icon

Mali ste nedostatok žalúdočnej kyseliny?

slavka173
23. nov 2019

Mali ste niekto nedostatok zaludocnej kyseliny ? Ako sa vam to prejavovalo a ako ste to liečili ?

Strana
z2
majamat
25. nov 2019

a teraz je dobre. nesmiem sa prejedat. to uz hned citim,a le vsak to nei ej zdrave pre nikoho.

tribratri
25. nov 2019

@majamat kava je tiez u mna uz asi problem, raz som ju vysadil a bolo dobre, ale zas som zacal (aj 3 denne) a pohorsilo sa, tak teraz zas nepijem. Tiez som kupil Caro. Ale obcas raz za cas prilezitostne (oslavy, navstevy) si dam aj tu kavu 😀

majamat
25. nov 2019

@tribratri ja osm teraz v takom stave, ze ked si dam kavu obcas, nevadi mi to, keby som mala obdobie, ze sa dobre nestravujem. tak by som kavu asi nezvladla,a le takto ano. a dokonca aj to mlieko zvladam ibcas,a le neriskujem. Caro so sojovym mliekom mi celkom aj chuti.

anka712
25. nov 2019

@slavka173 no ja mám z nej strach tak sa neviem odhodlať

slavka173
autor
25. nov 2019

@anka712 verim, ale ked cloveku nie je dobre, tak to treba skontrolovat.

anka712
25. nov 2019

@slavka173 veď určite áno, ale veď hádam sa raz nato odhodlam

sofi_f
10. feb 2021

@slavka173 ahoj, už je to lepšie ? Ja mám takéto pocity ako tu píšete po pôrode... Nechápem, čo sa deje, nikdy mi takto divné nebolo. Som zúfalá , pretože to trvá polroka a každý deň .... Už ráno keď vstanem, tak mi je zle .. tlaky v žalúdku, pažeráku, pocit že musím grgat aj na lacno ale nejde to, a keď áno, tak ťažko a neulavi sa mi prípadne sa mi vráti hore aj čistá voda, keď sa jej ráno napijem. Pri jedení fajn, tesne po tiež a potom to zase začne a dokola...schudla som na 47 kil a už ma to nebavi stále behať po lekároch :(

majamat
10. feb 2021

@sofi_f skus si urobit test na kyselinu. ak by ti vyslo, ze jej mas malo, mozes ju doplnat.
mozes amt aj malo traviacich enzymov. skus Pancreolan forte. mne vlemi pomaha a tiez mi pomaha aj kysle - nie vsetko, len nieco.
a uvidis, ci bude lapsie. no ak sa nepolepsi, tak len k dr.

majamat
10. feb 2021

existuje doplnok vyzivy ako nahrada chybajucej kyseliny a vola sa Betain HCL. zachytila som, ze su aj tbl, ktore maju este pridavny pepsin, pepsin je nezym, ktory rozklada bielkoviny - maso, ryby, vajcia, mliecne produkty, pripadne strukoviny. na to aby mal dostatocnu aktivitu, potrebuje aby kyselina v zaludku bola dostatocne kysla a aby jej tam bolo dost. ak je toho malo, alebo ej malo kysla, moze byt problem s travenim bielkovin.

test na kysleinu je tu https://www.badatel.net/nedostatok-zaludocnej-k...

da sa urobit aj test s Betain Hcl. vdaka nemu sa urci aj vhodne mnozstvo, ktore treba uzivat. no neovladam ho presne a teraz narychlo som pozrela na nete,ale nenasla som ho. no je zalozeny na tom, ze sa poda Betain HCL - neviem ake mnozstvo a kazdy den sa zvysuje. ak pri nejakom mnozstve dojde k paleniu zahy, znamena to, ze je to uz moc vysoka davka. neviem ci sa to robi tak, ze sa uziva viackrat denne,a lebo len rano, neviem ake mnozstvo.

arabela55
16. jún 2022

@tribratri zdravím a tá káva Caro Vám neškodí?Lebo ja pijem mildesorte (obsahuje 60 percent čakanky, 40 percent kávy) že taký stred medzi mačkami, ale robí trocha kyseliny☹

tribratri
16. jún 2022

@arabela55 to zatial neviem, ale asi nie, pijem s mliekom, ale mam aj tabletky na kyselinu teraz, tak to neviem uplne posudit

ctrl
12. feb 2023

@rachel36a staršia téma, ale prosim ta ako sa dá zistiť pri gastroskopii že mas viac kyseliny žalúdočnej , Myslym že to nieje možné .

majamat
12. feb 2023

@ctrl v zaludku, su jazierka s traviacimi stavami, asi podla toho si to vedia dr overit, neviem ci je to presne.

ctrl
12. feb 2023

@majamat lebo vsade čítam o meraní PH pažeráka či stúpajú kyseliny , len to vyšetrenie že je drahé preto sa nerobí , možno v ojedinelých prípadoch asi áno , a nikde sa nemôžem dopátrať či to lekari vidia pri gastro či jej máš vela alebo malo .

rachel36a
12. feb 2023

@ctrl zo vzoriek ktoré sa pri gastroskopii odoberajú

majamat
12. feb 2023

@ctrl to PH je pri stupani kyseliny hore, pri nedostatku moze stupat hore tiez, rovnako ako pri nadbytku, aj ked skor v pripade, ez je preplneny zaludok, toto nic nehovori o tom kolko kyseliny je v zaludku, iba kolko jej je v pazeraku.

toto som nasla

ctrl
12. feb 2023

@majamat Dakujem, takze potom je to tak ako pise rachel36a , dá sa to zistiť zo vzoriek ktoré mi odobrali ?
Vysledky budem vedieť až budúci týždeň.

majamat
12. feb 2023

@ctrl tam bysa dala zistit atrofia zliaz, ale pokial je pricina indetak neviem. to co som pridala, podla toho sa tp overit moc neda.

evagurinova
19. okt 2025
@rachel36a

Ja...bolo mi nevolno, stale ma bolel zaludok, vracala som niekolkokrat tyzdenne...z nedostatku mi zacala atrofovat zaludocna stena....musim brat dozivotne lieky a HCL pepsin ktory nahradza zaludocnu kyselinu

@rachel36a prosím vás a ten pepsin koľko krát za deň pijete a dávate si malú či velku lyziču

rachel36a
19. okt 2025
@evagurinova

@rachel36a prosím vás a ten pepsin koľko krát za deň pijete a dávate si malú či velku lyziču

@evagurinova 3x denne polievkovú lyzicu hodinu pred jedlom

evagurinova
20. okt 2025
@rachel36a

@evagurinova 3x denne polievkovú lyzicu hodinu pred jedlom

@rachel36a a mne kázali to brať s hlavným jedlom teda raz za deň a držíte aj nejakú dietu

rachel36a
20. okt 2025
@evagurinova

@rachel36a a mne kázali to brať s hlavným jedlom teda raz za deň a držíte aj nejakú dietu

@evagurinova tak zalezi od zdrav.stavu a poskodenia sliznice žalúdka...vyhýbam sa veciam co mi tk zhoršujú...cizd žiadna cokolada, cola, vyprazane jádla a pod

Strana
z2