icon

Mám 17 rokov, som ZŤP a túžim vlastniť elektrický vozík

13. apr 2021

Dobrý deň mám 17 a trpím od malička diagnózou Mystemia Gravis je to postupne ubúdania svalstva a nevládanie nazýva sa to aj Svalová Distrofia ja by som veľmi túžila vlastniť elektrický vozík a môcť sa samostatne presúvať z miesta na miesto za kamarátmi von atď na mechanickom sama ísť neviem mám mladšieho brata ktorý má 15 a nevládze ma brávať von iba niekedy otec je po troch infarktoch talže on nevládze vôbec a mamina má tiež zdravotné problémy nevládze chodiť a zle vidí takže väčšinu trávim príliš veľa času iba doma veľmi má to trápi som z toho smutná chcem chodiť von, za kamarátmi, do obchodu, na poštu tento rok budem dospelá rada by som bola ako tak samostnana čo sa týka premiestňovania sa.
Ten elektrický vozik je veľmi drahý takže kúpiť si ho nedokážem. Ako sa to poprípade vybavuje u lekára či? Ako to prosím prebieha? Dopláca sa? Ak áno koľko? Prosím o osobné skúsenosti vopred ďakujem

Strana
z2
solange7
13. apr 2021

Ahoj, podla mna sa na to da vybavit nejaky prispevok. Ale treba sa informovat na poistovni.
Este mi napadlo, ze by si mohla poziadat aj organizaciu ludia ludom, kde by si zverejnila svoj pribeh, resp. tvoju tuzbu a takymto sposobom by sa ti na vozik zlozili ludia. 🙂 drizm ti palce.

autor
13. apr 2021

@solange7 ďakujem pekne za komentár
Ako to myslíš s tou organizáciou? Ako sa to robí a čo všetko nato treba?(papiere o diagnóze, či?) ďakujem

gbgb
13. apr 2021

https://www.upsvr.gov.sk/obcan-so-zdravotnym-po...

Opýtaj sa na UPSVaR v mieste svojho bydliska. Mali by Ta nasmerovat.

mogaa
13. apr 2021

Na elektrický vozík musíš mať diagnózu a stav, že nedokážeš sama ovládať mechanický vozík....čiže ak máš zdravé ruky, teda nie si ochrnutá, či nemáš uplne ochabnuté svaly na rukách, tak elektrický vozík ti neschvália.....je to finančne nákladná vec, preto sa zvažuje komu ho preplatia, čiže ľuďom ktorí sú schopní sami ovládať mechanický vozík ho neschvália...inak určite ho celý nehradí ZP ale určitá čiastka sa dopláca....

autor
13. apr 2021

@mogaa Svaly sa mi oslabujú aj v rukách, niekedy si neviem ani pohár udržať v ruke, urobiť vrkoč,učesat sa niekedy ani písať, či držať telefón...takže mám aj ruky oslabené, a ak by mi ten vozik predsa len neschválili môžem si ho sama kúpiť,zabezpečiť príp zapožičať? Či to musí byt nejako zdokladované že mám ten vozik?

mogaa
13. apr 2021

Jasne že si ho môžeš zakúpiť aj sama...väčšina ľudí čo ho vlastnia si ho kúpili sami, teda prípadne im určitou čiastkou pomohla nejaká organizácia a ostatné doplatila rodina....ty si oň môžeš požiadať sama, ale až ked budeš plnoletá.....čiže treba počkať do 18-tky a určite si podaj žiadosť vo svojej ZP, schvaluje to tam revízny lekár podľa tvojho stavu....dovtedy sa sústreď hlavne na rehabilitácie

autor
13. apr 2021

@mogaapri mojej diagnóze rehabilitácie nepomôžu...

autor
13. apr 2021

@mogaa ani nie sú odporučené

martinkatinka
13. apr 2021

Urcite sa pytaj najskor lekara, potom na socialnej poistovni. Asi mas aj preukaz ZTP. Niektory z rodicov ma na teba opatrovnicky prispevok. Pri schvaleni by ti mohla pomoct aj socialna pracovnicka. Lenze pokial nie si plnoleta, tak ziadosti podava tvoj zakonny zastupca.
Kde studujes? Nemate tam nejaku poradkynu?
U nas v panelaku byva pan (mlady chalan) s touto diagnozou, aj pracuje (IT), tak neviem, ci si kupil sam alebo ma od poistovne.

autor
13. apr 2021

@martinkatinka mám preukaz ZŤP mamám dostáva opatrovateľský príspevok
Na našej škole nie je nikto taký kto by vedel v tejto veci poradiť...

mikadooo
13. apr 2021

Podľa mňa si kľudne zavolaj na úrad práce v tvojom meste a vysvetli ako si na tom a povypytuj sa, ako sa postupuje pri žiadosti o el.inv. Vozík. Ináč, mne to nepríde tak hroooozne drahé, ja teda neviem, ale napríklad tento je od serióznej zdravotníckej firmy a stojí 1000€. Tak neviem či pri takejto diagnóze poisťovne robila také ofuky... https://unizdrav.sk/tovar/3123/elektricky-inval...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
autor
13. apr 2021

@nikolka1986 čiže prvé ísť na zdravotnú poisťovňu a žiadať áno?
Ale viete kým sa to všetko porieší, schváli atď tak by som si veľmi chcela taký vozicek aspoň vyskúšať, strašne po tom túžim...pozerala som aj na bažoši nejaké použité, lacné, ale všetko je pre mňa drahé nie sme najbohatší veľa peňazí ide teraz nás mamine zdravotné problémy s nohami takže...a čo mám našetrené to je málo...
Skúšala som pozerať nejaké stránky na zapožičanie, ale zatiaľ som nič nenašla, ty nevieš o niečom?

autor
13. apr 2021

@nikolka1986 na konci malo byt Vy(vykanie) len som sa pomýlila pardon

autor
13. apr 2021

@meluela je to zábava 75€ alebo 60€ mesačne to si dovoliť nemôžeme...

meluela
13. apr 2021

Tak potom urcite odporucam bud kontaktovat nejaku neziskovku, alebo na tej stranke ludialudom si spravit vyzvu, myslim ze tam treba aby sa za vas niekto z vasho okolia zarucil, ze je vsetko tak, ako pises (suseda, znama, ucitelia ..) a potom ludia mozu prispievat.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
autor
13. apr 2021

@nikolka1986 tak to skúsim vybaviť cez tú sociálnu poisťovňú
A psychológ tam sa, čo rieši? Ako to prebiehá? Ďakujem daj potom prosím vedieť o tom svojom zvyšnom vozíku ja by som Ti ho aj akosi symbolicky zaplatila ak by si ho už naozaj nepotrebovala ( nie veľa, ale nejak by sme sa snáď dohodli) Ja Ti vopred ďakujem a tie baterky to je drahé do takých vozíkov?

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
autor
13. apr 2021

@nikolka1986 mám dôveru
A prosím Ťa ten IQ test je ťažký? Teraz ako o Tom píšeš sa dosť aj obávam zvládnem to?
Koľko Ti trvalo schválenie? Tiež si riešila cez zdravotnú? Budem vďačná za všetky informácie možno aj rady ako predísť neschváleniu...Ak nechceš verejne písať môžme kľudne cez IP príp. Cez nejakú sociálnu sieť (Viber,Whatsap,messenger,instagram)...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
autor
13. apr 2021

@nikolka1986 ďakujem napíšem Ti
Ďakujem pekne🥰

vilma7
13. apr 2021

Koľko stojí taký vozík, ktorý by si si rada kúpila?

autor
13. apr 2021

@vilma7 sú rôzne ceny, rôzne druhy, lacnejšie, drahšie, používané, nové...

vilma7
13. apr 2021

Skús mi poslať niečo konkrétnejšie, určite si sa už po nejakom pozerala, alebo do nejakého "zahľadela", alebo nie?

mogaa
14. apr 2021

@vilma7 no tu dávali link na cca 1000eur, ale čo som pozerala ja tak 3500-7000....ono záleží od kvality a aj od výbavy takého vozíka....

autor
14. apr 2021

@vilma7 super je aj tento nie je taký drahý, ale je funkčný....https://ostatne.bazos.sk/inzerat/123479960/skla...

autor
14. apr 2021

@vilma7 tento je tiež super, samozrejme aj lepší krajší atd...a drahší
Takže fakt je to veľmi inviduálne...
https://ostatne.bazos.sk/inzerat/122888410/inva...

mogaa
14. apr 2021

Ale musíš si uvedomiť že tie lacnejšie čo pozeráš ty, sú skôr interiérové, ty si chcela niečo kde môžeš ísť sama pozrieť kamarátov, takže to nie sú vozíky aké chceš ty...sama s nimi prejdeš aj vonku, ale len čisto rovný terén, čiže žiadny obrubník keď prechádzaš z chodníka na cestu a podobne.....

Strana
z2