trošku viac tieto dni, keď je aj počko naprd a len sedím doma a chytajú ma paniky...

janetta03
11. jún 2022

@anicka199103 tu stuhnutost mávam aj ja, ale len občas. Stáva sa mi to tak raz za týždeň, že od rána cítim akoby všetko také slabšie, stuhnuté, akýkoľvek pohyb sa mi robí ťažšie. Ja som teraz asi na 2 mesiace prestala brat magnézium, ale zato teraz sa mi to pekne vrátilo.
Ja mam zas trás rúk akoby, aj samotných prstov, to nemáš? Napr keď drzim mobil všímam si, že mi poskakuje v rukách. No proste sledujem sa stále. Najhoršie to je večer keď idem spať, vtedy cítim úplne všetko akoby sa mi triaslo. Tu stuhnutost pociťujem najviac ráno. A detaily áno aj mne sa všetko robi ťažšie.

anicka199103
autor
13. jún 2022

@janetta03 ánoo aj trasy boli u mňa 😀 ale v tej predchádzajúcej "tetanickej vlne" cez zimu. Presne ako píšeš, že pri držani mobilu som si to všímala, že sa mi triasli ruky alebo napríklad pri zdobení koláčov, potom tik sem, tik tam - stehno, lýtko, brucho, rameno. Teraz mám zas tú neskutočnú tú slabosť. Je mi ťažké všetko, nohy ako keby som odbehla tri maratóny, všetko ma bolí... Ach, nikdy by som nepovedala, že vynechanie magnézia bude mať takéto následky, že sa to vráti o dosť horšie... Jedna známa tiež dostala tetániu nedávno a tej že trvalo dva mesiace, kým sa to ustálilo - magnezko do žily aj magnosolv, neuromultivit, kúpele v epsomskej soli, infrasauna, meditácie, šport, zdravá strava... Ach. Snáď tento "návrat" aj nás prejde čím skôr. Držím palce 🙏🌷

matesko89
6. jan 2023

@anicka199103 ahoj tak to sme podobne na tom ja cez leto super všetko oka ale príde jesen chladne pocasie a som už mimo také ataky mávam že na odpadnutie slabé telo hlave mam divne pocity ani žiť sa my nechce

kris_tina02
30. jan 2023

@matesko89 mám odskúšané že nič nezaberie lepšie ako stressfix pri dlhodobejšom používaní najskôr som bola na 3tbl potom na dvoch a asi 2 mesiace som fungovala na 1 teraz užívam každý druhy deň kým nevysadím a mám pokoj. Keď to príde hneď si ho dám +magnezium a hlavne usporiadať si priority a skludniť si život ☺️

lenrol001
13. feb 2024

@anicka199103 tak ja mám presne do bodky to čo popisujete .tie nohy . Hrôza...prežívam to teraz, dobehlo má to až po odchode do dôchodku...nechápem som v kľude a príde táto "beštia"... Ako sa po rokoch cítite?? Čo vám pomohlo??

pavol09
3. mar 2024

Ahojte, chcem sa opytat ci ste mavali pri tetanii aj pocit extremnej unavy a slabosti, spojenej so zvysenou teplotou (povedzme 37,3) a pocitom horucich lic/hlavy. Mne diagnostikovali tetaniu a taketo stavy mam s prestavkami cca 2 mesiace. Su dni kedy je to "okej" a potom su velmi zle dni a vtedy ledva prezijem den a musim len lezat.

zaho
28. jún 2024

@pavol09 Mal som stavy ze som bol brutal unaveny, pocit ako keby som bol na chripku, travenie mi zle pracovalo. Trvalo to mesaice, medzi tym som obehal x doktorov a az nakoniec ma poslali na imuno. Zistila prechodenu mononukleozu a EBV. Cez tu najvacsiu unavu som chodil do prace a mali sme male baby.

miruskamy
29. júl 2024

@anicka1
@anicka199103 dobrý den, môžem sa spýtať ako sa máte teraz? Mám podobné problémy, občasné tuhnutie nôh, akoby som sa chvíľami musela sústreďovať viac na ich ovládanie, svalovú slabosť, bolesť členkovych kosti, občasné akoby tuhnutie jednej strany sánky, také pnutie, ja si ju cítim iba také trošku akoby mi chcela ztrpnut. Mne zatiaľ tetaniu nepotvrdili, bola mi pred mesiacom diagnostikovaná borelióza. Za 2 týždne má čaká MR hlavy na vylúčenie sklerózy.

lenkafifko
1. aug 2024

Dievčatá je možné mať tetanu aj bez bušenia srdca. Ja sa už rok trápim s panikou co ak mi niečo je.. po 3/4roku prišlo ze mam zašklny na rukach, nohách, trieslach... mam akoby kameň na hrudi... (bola som aj na rtg-ok) boli sme na dovolenke a tam všetko ok, prišla som domov a zas ma boli v nohách, rukách... ale tep nemám vyšší.. o 2 tyzdne idem na neurológiu... vysledky z krvi mam opakovane v poriadku... tak stále neviem co to je

lenrol001
1. aug 2024

@miruskamy to mám aj ja...ráno úplne stuhnuté, aj ruky.....akoby som ich necítila... chvíľu ležím zhlboka dýcham musím ich rozhýbať až tak vstanem....

zaho
2. aug 2024

@lenkafifko ja mam diagnostikovanu ťažkú tetaniu. Nikdy som nemal zachvat a i podobne príznaky. Clovek si vo svojej hlave vyprojektuje X tazkych ochorení. Na dovolenke ste boli OK... to je jasne voditko. Vrátili ste sa domov a zase to spadlo. Musite začať riešiť príčinu, vzťahy v rodine, vztah k sebe, práca atd

lenrol001
17. aug 2024

@anicka199103
dobrý deň..ako sa cítite po 3 rokoch boja s chorobou..... Lepšie? Čo vám pomohlo?

adulienka11111
18. jan 2025

@martiinna dobry den. J mam tiez rozne prejavy ako zavrat, tocenie hlavy, taky pocit opitosti, zaáša ma po zavrate. Chcem sa opytat: tiez mam nalezy na krcnrj, je teda mozne ze tetaniu mi spustili problemy krčnej chrbtice, tak sko u Vas? Daujem

adulienka11111
18. jan 2025

@anicka199103 netocila sa Vam po tryptofane hlava? V neziaducich ucinkoch pisu o toceni hlavy. Kedze sa mi hlava toci, tak to nechcem tryptofanom zhorsit. Dakujem