icon

Liečba mononukleózy

levany81
2. sep 2021

Ahojte, liečite sa niekto z tejto choroby zvanej mononukleoza? Chodím už druhým rokom na infektologiu, vždy nasadí ATB, ale cítim ze mi tým len trpí pečeň,...chodim aj k liecitelke, a tam to vidí že je pečeň a pankreas oslabený. Nejaké typy, rady na uspešné liečenie? Ďakujem

Strana
z2
pininka1
2. sep 2021

@levany81 nas sused mal, pomohla hlavne prisna dieta

tyrkysova_kobyla
2. sep 2021

@levany81 mala som mononukleozu na strednej, doktorka mi nasadila lieky na pecen a hlavne som musela dodrziavat pecenovu dietu. Vravela mi, ze cca za pol roka by sa mi to malo zlepsit, ale uz po 2-3 mesiacoch som mala vysledky ok, takze u mna to bolo rychle.

levany81
autor
2. sep 2021

@pininka1 hmm🤔 dieta....ja toho moc nenajem a keď tak je to väčšinou zelenina, ovocie, mlieko vôbec, maso občas, už neviem ako na to aj zo stravou

hivanik
2. sep 2021

@levany81 ....kamoška mala ....držala šetriacu diétu, športové aktivity musela vynechať a pravidelne kontroly okrem liekov ktore musela uzivat ...po pol roku mala všetko ok

levany81
autor
2. sep 2021

@hivanik bola liečená na infektologii?

luccija
2. sep 2021

@levany81 čo potom nedávas?z čoho máš energiu?kamarátka tiež mala 2 m diétu a bola fit

simca06022011
2. sep 2021

prosim ta, na liecitelku sa vykasli. Otazne je preco ti davaju opakovane na mononukleozu atb? maju preukazanu nejaku superinfeciu, bakterialnu alebo nieco?? preco? Lebo viac ako rok toto liecit asi nie je ok... ja som ju dokonca prechodila vraj niekedy (prisli sme na to, lebo som byvala opakovane chora potom, ale to uz nebola mononukleoza, to boli normalne infekty, isla som na imunologiu)
LEbo to ze je pri mononukleoze napadnuta pecen (podla liecitelky "oslabena") je uplne normalne, ved o to v podstate pri tejto chorobe ide.
Dieta, pohovor si s lekarkou ktora ta osetruje, ci napr. esseniale forte na pecen nepomoze daco a co vlastne tymi atb liecia.

hivanik
2. sep 2021

@levany81 ....tak to neviem...

viestta
Odpoveď bola odstránená
levany81
autor
2. sep 2021

@luccija niečo na princípe mačingovej stravy, polievky brokolicová, hrachova, mrkvová, hokaido, áno zjem aj biely rohlik s maslom, tvaroh s ovocím, ale snažím sa co najviac tej čerstvej zeleniny, ovocia, teraz som dosť aj na rajcinach frcala, čaje bylinkové, ovocné, sladené iba medom, citrón

dzejsik
2. sep 2021

@levany81 a pestrec ti dali? ale silnejšiu koncentráciu v tabletách

jankapepe
2. sep 2021

@levany81 moje dieťa malo rok dozadu mononukleózou. Po troch dňoch zhoršujúcej sa ,, angíny,, a opuchnutym krkom doktorka nasadila antibiotiká. Ani po ďalších dvoch dňoch sa nič lelepsilo. Hneď zfleku trafila, bude to mononukleóza. Spravila odbery do výsledkov kázala pecenovu diétu, antibiotiká ostali na dva dni....vraj dobrat ak by sa mononukleóza nepotvrdila a bolo by to predsa niečo iné.
K pecenovej diéte som pridala aj kvapky na pečeň od valovica.
Do týždňa bola ok. Dr spravila pečeňové testy. 😁 Že lepšie ako zdravý človek.

Nechápem prečo ťa tlačia antibiotikami keď mononukleóza je vírusové ochorenie, ktoré je samo o sebe zaberak na pečeň a slezinu.....
Vysvetlis mi to? Máš aj nejakú bakteriálnu infekciu potvrdenú?
Prečo tie antibiotiká?
Mala by si regenerovať pečeň

jankapepe
2. sep 2021

@levany81 ovocie: banány, jablká, marhule, broskyne, citrusy. Voliť čerstvé a dozreté ovocie, alebo kompóty
zelenina: mrkva, zemiaky
mäso: ryby, hydina, teľacie. Neskôr môže byť aj bravčové a hovädzie, ale vždy chudé!
mlieko a mliečne výrobky: acidofilné mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný syr
nápoje: najlepšie izbovej teploty (nie studené ani horúce nápoje): čierny čaj, ovocný čaj, neperlivé minerálky, ovocné šťavy, mušty, nealkoholické pivo (pozor na konzervanty a éčka)
prílohy: zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny. Knedle len nekysnuté.
múčniky, sladkosti: len piškótové cesto, pudingy a nákypy
korenie: rasca, sladká červená paprika, petržlenová vňať, kôpor, bobkový list, bazalka
ďalšie potraviny: z vajec jesť len bielok, aj to maximálne jedno denne. Ak potrebujeme olej, zvoliť len olivový olej, prípadne maslo.
Nevhodné potraviny
ovocie: hrušky a všetko bobuľové ovocie, obsahujúce malé kôstky (hrozno, jahody a pod.)
zelenina: strukoviny, aromatická zelenina, nafukujúca zelenina: hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, kapusta (kyslá aj hlávková), karfiol, kaleráb, uhorky, reďkovka
mlieko a mliečne výrobky: tučné syry, nakladané syry v oleji, pikantné syry, plnotučné mlieko a jugurty
nápoje: alkohol vrátane piva, čierna káva, kakao, sýtené nápoje, nezriedené ovocné džúsy, šumienky
prílohy: kysnuté knedle, čerstvé pečivo
múčniky, sladkosti: gumové medvedíky a podobné sladkosti s množstvom éčok, čokoláda
korenie: čierne korenie, štipľavá paprika, chili, maggi, sójová omáčka
ďalšie potraviny: ocot, horčica, kečup, müsli a cornflakesy, mak, arašidy, čipsy, kokos, žĺtok, huby, nakladaná zalenina a mäso, konzervy, sardinky a rôzne ryby v oleji.

jankapepe
2. sep 2021

@levany81 takže z tvojho jedálnička:
NIE: brokolica, hrách, maslo, ak máš v polievke smotanu, ovocie ako ktoré.... pečivo opatrne... atď
Čaje bylinkové aké??

zenazaba
2. sep 2021

A ako sa ti ta mononukleoza prejavuje, ze chodis 2 roky na infektologiu? V prvom rade sa nelieci antibiotikami, lebo je to virus. Virus napadajuci pecen, preto treba lieky setriace pecen, napr.Lagosa a setriaci rezim, ziadna fyzicka namaha, ziadne cvicenie, nizkotukova dieta. Ak si len chronicky unavena, to mozes byt dlho.

levany81
autor
3. sep 2021

@jankapepe palina, dúška, mäta

levany81
autor
3. sep 2021

@zenazaba ono sa stiahnu tie hodnoty po pre liečení, teraz mi po roku vyskočili, brala som injekcie polyoxidonium chvíľku bol kľud a teraz znovu, mam okrem toho aj boreliu aj pľúcne chlamýdie, čiže to bude dlhý proces liečenia

aimee77
3. sep 2021

@levany81 Kde Vas tak super liecia?Som infektologicka a ziram...

levany81
autor
3. sep 2021

@aimee77 je toho viac, ak môžem keď tak do ss

jankapepe
3. sep 2021

@levany81 a neliečia ti tými antibiotikami tu boreliu??? Prípadne tie chlamýdie??
Si si istá že liečite mononukleózou????

zenazaba
4. sep 2021

@levany81 hodnoty coho? Stale nepises, ako sa ta mononukleoza u teba prejavuje.

zenazaba
4. sep 2021

@aimee77 vazne, ci ironicky?

levany81
autor
4. sep 2021

@zenazaba mala som vysyp na tele, únava, inak v celku v pohode

zenazaba
4. sep 2021

@levany81 stavim ruku, ze vysyp si mala z antibiotik (Augmentin, Amoxiklav...). Znovu si nenapisala, hodnoty coho ti vyskocili. A ked sa mas "v celku v pohode", tak netusim, co ti infektolog 2 roky antibiotikami lieci, ale mononukleoza to nebude.

levany81
autor
4. sep 2021

@zenazaba cca rok je tomu, čo som brala injekcie polyoxidonium, čiže teraz po roku ma začali svrbiet ruky a po cca týždni vysyp, ale len na rukách a neskutočne svrbeli, čiže žiadne tabletky som nebrala a u môjho obvod. lekára co mi bral krv boli hodnoty mononukleozy nad limit niečo okolo 6, a to som sa týždeň nato dostala k infektologicke(nebolo možné sa tam dovolať a objednat sa, až osobne) a tam mi znovu brala krv, tie výsledky budú 8.9., čiže až potom budem presne vedieť co ešte nieje v poriadku, preto vravím to čo mi zatiaľ z krvi zistili bolo pozitívna mononukleoza 😔

simca06022011
5. sep 2021

No uvidíš co ti povedia, mohli to byt pozitivne vysledky na "protilatky", taky ebv byva pozitivny sj roky. Mononuklezu nedostanes viackrat... A mne to nesedi vobec, pockaj si na výsledky a pýtaj sa tam. Mali sme mononukl. doma, aj borelie... Na tie mi to tiež sedi... Ak tie nas pozitivne treba ich riešiť intenzívne. Pytaj sa u infektilogicky urcite na liecbu. Partner lieky bral 3m z toho mesiac infuzie, k tomu doplnky vyzivove kopu cca rok... A sem tam sa prejavy aj tak vrátia. Mononukleoza sa zase uplne inak lieči ale do par mesiacov si fit, nkkdy v živote uz neochories pokial viem.

levany81
autor
9. sep 2021

@simca06022011 takže nasadila mi injekcie polyoxidonium 5 týždňov v počte 5 kusov, je tam zvýšené EBV a mykoplazmy, beriem zároveň liečbu od bylinkarky, čaje, tinkturu a bylinné tablety

janci8
26. sep 2021

@levany81 zdravím ako sa darí s ebv ja som to dostal pred rokom a stále mám problémy som ako na hojdačke neviem sa dostať do normálu rád prídem rady

levany81
autor
27. sep 2021

@janci8 no ja sa citim v celku ok, akurát mam vysyp na rukách, ale fyzicky sa cítim fajn, ja si doma dávam tinkturu z orecha vlaskeho a bylinkarka mi namiešala čaj a tinkturu, neviem co presne je v nej plus moringa v tabl.forme, chodím na injekcie polyoxidonium, odber krvi mam pri piatej injekcií, tak uvidíme

janci8
28. sep 2021

@levany81 tak držím palce nak sa to dá do poriadku

Strana
z2