icon

Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie

adriana2301
28. sep 2015

Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹

anula
11. okt 2015

@adriana2301
xane pravdepodobne vyberali vsetky spadove uzliny (??? 😠 😠 😠 ), preto ta dlha hospitalizacia. To sa vsak robi, len ak je sentinelova uzlina pozitivna.

adriana2301
autor
11. okt 2015

@anula ked sa v tom tak dobre vyznas,mozem sa opytat preco sa to posiela na imunologiu znamienko???co sa tam zistuje?

wicka5
11. okt 2015

@adriana2301 ahoj adriana, napíšem aj ja svoju skúsenosť - netýka sa to mňa ale maminy - ona mala tiež podozrivé znamienko, ktoré sa zväčšovalo. Na vyšetrenie ju poslala jedna známa, ktorá už mala s touto chorobou skúsenosti. Znamienko jej vybrali, a povedali, že jej budú volať. Ona to pochopila tak, že jej budú volať, keď budú zlé výsledky 🙂 a keďže jej nevolali ( ona nikdy nemyslela, že to bude zlé) tak to uzavrela s tým, že je všetko ok. O 3 roky išla k lekárovi s iným znamienkom, a ten ked sa pozrel do papierov, povedal, že vy ste mali melanom!!! ked mi to hovorila, skoro som odpadla - ona to brala s kľudom. Keďže odvtedy prešli 3 roky, znamienko bolo vybraté s dostatočným lemom, neboli žiadne metastázy - nariadili len kontrolu každý rok. Aj odvtedy prešlo už viac rokov, a mamina je v super forme, nič jej nie je ( klop klop) dokonca chodí na dovolenky k moru - a chráni sa tak isto ako tí, ktorí túto chorobu nemali. Čiže neboj, bude všetko v poriadku - budem na teba myslieť 🙂

adriana2301
autor
11. okt 2015

@wicka5 tak to je dobre keby mne dopredu nikto nic nepovedal tiez by som to vobec neriesila..bohuzial no,mne to nepovedali len raz..

wicka5
11. okt 2015

veď jasné, to sa nedá neriešiť, keď máš strach - - zase kolegynin manžel tiež čakal na výsledky s tým, že je to pravdepodobne melanom - a nakoniec to nebol - takže oni to posielajú pre istotu pri každom podozrivom. držím palce, aby tvoje výsledky boli tiež v poriadku 😵

anula
12. okt 2015

@adriana2301
ide o imunohistochemicke vysetrenie. Prakticky kazdy tumor ( nie len maligny) sa posiela na take vysetrenie. Je citlivejsie na detekciu roznych markerov a protilatok

xana17
13. okt 2015

No neviem si predstaviť ambulantne vyberanie uzlín a ako ich našli,že tie patria k znamienku,tak to je záhada???Pred operáciou mi v Bionte v BA vyhľadávali 50 minút uzliny,ktoré sú spojené zo znamienkom,v špecialnej pancierovanej miestnosti po v pichu kontrastnej látky.Tie označili a o 2 hodiny bola operácia.Trvala 2 hodiny v narkóze.Popredu nikto nevie či sú uzliny pozitívne.Ukáže biopsia pri operácií a následne histológia uzlín.Ten lekár musí mať zázračné oči keď pozná uzliny,ktoré patria k znamienku.Ja som uzliny mali negatívne.Išli von vlastne pre istotu,aby za pár rokov nebolo neskoro.Znamienko a uzliny musia ísť von spolu.To Vám povie každý onkológ-dermatológ.Pri melanome je dôležitý veľký výrez a v BA majú prístroj jediný na Slovensku,ktoré ukáže pokiaľ siaha rakovinové tkanivo.To si chirurg označí a vyrežie.Mala som prvé štádium a prvé 2 roky by ste nemali ísť vôbec k moru a nevystavovať jazvy na slnko.Melanom nie je sranda.

katie555
13. okt 2015

@xana17 no vyzera ze ty to uz mas o stupen vyssie ..ona mala len zakladne vybratie znamienka ...ano ked sa potom zisti ze je to na biopsii maligne tak vtedy uz ides na to co hovoris ty...Oni nemaju dovod takto riesit kazde jedne znamienko
a ano cez toho presiel kamos - melanom, rozsireny do uzlin, 2 hodinova operacia v plnej narkoze ...

koniarova
13. okt 2015

@adriana2301 Nič nové? Sledujem túto tému a držím ti palce.

adriana2301
autor
13. okt 2015

@koniarova ahoj nie budem tam volat az buduci tyzden lebo mi vraveli ze este taky tyzden dva urcite...tak zbytocne nevyvolavam,stresujem tym len seba..a co som pozerala jazvu vyzera celkom fajn asi 7 stehov je..take nieco ako oko 🙂

anula
13. okt 2015

@xana17
Sentinelova uzlina (cize prva uzlina, ktora drenuje prislusnu oblast a ktora v pripade metastazovania je postihnuta ako prva) sa hlada metodami nuklearnej mediciny. Na nasom pracovisku sa vecer pred operaciou pacientovi na oddeleni nuklearnej mediciny vpichne nie kontrastna ale radioaktivna latka do jazvy po biopsii melanomu a spravi sa scintigrafia a SPET CT, ktore ukazu presnu lokalizaciu jednej alebo viacerych sentinelovych uzlin. (Scintigrafia samotna je menj presna) Pacient moze ist potom domov a na druhy den sa operuje, ak je z daleka, robi sa mu vysetrenie rano a operuje sa v priebehu dna. Na operacnej sale vpichneme do jazvy specialne farbivo (modru patentovanu V), ktora sfarbi len sentinelovu uzlinu. Podla presnych snimkov z SPET CT sa specialnou gama sondou najde miesto s najvyssou radioaktivitou a v tom mieste sa spravi asi 2 cm rez, z ktoreho sa vyberie uzina, prip. uzliny, ktore su radioaktivne a sfarbene na modro. Ostatne sa nechavaju nedotknute. Nasledne sa vyexciduje s 1 alebo 2 cm okrajmi jazva po biopsii melanomu (podla hlbky melanomu). 4 hodiny po operacii dostane pacient najest a moze ist domov. Asi o 10 dni mame vysledky a ak su pozitivne, navrhneme pacientovi vybratie vsetkych uzlin zo spadovej oblasti z asi 10-12 cm rezu.
Inak neexistuje konsenzus, ci sentinelovu uzlinu treba hladat alebo nie, stale prebiehaju klinicke studie.

ruzenkaf
16. okt 2015

Ahojte. Mne potvrdili maligny melanom 24.9.2015. Prave som sa vratila z nemocnice, kde mi robili sirsi vyrez okolo povodneho miesta nadoru a sucastne mi vyberali spadove sentinelove uzliny. Som sice dorezana ale cakam a verim, ze vysledky uzlin a vyrezu budu negativne. Musim cakat. Ale poviem vam, ze bez rodiny a priatelov by som uz teraz visela niekde na strome. Prve tri dni ked sa potvrdil melanom som prerevala zavreta doma. Potom som sa ale k tomu postavila opacne. Musite to brat z nadhladom bey toho to nejde. Ja som upravila zaklad stravy. Hlavne vylucit cukor, pretoze rakovinove bunky ho maju rady a potom vitamin c a b. Horke marhulove jadra a velky prisun zeleniny a ovocia na imunitu. Aj ked predtym som jej jedla plno, teraz dvakrat tolko ;). Hlavne verit. Ja som mala a mam to stastie, ze aj v nemocnici aj pri vysetreniach a v cakarnach som narazala na skvelych ludi, s ktorymi sme si vzajom e menili energie a ja som pri tom nasavala kopec informacii.som celkom pripravena na najblizsie dve moznosti vysledkov a dalsimi sa nebudem teraz zatazovat. Drzim prsty nech aj vam to ide dobre a hlavne same pozitivne spravy o negativnych vysledkoch ;)

adriana2301
autor
16. okt 2015

ahoj no mne ho v ten den vyberali..je mi luto ze to u vas takto dopadlo a drzim siiilnoooo palce aby vam vsetko dopadlo co najlepsie ako sa da...najhorsie je to blbe cakanie ja uz od 24.9.2015 cakam a to som pred vybratim 2 tyzdne bola informovana ze to je asi MM..takze tiez som uz vravela ze sa dalej nestresujemm...a kedy vam povedali ze to je MM po vybrati?kolko ste cakali na vysledky?a posielali ho aj inam ako na histologiu?mne ho poslali na imunologiu..mozte mi napisat viac aby som vedela?viem ze vela otazok ale tak co uz...

ruzenkaf
16. okt 2015

Mne ho prvykrat vyberali 22.9. V lokalnej anestezii. Mam super lekara, ktory vysledok urychlil a dva dni na to mi uz volal, ze je to melanom. Zial. A okamzite vybavoval tu naslednu operaciu. Prvy volny termin z som dostala 13.10. , takze to je uz za mnou. Teraz mam ist 21. 10. na prevez a vraj uz by mali vediet viac. Tak uvidim. Posielal to na histologiu.
..

majka777
17. okt 2015

@ruzenkaf ...baby obom moc drzim palce a posielam vela energie 🙂

ruzenkaf
17. okt 2015

@majka777 dakujem, velmi to pomaha ;) v stredu dam vediet ako to dopadlo

adriana2301
autor
18. okt 2015

@ruzenkaf tiez sa pripajam a drzim palce,ale podla toho co citam od kazdeho tak ak by slo o MM nemala by som to uz vediet???vsetci ste to vedeli dost skoro a ja cakam od 24.9 ved to je dost dlha doba na to aby ma nechali cakat len tak bez postupu..dufam ze je to preto,ze sa lekari mylili a nieje to MM..tak to by som im odpustila aj to dlhe natahovanie... 😉 ale ze to nieje samozrejme ani nic ine zle...

charity
18. okt 2015

@adriana2301 Ja uz by som natvrdo zavolala do konkretnych laboratorii, kde to skumaju alebo tam zasla. Moze sa Ti totiz stat, ze vzorka sa stratila a sestricka na telefone len natahuje cas... Overila by som si, ci tu vzorku tam vazne skumaju a ako to zatial vyzera.

adriana2301
autor
18. okt 2015

@charity ved volala som aj v piatok,ale kedze to poslali este na tu imunologiu tak si mam pripocitat dalsi tyzden,neviem co tam tolko robia,budem volat zase v pondelok, ☹

xana17
18. okt 2015

Anula a kde a v ktorom meste,takto vyberajú melanom?

adriana2301
autor
20. okt 2015

Ahojte tak vysledky konecne su,vraj je to cele odstranene,to je vsetko co viem, zajtra idem po vysledky osobne tak mi hadam konecne presne povedia co a ako...som rada,lebo viem ze to nieje uz nic hrozne a aj ked bolo tak je to zrejme cele vonku 🙂 vam vsetkym dakujem co ste ma podporovali celu dobu a drzali palce a ti ktori cakaju,myslim na vas a drzim palce aby ste dostavali len dobre spravy.. 🙂 🙂 🙂 ste zlati, este raz DAKUJEM velmi mi pomohla podpora od vas 🙂) zajtra este dopisem presne co mam napisane v papieroch..

ruzenkaf
20. okt 2015

@adriana2301 tesi ma, ze to dopadlo dobre a prajem vela zdravicka

adriana2301
autor
20. okt 2015

@ruzenkaf dakujem 🙂

zibi
20. okt 2015

@adriana2301 super moja ... to su dobre spravy 😵
zajtra cakame podrobnejsie info..ale mozes byt spokojna a stastna myslim, ze je to uzasne 😵

katie555
20. okt 2015

@adriana2301 super tesim sa ..ono je najhorsie to cakanie...daj vediet co dalej .(ja mam len kontoroly kazde 3 mesiace teraz)

iukas
20. okt 2015

@adriana2301 jeeej, taka som rada, i ked sa nepozname, normalne som citila, ako mi padol kamen zo srdca, ked som citala, ze je to v poriadku🙂

adriana2301
autor
20. okt 2015

@zibi
@katie555
@iukas ste mooooc zlati ludkovia moji a jasne zajtra napisem ked budu papiere konecne v rukach...ano to cakanie je asi najhorsie na tom vsetkom lebo ked nieco vies ides riesit a ak nic len cakas tak ta napada hocico najhorsie...aj mne padol kamen zo srdca a to teda poriadny balvanisko... 🙂 idem tam skoro rano..a ci budem musiet aj ja chodit na kontrolu neviem..sestricka mi nic nepovedala,tak zajtra ich tam trosku poobtazujem za tie tyzdne cakania a za to ze som skoro vobec nebola informovana o nicom...aj ked uz urcite vedeli nejake vysledky z histologie ked to slo na imunologiu.. 🙂 myslim si ze kazdy z nas ma pravo uplne vediet co sa s nami deje aj ked je to najhorsie..lebo my by sme sa mali rozhodnut co dalej...pekny den vam vsetkym zelam zatial papa

zuzidr
20. okt 2015

baby a to ste si náhodne dali pozrieť znamienka? ja aj manžel ich máme veľmi veľa rôznych farieb a veľkostí, ja ako dieťa som mala už dve vyberané, lebo mi prekážali pod oblečením....

adriana2301
autor
20. okt 2015

@zuzidr no moje neslo nahodne,zacalo dost menit farbu a svrbelo...ale svagrina sla nahodne lebo chcela mat istotu a 3 musia prec lebo jedno je aktivne.,,ale ja som si povedala ze taku nahodu uz zazit nechcem a radsej obetujem jeden den v roku na to aby sa mi tie znamienka prezreli ako zazivat znovu toto vsetko..a je pravda ze za posledne roky je rakovina dost casta u ludi az moc...

adriana2301
autor
21. okt 2015

ahojte no tak dg je: dysplasticky melanocytovy nevus koze, s vyraznym lymfocytarnym lemom,kompletne odstraneny. D22,5 nerozumiem zajtra idem ku koznej vysvetli,lebo ked som dosla po vysledky v BA boli mi podane medzi dverami a to bolo vsetko..asi tak..kedze niesom lekar nemam sajnu co to znamena ale asi dobre...