Má astma psychosomaticky základ?
Bola mi diagnostikovaná astma.Lekar chce, aby som navštevovala psychológa, lebo, že to má psychosomaticky základ.Suhlasite s jeho tvrdením cítite, že v strese sa Vám vyprovokuje záchvat?povedal mi, že mám liečiť psychiku a nebudem mať záchvaty.Mam malé deti a dosť stresu
Moze mat, ak ti nezistili alergie napriklad. Dost ludi ked zmenilo pracu alebo toxicke prostredie ci ludi, tak sa im s astmou vyrazne ulavilo.
Ja mam astmu..sice alergicku,ale nepocitujem ze by sa mi zhorsila,ked mam napr.v robote nahanacku..viac prace a tak... 😊v prvom rade by mal nasadit ucinne lieky a nie posielat na psychiatriu..poznam vela ludi co maju astmu a nikto psychiatrovi nechodi
Jan Hnizdil - cesky lekar, ktory sa venuje celostnej medicine, niktorym pride mozno kontroverzny, no ma par knih, ma aj prednasky na youtube, kde prave vysvetluje, ze ak je niekde v tele problem, da sa to jednoducho tak povedat, a clovek pochopi: Pr. Astma... k tomu by povedal nieco taketo: dusim sa, dusi ma to, neda sa to vydrzat, nemozem dychat z tej situacie - a clovek si ma v mysli prejst, co ho to teda vlastne dusi a skusi sa to zo zvojho zivota dat prec. Zalezi, nakolko je ti blizky taky pristup.... ono je to taky pristup, ze nelieci dosledky, ale patra po pricinach. Ak vies, ako sa tak trosku zbavit stresu, ak by sa dalo nieco v tvojom zivote zlepsit, skus to.
ano, ked mas stres stiahne sa ti hrdlo a tazsie dycha az moze prist zachvat. mne to sposobuje napr. chodza do schodov, beh
Ja aj moja dcéra máme astmu alergického pôvodu. To, čo nám ju zhoršuje, sú alergény, u dcéry napríklad mačka, roztoče. Ešte som nepočula o nikom kto by sa s astmou liečil u psychológa. Stres môže prejavy astmy zhoršiť, tak isto ako fyzická námaha. Zamerala by som sa na dôkladne vyšetrenie u alergológa, aby sa zistilo čo astmu spúšťa.
Mne po štvrť roku permanentneho stresu astmu diagnostikovali. Alergiu mi nezistili na nič 🤷♀️ mala som dajaký inhalator , názov si už nepamätám 🤔 psychológa som neriešila, skončením stresoveho obdobia astma pominula. Tak skus toho psychológa 👍

Netvrdím, že to astmu spôsobuje, ale ako vidím u syna, tak áno, keď má stres je oveľa náchylnejší na astmatické záchvaty. On je aj silný alergik a cez sezónu svoju má vždy záchvaty, ale keď sme napríklad riešili šikanu , tak mal záchvaty aj mimo tohto obdobia, čo nezvykne mávať.