Liečba periorálnej dermatitídy

ndrnvk
11. júl 2023

Ahojte,
Posledné dva mesiace som sa trápila s červenými, sem-tam hnisavými vyrážkami na brade, hlavne po oboch stranách.
V piatok som bola u kožnej, diagnostikovala mi periorálnu dermatitídu.
Predpísala mi antibiotiká na 3 dni (Sumamed), krém Advantan a doporučila obklady Jarischovou vodou.
Liečba zabrala, momentálne už vyrážky nemám vôbec, len mi ostali trochu fľaky.
Problém je, že som sa v príbalovom letáku Advantanu dočítala, že sa nemá používať na kožu postihnutú periorálnou dermatitídou.
Na internete som sa tiež dočítala, že PD zhoršuje používanie kortikoidných krémov (čo Advantan je).
Bojím sa, že keď prestanem krém používať (momentálne som znížila používať z 3x za deň na 2x) vráti sa to alebo ešte aj zhorší.
Nemáte prosím niekto podobnú skúsenosť? Nechcem spochybňovať lekárov, avšak toto sa mi nezdá.
Ďakujem.

kika900
11. júl 2023

mne pomohla Finacea + detox chlorelou a čajom od liečiteľky. Ako prvé mi odporučila kyslú smotanu na začervenané miesta, chlorelu 3x denne, potom namiešaný čaj, ale to neviem presne, čo v ňom bolo a Finaceu od kožnej lokálne. U mňa to bol beh na dlhú trať, skúšali na mne kortiko a iné veci, Finacea s detoxom zabrala.

ndrnvk
autor
11. júl 2023

@kika900 Tá Finacea je na predpis? A čo sa týka tých kortikoidov, ako dlho s ich používala? Mala si po vysadení zhoršenie?

alfged
11. júl 2023

@ndrnvk Mne pomohol elidel, dala mi ho uplne nahodou alergologicka, zabral cca po roku trapenia. Zmizlo uplne vsetko za cca tyzden a uz je to pomaly 20 rokov co sa nikdy viac pd neobjavila.

ndrnvk
autor
11. júl 2023

@alfged To je masť či liek prosím ťa? Tiež je na predpis?

kika900
11. júl 2023

@ndrnvk myslím, že bola na predpis, ale je to 15% kyselina azelaová, gél. Krémy s kortikoidmi som brala, keď som už bola zúfalá, pomohlo na pár dní a potom recidíva. Bludný kruh. Keď vyšla Finacea, kožná mi ju pnúkla ako nejakú novinku, bez korti, okay, tak to skúsim. Mne naozaj pomohla. Len treba detoxikovať aj vnútro.

kika900
11. júl 2023

Elidel je tiez na predpis, krém.

alfged
11. júl 2023

@ndrnvk Krem na predpis, je to imunostimulátor, nie kortikoid. Mal by ho predpisovať len skúsený lekár, ale však za opýtanie nebijú.

zara0201
11. júl 2023

Mám skúsenosť, užíva sa Summamed a Entizol súčasne, natierať jariš a mastiť Soolantra (ivermectin) alebo Rozex. Choroba sa vracia.

tenty
11. júl 2023

Odporúčam vymeniť aj zubnú pastu. Ak si tak ešte neurobila. Bez SLS a fluoru. Curaprox ma takú. Ak máš IG, skus preštudovať články od Karolíny baumgartner. Kožná lekárka. Ma tam popísané co a ako s týmto plus skúsenosti iných žien. Ja som sa s tym dlho trápila. A pritom stačilo zmeniť pastu. Držím palce.

ankare
11. júl 2023

@ndrnvk nápis do skupiny Zdravotníci na MK

ysseba
11. júl 2023

@ndrnvk Ahoj. Mne sa tiež spravila periorálna dermatída ☹ Ja som síce (zatiaľ) u dr. nebola, ale podľa prejavov a obrázkov je to typická a jednoznačná periorálna dermatitída. Advantan mám predpísaný na ekzém, tak iniciatívne som si ho dala aj na dermatitídu. Bolo to super, po pár naneseniach to zmizlo. Po vymiznutí som si to ešte mazala a vysádzala postupne. Po vysadení to do pár dní bolo, samozrejme, späť ☹ A potom som tiež v príbalovom letáku čítala, že sa to nesmie používať na PD, preto som prekvapená, že to to kožná tak kázala. Dokonca som čítala, že PD vzniká ako vedľajší účinok korikoidov, čo podľa mňa v mojom prípade aj tak vzniklo z Advantanu. Našla som tento článok od kožnej lekárky https://dermablog.cz/30/perioralna-dermatitida/
Ona tam spomína SkinCap. Ten som si kúpila. Je naozaj perfektný, po pár naneseniach mi to zmizne. Je bez kortikoidov. Ale ako to vysadím, tak sa to do pár dní vráti ☹ Aj napriek tomu, že po vymiznutí príznakov ho ešte nanášam. Ale predtým som to mala pod nosom, okolo úst a na brade. Teraz to už mám len okolo nosa, preto verím, že aj tam to odíde samé.

ndrnvk
autor
11. júl 2023

@tenty Momentálne som začala používať zubnú pastu od Weledy, tá je bez fluóru. Hádam to tiež pomôže. Pozriem si určite, ďakujem 🙂

ndrnvk
autor
11. júl 2023

@ankare Skúsim, ďakujem 😊

ndrnvk
autor
11. júl 2023

@ysseba Ahoj, no tohto sa presne bojím. Advantan som používala od piatka večera, včera som naniesla už iba 2x namiesto 3x. Dnes iba ráno. Rozmýšľam, či by nebolo vhodné radšej prestať úplne :/

lili2997
18. dec 2023

@zara0201 vratilo sa vam to ? Po akom čase ?

zara0201
18. dec 2023

@lili2997 po roku a tento rok po 2 mesiacoch po preliečení. ALE!!! Začala som používať bezfluoridovú zubnú pastu, Biodermu sensibio a AR po každom umytí či sprchovaní a občas gáfrovú masť s ichtamolom a som ČISTÁ bez ďalšieho preliečenia!!! Už mesiac. Sama tomu neverím.

lili2997
19. dec 2023

@zara0201 este sa opytam pri liecbe na zaciatku ma to strasne svrbelo az palilo teraz uz len obcas aj vy ste to tak mali? Ci to ma svrbiet pocas celej liecby neviete ? Na kontrolu idem az o mesiac tak preto sa pytam 🙂

zara0201
20. dec 2023

@lili2997 nie,iba na začiatku. Mala som pocit že po tých prvých natieraniach som to mala až spálené.