Liečba cysty v čeľustnej dutine

jovana9
2. nov 2020

Ahojte, chcem sa spýtať, či nemáte niekto skúsenosti s liečbou cysty v čeľustnej dutine. Zaujíma ma predovšetkým alternatívna liečba, pretože by som sa rada vyhla operácii, pri ktorej by mi mali vytiahnuť dva zuby, cystu a nejak to tam spraviť (Wassmundova plastika, atb liečba atď.). Mám nejaký čas, preto by som chcela skúsiť, či by bolo možné cystu aspoň zmenšiť. Vedeli by ste mi doporučiť nejaký spôsob domácej liečby, produkty napr. z kategórie TČM, odborníka/liečiteľa a pod.? Uvítam aj rady na regeneráciu dutín po operácii. Ďakujem.

janage
2. nov 2020

@jovana9 ahoj ja mam od min.roka diagnostikovanu v pravej casti nad hornymi zubami. Ale povedali, ze,zatial nic len pozorovat raz za rok, dva. Nasli mi aj daky zapal korenov to zubar riesi postupne. Robi ti cysta nejake problemy? Je velka?

janage
2. nov 2020

@jovana9 u mna na to tak prisli, ze v kuse som chytala dake infekcie hrdla a mala som akoby zadnu nadchu. Plus som obcas,citila akoby tlak nad tymi zubami. Tak ma poslali na rtg a nasledne CT..

jovana9
autor
2. nov 2020

Mávala som opakované zápaly prínosových dutín a zvukovodov (dávnejšie aj vnútorného ucha) + som bolesti zubov avizovala zubárovi. Teraz sú zápaly miernejšie, ale zuby ma niekedy pobolievajú a cítim na nich tlak. Cysta má 21x26 mm, zistili mi ju z CT. Som sklamaná, keďže ide o dlhodobú záležitosť a vzhľadom na vyšetrenia, ktoré som absolvovala s vyššie uvedenými zdravotnými problémami, bola podľa môjho názoru lekármi odhalená neskoro.

jovana9
autor
2. nov 2020

@janage Zmenila sa Ti nejak tá cysta za to obdobie? Sledujú to teda pravidelným CT? Vieš vyriešiť tie spomínané symptómy bez toho, aby sa cysta vybrala?

janage
2. nov 2020

U mna tiez to trvalo kym som sa dostala na krcne a krciar, ze smer zubar a dosla korona, medzitym som bola chora ja parkrat, potom zubar parkrat nemohol a tiez sa to taha dalsi rok. Zubar,sa rozhodol zub nevytrhnut nakoniec. Mala som uz predbezne dohodnutu konzultaciu na chirurgii no nakoniec zubar, ze len sledovat. Mam kamosku co za mlada parkrat jej to prebijali a pomohla az operacia. Odvtedy ma pokoj. Ja mam o nieco mensiu tu cystu. Teda pred rokom to tak bolo. Pred cca 3 rokmi som m mala zapal pluc robili rtg aj dutin a nic tam nebolo. Tak tazko povedat. A,teraz,zas sa bojim riesit invazivne ked este ani zuby nie su poriesene. Tam by som sa pytala na ct ci panoramu rtg po ukonceni .
Mam pocit, ze zubar to presuva na orl a orl na zubara.

janage
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janage
2. nov 2020

@jovana9 pisala som sukromnu spravu😉

norgy
8. júl 2021

@jovana9 Ahoj, rada by som sa opytala, ci si casom zistila nejake moznosti 'liecby', pripadne ako pokracuje riešenie tvojho problemu alebo ci uz mas aj operaciu za sebou. Mne nasli tiez cystu na zaklade rtg. ked som riesila iny problem a u mna by bola operacia dost komplikovana. Dakujem za odpoved ak si to este precitas.

jovana9
autor
13. júl 2021

@norgy Ahoj, pamätám si na svoje rozpoloženie v období, keď som písala tento príspevok. Spísala som si kontakty na rôznych liečiteľov zo Slovenska a mala som chuť ich všetkých pochodiť 🙂 Napokon som sa obrátila na lekárov zo zubnej chirurgie a dožadovala sa ďalších názorov. Bola som u dvoch - možnosť, že raz tie zuby kvôli cyste naozaj budú musieť ísť von stále zostala, avšak hlavný názor je taký, že to v tomto období nie je vôbec nutné. Ba naopak, aj unáhlené a zbytočne invazívne riešenie. Podľa jedného zubného chirurga zo súkromnej kliniky (konzultácia zdarma) to dokonca ani nie je cysta ako taká, ale zhrubnutá čeľustná sliznica z dôvodu "zle spraveného" zuba pod ňou. Baktérie bežne nachádzajúce sa v ústnej dutine, mi tak prenikajú do ďasien a spôsobujú zápal v podobe "cysty". Odporučil mi dať si príslušné zuby opraviť a jeho (aj môj) názor je, že by to následne moje telo malo dokázať spracovať a teda je vysoká pravdepodobnosť, že cysta sama zmizne.
Aktuálne vôbec neviem, či sa cysta za to obdobie zmenšila alebo zväčšila, príslušné zuby ešte prerobené nemám. Plánujem to urobiť (pôjde o výmenu výplne celého zubného kanálika), avšak zatiaľ si spokojne žijem aj s tou cystou 🙂 a snažím sa myslieť pozitívne.

norgy
13. júl 2021

@jovana9 dakujem ti velmi pekne za odpoved, celkom mi dobre padla tvoja odpived a hlavne ze by mohla aj sama zmiznut, ze taka moznost existuje aj ked sa to samozrejme nemusi stat. Mne sa mali ozvat ohladom riesenia, nakolko mam iny problem potreboval to prislusny lekar este skonzultovat ale je to mesiac uz pimaly a zatial sa mi nikto neozval a ani mne sa moc nechce ozyvat postupom casu.

jovana9
autor
14. júl 2021

Mám kamarátku, ktorá mi na cystu odporúčala užívať kyselinu listovú a vit. E. Používa sa to predovšetkým pri gynekologických cystách, ale tieto vitamíny telu isto nepoškodia a teda mohli by pomôcť aj pri iných druhoch cýst.

norgy
14. júl 2021

@jovana9 dakujem za info.. Urcite vyskusam 🙂