icon

Má farmaceut právo odmietnuť objednať lieky na predpis?

24. mar 2025

Ahojte. Chcem sa spytat, ak ma niekto skusenost. Liecim sa dlhodobo na ochorenie, na ktore denne uzivam lieky a chodim si ich na opakovany e-recept vyzdvihnut do lekarne. Stava sa mi, ze niekedy to problem nie je, maju ich hned, aj ich vydaju, inokedy musia objednat. A tu nastava problem. Uz sa mi stalo aj v tej istej lekarni pri roznych farmaceutoch, ze niektori nemaju problem a objednaju a ini ma poslu, ze si to mam ist inde objednat. Chcem sa spytat, ak niekto ma taku vedomost, mozu toto robit? Ja potom beham po lekarnach po celom meste ako blba, ze kde budu ochotni mi aspon objednat ten liek, aj ked ich o to poprosim. Uz neviem, ci za chvilku na benzinku si budem musiet chodit lieky objednavat alebo co… Proste niekde z toho robia vedu, inde bez problemov objednaju. Mozu toto robit?

Strana
z2
maryetta
24. mar 2025

Viem len ze napr pri antikoncepcii. Ak ma farmaceut vyhradu vo svedomi tak ti to vydat nemusi....

123miaa123
24. mar 2025

Má vám ho zabezpečiť, pokiaľ liek má vypadok a nedá sa objednať mal by vas o tom informovať a odporučiť vam návštevu inej lekárne či náhodou ho daná lekáreň nemá na sklade. Avšak ak je liek bežne dostupný a dá sa objednať nie je dôvod pacienta posielať do inej lekárne.

lila246
24. mar 2025

@maryetta tak to je brutal,to akoze vazne?

zuzanita1609
24. mar 2025

@lila246 tiež pozerám,že také niečo môže v dnešnej dobe ešte byť, odmietnuť vydať antiku 🤨

123miaa123
24. mar 2025

Preco sa čudujete? Tak ako lekár si môže uplatniť výhradu voči svedomiu tak aj farmaceut. 🙂

babushkaem
24. mar 2025

@123miaa123 ved dobre ale nemusi brat antikoncepciu preto, aby neotehotnela, mozno kvoli inym veciam, ktore farmaceuta nemaju absolutne čo zaujimat...

nafka0483
24. mar 2025

@maryetta
@lila246
@zuzanita1609
@123miaa123

Pokial mam spravne info, tak ano, moze odmietnut vydat antikoncepciu aj tabletku po a pod., ALE lekaren musi mat zabezpeceneho na danej smene aj ineho pracovnika, ktory si vyhradu neuplatnuje. Cize ta len obsluzi niekto iny, nie ze ta posle prec.

zuzanita1609
24. mar 2025

@nafka0483 aha,tak to sa dá ešte pochopiť. Ale nestalo sa mi ešte také niečo, že by si lekár,farmaceut uplatňoval nejakú výhradu...

drianaa
24. mar 2025

Vieš mi napísať sem, alebo aj do správy názov lieku? Po správnosti by mala každá lekáreň povinne zabezpečiť liek pre pacienta, sú tam ale výnimky - nie antikoncepcia, alebo potom problém so zmluvou s dodávateľskou firmou, niektoré firmy dodávajú lieky nemajú zmluvy s každou lekárňou, alebo len za vysoký poplatok, prípadne dovoz mimo ich lekárne trvá dlhšie, ako je platnosť lieku. Tak mi skús napísať o aký liek sa jedná a prezistím ti to

maris5
24. mar 2025

Cielene by som isla do tej istej lekarne a ak by odmietnu objednat lieky priamo by som sa pytala, ze preco? Nasledne ziadat zavolat veduceho a riesit to s nim. Pripadne napisat oficialnu staznost.

U nas je nova lekaren a maju zaujimave praktiky. Vzdy je tam niekto iny, farmaceuti sa neopakuju. Ma mi dat lieky na predpis, a pyta ma 12€ za krabicku a mam ich 4 ks. Vravim, ze si take neprosim, ze chcem take bez doplatku resp. s nizkym doplatkom. Ze take neexistuju mi povie v lekarni. Existuju lieky s doplatnokm za 0,25€ za krabicku. Odisla som odtial, ze nechcem tie lieky. Pani bola zduta. Stalo sa podobne viackrat v tej lekarni

zuzinabila
24. mar 2025

@zuzanita1609 tak,HAK vo svojej podstate ani nie je liek,lebo nic nelieci..

zuzanita1609
24. mar 2025

@zuzinabila je to niečo ,čo predpíše lekár-gynekolog a lekárnikov nemusí trápiť,čo užijem,ak mi predpíše môj lekár. Bodka, žiadne výhrady!

zuzinabila
24. mar 2025

@zuzanita1609 darmo sa rozčuľuješ, podľa zákona má právo na výhradu vo svedomí aj lekárnik. keby som bola lekárnička ja, tiež toto právo využijem v prípade HAK
.

zuzanita1609
24. mar 2025

@zuzinabila ja sa nerozčuľujem,ja len,že to nechápem 😉

michaela329
24. mar 2025

@zuzinabila HAK je liek, HAK rieši nepravidelný cyklus, bolestivé cykly, ja osobne som ju brala kvôli endometrióze. Kožný lekár ju dáva pri silnom akné.

zuzinabila
24. mar 2025

@michaela329 chcem vidieť toho lekára, čo z vlastného presvedčenia (nie kvoli biznisu) predpíše na tieto problémy HAK a pacientku zároveň vystaví vedlajsím ucinkom, ktorých je neurekom (cievy, pecen, pankreas, hormonalny cyklus vie riadne dobabrat). takže, nie HAK nie je liek v pravom zmysle slova. ale chápem, že z hľadiska biznisu sa vie tak prezentovať...

zuzinabila
24. mar 2025

@michaela329 a popravde, dala si sa obalamutit, lebo HAK endometriozu nelieci, ale zakryva priznaky:(

michaela329
24. mar 2025

@zuzinabila popravde tomu očividne moc nerozumieš. Ale nevadí, dufam, že si podobne prisna aj na Lieky proti bolesti a s každou bolesťou ideš k lekárovi, aby našiel príčinu. A nezakryvas ju ibalginom, ktorý ma mimochodom tiež vedľajšie účinky (ktorý liek nemá, všakže).

zuzinabila
24. mar 2025

@michaela329 ok, až na to, že pri Ibalgine výhrada vo svedomí nemá svoje opodstatnenie... pri HAK na to dôvody sú, všakže.

cecilia29
24. mar 2025

@michaela329 HAK je skutočne hrozba aj pre prírodu, aj pre zenu. Problém nerieši. Je to liek pre leniveho lekára, ktorý chce mať od ženy pokoj. Čiže ak by som bola lekárnik, mala by som tisíc dôvodov ho nevydávať
Farmaceut je vysokoškolský vzdelaný človek, treba rešpektovať, ze ak ma svedomie , nedokáže toto predpisovať.

zuzanita1609
24. mar 2025

V živote som nebrala HAK,ale a vlastne čo sa tu kua rieši? Ak predpíše doktor-gynekolg,je veľký prd,čo lekárnik chce a nechce vydať,ak je predpis! Už prestaňte do všetkého montovať vaše presvedčenie, niektoré. Moje,jej telo, moje,jej pravidlá,sakra. Alebo, opäť na stromy a do jaskýň, niektoré 🤭😁

autor
24. mar 2025

@drianaa Levetiracetam STADA 500mg, ďakujem🥹

beky223
24. mar 2025

Tak dostupnosť lieku sa v priebehu času mení, niekedy nie je problém, niekedy sú rôzne výpadky a bežné distribučné spoločnosti ho nemajú, vtedy ti možno v lekárni povedia, že ti ho neobjednaju, ale keď tam prídeš nabudúce, tak je zase skladom.. Niekde su ochotnejší, že aj keď je aktuálne výpadok, tak obvolajú rôznych iných dodávateľov napríklad, niekde nie.. ale neviem o aký liek sa jedná, samozrejme aj na tom záleží...

rozculena
24. mar 2025

čo tu všetky trepete o antikoncepcii,prečo si domýšľate?

rozculena
24. mar 2025

ja mám Union apku a tam sa dá liek rezervovať v lekárni,dá ti na výber rôzne lekárne.
Neviem,či je to možné aj pri iných poisťovniach

zuzanita1609
24. mar 2025

@rozculena no ak má predpísané od svojho doktora, patrilo by sa poslúchať doktora. A je jedno aký liek. Či?

michaela329
24. mar 2025

@zuzinabila výhrada vo svedomí je ale problém bigotnosti - všakže?

michaela329
24. mar 2025

@cecilia29 opiáty sú vysoko návykové látky, lieky proti depresii sú často tiež návykové, taká chemoterapia je vlastne jed a každý liek nakoniec končí v prírode, odmietas komplet celú farmakologiu? Mala by si. Lebo nič nie je bez vedľajších efektov.

quaxi
24. mar 2025

@zuzinabila sestra nemohla otehotnieť kvôli PCOS, predpísali jej na to HAK, aby to brala rok, lebo bola ešte mladá a bola ochotná toľko počkať. HAK jej pomohla, hormóny sa počas brania upravili a po vysadení o mesiac otehotnela. Iné lieky nebrala. Zabralo to presne ako lekár povedal, a zjavne to použil na liečbu neplodnosti. Rovnakým spôsobom má 3 deti. Takže sa to používa aj ako liečba, ale to ti asi v kostole nepovedali. Taký lekárnik čo by vo svojom fanatizme bránil žene aby si tým pomohla ku otehotneniu, by mal to svoje úžasné svedomie radšej zahodiť do koša.

beky223
24. mar 2025

Zbytočne sa tu rieši antikoncepcia, toto nie je ten prípad, áno, platí, že lekár a takisto farmaceut majú právo nepredpisat/nevydat antikoncepciu, ale v praxi to samozrejme málokto robí...
A inak všeobecne neplatí, že čo napíše lekár na predpis to je sväté a farmaceut len pasívne vydá... On to má práve povinnosť korigovať, vo viacerých prípadoch, upravuje počet balení, pokiaľ je prekročené maximálne množstvo, aj podľa toho, ako lieky prepláca poisťovňa, takisto má právo hocijaký liek nevydať, pokiaľ sa domnieva, že môže pacientovi poškodiť zdravie, napr. ak vidí očividné interakcie s iným liekom...

Strana
z2