icon

Mám 20 rokov a silný atopický ekzém

ceciiilia
7. apr 2014

Ahojte,
chcela by som sa s vami podelit o moje trapenie a zaroven vas tymto poziadat o radu, ako dalej, lebo uz som z toho skutocne zufala!
Mam 20 rokov a nedavno mi len tak z nicoho nic zacala cervenat koza a svrbiet - diagnoza atopicky ekzem.
Od momentu, ako mi ho diagnostikovali, si dovolim povedat, ze sme skusili naozaj vsetko!
Brala som 5 roznych kortikoidnych kremov, nezabral mi ani jeden! Ani mi len nepotlacil priznaky.
Skusila som kokosovy olej, konopny, lubovnikovy aj olivovy - bezvysledne.
Alove vera - bezvysledne
Kazdy den beriem 2 tabletky od kozneho kvoli ekzemu, vysledok - ziadny.
Dala som si robit testy na potraviny, alergie, drzala som dietu bez muky, bez mlieka, bez masa, bez cukru a opat vysledok ziaden, jedlo velke nic!
Raz som skoncila aj na pohotovosti kde som dostala nejaku hormonalnu inekciu, vysledok? Presne tak - ziadny!

Pokozka sa mi neustale vysusa, najnovsie sa mi zacali z nicoho nic objavoat pluzgiere, ktore priserne svrbia ale tak do pol hodinky zmiznu. Ked som pisala tento text bola 1 hodina rano. Nemohla som spat z toho, ako ma neuveritelne svrbeli plecia. Ked idem spat musim stale lezat na chrbte lebo po pretoceni nabok ma plecia neuveritelne stipu.

Prosim vas, uz zufalo prosim o radu, vyskusala by som uz aj liecbu vlastnym mocom ak mi niekto povie, ze sa tym vyliecil!
vystriedala som uz niekolkych koznych, alergologov, imunologov, pohadzuju si ma iba ako horuci zemiak a vsetci hovoria to iste - zmierte sa s tym, mate atopicky ekzem, musite s tym zit ...ale ja sa s takym zivotom zmierit odmietam a preto prosim o radu vas.

Kazdu jednu si vazim a dopredu za nu dakujem!

ingakinga
24. feb 2016

@sirinka dakujem za info, este som o tej fototerapii nepocula. Zda sa to celkom nadejne. Tak uvidime☺☺☺

ingakinga
24. feb 2016

@janifer probiotika uziva pravidelne ☺

ingakinga
24. feb 2016

@ivka_jarko velmi sa mi paci tvoj prispevok, z ktoreho citit, ze sama mas problemy s ekzemom. Syn ma uz sice 19 rokov, ale je mi az do placu, ked vidim v akom stave ma kozu. Stale hladam pricinu, kde sme ako rodicia mohli spravit chybu. Sama som zdravotnicka, zdravo sa stravujeme, deti som nikdy zbytocne nestresovala a predsa sa trapime s ekzemom uz od narodenia. Mava aj obdobia kludu, ale teraz je to asi najhorsie, mozno aj nejaky podvedomy stres z maturit tomu dodava. Nezostava nam ine, len verit, ze sa to raz zlepsi...☺

maminka1986
24. feb 2016

ahojte ja mam 30 a ekzem stale...je to vraj aj psychická pričina a hlavne nie je ok pečen!!! takže treba začat liečit vnutro krémy len povrchne pomožu

babulina
24. feb 2016

@maminka1986 rovnaku teoriu mi povedala aj moja homeopatka, s dovetkom ze problem s pecenou je dosledok zleho travenia,preto som sa rozhodla pre zmenu stravy.klasicky lekar mi potvrdil premnozenie kvasiniek a plesni v creve, v mojom pripade nieco na tom bude

luba41
24. feb 2016

@ingakinga odporúčam skupinu na českom MK /ešte raz odkaz/ https://www.modrykonik.cz/group/6098/ a https://www.modrykonik.cz/group/7017/

maminka1986
24. feb 2016

@babulina no ja homeopatiu nikdy nebrala ale čitala som o tom a aj o duševných pričinách no bohvie...mne vytsupi ked zjem čokoladu napr citrusy jahody....ananás...mam to od narodenia ..dobra je neutrogena na natieranie pokožky a Beloderm použivam to ni eje take agresivne a pomaha predpiše ho kožný

miska1116
24. feb 2016

Ahoj, mne tiež cervenali ruky,totálne suché a aj pluzgieriky sa mi robili. Nevedela som čo to je, myslela som si, že sa mi spálili pokožka pri používaní sava. Neriešila som to asi rok, len som si kupovala drahé krémy z lekárne až ma to napokon tak bolelo, že som predsa len šla ku kožnej. Robili mi samizda TT testy ale vyšli negatívne. Dala mi predpis na dve masticky, ktoré som si dala vyrobiť v lekárni. Jednu na ruky, ktorú si dávam na noc. A jednu cez deň na premastenie. Takú úľavu už po pol hodine odkedy som si naniesla masť som nečakala. Treba natrieť ruku, prísne na to bavlnené rukavice a na to latexové. Robila som barmanku takže kontakt s vodou nonstop. Dovtedy som žiadny ekzém na sebe nespozorovala. Odvtedy ma začnú páliť ruky trebárs aj pri krájani paradajok či mäsa. Takže rukavice musím mať vždy pri varení, upratovaní a najlepšie aj pri kúpaní. Tie maste sú ta najlepšia vec, do týždňa som mala ruky zahojene. Odvtedy vždy keď mám suché ruky,nosím pri sebe hocijaký krém až sa aspoň trochu premastenia. Dokopy tie maste stali možno 3€. Snáď ti to niečo pomôže, ak by si chcela, môžem sa pozrieť aj do karty či je tam písané niečo o tej masti, že čo je zač...

jodi
25. feb 2016

ak budete mat cas, tu je rozpravanie jednej Lucky, ako sa ona dostala z tazkeho chronickeho ekzemu

https://www.youtube.com/watch?v=mIZ1GZsS8YM

a este tu je blog jedneho pana z Brna, ktory tiez rokmi a skusanim sa uplne dostal z ekzemu http://atopicky-ekzem.net/lecba-atopickeho-ekzemu

ivka_jarko
26. feb 2016

@ingakinga dakujem za pekny komentar. Je to tak. Niekto kto mi povie, ze ved to nic nie je a to prejde a pod. Preto hovorim, kto nezazil tak netusi, co to je zac. Inak ja som uz skusala asi uplne vsetko. A az teraz viem, ako ho potlacit, aj ked nie uplne vyliecit 🙂 Ja klasicke mydlo pouzivam len pod pazuchy a na intim.casti tela. Inak ostatne umyvam gelmi z lekarne. Maju ph ako pokozka, takze ju nenarusaju ako mydla. Vzdy po sprchovani poriadne vynatieram mastou, aby som kozu premastila riadne. Momentalne mam krem Lipobase (stoji cca 3.5 v lekarni). Rovnako zdravo sa stravujem. Papam teda vsetko ale obmedzujem hlavne cokoladu, citrusy hlavne grepy, pomarance. Cez leto ked je moc teplo nosim v kabelke mini sprej s cistou vodu a vzdy si nim postriekam ruky kde zvykne byt ekzem. A cuduj sa uz mi ano nevychadza napovrch. Teda klop, klop az to nezarieknem 🙂 Ak clovek sa stara aby mal premastenu kozu denno-denne tak to naozaj pomaha. Zaberie mi to dokopy asi 10 minut za cely den, ale koza sa mi odmeni 🙂

sirinka
26. feb 2016

@ivka_jarko my pouzivame v lete termalnu vodu od avene, je tiez vyborna, okamzite stiahne svrbenie a neprijemny pocit. A tiez sme vyhodili sprchove gely, ale pouzivame klasicke mydlo, prirodne, bud s aloe vera alebo kozim mlieckom, levandulou...

cukrik001
29. apr 2016

Ahojte mam 32 rokov a atopicky ekzem..doteraz som ziadny problem s pokozkou nemala..mam ho uz 3 mesiace a nemozem sa ho zbavit...najskor to bolo len pod okom a na viecku no teraz sa mi to zacalo vyhadzovat po celej tvari a krku...neviem co mam robit vyzera to hrozne mam cervene flaky po tvari ktore strasne svrbia hlavne v noci sa to neda vydrzat ..akonahle to nemam namastene tak to strasne pali a supe sa mi koza...bola som u lekara ,uz som mala aj rozne antibiotika a a maste no nic nepomaha...pijem len ovocne a zeleninove stavy,nejem sladke a vyradila som aj bielu muku ...doktor mi dal nateraz nejaku mast vola sa to Ditrobase ..sice pokozku ukludni a nesvrbi ma to az tak ale flaky stale ostavaju vobec mi to nemizne ...brali mi aj krv ,vysledky mam v poriadku ..uz fakt neviem co ma robit...ked idem von stale musim nosit okuliare lebo kazdy po mne cumi co to mam take strasne...bola som pekna zenska no teraz som ako netvor :(...prosim ak viete niekto ako sa toho zbavit poradte mi...dakujem ...

orlik4
29. apr 2016

@cukrik001 po prvé - atopický ekzém ide cez trávenie. to je proste tak. Takže nenastala náhodou u teba zmena v jedálničku pred 3 mesiacmi? Napríklad nová potravina (aj keď v tomto veku nepravdepodobné), alebo napríklad doplnky výživy, kľudne nejaký nový vitamín C, jačmeň v prášku, čokoľvek...? Možno nejaké citrusy? Teraz je kopec noviniek, čo sme v "mladosti" nemali...
Inak biela múka, super, že je vyradená, ale mne napríklad po 2 tehotenstvách (predtým to bolo OK) začala vadiť čokoláda, resp.kakao (čiže anilen granko). Pri ekzéme hlavne treba obmedziť mliečne výrobky. Takže prestať piť mlieko (a jedlá z neho) a smotanu sladkú. Jogurty a maslo nezvyknú vadiť, ale mlieko jednoznačne vynechať. A začať užívať probiotiká (najlepšie Hylak forte - lebo aj z niektorých probiotík sa môžeš vyhádzať). No a ekzém treba presušiť. Čiže ak sa budeš šúpať, to je dobrá fáza. Ale zasa nie šúpať do mokvania a krvi - skôr také šúpanie, pri ktorom to pomaličky prestáva svrbieť. A treba vydržať. Mňa rozhádže napríklad aj 1 kávová lyžička granka v jogurte. o čokoláde ani nehovorím...

cukrik001
14. jún 2016

orlik4 @ dakujem za odpoved a dobre rady 🙂....no neviem moja ci nastala zmena v mojom jedalnicku..snazim sa stravovat zdravo,nejem bielu muku,mlieko nepijem, jem vela zeleniny a ovocia ..nedavno som zacala pit kazde rano kokosovu vodu ta mi velmi pomaha...len ja som uz mala ekzem v takom stadiu ze som mavala aj bolesti hlavne v noci ..nepomahali kortikoidy ani maste...ale teraz pred nedavnom mi lekar predpisal krem na atopicky ekzem vola sa to Fucibet bethamentasone su to silne kortikosteroidy ten mi velmi pomohol..natierala som sa 3 krat denne ,kazdy den sa mi to zlepsovalo...teraz mam uz len take biele male fliaciky ktore vidno len trosku...konecne mozem medzi ludi a vyzeram ako clovek🙂..len sa nechcem predcasne radovat lebo sa bojim ze sa mi ekzem zase vrati kedze kortikoidy sa nemozu uzivat dlhodobo hmm..takze este nemam uplne vyhrate ...ale nevzdavam sa zdravo papam a snazim sa mysliet pozitivne lebo aj psychika vela robi 🙂

valsidalk
15. jún 2016

Ekzem nieje choroba koze ale choroba imunity.Treba liecit imunitu a nie exem.Ak budete dost vela hladat ,tak sa dozviete ze lekar ekzem nedokaze vyliecit,iba potlacit priznaky.Ovsene vlocky su dobre,ale mne sa podarilo najs nieco lepsie.Je to prirodny sirup na imunitu,ale co uz mozem pokazit ked sa nim natriem.200ml medu,200ml jablcny ocot,8 strucikov cesnaku.Ma sa to pit,ale ked som to vyskusal natriet na telo,spal som celu noc.Ten med z octom vam vytvori jemnu vrstvu na kozi a nic nebude schnut a svrbiet!!!.. Riedil som to neperlivov vodov aby som nebol moc lepkavy.Urcite to vyskusajte.Je to pecka!!.. Koza vydrzi aj cely den a nebudete sa musiet skrabat,co je najhorsie pri ekzeme.Vela stastia.

spominanyotec
Autor odpoveď zmazal
spominanyotec
Autor odpoveď zmazal
spominanyotec
Autor odpoveď zmazal
orlik4
31. júl 2016

@spominanyotec až na to, že atopicy sa častokrát z vitamínu C vyhadzujú... chlór je zlý, aj môj syn sa z neho ako dieťa vyhadzoval, ale z mojich skúseností (2 deti atopici) je to o trávení, úprave stravy, a nie o zázračnom vitamíne...

spominanyotec
31. júl 2016

@orlik4 ja si myslim ze sa ludia vyhadzuju po vitamine c preto lebo organizmus zacne bojovat proti skodlivym latkam /napr. chlor v tele/ s pomocou Vitaminu C a preto to svrbi mokva, lebo organizmus reaguje, teda je to spravne ak je to zapalene a cervene a svrbi to, Vyhadzanie ekzeme je reakcia imunity organizmu na skodlivy prvok v tele. Preto si myslim, ze nieje spravne potlacovat spravnu reakciu organizmu na jedovate latky /cervenanie sucha pokozka, svrbenie a mokvanie/, ale zamedzit prisunu jedovatych latok do tela, na ktore reaguje organizmus a prejavuje sa ako ekzem.
Z mojej skusenosti ak som sa vyhybal potravinam, ktore sposobovali, ze som sa vyhadzal, o ktorych som si myslel ze sposobuju ekzem, tak ekzem sice ustupoval ale skodlive latky napr. chlor sa hromadil v tele a nakoniec to bolo este horsie., Teda si myslim ze potraviny ako citrusy /vit C/ , ktore sposobuju vyhadzanie ekzemu su praveze prospesne, lebo pomahaju telu v boji proti jedom v tele, co sa prejavuje ako ekzem, Teraz ak uz nepozivam vodu s chlorom mozem zjest vsetko a ekzem sa neobjavia mozem zjest 5 kil pomarancov. predtym som zjedol pomaranc a objavil sa ekzem, Teda pomaranc v skutocnosti pomaha zbavit sa telu jedovatych latok, co sa prejavuje ako ekzem, teda podla mna spravna a dobra reakcia organizmu a imunitneho systemu.
V tomto spociva zakernost ekzemu ze clovek si mysli ze Vitamin c, alebo citrusy sposobuju ekzem, avsak v skutocnosti su prospesne, lebo odburavaju jedy z tela co sa prejavuje ako ekzem,

spominanyotec
31. júl 2016

Teda abu som to zhrnul v com spociva zakernost a kvazi neliecitelnost ekzemu:
- Ekzem je prejav spravnej reakcie tela a imunitneho systemu na jedovate latky v tele.
- Potraviny, ktore vyvalavaju ekzem napr. pomaranc, v skutocnosti telu pomahaju v boji proti jedom v tele, co sa prejavuje ako ekzem.
- Ekzem nezmizne, kym nebudu vsetky jedovate latky napr, chlor z vody prec z tela. Ak zjem pomaranc zakazdym sa objavi, nie vsak kvoli pomarancu, ale kvoli chloru v tele. Teda cim viac pomarancov, tym rychlejsie sa chlor odbura z tela, tym viac teda bude aj ekzemu a zapaleneho miesta, kedze tam prebieha boj imunuty s jedovatymi latkami.
- Nejest potraviny, ktore ekzem vyvolavaju znamena nepomahat telu v boji proti jedom, reakcia je slabsia, ekzem slabsi, ale jedy ostavaju.
To je moje pozorovanie za poslednych 40 rokov co s ekzemom zijem, samozrejme to moze byt vsetko uplne inac,

spominanyotec
31. júl 2016

Ked som polieval rastliny s vodou z vodovodu zakazdym bolo po nich, preto sa voda na polievanie zbavuje chloru, Clovek sa vsak v chlorovanej vode kupe, pije ju a potom sa cuduje.

katrin21
31. júl 2016

na atopicky ekzem treba skusit oslovit MURr. Šucha, ma pobocky na zapadnom SK a vie s tymto pomoct, aj so psoriazou... ma stranku bioharmonia.sk

rudkocam
31. júl 2016
orlik4
1. aug 2016

@spominanyotec len ja sa vyhadzujem z čokolády. a nemyslím si, že keď jej zjem viac, budem sa menej vyhadzovať 🙂
ekzém je hlavne komplikovaný. súvisí s trávením a imunitou. sú časté spúšťače, ale niekto sa ti vyhádže aj z ryže. moje deti sa vyhadzujú z Céčka.
Existuje česká stránka, kde sa venujú ekzému, a tam viacmenej riešia, že tak 90% ekzémov (a možno aj viac) je vlastne kvasinka. A z mojej skúsenosti a okolia to môžem len potvrdiť. Takže trávenie, životospráva. Momentálne je ho viac, ale je iný život, očkovania, jedlá, éčka, aj chlór. Je to celoplošne komplikované a riešenie je nadlho. Ja len, že vitamín C nie je univerzálnym riešením

jojka2001
29. aug 2016

@ceciiilia vyriešili ste svoj problém s ekzemom?

007jb
4. jan 2017

@zeytin Ahoj, viem, ze uz su toto starsie prispevky - ale je to stale aktualne, ze mas kontakt na dobru koznu v BA? Ja som tiez zufala a pri vacsine mam pocit, ze ani nevedia poriadne, co robia. Len predpisu kremy a nepatraju po pricinach... Ak vies pomoct, budem ti vdacna. Vdaka!

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
zeytin
5. jan 2017

@007jb Ahoj, ja chodím do Ružinova Mudr. Zuzana Galovičová. Som s ňou maximálne spokojná 🙂 Vždy ochotná, má na mňa čas, príjemné vystupovanie a hlavne vyriešila môj problém, ktorý mi predchádzajúca kožná nevedela vyriešiť a len sa mi kožné prejavy zhoršovali... Dá sa s ňou poradiť, vysvetlí liečbu... Fakt odporúčam.

anelap
16. jan 2017

sú tu rôzne diskusie čo pomáha čo nie pri AE, avšak ja som za prírodu, mastičky liečia len prejav choroby, ale treba sa zamerať na dôvod prečo vznikol, ak je telo znečistené rôznymi baktériami treba ho vyčistiť. Mám trojročného syna ktorý mal AE len na krku kožný lekári menili kortikoidy ako na bežiacom páse, vraj musíme zistiť ktorí mu najviac pomôže. Skúsila som vločkové obklady, jazvečiu masť avšak nič nepomáhalo. Už skôr ma kamarátka zoznámila s ALOE od FOREWER a tak som sa rozhodla, že vyskúšam pre syna, nakoľko som mala nastúpiť do práce a ekzém na krku mu praskal každé dva týždne, vedela som že v školke to nezvládni on a ani učiteľky, Po dvoch týždňoch denného užívania prestala koža praskať a ostal už len červený znak na mieste ekzému po 2 mesiacoch zmizol aj ten. Odvtedy som spokojná a šťastná že som mu pomohla. Najviac ma však šokovala kožná lekárka, ktorá mi pri štandardnej prehliadke oznámila aby som mu napriek výsledku podávala kortikoidy raz mesačne, vraj mu neuškodia. Už som túto kožnú lekárku nenavštívila...Ako dôkaz prikladám fotografie. Fotografia v prostriedku bol stav pred začatím liečby. fotogafia v pravo je 2 týždne od začiatku liečby a fotografia v pravo je po 2 mesiacoch užívania. Všetkým vám prajem aby ste vyhrali spolu s detičkami nad touto podľa mňa už civilizačnou chorobou.