Majú celiatici nárok na príspevok?
Ahojte, rozumiem tomu správne, že tí ktorí sú citliví na lepok majú nárok na príspevok ale tí s laktózovou intoleranciou nie? Nedáva mi to zmysel, predsa zvýšené výdavky na špeciálne jedlo majú obe skupiny. Neviete náhodou niekto dôvod prečo je to tak? Nejaké rozumné vysvetlenie? Ďakujem.
P.s. dúfam že tu nebudú žiadne hlúpe komentáre o tom že závidím chorobu alebo čo ja viem čo...
@anjelok ja chápem, že je ten príspevok opodstatneny. Sama by som niekedy išla kvôli vidine nejakého príspevku a mať to na papieri na testy, ale to vraj pred tým nemôžeš byť na diéte a ja si to proste neviem predstavit, si ešte v živote dať lepok čo len raz - mne je teraz tak dobre a keď som na začiatku spravila nejaké chyby (ako napríklad pivo - lepok som si spájala len a jedlom 😅), mne bolo tak zle, bolesť hlavy, tela, nôh (absurdné, ale to je pre mňa najhoršie), cervene fľaky, taká únava, že rovno iba posteľ, ... Kedysi som mala také boľavé citlivé miesta a tie zmizli. Takže nech tie vločky aj 5€ stoja, ja som už verný zákazník
Nečítala som ko.enty je tu toho veľa tak neviem či niekto spomínal,cliatik ma nárok na príspevok a preukaz ZŤP ,pri tomto ochorení je však presne definované čo musí spĺňať aby bola stanovená diagnóza a je to na celý život nič sa s tým nedá robiť. Je to autoimunitné ochorenie. Narozdiel od laktozovej intolerancie alebo aj iných intolerancii kde nie je doteraz presne známe ktoré typy protilátok napríklad ich podmieňujú a navyše ide veľakrát o prechodný stav ktorý sa po vyriešení primárneho problému upraví....takže tu by bolo ťažko priznávať nejake príspevky potom to pravidelne kontrolovať overovať atď. A tiež obilniny sú základ potravinovej pyramídy zatiaľ čo mlieko má oveľa menšie zastúpenie v odporúčanom vyváženom jedálničku ....
@bluka2 to ale namena, ze je tu moznost, ze by si kludne mohla mat cleiakiu,a lebo iny problem s lepkom. v takm pripade, keby to bolo u teba inak, by si mala narok na prispevok. no porovnavali sme prispevok na bezlaktozovu dietu a bezlekovu dietu, cize ty by si tym padom mohla patrit do tej druhej skupiny. no samozrejme za urcitych podmeinok, co tebe nevyslo.
inak an prispevok nema narok kazdy cleiatik, je top podla prijmu.
a tiez ako som pisala. je viazany na poskodneie roganizmu. pri laktozovej intolerancii knejakemu zasadnemu poskoeniu nedochadza. za to pri cleiakii moze dosjst aj vlemi zavaznym poskodeniam a pri dlhodobej neleicenej celiakii az veducim k smrti.
@buberova celiatik je celiatikom dozivotne, intolerancie - su "kratkodobeho" charakteru a da sa z nich vyliecit. pri intoleranciach si sposobis kozbe ochorenia, ci hnacky, ak nedodrziavas dietu. pri celiakii rakovinu tenkeho creva. ja by som s radostou dala dcerin prispevok na stravu a kazdy mesiac do konca zivota platila zo svojho trebars aj stovku navyse tomu, kto by ju tej celiakie zbavil
@lilke pozri, skupina II. tam je prispevok mensi,a le je. moze byt okolo 20e, kedysi bolo 18e,a le medzitym aj ten an cleiakiu isiel hore. ttps://www.employment.gov.sk/files/legislativa/dokumen...
@matkahelka keby len to, rakovina, dalsie autoimunne cohorenia, ktorych je pozehnane, rakovina lyfatickych uzlin, teta kolegyne zomrela na prederavenie creva a zrejme bola celiaticka,lebo mala problemy a kolegyna celiaticka je.
pripane pri nedodrziavani diety moze celiatik zomretie aj na podvyzivu.
kolegyna mala tazkosti uz ako dieta, ale kedysi bola diagnostika cleiakie v plienkach. ked sa jej narodili synovia, zacali probelmy s tazkou anemiou a nedostatkom zeleza, nereagujucou na podvanie zeleza. chodilana transfuzie do nemocky kazdy mesiac, tak zel an tom bola, ked mala okolo 38r dostala nejaky zapal pluc, ci priedusiek a zostala na PN. dovtedy bola baculka, no na PN ( bola skoro rok ), shcudla skoro 40kg, bola bleda, tazko chudokrvna, stracala silu, nevedela prejst ani 10m, mm ju nosil na wc, unikala jej stolica. ludia si hovorili, ze ma rakovinu.
potom nejakeho dr., osvietilo a yvsetrili cleiakiu. bolo to v hodine dvanastej, vyzerala fakt hrozne a zrejme by dalsi mesiac ani neprezila. po nasadeni diety pribrala vsetko spat, do mesiaca bola tak fit, ze bola schopna ist do prace. total obrat a to bola predtym na smrtelnej posteli.
toto sa pri lakt. intoleranii nestane. jasne, pei nejakych masivnejsich hnackach sa clovek moze dehydrovat, ale organizmus netrpi tak tazkou podvyzivou, ktorej dovodom je tazke poskodenie vystelky creva.
pri celiakii dochadza teda k tazkemu, resp, najtazsiemu poskodeniu tenkeho creva, co sa minimalne stava pri inych dg. tnekne crevo je mimoriadne dolezite, lebo prave v nmsa vstrebavaju ziviny, k je poskodene celiakiou, dochadza k tazkemu deficitu a podvyzive.
teraz sa uz minimalne vyskytuje typicky klinicky obraz celiakie, mozno vdaka ienmu stravovaniu vseobecne, ale prakticky prebieha ako to vidat u africkych deti - tazka podvyzva s nafuknutym bruchom.
vdaka tazkej poruche vstrebavania zivin dochadza k nedostatku zeleza a anemii, nedostaktu vapnika a odvaneniu kosti, koznym problemom, k porucham imunity, k nedostatku vit, K a krvacavym stavom a teda je tu toho ovela viac, lebo trpi cele telo, cize su tu aj neurologicke a psychicke zmeny, neplodnost atd.
samozrejme medzi caste prejavy patria traviace prejavy .
ako som pisala, u celiatika sa casto spaja viacero alergii a intolerancii, ci uz laktoza, BKM a ine. casto aj HIT.
kedze je imunitny systeem zblbnutym ej tu riziko rozvoja dalsich autoimunnych ochoreni, medzi najcastejsie oratri ochorenie stitnej zlazy, co je teda ten najeplsi pripad, no orsie je ze celiatici mavaju casto aj diabetes. a teda ak sa k tomu prida este nieco ine, tak musia doslova carovat, aby mali co jest.
celaitici mavaju casto znicene travenie uz dlhodobo, preto nemusia neiktore druhy potravy znasat dobre - spomnane mleiko, ci strukoviny, aj ovsenne vlocky a pod.
a teda u deti je to o to horsie, ez ej to vyvijajuci sa organizmus. celiakia moze zbrzdit vyvoj a moze mat n nezvratne nasledky.
@lilke no je to divne. co je zaujimave, pri alergii na lepok nei je narok na prispevok, lebo tam tiez nei ej zavazne poskodenie organizmu a preto to ma tiez nizsie bodove ohodnotenie ( ci percentualne, teraz neviem ). no napr, je narok na predpis bezlepkovych potravin, co neviem ci dr, nevedia, ci co,a le mnohym, co alergiu maju recepty nepredpisuju s tym, ze nemaju narok. akoze sila.
@majamat toto vsetko ako matka celiaticky ovladam, ale teda, nechcelo sa mi to vypisovat, preto som vybrala len to gro - rakovinu tenkeho creva. mne je obcas az smiesne, ako niekto ide porovnavat celiakiu s nejakou intoleranciou a davat to na rovnaku vahu.
pretože na sk máš tabulky z roku 5 a systém sa pretvaruje že xy problém proste nie je a ludia to strpia a bude dobre
nie si v tabulke nemáš narok na nič
máme bezplatné zdravotnictvo respektívne ja tomu hovorím predplatené zdravotnictvo s doplatkom a to ti ma akože stačit
feŕovost v tom nehladaj , to isté ekzematik , alergik nejak to musi nahradit a pomahaju mu kupele, more, poznáš niekoho kto bol mesiac u mora liečil sa nie z vlastných ?
tak vidíš
@matkahelka ano, aj celaikia je zavazne cohorenie, hoci sa to tak an prvy pohlad nezda. preto je bodovo aj ovela yvssie hodnotena, to nei je len o dodrziavani dieta,a le aj o nevyhnutnosti dodrziavat ju cely zivot.
pre tyhc co nevedia, dietna chyba a teda jednorazove nahodne pozitie lepku poskodi crevo na 2-3 tyzdne.
poskodene crevo celaitika sa regeneruje 3r. ( u deti vdaka ich vysokej schopnosti regeneracie, kedze su vo vyvoji je to nastastie len 1r )
a co ej horsie, kazde taketo poruseni aktivizuje imuntny system a zvysuje sa to riziko vzniku dalsich zavaznych autoimunnych ochoreni.
stretavam sa s tym, ze dcere nedoprajem, ked jej enchcem dat ani trosku lepku. no ano, nedpprejem jej ale nei lepok,a le choroby a tazkosti, ktore by vdaka tomu mohla mat.
co sa tyka diabetikov, nemaju to jednoduche. u nich ani ej je celkom problem s nahradenim sacharidovma lebo ich vylucenim. teda mnohi si to tak myslia,
no tu ej skor problem, ze diabetik ma leicbu nadstavenu na nejake mnozstvo sacharidov, ktore musi vzdy dodrzat, ak nedodrzi a zje viac, cukor mu stupa. tu je nastastie moznost dpichnut si inzulin, ale u deti je to komplikovanejsie, halvne v skolach. na druhej strane ak zje sachaidov menej, dostava sa do akutneho stavu, kde je riziko bezvedomia a aj umrtia. pri zvysenej glykemii sice nie ej takto akutny sta - to ej teda individualne podla vysky glykemie a tiez podla toho na co je diabeti zvyknuty. niektori znasaju vyssi cukor naozaj dobre. no tu ej iny problem, ze vdaka tomz dochadza k vaznemu a nezvratnemu poskodovaniu celeho oganizmu - zanesenie ciev a s tym suvisiace tazkosti - zlyhavanie obliciek, problemy zo zrakom, Bercove vredy na nohach z uzaberov ciev, ischemicka choroba srdca. okrem toho rozne neuropatie a ine poskdoenia.
toto su opat ovela zavaznejsie poskodenie, ktore cukrovka napacha, ako su poskodenia pri intolerancii laktozy.
@majamat celiakia sa pokiaľ viem určuje z krvi. Potom robia nejaké ďalšie vyšetrenia, kde sa zisťuje poškodenie čreva/ organizmu?
Inak s tým zelezom som mala tiež problém a potom som obmedzila mliečne výrobky a už sa ten problém nezopakoval.
Inak ten prípad čo opisujes, fakt nechápem, ako to nejakého dr. nemohlo napadnúť, ale čo už.
@bluka2 z krvi sa nezistuje celiakia,a le protilatky na cleiakiu, ak su pozitivne, stale to nei ej celiakia, vynimku maju len deti s extremne vysokymi protilatkami.
nasleduje odobratie vzorky z creva, konkretne z dvanastornika, ktoraje hned za zaludkom. tam sa vyhodnocuje poskodenie creva podla Marshovej klasifikacie.
tam sa kedysi pouzivali 4 stupne, no terza uz len 3 stupne, lebo ten stvrty spada prave do inej dg - myslim do rakoviny.
Marsh 1 je casty a yvskytuje sa napr, aj pri lakt. intoelrancii, pri crevnej chripke a pri mnohych dalsich dg., je to len zmnozenie lymfocytov v crevnych bunkach.
Marsh 2 sa vyskytuje malo, tma uz sa najdu aj dlasie zmeny, ale stale este nie su tak zaazne
Marsh 3 - pri tomto stupni sa diagnostikuje cleiakia a tu su okrem tyhc poskodeni v prvych dvoch stupnoch navyse aj tazko poskodene klky creva. klky su vlemi dolezite nase telo potrebuje vstrebavat obrovske mnozstvo zivin, co je zlozity proces a aby toho bolo dost, tak amme tenke crevo dost dlhe + su vo vnutri klky. cize vnutrorna vystelka je akoby zvlneny a vdaka tomu sa zvasuje plocha, ktorou sa ziviny vstrebavaju. a teda pri celiakii sa tieto klky vyhladia, tym sa vazne znizi plocha na vstrebavanie zvin a preto organizmus trpi podvyzivou.
a su tu aj doplnkove vysetrenia - jednym z typickych pre cleiakiu je vysetrenie genetiky na celiakiu a ostatne su skor vseobecne a suvisia s vysetrenim nasledkov celiakie - nap.r stav vyzivy, zelezo, pecenove testy ( mozu byt uvysene ) atd.

@bluka2 no ale tu je tema o prispevku a je to pre ten rozdiel v cene beznej potraviny a bzl potraviny..bzl vlocky nekupis nebio a lacnejsie, cize ked chces, zaplatis 5x viac