Liečba rakoviny pomocou sódy bikarbóny
Dobrý deň, nájde sa tu niekto, kto ma skúsenosti s liečbou rakoviny pomocou sody bikarbony? Uvitam akukolvek skusenost, pomoc a radu, ďakujem
@ingrid16 nemas pravdu, ale vidim, ze nema vyznam ti nieco vysvetlovat....
@janajanajana tak ale ak je Ca in situ na krcku, tak to je nieco ine.... to samozrejme nemusi byt viditelne na CT vobec a na MR tiez nie...to vidiet pri gynekolkogickom vysetrenie a mal predsa nalez z cytologie dopredu! Ta potvrdila nádor urcite, ved preto isiel operovat! Histologia sa robila az po konizacii. Uzliny pokial su postihnute nadorom vidiet na MR rozhodnem su. Je to moj obor, takze tomu rozumiem. A samozrejme, ze liecbu nevie dopredu presne urcite, pretoze je podstatna konecna histologia.
Ale sorry, ked operater povie, ze sa to neda urcite dopredu ake je to stadium, tak to je HLUPOST! oni to musia vediet dopredu, podla toho sa potom aj urcuje predsa, ci sa ten nador vobec da operovat, alebo bude najskor chemo na zmensenie nadora a potom sa uvidi, alebo sa uz vobec neda oparovat a bude len paliativna liecba. Iny postup je zase, ak su uz aj metastazy. je toho vela a je to zlozite... Nejdem sa tu uz o tom bavit... Viem kolko neschopnych doktorov sa tu kde kade pohybuje, bohuzial pre pacienta.... a viem jedno, keby islo o mojich rodicov, NIKDY by som sa neuspokojila len s jednym nazorom... Nechcem hanit dotycneho pana primara, lebo neviem presne ako to bolo a co konkretne naozaj povedal, ani aky je stav dotycnej panej.... snazila som sa len objasnit, ze stadium ochorenia sa urcit da a aj sa urcit musi pred operaciou, resp. akoukolvek dalsou liecbou
@alexanotbad suhlasim ze k tomu stadiu sa mohol vyjadrit., lebo nejako ten nalez urcite vyhodnotil, ak vie, ze to moze operovat. Ja som nemala cis, ale mikroinvazivny 1a, tak asi preto sa to tazko zobrazuje. No zial s mnohymi lekarmi je to tak, ze clovek si najprv musi sam o tom zohnat informacie, aby vedel na co sa lekara pytat.
@alexanotbad Ja sa hadat tiez nejdem a nemame nazor len jedneho lekara ale viacerých. A všetci povedali, ze presne stadium sa neda tak dopredu určiť,takze zbytocne zavádzať nebudu. Tiez sa zhodli, ze nieco , co je na ct je na ct ale po vyšetrovaní skonstatovali, ze v skutocnosti je to inac. Mama nema mts a po operacii budeme vedieť viac. Mozno je postup iny pri kazdom druhu rakoviny.
@ingrid16
Hlavne, nech to mamke dobre dopadne, drzim palce.
@ingrid16 pozri asi sme sa nepochopili, TNM musia poznat dopredu - podla toho sa urcuje postup liecby, samozrejme, ze upravit sa to moze este po operacii. Zrejme to oni tak mysleli, ze sa to moze javit ako T3 tumor a konecna perioperacna diagnoza je T4 tumor, to ano. Ale musia vediet, ci su uzliny podozrive alebo nie a ci su metastazy. Takze stadium musia na zaciatku poznat. Musia vediet do coho idu. A ano, kazdy druh rakoviny a kazdy histologicky typ nadoru sa chova inak a su aj rozne postupy...Podstatne pre vas s maminou je, ze mts nie su. Drzim palce, nech to dobre dopadne!!!
@alexanotbad tak sme sa asi nepochopili, doktori povedali , ze metastazy nema, uzliny nevyzeraju zvacsene, tak verim, ze to bude v poriadku.
@ingrid16 - @alexanotbad ti tým chcela povedať, že neexist, aby dr nemali predstavu o TNM a šli naslepo operovať,musia vedieť aspoň približne do čoho idú .. a maminke držím moc palce
@rebellefleur ja viem, ale samozrejme vedeli, do coho idu, ved maju všetky vysledky,všetko ma vysvetlili, len ked som sa pytala na stupeň ( ci stadium, teraz uz anineviem , co ) tak ten mi ,,presne ,, nevedeli povedať, ten az po operacii.
@ingrid16 - tak budem držať moc palce a myslieť v utorok na vás, aby operácia dopadla dobre a ukázal sa najnižší stupeň .. držte sa 🙂
ako chirug ti mozem zodpovedne povedat, ze TNM sa neda vzdy urcit a ani nie je vzdy potrebne.
Ak hovorime o nadoroch hrubeho creva, robi sa CT na vylucenie vzdialenych metastaz, napr. pecen, pluca - to je M. T, co znamena infiltraciu nadoru do jednotlivych vrstiev creva, urci len patolog po operacii, jedine prasknuty nador je mozne vidiet na CT, vtedy ide o T4.
N - metastazy v lymfatickych uzlinach urci tiez len patolog a na urcenie N je potrebne mat urcity pocet uzlin. Niekedy na CT mozno vidiet uzliny, ale to neznamena, ze su chytene. Velke uzliny mozu byt zapalovo zmenene a naopak v malych, nepodozrivych uzlinach mozme najst metastazy.
Takze na operaciu nam staci vediet, ci su vzdialene metastazy, aby sa urcila strategia, T a N ovplyvnia len pooperacnu liecbu (chemoterapia ano alebo nie)
Ina situacia je u rekta. Tam sa T a N da urcit presnejsie MR a endosonografiou, aj ked nie na 100%. A T a N potrebujeme uz pred operaciou, kedze kazdy nador T3 a viac alebo na MR pozitivne uzliny, ci podozrenie na cievnu a lymfaticku invaziu vyzaduje predoperacnu radio - alebo chemo- a radioterapiu. Definitivnu diagnozu da samozrejme az patolog.
Podobne je to pri karcinomoch zaludka a pazeraka, ale pri hrubom creve ozaj nie je moznost stanovit T a N predoperacne a nie je to ani potrebne, kedze to ma vplyv len na pooperacnu liecbu.
@anula mne nemusis TNM vysvetlovat, ja som tiez doktorka a nesuhlasim s tebou. Vypichla si tu 2 typy rakoviny a nevztahuje sa to takto na vsetko. A nechapem co myslis pod pojmom prasknuty nador a T4 stadiom- bud prerasta do okolia a je to T4 alebo nie. Pojem prasknuty nador je nezmysel.
LU na CT vidis stale, nie niekedy! Ide len o to ako vyzeraju, ci je zachovany W/L pomer, ci je hilus zachovany. Samozrejme mikromts nezdiagnostikujes. Ale s LU je to celkovo osemetne.
A presne o tom som pisala, ze musis vediet stadium, kedze je iny liecebny postup pri T3 alebo T4 a niekedy musi nastupit neoadjuvantna liecba.
A co rakovina, to rozdiel....
Ale nehnevaj sa, nemozes povedat, ze staging nie je potrebny a ani, ze sa to neda urcit!!!
Tak mama ma po operaci. Zial nador je T3 az T4, bol odstraneny s castou hrubeho creva. Teraz musime pockat na vysledky z histologie.
T4 znamena, ze nador prerasta cez serozu a na to je CT citlive len na 65%. Perforovany nador je automaticky klasifikovany ako T4 a to sa da vidiet na CT. Co sa tyka N, citlivost CT je tiez len okolo 65% a v ziadnom pripade to nie je dobre vysetrenie na stanovenie N stagingu.
U nadorov hrubeho creva bez vzdialenych MTS neo-adjuvantna liecba indikovana nie je.
Pre zopakovanie: Van de Velde et al: EURECCA colorectal: Multidisciplinary management: European consensus conference colon&rectum. Eur J Cancer.
@ingrid16 - akurát som sa šla spytat, že kedy budete mať výsledky z histórie a akurát si napísala 🙂 daj vedieť ako ste dopadli, myslím na vás
@anula ja nechapem, co riesis, si precitaj moje komenty.... a ja som neriesila konkretne rakovinu hrubeho creva ( aj ked ju mamina zakladatelky ma - ja som to nevedela, nemam cas citat vsetko ),ale vyjadrovala som sa k inym veciam. A uz som to raz pisala, nesuhlasim s tebou.... a neries to uz, nezhodneme sa. Proste STAGING je STAGING a robi sa VSADE. Ci uz 100percentne sedi alebo nie. Ked ti radiolog napise, ze su LU podozrive, tak ich nechas tam???? To si nedovoli nikto. Aj ked konecna histolka moze byt samozrejme negativna.
A na CT vidis nador uz od stadia T2!!!! Len to treba vediet hodnotit.
Cez serozu prerasta T3 a T4 znamena, ze prerasta do okolitych organov!!!
Diagnostika nie je Tvoj obor, ako si pisala si chirurgicka, tak prosim nehodnod veci, ktorym nerozumies. My tiez neriesime Vase operacne postupy....
@alexanotbad Ved tak. Radsej neries, lebo podavas nespravne informacie.
@anula predpokladam, ze si nielen chirurg, ale aj radiolog a pracovala si aj v zahranici, vo viacerych krajinach.... Ak nie, tak bud taka laskava a nemut hlavy laikom...
ano. Som primarkou chir oddelenia s 3 atestaciamia a do r. 2014 som pracovala ako sefka kliniky na visceralnej chirurgii vo FN v Lausanne
@ingrid16
niekedy aj dlhsie + sa robia este doplnujuce vysetrenia na molekularnej urovni ako instabilita mikrosatelitov, expresie urcitych genov atd.
Najhorsie je cakanie, vsak? vela robi psychika, ak ma pacient nejake zaujmy a je aktivny, odpoveda casto lepsie na liecbu ako ten, co sa opusti a padne do beznadeje. Drzim palce.
@anula to ti gratulujem a naozaj klobuk dole, lebo si asi jedina Slovenka, ktora dosiahla v oblasti chirurgie v zahranici taky uspech. A vo Svajci zvlast, kedze oni su taki aki su. Ale... uz som ti pisala, ze ja som neriesila Ca Gitu a ze som ani netusila, ze pani ma Ca colon, pretoze ja som diskusiu celu necitala,len uvod. Riesila som staging ako taky. A napriek tvojmu postu a skusenostiam s tebou aj nadalej nesuhlasim, ze Staging nie je podstatny. Tiez sme pracovali ako lekari v zahranici, s atestami, specializaciou, certifikatmi a ani v jednej krajine sme sa nestretli s tym, zeby nejaky chirurg nechcel staging a povazoval ho za nepodstatny. Ako som pisala uz predtym, nezhodneme sa v tomto... Kazdopadne zelam vsetko dobre a nech sa ti aj nadalej dari.
nepouzivame ziadne diéty, v den operacie dostanu pacienti polievku, 1. a 2. pooperacny den lahku stravu a od 3. pooperacneho dna maju pacienti normalnu stravu a od dna operacie vyzivove doplnky. Ziadne studie nepotvrdili nutnost kadejakych diét. Mama moze jest vsetko, dokonca musi, samozrejme vyvazenu stravu a mnozstvo, ktore jej vyhovuje.
Tak vysledky histologie T3NOMO

@ingrid16 pozrela som na nemeckej stránke a tam píšu,že po operácii čreva sú celozrnné produkty lepšie stráviteľnejšie v pomletom stave,aj rôzne zrná,teda určite aj ľan a lepšie je,keď nie sú v surovom stave. Neodporúča sa ani celozrnný chlieb kvôli tomuto. Takže je možné,že kým tvoja mamina nemá po OP,tak tie zrnká môže,ale po OP radšej pomlieť,uvariť a podobne....
Dám ti link na ten nemecký článok,môžeš si ho dať do prekladača,sú tam celkom dobré rady,čo sa má/nemá jesť po OP.
Držím mamine palce,počúvajte lekárov, nevzdávajte sa a nebojte sa 🙂
http://www.darmkrebs.de/ernaehrung-lebensstil/e...