Príznak mononukleózy - vyrážka u 4,5 ročného dievčatka

kacenakacena
21. máj 2021

Ahojte, mám 4,5 ročné dieťa, ktorému doktor pred týždňom a pol diagnostikoval mononukleózu. Tie najväčšie príznaky už pominuli, ale dnes sa strašne vysypalo - tvár, krk, trup, ruky, dlane, chodidlá. Nesvrbí to ani nič, stretli ste sa s tým prosím niekto? Doktor povedal, že ak nenastúpi horúčka alebo svrbenie, tak mám dávať len fenistil, inak cez víkend na pohotovosť. Na začiatku choroby boli nasadené atb Cefzil, keďže si doktor najskôr myslel, že je to len angína, až krv prezradila zlé pečeňové výsledky a tým potvrdil mononukleózu. Môže byť tá vyrážka symptóm tejto choroby, resp reakcia na antibiotiká? Mám z toho hlavu v smútku. Diki moc za vaše skúsenosti.

dzina007
21. máj 2021

no skor by som povedala ze reakcia na atb.. kedze pri mononukleoze sa ani podavat nemaju ale stava sa... aj nam sa stalo... pri oboch detoch...

kamaratke sa tak vysypal syn z atb a nie raz... mal akoby mapy po sebe cervene... vsade...

musel brat prednison....

dzina007
21. máj 2021

nestalo sa vam nahodou zeby jedol teraz nejake jahody, citron, pomaranc hoc aj vo forme vyzivy ci sirupu alebo lekvaru?

kacenakacena
autor
21. máj 2021

@dzina007 ahoj, ďakujem za odpoveď 😊 papá veľa zeleniny aj ovocia, jedli sme včera papriku, uhorku, rajčiny, čučoriedky, melón, čerešne, hrozno. Som zvedavá, ako bude vyzerať zajtra, lebo večer to bolo škaredšie, ako dnes ráno.

dzina007
21. máj 2021

@kacenakacena nooo moze to byt reakcia atb a rajciny alebo cucoriedky.

ak by sa to do zajtra nezlepsilo tak radsej by som na pohotovost sla nech to pozru. Lebo nemusi fenistil stacit na ukludnenie reakcie.
Akoze moze vo vynimocnych situaciach byt koprivka aj ako priznak mononukleozy. Ale moze to byt aj kombinacia tolkeho ovocia a atb.

patka06
21. máj 2021

Ak správne čítam ATB mal pred viac ako týždňom - to to už nebude reakcia na ne
Skôr by som to tipovala na alergickú reakciu na to ovocie - pozor na hrozno zo supermarketov

kacenakacena
autor
21. máj 2021

Atb dobral po 7 dňoch teraz v stredu, ráno mal poslednú dávku. Ovocie jedol všetko také, na aké je zvyknutý a doteraz nikdy nemal na nič sebemenšiu alergickú reakciu 🤷

patka06
21. máj 2021

@kacenakacena nejde o ovocie ako také, ale postreky na ňom

buba183
21. máj 2021

@kacenakacena možno 6 choroba.

kacenakacena
autor
21. máj 2021

@buba183 tú už mal

sapetka
22. máj 2021

@kacenakacena reakcis na atb jednoznacne. Nech ich uz neberie. A treba hlavne dietu dodrziavat

janinah
22. máj 2021

Dávajte fenistil kv.pravidelne a hlavne potrebuje pecenovu diétu.nepchajte doň piate cez deviate.vysyp veľmi pravdepodobné nie je z mononukleózy.

kacenakacena
autor
23. máj 2021

Boli sme dnes na pohotovosti, lebo cez obed bola zas teplota 38. Ráno bol výsyp o dosť horší ako včera, hlavne na tvári. Doktor usúdil, že je to druhý vrchol ochorenia a vyrážky sú buď menej častým symptómom mononukleózy alebo reakcia vírusu na antibiotiká, čo sa ale ťažko dá presne určiť. Máme pokračovať s fenistilom, večer už bolo dieťatko bez teploty a vyzeralo, že vôbec nie je choré, takže sa to samé omnoho zlepšilo. Ďakujem vám za vašu starosť a odpovede ❤️

dzina007
23. máj 2021

Drzte sa. Nech to ms mala cim skor za sebou.