Mám 20 rokov a silný atopický ekzém
Ahojte,
chcela by som sa s vami podelit o moje trapenie a zaroven vas tymto poziadat o radu, ako dalej, lebo uz som z toho skutocne zufala!
Mam 20 rokov a nedavno mi len tak z nicoho nic zacala cervenat koza a svrbiet - diagnoza atopicky ekzem.
Od momentu, ako mi ho diagnostikovali, si dovolim povedat, ze sme skusili naozaj vsetko!
Brala som 5 roznych kortikoidnych kremov, nezabral mi ani jeden! Ani mi len nepotlacil priznaky.
Skusila som kokosovy olej, konopny, lubovnikovy aj olivovy - bezvysledne.
Alove vera - bezvysledne
Kazdy den beriem 2 tabletky od kozneho kvoli ekzemu, vysledok - ziadny.
Dala som si robit testy na potraviny, alergie, drzala som dietu bez muky, bez mlieka, bez masa, bez cukru a opat vysledok ziaden, jedlo velke nic!
Raz som skoncila aj na pohotovosti kde som dostala nejaku hormonalnu inekciu, vysledok? Presne tak - ziadny!
Pokozka sa mi neustale vysusa, najnovsie sa mi zacali z nicoho nic objavoat pluzgiere, ktore priserne svrbia ale tak do pol hodinky zmiznu. Ked som pisala tento text bola 1 hodina rano. Nemohla som spat z toho, ako ma neuveritelne svrbeli plecia. Ked idem spat musim stale lezat na chrbte lebo po pretoceni nabok ma plecia neuveritelne stipu.
Prosim vas, uz zufalo prosim o radu, vyskusala by som uz aj liecbu vlastnym mocom ak mi niekto povie, ze sa tym vyliecil!
vystriedala som uz niekolkych koznych, alergologov, imunologov, pohadzuju si ma iba ako horuci zemiak a vsetci hovoria to iste - zmierte sa s tym, mate atopicky ekzem, musite s tym zit ...ale ja sa s takym zivotom zmierit odmietam a preto prosim o radu vas.
Kazdu jednu si vazim a dopredu za nu dakujem!
Ja doporučujem propolisový krém
https://www.foreverliving.com/retail/entry/Shop...
@ceciiilia ahoj, moj devatnast rocny syn ma presne tie iste problemy o akych pises. Tiez sme uz vyskusali takmer vsetko a bez vysledku. Kozu ma uplne vysusenu s otvorenymi ranami, ktore ma infikovane zlatym stafylikokom. Cele dni a noci sa len skriabe a skriabe. Teraz je na bezmliecnej a bez sojovej diete, ale ziadna zmena. Ked mozem poradit, jemu kozu aspon trosku skludni hypermanganovy kupel, len sa nesmie casto, aby nevysusal. 🙂 🙂
Mne pomohol preliecit stafylokoka atb v kombinacii so kortikoidmi, ukludnovat jarischovym roztokom,neumyvat sa mydlom iba cistou vodou iba vlasy si premyvam biodermou mydlom z atoderm sady a presla som na nizkosacharidovu stravy,po dvoch rokov strasnych stavov sa konecne citim dobre a bez pocitu skrabania
@ingakinga no bohuzial stafylokok musi prec, bez toho sa mu koza nezahoji, ja som v najhorsej faze brala atb tri mesiace, plus tiez uz imunita bola znizena, vynikajuca je bactroban mast, natierat loziska, pripadne pimafucort, ten je aj s kortikoidom, ale neviem, ci je momentalne dostupny. Mam od jednej pani skorocelovu tinkturu na taketo loziska, stipe, ale tiez pomaha.
Skus hypermanganovy kupel ... Taka prudko purpurova farba kupela 😉. Mne to dala kozna pri prvom prejave ekzemu ako dieta a tym to zastavila.. Uz sa nikdy neobjavil. Posobi to aj dezinfekcne. Nevylieci no upokoji 🙂
@jodi v najprisnejsej fazi som sa snazila drzat sacharidy do 20g na den takze vylucila som klasika muku (ale vsetku)cukor ovocie jedla som iba zelenu zeleninu,maso,tvaroh,syry (nezrejuce a nie plesnive) na pitie vodu cistu ziadna kava ziaden alkohol,takto som vydrzala tri tyzdne,potom som pridala celozrnnu spaldovu ovsennu muku ale max 1-2 krat do tyzdna,ovocie len malobobulove (cernice,cucoriedky,maliny) a farebnu zeleninu, ukludnenie prislo asi po 6tyzdnoch,ako bonus schudla som ale najma presli ma migreny co beri
em po ekzeme ako najvacsiu pridanu hodnotu
Ja som hlavne v tehotenstve trpela atop. Exemom a nechcela som moc experimentovat s kortikoidmi, velmi mi pomohol ovseny kupel a mydlo od adermy s ovsa a krem exomega od adermy. To zabralo mne vzorky dostanes v lekarni zadarmo lebo kazdemu zabera nieco ine a vsetko je drahe. Drzim palce nech sa ti po nasich babskych radach ulavi🙂
Ja mam ekzem od narodenia, cize uz skoro 26 rokov. Tvrdili mi, ze mi v puberte zmizne, no nestalo sa. Naucila som sa s nim jednoducho zit. 🙂 Neumyvam si casti tela, kde ho zvyknem mat mydlom ale iba oilatum emolient pouzivam. Pravidelne lazfy vecer po sprche premastujem Lipobase kremom. Momentalne ho mam dost dlho v klude a dari sa mi potlacat priznaky. Pri prvom priznaku svrbenia hned na noc ppuzivam antihystaminika, napr. Dithiaden alebo volnopredajne Zodak. Ked uz sa mi spravi skaredy ekzem pouzijem kortikoidnu mast (miesana v lekarni na predpis s vonou mentolu) neviem ako sa vola ;) Ale to tak raz dvakrat do roka. 🙂
@ingakinga
@ivka_jarko oilatum plus ma aj dezinfekcne ucinky, aj s tym sa da umyvat.
@ingakinga belogent je silny kortikoid, ale ani ten nepomoze, ked je v ranach stafylokok. A ked ho ma rozsireny vsade, musia doktori hladat moznost preliecit celkovymi atb. Treba zistit, ci ma bacila aj na slizniciach, ci len na kozi, plus vsetci v domacnosti rovnako vytery urobit a preliecit.
@ingakinga existuje fototerapia v spojeni so slanou vodou, preplaca poistovna a da sa robit ambulantne, ale bohuziak, nepohnete sa kym bacil nezmizne. Treba zrejme silne nasadit probiotika, hylak denne, antihistaminikum od lekara nevynechavat. Dobry je konopny olej uzivat vnutorne a rybi olej.
@sirinka oilatum plus mi robil velmi zle. Ma silnejsi podiel parafinu a je na velmi silny ekzem.
@ivka_jarko ja kupem malu v takej zmesi morskej soli plus nejake bylinky, ale da sa to zohnat iba v de, tiez oilatum u nas prilis nezaberalo
@sirinka ja si na vlhku kozu nanesiem oilatum emolient a osprchujem. Mierne osusim a potom natrem este premastujucim kremom Lipobase 🙂 Lepsi krem som nemala. A nejde o to, ani ci to oilatum nejak extra zaberie, ale upokojuje velmi pokozku a prestava svrbiet. Viem to ppdla seba ;)
@ivka_jarko no prave u nas ta sol sa lepsie osvedcila, bohuzial pri ekzeme je to vzdy otazka, co komu lepsie robi. U nas dlho dungivala linola mastna, teraz skor dermalibur a exomega s ovsenymi vytazkami. Plus mi robi jedna pani domace maste s prirodnymi olejmi.
@sirinka belogent mu dala prave na toho stafylokoka, lebo je tam malo kortikoidov a ma silne antibakterialne ucinky. Aj mu pomoze, len nie na dlho. Bacila teraz nama na slizniciach, len na kozi. O mesiac ma poslednu injekciu na imunitu a potom mu da antibiotika celkove. Tu fototerapiu nepoznam, to robi kozna alebo imunologicka? 🙂
http://www.kozne.info/liecba_tomesa
@ingakinga napr tu je o tom
A netrpis nahodou aj kvasinkami? Skus este probiotika. Synovi sa zlepsuje po jednom dni. Hylak napriklad. Na ceskom koniku je skupina k tomu https://www.modrykonik.cz/login/?next=/group/6098/ https://www.modrykonik.cz/atopicky-ekzem/
Tam pisu ze kortikoidove masti su na nic. A osobne si myslim ze fakt su, jemu to pomohlo na chvilku par minut a potom este horsie bolo
@janifer kortikoidné masti sú už len pri zhoršenom ekzéme, kedy ho dokážu zastaviť. Ten kto ten ekzém nemá, tak nepochopí...Není nič lepšie ako úľava popri tom strašnom svrbení, prebdených nociach a dokonca niekedy ma to až bolí. Teraz sa mi to zlepšilo, ale o ekzém sa treba denno-denne starať aj keď ho akurát nevidno. Natieram každý deň, sprchujem sa špeciálnymi emulziami. Proste je to beh na dlhé trate, ale pokiaľ sa človek stará, tak sa dá bežať ako prvý. :D

@ceciiilia ahoj aj ja som mala pred par rokmi(tiez cca v 20-ke) fakt silny ekzem na nohach a rukach a skusali mi asi tak 20 masticiek a tabletiek a nic.... neviem ci ti uz kozna skusala predpisat no mne na ekzém nezabera nic ine ako locoid lipocream su to silne kortikoidy ale nic ine mi fakt nezabralo.... potom po prelieceni mi ich uz nechceli predpisat ale kedze mam svokru v nemocnici vie mi vybavit ze raz za cas mi jednu masticku donesie z lekarne a teraz mi fakt staci ked zacnu priznaky 2-krat namazat na to miesto a cele leto mam v pohode 🙂 (takze to pouzijem len par krat do roka)... a ked sa da tak je to este najlepsie v kombinacii s dovolenkou pri mori. tak vela stastia 🙂