icon

Mám príznaky rakoviny pankreasu a lekári ma nechcú poslať na PET, CT. Ako sa dostať ku žiadanke?

mamo1234
25. jún 2019

Ahojte, neviem presne ci som v dobrej diskusii ale potrebujem fakt pomoc. Mám vela symptomov rakoviny pankreasu a potrebujem PET CT. žial moji doktori sú neseriozny, chodím sa doprosovať atď a stále nič. Pozná niekto gastroenterologa alebo doktora ktorý môže vydať žiadanku na PET CT? Velmi dobre zaplatím....už som fakt zúfalý, musím zistiť či to tam je alebo nie.

Strana
z4
arcticcode
25. jún 2019

@mamo1234 A lokalita? Chodil som do KK k jednej staršej gastroenterologičke, veľmi dobra, mohol by som odporučiť, ak to nie je fest ďaleko

sisa_s
25. jún 2019

Ake mas symptomy? Ak ma lekar podozrenie na rakovinu pankreasu, tak urcite by ta poslal na CT... Ak mas nevolnost, obcas bolest brucha a na internete si precitas, ze su to priznaky, tak to nie je diagnostika

kvetinka75
25. jún 2019

@mamo1234 len žiadnu paniku, neviem aké máš problémy ale myslím, si že ak človek nalieha na lekárov a ozaj má nejaké vážne problémy, tak nie je problém vypísať žiadanku. Pochybujem, že by všetci lekári odmietli napísať žiadanku ak by to bolo vážne. Príp. skús v BA myslím, že národný onkologický ústav, tam sa dá keď si zaplatíš , spravia ti všeličo. Alebo niektorý iný ústav v BA. Robia rôzne druhy preventíviek a vyšetrení a zaplatíš si ich ty. Stojí to dosť, ale dosiahneš čo chceš.

sweetyna
25. jún 2019

@mamo1234 rakovina ani neboli a vacsinou o nej ani nevies prejavuje sa az vo vysokom stadiu, pripadne uz ked je fakt neskoro. Uz z krvy ak ti brali by sa im to nezdalo a pochybujem, ze by ta neposlali na vysetrenia. V krvy vidiet zvysene hladiny a podla toho by zacali vylucovat. Myslim, ze zbytocna panika.

mogaa
25. jún 2019

ako tu už bolo spomenuté - zaplať so nadštandardnú preventívnu prehliadku v NOU v BA - okrem vyšetrení onkomarkerov ti porobia komplet vyšetrenia - určite sa pri podozrení bude dať urobiť aj CT

lindusss2016
25. jún 2019

@sweetyna moj otec na tuto rakovinu zomrel. Na ziadne ct ho neposlali, nador odhalili az pri operacii zlcnika. Mal mnoho problemov a za rok schudol cca 60 kg a nikto ho nikde neposielal. Krv mu brali, zistili tam problemy s cukrom akurat, poslali ho k diabetologicke a tam ho sledovali, to bolo cele. Samozrejme, ked konecne odhalili nador, bolo uz velmi neskoro a do pol roka zomrel. Mal bolesti a velke, traviace a zazivacie problemy, chudnutie a ten cukor. A nikto nic...

lindusss2016
25. jún 2019

@mamo1234 nvm, ake mas priznaky, ale nemusi to byt hned rakovina samozrejme. Ake vsetky vysetrenia si absolvoval?

sweetyna
25. jún 2019

@lindusss2016 to je velmi smutne, aj ste podnikli nejake pravne kroky za zanedbanie starostlivosti ci nie?

lindusss2016
25. jún 2019

@sweetyna nie, zivot to nikomu nevrati a ja som s otcom po doktoroch v tom case este nechodila, takze som nevidela na vlastne oci, co sa tam dialo

simca06022011
25. jún 2019

@mamo1234 a na normalnom CT si bol? preco potrebujes prave PET/CT....? Nie je to prave najlacnejsie vysetrenie, aby to davali hala bala na "podozrenie"... pankreas dost dobre vedia vysetrit aj beznymi sposobmi.

lindusss2016
25. jún 2019

@simca06022011 a akymi? Rakovina pankreasu sa dost tazko zistuje....

sisa_s
25. jún 2019

Postupuje sa od najdostupnejsich a najlacnejsich vysetreni, takze krv, potom sono, potom CT, potom dalsie specificke a drahsie metody pri podozreni z CT 🙂 nikto neurobi pet/ct ako prvu metodu bez inych vysetreni 🙂 na pet/ct moze rovnako ako nador svietit v niektorych pripadoch aj zapal 🙂

mirro
25. jún 2019

Moja svokra mala nejaké zažívacie problémy,obvodná Dr.jej doporučila objednať sa na gastro. Termín tam dostala o tri mesiace. Iný lekár jej doporučil zavolať si sanitku a dostať sa na príjem do nemocnice. Tak aj urobila a do troch mesiacov sme ju pochovali. Termínu gastro by sa ani nedožila...

tumira
25. jún 2019

ako a ak sa smiem spytat, bolo potvrdene aj od lekarov nejake to podozrenie, ci ako si vlastne na to dosla, ze mas smerodajne priznaky

simca06022011
25. jún 2019

@lindusss2016 bezne CTckom a sonom, nezistuje sa az tak tazko, priznaky su casto rovnake ako pri problemoch s pecenou, zlcnikom, traviacimi problemami, cize zacne sa vylucovacou metodou. Ked sa urobia riadne rozbory krvi, neexistuje aby nenasli naznak rakoviny pankreasu, tkora uz je v takom stadiu, ze tie priznaky sa prejavuju. PETko je orem toho ze je velmi drahe aj menej dostupne a takymito nepodlozenymi vysetreniami, by sa tam nedostali ludia co to naozaj mozu potrebovat. A viem o com hovorim, ja som dlhe roky trpla co mi je a tiez som citala googel ohladom rakoviny pankreasu a stresovala som sa.. a na co by to bolo dobre. A neviem o tom, ze by tato rakovina mala uspesnu liecitelnost

simca06022011
25. jún 2019

@mirro :( to to neboli asi len "nejake zazivacie problemy"... s ktorymi mala sediet u vseobecneho lekara. Mna s nejakymi zazivacimi problemami, vysetrovali vzdy hned, ked vedela lekarka ze na gastro sa tazko dostanem (ale dostanem sa, lebo ked tam nabehnem ako urgentny pripad rano, vezmu ma... ), poslala ma rovno na chirurgiu a riesili to oni. Hned. Aj moja mama skroo zomrela pred rokom na obyvajny zlcnicek po tom ako zjedla Milku a dva mesiace lezala v nemocnici.. proste, niekedy aj banalna vec sa moze zmenit na zivot ohrozujucu.

zeytin
25. jún 2019

@lindusss2016 Je mi luto tvojho otca. Mne takto otec zomrel na rakovinu lymfat uzlin... Mal hrce na krku a lekari hi stale len po zubaroch posielali.... Na CT dostal termin o 2 mesiace... Ked to konecne zistili, bolo uz bohuzial neskoro. Mal len 43 rokov...

mirro
25. jún 2019

@simca06022011 veď práve, obv.Dr.sa tak vyjadrila "nwjaké zažívacie problémy". Do troch dní bola svokra zdiagnostikovaná v nemocnici (riešili sme to sanitkou,nakoľko svokra stále zvracala), a tam jej určili diagnozu...

lindusss2016
25. jún 2019

@simca06022011 moj otec mal obrovsky nador, ktory na sone absolutne nebol viditelny. Robili mu aj kolonoskopiu a tam tiez nic. Bezne CT by ho asi odhalilo, ale nikto ho tam neposlal. Z krvi mu absolutne nikto nepovedal, z3 by mohol mat karcinom...

simca06022011
25. jún 2019

@lindusss2016 no na kolonoskopii nic take nevidno, to podla mna chceli vylucit rakovinu hrubeho/mozno tenkeho creva, skoda ze to CT nerobili.. ALE ja viem, ze to uz nepomoze ani neutesi, ja by som sa asi zblaznila :( ale aj keby ho videli, myslim, ze by s tym neurobili nic. Tieto vysetrenia sa uz daju dnes aj dost rychlo vybavit ak ma clvoek trosku stastie, cize az take zle to u ans nie je.. len naozaj, PET CT co sa tu riesi v diskusii, je na podozrenie uz cez... Men napr. na jednom sone pankreas nenasli, na dalsom uz bolo vsetko vidiet.. a detto u mna sono prosnikov, nenasli nic, isla som 2-3x kym nasli, aj to som im presne musela ukazat kde maju pozerat.. ja som si hrucu 4x3x2,5cm nasla sama.. a oni ked behaju tou "palickou" taketo objekty velke neregistruju alebo co... :/

lindusss2016
25. jún 2019

@simca06022011 ja viem, ze ta diagnostika by mu bola zbytocna, poznam dobre prognozu tohto ochorenia. Len som tym chcela povedat, ze ak aj lekari tvrdia, ze je vsetko v poriadku, tak to z daleka nemusi byt tak. Moj otec umieral a oni ho chlacholili. Ano, na kolono ho poslali kvoli hrubemu crevu, to sa nepotvrdilo, tak to proste nechali tak a povedali, ze to su zlcnikove kamene a zacinajuca cukrovka...

lindusss2016
25. jún 2019

@simca06022011 aj ked vcasnou diagnostikou mu mohli zivot aspon trosku predlzit a mohol sa dozit aspon svojho prveho vnucata... takto to slo velmi rychlo a velmi dramaticky

carmenuska
25. jún 2019

A skusil si uz vsetky ine vysetrenia okrem pet/ct?To je drahe vysetrenie.Zvacsa sa nador diagnostikuje klasickym ct ,pripadne histologiou a potom po onko liecbe sa robi pet/ct.Moja mama bola uz dvakrat po chemo a po oziaroch a poistovne ju riadne vzdy preklepnu ,schvaluju to.Teraz jej dokonca miesto 6 davok biologiclej liecby schvalili iba 4...a ty si myslis,ze ta lekari len tak poslu na pet/ct?nic v zlom ,ale spamataj sa.Pozri si ked tak sukromne radiocentrum v ruzomberku spinn,robia ho tam a daj si ho na priamu platbu,ked mas peniaze.

simca06022011
25. jún 2019

@lindusss2016 jeden nas blizky, zomrel na tuto chorobu pred cca 3 rokmi, cely sa trapil, castejsie uz ani nebol pri sebe od bolesti... Manzelka to nezvladala, deti radsej isli z domu ked mohli... je to velmi bolesitva zalezitost, drzali ho na liekoch. Viac v nemocnici ako doma na zaciatku, potom doma... A to mu to zistili skor, presiel chemo/asi aj ozarovanie, operacie.. chradol pred ocami. Az na to ze to trvalo nieco cez rok. Tak vsetko ma dve strany :( bol to strasny rok, jeho mamina ked sadozvedela o jeho chorobe, tak zomrela, tyzden pred nim mala pohreb :(

lindusss2016
25. jún 2019

@simca06022011 ja som sa o otca starala sama. Uplne. Nechodila som ani do prace a bola som s nim doma, absolvovala som s nim uplne vsetko. Parkrat bol hospitalizovany aj v nemocnici, ale vacsinou teda doma, takze viem presne, ak e tazke je pozerat sa na blizkeho, ked ti chradne pred ocami. A ku koncu som si uz veru zelala, aby dlho netrpel, ale to boli mozno posledne dva mesiace, dovtedy sa to "dalo" z mojho pohladu zvladnut, otec bol statocny a vobec sa nestazoval. Nas znamy tiez zomrel na tuto chorobu, ale zil cca 3 roky od diagnostiky a celkom ok. Tazke je to individualne. Ja by som dala vsetko za to, aby tu s nami bol o ten rok ci dva dlhsie.

belllinka
25. jún 2019

@lindusss2016 aj moja mama na to umrela. Pri prvotnych tazkostiach jej dr. urobil sono, povedal, ze je zdrava a predpisal jej espumisan.... a ona uz bola s nadorom.
Ale ju potom poslali aj na PET CT, ked chodila na Klenovu

lusyc
25. jún 2019

PET CT je ozaj pre chorých ľudí, čo potrebujú kontroly, alebo, keď žiadna iná vyšetrovacia (laboratorna, zobrazovacia) metóda neodhalí príčinu ťažkostí. Je tých strojov na SR len pár, to sa nedá všetkých obyvateľov, čo si zmyslia, takto vyšetriť.

mamo1234
autor
25. jún 2019

@sisa_s Ahoj, CT bolo robene, Onkomarkery vysoke, Rezonancia robena,CT ukazalo zvacsenu hlavu pankreasu a symptomi grganie, prdenie, chudnem, nespavost

mamo1234
autor
25. jún 2019

@sweetyna Ani nie, onkomarkery som mal vysoke,syptomov je vela, CT uz bolo robené-hlavu pankreasu mam zvacsenu ale ziadne lozisko, kazdý sa opiera len o to CT ale mne sa stav nezlepsuje

mamo1234
autor
25. jún 2019

@carmenuska Len tak by som to neziadal,keby nebola tato choroba taka zakerna ze to castokrat neukaze ani CT,problemy pretrvavaju uz 5 mesiacov,CT mi bolo robene-je tam zvacsena hlava pankreasu,MRI ukazalo urcite hyposignalne tkanivo-volal som s onkologmi z LPR a hovorili ze vtomto pripade sa postupuje na PET CT,lenze moji doktori sa stale opieraju o vysledky z CT. Ale ak stale chudnem mam presne v tej oblasti bolesti tak tam asi nieco je, plus som mal vysoke onkomarkery. Tiez by som sa rad spamatal ale žial takéto sú fakty.

Strana
z4