Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie
Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹
Stretli ste sa s tym, ze vam vybrali znamienko a po case (mne po 2 mesiacoch) v jazve zacalo rast nove? Nove uplne malinke len pól milimetrove, hnede. Bola som u koznej a ta hovorila ze sa to stava , ale ze kedze mne sa to stalo pomerne rychlo nech to dame radsej von, ze zrejme ide o rekurentny nevus (znova sa objavujuci) ale sama si nieje ista, tak preto. Histologia povodneho znamienka bola ok. Chirurg mi dal von teda celu tu povodnu jazvu a poslal na histologiu, cakame na vysledky. Trosku sa cudoval ze kozna to dava von ze podla neho to na 1000% nieje nic zhubne. Tak somz toho trosku nervozna co to moze byt.
@joannita ano ano, stava sa to, a je to bezne. Na sukromnych klinikach ponukaju, ze druhu korekciu spravia este raz, a zdarma. Hovoria to rovno pri registracii na sukr. klinikach ked si nechavas vyberat znamienka - predpoklada sa, ze to robis pre dizajn 😀
@kittykat22 fakt, no super dakujem za info 🙂 Ale myslis ked sa vyzerava skalpelom ze sa to stava? Lebo citala som ze ked sa "vybera" laserom ze vtedy zvykne znova narast. Skalpelom neviem. Tak verim ze to budem mat ok, lebo mne uz po 2 mesiacoch zacalo rast....
@joannita ano aj ked ti ho vyrezu. Asi ti tam nieco nechali 🙂 preco si si ho nechala vyberat? na vlastnu ziadost alebo na doporucenie lekara na biopsiu?
@kittykat22 na doporucenie koznej lebo mi rastlo. Vyzeralo neskodne, ale preventivne radsej..... Ale praveze v histologii je uvedene ze bolo vybrate cele znamienko. To hned sa kozna aj chirurg pozerali na vysledky hostologie ci bolo cele vybrate.
@joannita nemas sa coho bat. Akonahle tam bola spravena histologia, tak nie je mozne ze to je melanom. To by si bola nositelom noveho druhu ktory by sa volal David Coprfield 🙂 urcite si v poriadku. Zavolaj koznej, ak mas obavy, nech sa ti na to pozrie 🙂
@kittykat22 ved ja som bola u koznej, pisem to hore 🙂 a ona povedala ze radsej znova vybrat lebo dost skoro sa to tam objavilo. Takze mi chirurg vybral velu tu jazvu aj s tou tmavou novou bodkou a cakam na vysledky. Tak verim ze to bude ok, ale napada ma vselico 😁
Ahojte, moja skúsenosť, pravidelne si dávam vyberať znamienka každý rok (tie co sa zväčšia, zmenia tvar, farbu...) posledné 3 roky som nebola (rizikové tehotenstvo, potom deti alebo ja, stále choré). Všetky znamienka boli vyberané na moju žiadosť aj posledné 3 pred 2 mesiacmi. Pani lekárka pozerala, dermoskopom a vraj všetkých 25 vo som jej ukázala že sa zmenili sú v poriadku (znamienok mam veľa, asi 100 na jednej ruke, je to dedičné, najprv vyzerajú ako pehy, ale potom stmavnu na znamienka). Napriek tomu som sa rozhodla ze pôjdu postupne von. Vybrali prvé tri a hneď jeden prišiel z biopdie s potvrdením mm. Len chcem upozorniť, že keď cítite že musí ísť von, dajte ho von. Znamienka ma nesvrbeli, nemokvalu, behom cca, 3 rokov vznikli ako nové, hladké, sne pravidelným okrajom, veľkosť cca 0,4x0,5 mm. Žiadny extrem. Momentálne čakám na koznu komisiu co dalej
@lundus boze drzim palce nech to dobre dopadne 🙁
@adriana2301 mužovi všade písali, že podozrenie na zhubný melanom, poriadne sme vtedy ešte ani nevedeli čo to je, internet bol v začiatkoch, a nakoniec bolo to zhubné, ale plazivý typ, čo vyoperovali a je preč, nič, žiadne liečenie nebolo treba.
@lundus tak to si dobra, ze si pamatas ktore su nove a ktore su stare, a ako sa menia. Ja ich mam ako ty, a ako ked sa ma spyta kazdy rok lekarka, ktore su nove a co sa zmenilo, tak jej poviem, ze nemam pojem - mam ich urcite 200. Chodim na vyberanie ako na klavir. Pridem na kontrolu a uz berie ceruzku a kruzkuje 🙄
@kittykat22 áno nové si veľmi nepamätám, len tie ktoré sa zmenili že narástli, zmenili tvar, výrazne farbu, alebo ostali viac farebné, u mňa to bola Koža maturitná téma zo školy tak viem presne čo mám sledovať a čo sa v koži odohráva.... Akurát moja doktorka na všetky povie, sú v poriadku netreba vyberať, tak si všetky dávam vyberať ako cvok na vlastnú žiadosť, potom všetko platím v hotovosti ( lebo to nie je indikácia lekára ale na vlastnú žiadosť, aj keď doporučenie na výber musí dať lekár). Ale hádam sa to teraz zmení. Aj lekárka zostala zaskočená s pozitívneho výsledku
@lenkova5 ja to nejak vôbec neriešim, prvé dva dni po tom čo som sa to dozvedela som sa úplne zosypala (mám dve malé deti), ale mne osobne pomohlo že som si o tom ešte prečítala pár odborných článkov ( väčšinou práce lekárov) a nejak ma to ukľudnilo a vlastne to ani neovplyvním. Dnes som absolvovala kožnú komisiu. Už sa ani nerozčulujem nad slovenským zdravotníctvom, lebo to nemá význam. Samozrejme všetko berú ako na bežiacom páse, neosobný prístup, asi im prekážalo že som sa veľa pýtala na určité veci (že som tam neprišla bez informácií a len by som čumela a nič nehovorila by im asi najviac vyhovovalo).
@kittykat22 o liečbu sa nebojím, ja som celkovo pokojná, viem spôsoby liečby, všetko, ja som tam išla už s tým že som všetko vedela ako bude pokračovať. Je to povrchovo sa šíriaci malígný melanóm, Breslow 0,6 mm, Clark III. Len ma prekvapil ten prístup, žiadny očný kontakt, primár pozeral na lekárku čo písala na počítači, druhá tam zívala a kukala do stropu. stvrtá lekárka bola celkom v poho. Keď som sa opýtala že či mi niekto prekontroluje ďalšie znamienka lebo ich mám len na jednej ruke 100 a 20 čo sa radikálne zmenili, že či ma teraz budú ďalej riešiť na okodermatologii alebo ako, že nie, že ďalej to bude riešiť môj dermatológ, ta zlatá lekárka vravela že je potrebné aby to riešil nejaký dermatológ čo má skúsenosti s onko ochoreniami kože. Ja vravím že moja nemá a že ani toto znamienko nedoporučila vybrať, že som si o to požiadala sama a bolo pozitívne, primár len že lekár sa vie trafiť len do 80% percent, na to lekárka opäť že je lepšie ísť k niekomu kto s tým má skúsenosti. Tak sa pýtam primára, však mi niekoho doporučte, že on nevie, že tu sú dve ambulancie vedľa ak chcem nech sa tam objednám. Čumeli sme s mužom ako puk, za ten prístup. Pýtam sa a teraz sa má aj najbližšia rodina sledovať ( hlavne dcéry, lebo 4,5 ročná má už 10 znamienok ktoré tmavnú a jedno rastie), že ako chcú, je to na nich, ale mali by sa. Že oni tu riešia teraz len toto moje jedno znamienko ktoré bolo pozitívne a ostatné je na mojom dermatologovi aby sledoval. Môj názor že totálne volil zlú skladbu slov, čakala by som inak vedenú komunikáciu. Potom keď sme vyšli sa pýtam sestričky že toto mi povedali. Že áno, že žiaľ tu bola len jedna onkodermatologička pod ktorú spadali pacienti ako ja, ale tá z BB žiaľ odišla a nemá tu kto týchto pacientov prebrať, že ak chcem nech sa skúsim objednať do jednej z tých dvoch ambulancii ale že termín skôr ako na budúci rok určite nedostanem, alebo nech si poskúšam obvolať dermatológov kto má skúsenosti s onkodermatológiou a zobral by ma. ďalší postup, vyrežú väčší lem, keď budem vedieť výber stehov, mám zavolať späť a dajú mi termín aby som si prišla pre výsledky.
@lundus ahoj, no krasa co pises. Ja som tiez z Brezna, a tiez som sa bala, ze mam MM. Mne sa zas spravil tmavy pasik pod nechtom, ale našťastie je to len ciara. Ja som tu k nam na kozne ani nesla, obe doktorky su hrozne. Chodila som do vojenskej do Ružomberka (inak tam sa neobjednava, len prides vezmeš si cislo a za par minut ides dnu, odporucam), ale kedze nemam MM a Ruzomberok mi je zbytočne chodit tak daleko, tak teraz som v BB v Rooseweltke pri dr. Ševcovi. Inac tam robi onkodermatologa zevraj super doktor pan Urbani. Inac ja som v Bystrici spokojna, chodim s tym pasikom teraz uz raz za pol roka na kontrolu a deti som tiez dala tam k Dr. Prilepkovej ta je velmi mila.

@anickaps a jemu to najprv diagnostikovali že je to mm?Som myslela ze to len histologiu potvrdi