icon

Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie

adriana2301
28. sep 2015

Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹

joannita
26. máj 2019

@hopo1145 este otazka, beries nejake kortokoidy na toho crohna? Medrol alebo nieco podobne?

hopo1145
27. máj 2019

@joannita ahoj zatiaľ nie ani nebudem hneď som kortikoidy odmietla beriem len penatasu

hopo1145
27. máj 2019

@hopo1145 ale teraz cez posledné tehotenstvo.Som dosť opehavela a lineu som mala veľmi dlho všetko dáko na mne veľmi stmavlo.

hopo1145
27. máj 2019

@joannita prepáč to pred som písala tebe

joannita
27. máj 2019

@hopo1145 to je dobre lebo kortikoidy zhorsuju znamienka. Teda mozu zhorsit.

hopo1145
27. máj 2019

@joannita Vieš ja mam a korkijoidy nie dobrý názor tiež.Preto som Dr povedala že nechcem ale to som nevedela ze robia zle aj znamienka je to svinstvo.Len ja mam problém ze mi ten zápal dáko neklesá mam kalprotektinom dačo cez 1000 sú to vysoké hodnoty tenké črevo nieje na tom DOBRE.A tieto znamie kove patalie mi zhoršujú dosť stav najhoršie je teraz som volala s chirurgickouambulanciou a tam ma nechcú skôr zobrať že vraj sa nemám báť.

hopo1145
27. máj 2019

@joannita Nakoniec ma to črevo zničí.Hovorim že keď sa s prepáčením niečo doserie tak už všetko.

joannita
27. máj 2019

@hopo1145 neznamena ale ze kazdy kto berie kortikoidy bude mat melanom. Ale su k tomu o nieco vyssie predispozicie a treba chodit castejsie na kontrolu. Kamoska ma crohna a brala to a dr. Jej to zdoraznoval aby castejaie chodila ku koznej. Aj jedna kocka tu par stram pisala ze brala kortikoidy a rychlo sa jej zvrhlo znamienko.

hopo1145
27. máj 2019

@joannita tak a mám ďalší dôvod Dr hovoriť prečo ich nebrať😏ten bude zo mňa nadšení.Prosim ta robí to vyrezanie aj obyčajní chirurg lebo som sa dnes jednému dovolala a chce to najprv ale vidieť.Myslis že by mi to mohol spraviť tam vysie je aj foto a znamienka majú 1,5mm a druhe 2mm?On mi do telefónu len opakoval že to musí vidiet

joannita
27. máj 2019

@hopo1145 tak mne to robi bezny chirurg, oni to robia bezne. Neviem co je pre teba bezny chirurg 🙂
A to tale malicke znamienka? Tak to sa ozaj nemas coho bat.

hopo1145
27. máj 2019

@joannita som ešte na materskej lebo mam ročne bábo ale hodím vypomahat na 2 hodiny do kuchyni tak som chcela vedieť ci budem môcť ísť po zákroku aj do roboty? A koľko to bude musieť byt zlepené? Alebo teda ako sa ma o to starať po zákroku?

joannita
27. máj 2019

@hopo1145 aj ja mam rocne babo 🙂 Jasneeeee mozes robit uplne vsetko to je uplne nic ten zakrok. Zasije ti to, prelepi a len do vybratia stehov nemozes namacat aby si nemala skaredu jazvu, to je vsetko

hopo1145
27. máj 2019

@joannita jeeej super.A ty máš nejaké to znamienko zle? Kedy ti to našli alebo šiši to ty našla? Joj to je super ze sa nemusím obmedzovať. Myslíš že budem mať veľa stehov stymito znamienkami?

joannita
27. máj 2019

@hopo1145 nie ja chodim len preventivne kazdy rok ku koznej (ako by mal chodit uplne kazdy) vzdy mi da nejake preventivne von ale ziadne som este nemala zle. Preventivne znamena ze nejavia znamky malignity, ale casom by sa mohli (ale nemuseli) zvrhnut. Kazdy ma take znamienka. Vyberaju mi skoro kazdy rok.
Z tak malych znamienok budes mat max 1 steh 😉

hopo1145
27. máj 2019

@joannita Joj to si ma potesila😏no vidíš a táto tapa co som ku nej chodila sem tak si napríklad to ani hádam nevšimla čierne malé a to čudo čo vypálila že vraj to tak ma byt aj ona také má a zase táto kožná mi to dala hneď vybrať.Mala si aj ty také nejaké znamienka ako mám ja?Keď už sme pri tom vyberani a všetkom čo som na nete prečítala tak by som si asi najradšej dala všetko vybrať ale to by potom veľa koze mi nezostavalo😝

amot
27. máj 2019

@hopo1145 áno aj mne to robil len obyčajný chirurg po obhliadke

amot
27. máj 2019

@hopo1145 mojko ja som mala 5 stehy a hneď som šla na poobednú v pohode neboj sa

joannita
27. máj 2019

@hopo1145 neviem ake si mala ty, ale take male mne nikdy nedala vyberat kozna. Podozrive zvycajne byvaju ked maju nad 5mm. Mne uz vybrali dokopy ja neviem 25 znamienok? Nestresuj akoze naozaj sa nemas coho bat je to uplny standard co ti idu robit. Necitala som tie tvoje spravy od Dr. co si sem odfotila ale ked tam nemas ze treba rezat s tym lemom tak uplne zbytocne sa stresujes. Treba lrn chodit kazdy rok na preventivky k normalnemu koznemu a ziadat vzdy histologiu. Alebo ked sa ti nejake znamienko nezda a meni sa rastie alebo vznikne nove a meni sa tak ja rovno idem ku chirurgovi (ak mi kozna da dlhy termin) Moj chirurg objednava max do tyzdna.

hopo1145
27. máj 2019

@joannita Aha dobre vedieť.Ufff to ti už toľko vyberali? Nie o žiadnom leme tam písané nebolo aspoň som to nevidela dáky melanocytny nevus junkčný a neviem ešte aké dva ale to z hlavy to už na to vraj len plastický chirurg môže spraviť.

hopo1145
27. máj 2019

@amot ochhh NEZARTUJ s 5 stehmi???? Kokos si frajerka.Ja som minulý pondelok po kolonoskopii umierala keď som išla do roboty.A za aký čas sa ti to zahojilo?

joannita
27. máj 2019

@hopo1145 plasticky chirurg? Tie tvoje male 2 znamienka? Ci nechapem. Snad ti toto niekto niekto nepovedal?! Normalny chirurg vyreze za 2 minuty.
Melanocytovy junkcny nevus je obycajne znamienko neskodne.

xana17
27. máj 2019

Jazva sa nemá odlepovať 3 dni kvôli baktériam pre istotu.Potom odlepiť,očistiť betadine a zalepiť hned poriadnou náplasťou .Za 10 dní stehy von.Ošetrovať,aby nevznikol keloid.Plávanie,kúpeľ nie.Umývať ano,ale obchádzať to miesto,lebo nikdy nevieš čo sa tam dostane a potom by si skončila s antibiotikami aj to sa stáva.Ja by som sa nenamáhala,lebo Ti môžu puknúť stehy,potom rana krváca a musia znovu šiť.Určite sa šetri.
Nech sa jazva zahojí.Na jazvy si kúp krém alebo olej a ošetruj si ju.Alebo si odtrhni skorocelový list,umy si ho trochu rozdrv,aby mal šťavu a prikladaj na jazvu.Ale až po vybratí stehov a ked vidíš,že jazva je trochu zahojená.Zákrok ambulantný nebolí vôbec to sa nemusíš báť.Operácia to je íné kafe.Každá žena sme iná,každá znáša všetko ináč.

hopo1145
27. máj 2019

@joannita nie tie 2 ešte mam 2 v hlave teda za uchom a nad uchom keď sa cesem si ich zvyknem zacesat sú na takých blbych miestach.To mi pozrie ale povedal ze to robí plastický chirurg na hlave.

hopo1145
27. máj 2019

@xana17 jooooj ATB nieeee radšej.No snáď by som to mohla zvládnuť.Uz som predtým mala robený nos lebo sa mi takpovediac rozpadol a museli mi brat kosť z bedra tak toto snáď bude menej bolieť.

amot
Autor odpoveď zmazal
xana17
28. máj 2019

to je pekná čistá jazva

hopo1145
29. máj 2019

@xana17 áno krásna.Plast.chirurgia len ten nos by si vidieť nechcela😅

hopo1145
29. máj 2019

@xana17 Baby dáko sa mi ti Dr do tých znamienok nechcú púšťaťtak to musím sama zvládnuť držte palec😜

anickaps
29. máj 2019

@adriana2301 Ahoj, aj môj manžel mal na chrbte malígny melanom, 2 roky som ho posielala ku kožnej, ale má panický strach z lekárov, tak sa mi ho nejako podarilo dostať k doktorke v poslednej chvíli. Hneď mu povedali, že je to zhubné a treba to vybrať čím skôr von. Čakali sme asi 2 mesiace na operáciu v BB na plastickej chirurgii. Mal to na šťastie na chrbáte niekde v strede, tak ho mohli pekne vypitvať až na sval, mal tam hodne tuku. Ale jazva mu zostala do Y 10-15-15cm. 10 rokov chodil na kontroly, tento rok to ukončil. Bolo to úplne v počiatočnom štádiu, tak sa zaobišiel bez chemo a ožiarov. Želám ti veľa šťastia aby si dopadla ako môj manžel a bola si OK a bez ďaľšej liečby.

hopo1145
29. máj 2019

@anickaps a to mal aké veľké keď to tam mal už 2 roky?