Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie
Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹
@lundus moja mama chodila ku Pavucke, dala si vybrat znamienko a zaplatila. Ona robi na nemocnici a pozna sa tam so vsetkymi, tak jej volal patolog, ze to znamienko je vybrate zle, velmi plytko, ze ma ist za nou znovu. Tak prisla a este sa urazila, dorobila jej to a musela zaplatit znova celu sumu 😁
@lucicka009 Ježišu, to vážne? No ja už som rozhodnutá, že ja budem vyberať len na chirurgii.
@lundus a ta druha Belova to je zas nenormálne draha, ze za konzultáciu si pyta 70€ 🙄
@lucicka009 treba navštíviť kožného lekára ktorý sa na to pozrie určite tak cez fotku sa nedá povedať či je alebo nieje podozrivé...držím palce
@amot ďakujem, mozno to bude zniet smiesne, ale sa mi snivalo, ze presne toto znamienko je melanom, tak som si ho dnes zacala obzerat. Asi mi uz z tych melanomov sibe.
@lucicka009 vitaj v klube sibnutych 😀
nie
@kittykat22 aj ty? Boze mne pred rokom preplo, zlakla som sa, ze mam melanom (tmavy pasik na nechte) úplne som sa presvedčila, ze je to on. A v tom case este sesternici 28r diagnostikovali rakovinu prsnika agresivnu. Odvtedy sa mi zmenil život, zacala som sa strasne bat rakoviny, nie len koze, ale kazdej. Teraz ked ma nieco zaboli hned mam paniku. A ja co som sa nikdy o to nezaujímala, nebala som sa, po doktoroch som nechodila... Naozaj som zistila, ze kazdy moze byt v ohrozeni 🙁 Ach jaj kazdy den myslim na blbu rakovinu a neviem prestať 😭
@lucicka009 ja som sledovana dlho - koli spaleniu na pluzgiere ked som bola mala. Mam uz vybratych xy znamienok. Ale minuly rok mojej najlepsej kamaratke vysiel z biopsie nodularny melanom, a mne odvtedy trosku strasi vo vezi 🙄 tiez som paranoidna 😕
@kittykat22 a v pohode ta kamaratka? Vyliecila sa? Ta moja sesternica uz osem mesiacov na chemo chodi, metastazy na plucach zmizli a hrcku na prse si uz necíti. Teraz ako sa to zmensilo jej to maju operovat. Tak snad najhoršie ma za sebou, aj ked sa to casto vracia.
@kittykat22 preboha 😬 Tak znamena, ze zomrie, len sa to da predlzit?
Dievčatá kľud nemusí zomrieť na melanóm môže ju zajtra nedajbože prejsť auto...
@lucicka009 ahoj, riesila si nejak znamienko??inak toto znamienko si mala stale taketo alebo bolo normalne a zmenilo tvar??
@zaburiatko15 ahoj, este nie, idem na kozne v decembri tak ho dam pozriet. Tvar asi ani nezmenilo, skor sa mozno zvacsilo, ale nic radikálne.
Ahojte, kolko od vybratia znamienka ste mali vysledy z histologie??ako dlho to trvalo??
do 14 dní
@zaburiatko15 niekedy 10 dni, niekedy 3 tyzdne
@zaburiatko15 urcite treba ratat aj s 3 tyzdnami. V papieroch som mala ze volat po 10 dnoch, ale ani na druhy raz, co som si to tel. zistovala, tam vysledky este neboli.
@amot ahoj prosim ta ake si mala priznaky pred tym ako sa prejavilo znamienko??ako sa ti dari??
Dievčatá, rakovina kože má 4 typy, najagresívnejší je malígny melanóm, väčšinou sa vyskytuje na už existujúcom znamienku alebo pehe, menej často na nechtovom lôžku alebo oku, sliznici, vnútorných orgánoch, ešte menej často bezpríznakovo na čistej koži. Takže robiť si dopredu paniku nemá zmysel, v niektorých prípadoch to ani na začiatku nezistíte, len keď sa už spravia metastázy. Preto netreba podceňovať každoročné kontroly u dermatológa. Ako mi bolo povedané na onkodermatológií, rakovina kože je veľmi záludná a aj najlepšiemu lekárovi sa môže stať že sa pomýli a rakovinu hneď neodhadne (tak ako to bolo aj u mňa)
@lundus dakujem..praveze sa bojim tych metastaz..bolia ma nohy,teda skor kosti a chrbat..mam zvacsenu uzlinu pri uchu..tak mam obavy uz
@zaburiatko15 A ty máš diagnostikovaný MM, či len sa bojíš, či náhodou nebude?
@zaburiatko15 ja, som si tiež myslela ze to ma súvis do všetkými mojimi ostatnými problémami (fľaky na pečení, bolesti žalúdka, zkcnikive záchvaty, migrény, už som v dela metastázy všade. Ale CT to vyvrátilo. Takže zatiaľ si môžem vydýchnuť. Netreba sa stresovať, stres všetko zhorší. Ja vravím ze stresom som si pri volala chorobu, hejticka doba si vyžiadala, svoju dat, človek sa stále pre niečo stresuje, naháňa a potom to takto dopadne. Razom sa mi zmenili priority a teraz už aj prístup k veľa veciam
@zaburiatko15 Ahoj no mňa bolela noha abyz časom až tak že som kedykoľvek spadla az ničoho nič chodila som kade tade cievne usg atď potom sa k začala točiť hlava únava nevládala som a nakoniec to z tej metastázy v uzline v nohe. Ďakujem mám sa už teraz celkom dobre aj keď moja onkologička v štvrtok plakala nad mojím krvným obrazom ale netreba sa stresovať ja tiež som si ten melanóm privodila stresom a hektickom spôsobom života a preto sa teraz snažím nestresocať.
@lucicka009 zajtra idem pre vysledky..este ho nemam diagnostikovany a dufam,ze to nebude on..chirurg povedal nieco tame ze nieco tam zacalo rast..a vtedy moj strach narastol este viac..
@zaburiatko15 Jaaj tak to držím palce, určite to dobre dopadne. Daj potom vedieť čo to bolo za pliagu.

@lucicka009 ja som mala v komisii MuDr. Urbanček, ostatné boli doktorky. Ďakujem za radu. Do Lubochni pri Ružomberku chodíme obe s dcérou na endokrinologiu a do BB obe zas na gastroenterologiu, tak mi je to za jedno či budem hľadať dermatológa tam alebo tam. Škoda že v Br je to katastrofa a ešte aj človek zacvaká