icon

Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie

adriana2301
28. sep 2015

Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹

lucicka009
20. mar 2019

Ahojte prosím vás o radu tie čo ste mali melanóm. Po akej dobe sa začínajú diať zmeny ako chudnutie alebo únava, potenie? Ak by som ho mala, za deväť mesiacov by som uz niečo cítila? Nebola by som už aj mŕtva keby to bol MM? Ževraj to veľmi rýchlo metastazuje.

amot
20. mar 2019

@lucicka009 príznaky má každý iné ver mi ja som nemala ani jeden z tvojich hore uvedených príznakov napíš mi prosím ss

lenkova5
Autor odpoveď zmazal
xana17
21. mar 2019

Príznaky sú podľa toho či máš liečbu nemáš aké štádium máš.Sono brucha ukáže zmeny,rongen pľúc,onkomarker napovie.Tvoje pocity,bolesť na jednom mieste,ktorá pretrváva.Niekto ich má skoro do roka od operácie,niekto aj po 7 rokoch.Aspon takých poznám.

marielka161
9. máj 2019

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Tiež mi zistili MM. Teraz mi vybrali aj lem okolo znamienka, všetko bolo čisté. Na CT som nebola, mala som len sono brucha, slabín a krku a rentgen hrudníka. Nič sa nenašlo. Mala som MM v úplne počiatočnom štádiu. Je možné že to stále môže začať metastazovat aj keď bolo všetko odstránené a v okolitej koži sa už nič nenašlo? Na kontrolu mám ísť až o dva mesiace.

xana17
9. máj 2019

Ak bolo MM odstránené ambulantne,bez operácie,bez vybratia uzlín,bez Biontu vyšetrenia tam sa vidí či nemáš metastázu v uzlinách.Tak to je také..........

marielka161
9. máj 2019

@xana17 vraj ak ma znamienko hĺbku 0,5 mm tak sa to robí len ambulantne

xana17
9. máj 2019

lenže hlbku vieš až ked Ti ho vyberú až histologia ukáže breslow - hlbku

marielka161
9. máj 2019

@xana17 áno, mne najskôr vybrali znamienko. A potom prišlo z histologie vyjadrenie že mám MM a tam bolo že breslow je 0,5 mm a vybrali mi na základe toho ešte okolitú kožu. Tá bola čistá. Preto sa pýtam či aj v takomto prípade je možnosť metastazovania, keď to bolo zachytené v ranom štádiu

amot
9. máj 2019

@marielka161 všetko je možné poznám ľudí čo im povedali že není to MM a do roka im začalo metastazovať a zas naopak bolo to MM a už je to pár rokov a metastázy nemajú... všetko je to individuálne

xana17
9. máj 2019

Ano všetko je individuálne niekomu nepomôže ani operácia a niekomu stačí ambulante.Prajem veľa šťastia.

joannita
9. máj 2019

@amot ze to neni MM, cize sa ako pomylili pri histologii? Cize ked mi vyberu znamienko a povedia ze je ok tak sa mohli pomylit?

xana17
10. máj 2019

Ked Ti to robia ambulantne a tam za den vyberú 10 znamienok a sestrička je lajdana a chichoce sa s lekárom a smskuje ,tak ano,môže zameniť materiál.Stalo sa.Ale veľká nemocnica kde Ta operujú a sú precízny a dokonale rozpíšu histologiu nie.

zuzu_la
10. máj 2019

chcem sa spýtať, či užívate preventívne nejaké vitamíny?

marielka161
10. máj 2019

@zuzu_la zatiaľ neuživam nič. Bolo mi povedané že mám žiť ako doteraz len s tým že budem chodiť na pravidelné kontroly a mám sa vyhýbať slnku.

xana17
10. máj 2019

Určite ano.Vitamin C infúzie,Polyoidonium čipky alebo injekcie sú na predpis.Vitamin D,lebo teraz sa slnku vyhýbaj k tomu vápnik,Lapacho čaj,bodliakovy olej na lačno,vodu 1,5L až 2L neperlivú,šťavy,zeleninu.Usporiadať striedať.Ja by som to nenechala len ,tak.že mám žiť ako doteraz.MM je nebezpečný.

amot
10. máj 2019

@zuzu_la vitamín C a vitamín D ale len v tabletkách viac zeleniny ale v podstate tak ako doteraz z každého rožka troska nepreháňam to...

hopo1145
25. máj 2019

@amot ahojte prosím vás vyzerajú niektoré tieto znamienka ako mm?

lucicka009
25. máj 2019

@hopo1145 ahoj, treba ich pozrieť dermatoskopom. Máš dosť znamienok, takže potencionálne môžeš byť riziková. Najlepšie je dať si skontrolovať raz za rok všetky.

hopo1145
25. máj 2019

@lucicka009 vieš bola som u kožnej s tým. Pozerala mi to a odporučila vybrať práve tieto 2 zakruzkovane. To jedno väčšie na ľavo je pred pol rokom v pálená bradavica u inej kožnej a následne mi tam narástlo toto znamienko a spravil sa haloo efekt. A to druhe malé v strede mam už veľmi dlho ale sa mi zdá ze predtým bolo svetlejšie a po tehotenstva h stmavlo. Veľmi sa bojím.Koznej som sa tam skoro psychicky zrútila.A bola som sa objednat na vybratie a tam mi povedali ze až o mesiac. Je to normálne pri podozrivom zámienku že tak dlho čakáte?

amot
25. máj 2019

@hopo1145 bohužiaľ je to možné... Ale vôbec sa neboj to ešte nič neznamená... držím palce a daj vedieť

hopo1145
25. máj 2019

@amot a v ste tie znamienka mala aj aktívne? Povedala by mi kožná že je to melanomajked to pozerala?

lucicka009
25. máj 2019

@hopo1145 držím palce, nech to nič nie je. Ja som na kožné vyšetrenie čakala tri mesiace... Tu je to normálne. Mojej mame vyberali znamienko, zaplatila za to. Robí v nemocnici a všetci sa tam poznajú, tak jej volal patolog, že to znamienko jej vybrali zle, že veľmi plytko. Tak išla za tou doktorkou znova, že to treba poriadnejsie vybrať a musela znovu zaplatiť 😁

hopo1145
25. máj 2019

@lucicka009 aj pri podozrení na nanieco meligne musí čakať? Keď ja baby už fakt neviem bojím sa strašne že keď to aj niečo je ze to nepodchytia včas.Ako hovorím skoro som sa u kožnej psychicky zrútila keď povedala že radšej vybrať.o oni ako vidíte sú drobné znamienka len človek nikdy nevie.

kittykat22
25. máj 2019

@hopo1145 podozrive znamienka sa vyberaju hned. Ja som mala 8 znamienok ktore boli zvlastnejsie. 3 o ktorych si nebola uz doktorka ista, tak isli vonku okamzite a ten zvysok isiel pocas dalsich 6 mesiacov. Keby si tam mala podozrenie na MM tak uz cestuju na biopsiu. Najhorsi je nodularny melanom - a ten vypada ako lentilka - nie je plochy, co urcite nemas a tie su super zhubne a super nebezpecne. Bud v pohode. Tie znamienka co mne vyrezavali boli tak 10x vacsie ako tie tvoje, cierne ako uhol a som v pohode 🙂 fakt sa neboj. Su male, len su tmavsie tak ti ich davaju von - pre istotu. Oni to tam neradi nechavaju, aby sa ti tam nahodou nieco nespravilo v buducnosti. Fakt sa neboj, urcite si v poriadku.

hopo1145
25. máj 2019

@kittykat22 och mojka odľahlo mi ďakujem ti za povzbudenie.Takze kebyže si doktorka myslela ze je to mm tak ma už ženie?Ja sa strašne bojím toho keď to znamienko jedno menšie nebolo podľa starších foto také tmavé ale oni vraj zvyknú tmavnut aj časom.A to co bola asi akože bradavica a vypálila mi to dusíkom predtým ta kožná bolo také vypuklejsie a namiesto toho sa tam urobilo toto čudo.

kittykat22
25. máj 2019

@hopo1145 myslim si ze ano. Pozri ak sa tak velmi bojis tak v pondelok zavolaj do dermatovenerologickej ambulancie alebo oddelenie do nemocnice, a povedz že ti kožná povedala, že treba vybrať znamienka. Povedz o tej bradavici a že sa ti tam niečo spravilo, a oni si ťa podľa mňa zavolajú do dvoch dní. Druhá možnosť je, že si zájdeš na súkromnú kliniku, a oni ti to vyberú okamžite, ale musíš si asi 20e zaplatiť za každé znamienko - lebo výber a extra biopsia - posielajú to externe - obyčajne to robia len určité labáky v republike. Máš viac možností. Biopsia trvá 14 dní - nebudeš to mať hneď. Je to normálny čas ktorý sa čaká na biopsiu - tak neplaš a nemaj obavy, že by to bolo preto, lebo s tým niečo máš.

hopo1145
25. máj 2019

@kittykat22 asi by som sa fakt plesit nemala aleje to strašné toto.Vies ta kožná je onko kožná.Povedala že sa mám ísť objednať a že mi tých pár mm jaziev nestojí za to.Tak som sa bola objednať osobne na plast.chirurgii v BB tam to pozrel plast.chirurg a dal termín na 28.jun.Snad keď to videl aj on tak to až tak nesúri.Dufam.No poviem ti psycho stavy mám z toho.Do teraz ma strašia s Chrohnom a teraz idú zo znamienkami.

kittykat22
25. máj 2019

@hopo1145 tak to si mala dobrú prechádzku ružovou záhradou. Ja som prišla, doktorka ma skontrolovala dermaskopom, povedala, že sa jej tie znamienka vôbec nepáčia, a chce vidieť výsledok z biopsie. Zavolala sestru, opichala znamienka a rezala. Ani sa ma moc nepýtala, čo si myslím. Ešte na otázku, či si myslí, že sú v poriadku mi odpovedala - neviem, počkáme na výsledok. Povedala, že ďalších 6 by som si mala nechať vybrať čo najskôr. Išla som domov zelená od strachu. Tie dva týždne do výsledkov som takmer nespala 😀 A všetko v pohode 😎 Moja kamarátka čo má melanom a je na tom blbo bola rezaná tiež v sekunde. Nikto jej žiadny termín nedával. Doktorka ju uvítala, pozrela a už mala v ruke skalpel.

hopo1145
26. máj 2019

@kittykat22 ochhhh to šlo dosť rýchlo.Len táto nerobí zákroky čiže to nemohla ona robiť ale to ani neurugovala extra povedala ze sa mam ísť objednať a dat ich preč.Na to keď som sa jej opýtala že či je to rakovina mi povedala ale kdeže ešte rakovina ale stále mam strach keď tu aby píšu ze ten melanom môže vyzerať aj takto ako mam ja.