icon

Má niekto invalidný dôchodok pri diagnóze iná schizofrénia?

7. feb 2025

Chcem sa spýtať má niekto invalidný dôchodok pri diagnóze iná schizofrénia? Vopred vďaka za odpoveď

Strana
z2
marsmykkok
7. feb 2025

na schizofréniu je podľa tabuliek od 35 percent, teda môže byť a nemusí, záleží od toho, či to ovplyvňuje tvoju pracovnú schopnosť, koľko dlho trvajú problémy, či bola hospitalizácia a tak.

autor
7. feb 2025

Hospitalizácia bola raz dva týždne ale vtedy som ešte mala stanovenu inú diagnozu..stres zle zvládam

autor
Autor odpoveď zmazal
marsmykkok
7. feb 2025

anonym tak skús a uvidíš, možno aspoň polovičný by mohol výjsť.

balerina2025
7. feb 2025

na ID treba 41 bodov. takze ak mas dake pridruzene ochorenia, ktore ti schvalia za 10 bodov, tak by si mala mat narok. ake mas prosim prejavy

markusrasford
7. feb 2025

@balerina2025 pri tejto diagnoze nieje potrebne mat ďalšie choroby. Záleží koľko percent určí psychiater aká je vysoká schizofrénia. Ja poznám ľudí čo majú vysokú mieru schizofrémie a majú ID

markusrasford
7. feb 2025

@autor tebe koľko percent určil lekár?

janickadr
7. feb 2025

@markusrasford Psychiater neurcuje percenta, to robi posudkovy lekar. A schizofrenia nema ziadnu vysku, nie je vysoka a nizka...

markusrasford
7. feb 2025

@janickadr tak ze 20 miliónov ľudí na svete má rovnakú mieru schizofremie?

janickadr
7. feb 2025

@markusrasford Nie, schizofrenia ma rozne podtypy...

autor
7. feb 2025

@balerina2025 no ja nepočujem hlasy ako pri iných typoch..mám skôr negatívne príznaky schizofrénie

autor
7. feb 2025

@markusrasford o tomto sme sa nebavili

balerina2025
7. feb 2025

ako ta to ovplyvnuje v beznom zivote?

zuzanaa239
7. feb 2025

Aku ste mali predtym dg a teraz vám dali schizofréniu, skr akých priznakov. Moja mama ma tuto dg. a mala plny invalidny dochodok,teraz už ma klasicky starobny, ale že niekedy to bolo jednoduchsie ako teraz.

kiki68
7. feb 2025

Zalezi ci mozes byt vobec zamestnana. Kamoska ma na inu psych diag, ze nemoze byt zamestnana ani za vynimocnych podmienok, ma plny ID. A to je mlada, ma okolo 34 rokov

autor
8. feb 2025

@balerina2025 zle zvladam záťažové situácie.

autor
8. feb 2025

@zuzanaa239 predtým som mala schizoidnu poruchu osobnosti.. doktorka povedala že mám tie schizoidne črty či tak nejako

autor
8. feb 2025

@zuzanaa239 mala som aj príznaky psychozy

marsmykkok
8. feb 2025

@janickadr Tak psychické ochorenia nemajú presne percentá-je to vždy od do, je to vždy od toho čo je v papieroch, niekto môže mať nejakú diagnozu napríklad XY a reaguje super na liečbu, je schopný pracovať a fungovať a nedostane ani polovičný, niekto má diagnozu XY a stav sa niekedy zlepší a niekedy zhorší, funguje niekedy lepšie, niekedy horšie a tam väčšinou dajú ten polovičný ID (myslím že aj prípad autorky, len krátka hospitalizácia, mala aj prestávky v liečbe, funguje horšie-ale funguje, teda na plný ID ťažko) A potom sú ľudia s plným ID, to je tá skupina čo má diagnozu XY a na liečbu nereaguje vôbec alebo minimálne, nefunguje ani pracovne ani súkromne, nepomáhajú ani opakované hospitalizácie.

balerina2025
8. feb 2025

no to sme viaceri

janickadr
8. feb 2025

@marsmykkok Ano, to ja viem, ja tych ludi liecim. Len ide o to, ze to ja nebodujem, len stanovim diagnozy, to urohia aj aj ostatni lekari, vypisu sa papiere, prilozia sa prilohy a vsetko rozhodne a posudi a percenta stanovi lekar Socialnej poistovne. .

kiki68
8. feb 2025

Tam treba aj specifikovat v tej sprave, ze napr nezvladas presuny mhd, proste ake mas presne nasledky, vdaka ktorym nemas mozne zaradit sa bezne do spolocnosti a prace. Napr tato kamoska je mega sikovna, ale problem je v tom, ze ona je naivna, sama je bezradna prakticky, napr ked hasici evakuovali barak, tak s nou mali uplny zazitok, lebo ona mala dojem, ze jej tam nechaju macky umriet. Zvladli to, su to pani kluci. Ale ako ked sa s nou bavis, nic si skoro nevsimnes

autor
Autor odpoveď zmazal
koniarova
26. feb 2025

@balerina2025 ty sa vážne pýtaš,ako ju schizofrénia ovplyvňuje v bežnom živote? 🤦🤦Ty snáď len sranduješ?

balerina2025
26. feb 2025

@koniarova preco, pytala som sa na prejavy, co dalsia nechapava dnes? ta boli hlava ked sa za nu chytas?

koniarova
26. feb 2025

@autitka , určite podaj žiadosť. Máš veľmi vysokú, takmer 100% šancu, že ti nejakú mieru, ak nie celý ID určite schvália.

koniarova
26. feb 2025

@balerina2025 ty sa pýtaš,aké sú prejavy schizofrénie?

balerina2025
26. feb 2025

@koniarova ako ju to ovplyvnuje v zivote, normalne som sa opytala na prejavy. nemozem?

koniarova
26. feb 2025

@balerina2025 je to jedna z najvážnejších,ak nie najvážnejšia psychiatrická diagnóza. Bludy, halucinácie, depresia, samovražedné sklony, žiadne pocity, únava, porucha pamäte, sebapoškodzovanie a milión ďalších možných príznakov. Máš aj veľa druhov, každý s inými špecifickými príznakmi. Málokto je schopný bežné fungovať a pracovať. Len tí,ktorým dobre sadne liečba sa dokážu pasovať s touto chorobou. Väčšina pracovať nie je schopná.

balerina2025
26. feb 2025

@koniarova dakujem

Strana
z2