icon

Mám príznaky rakoviny pankreasu a lekári ma nechcú poslať na PET, CT. Ako sa dostať ku žiadanke?

mamo1234
25. jún 2019

Ahojte, neviem presne ci som v dobrej diskusii ale potrebujem fakt pomoc. Mám vela symptomov rakoviny pankreasu a potrebujem PET CT. žial moji doktori sú neseriozny, chodím sa doprosovať atď a stále nič. Pozná niekto gastroenterologa alebo doktora ktorý môže vydať žiadanku na PET CT? Velmi dobre zaplatím....už som fakt zúfalý, musím zistiť či to tam je alebo nie.

mamo1234
autor
25. jún 2019

@tumira Vysoke onkomarkery, CT-zvacsena hlava pankreasu,MRI-hyposignalne tkanivo v oblasti pankreasu,nespim,stale chudnem,som slaby

catherinah
25. jún 2019

Diagnostika rakoviny pankreasu:
Palpácia brucha
Ultrasonografia
CT
Biopsia - odobratie vzorky na laboratórne vyšetrenie
Endoskopická retrográdna cholangiopankreatografia (ERCP) - zavedenie špeciálneho prístroja obsahujúceho kameru cez ústa a žalúdok do pankreatického vývodu Rtg brucha
Vyšetrenie krvi - krvný obraz, stanovenie hladín bilirubínu, alkalázy, fosfatázy, amylázy, onkomarkery.

PET CT Ti velmi nepomoze. Ale verím, že ta bezmocnost je hrozná.

sasanja
25. jún 2019

@mamo1234
Nepopisali to v tom MRI skôr ako cystu? Takéto problémy môžeš mať aj pri chronickej pankreatide. Vtedy sú aj tumormarkery zvýšené (CA 19-9) Robili ti endosonografiu?Je to endoskopicke vyšetrenie ako gastroskopia ale takto vedia dobre aj pankreas vidiet a odobrať cez stenu žalúdka áno tenkého čreva aj biopticke vzorky.

mamo1234
autor
25. jún 2019

@catherinah Ja som volal s jednym onkologom z LPR a on mi povedal ze by bolo dobre spraviť PET CT a až potom laparoskopicky kuknut co sa deje s tym pankreasom.

mamo1234
autor
25. jún 2019

@sasanja Nie, endosonografiu mi nerobili. Nie nebolo to popisane ako cysta.

gagik
25. jún 2019

@mamo1234 keby si mal rakovinu pankreasu tak aj tak ziadna uspesna liecba neexistuje,cize lepsie nevediet,netrapit sa liecbami.

demetria
25. jún 2019

Myslim, ze v tvojom pripade by bola prinosnejsia histologizacia procesu, kedze zvacsenu hlavu pankreasu moze robit aj tumor, aj zapal a oba tieto procesy na PET CT zasvietia a oba mozu sposobit zvysenie onkomarkerov do vysokych hodnot.
Existuju aj malo invazivne vysetrenia - napr. tenkoihlova aspiracna cytologia, ktora sa robi cielene pod CT kontrolou.

bobricek1979
25. jún 2019

@gagik nerozumiem čo tu píšeš on chce čím skôr riešiť veci možno v skorom štádiu sa to dá aspoň nejako podchytiť zo sa má utrapit. Samozrejme nemusí mať nič chudbe sa aj z choroby chronického ankreadu napr.

majka238
25. jún 2019

@simca06022011 na sone nieje pankreas dobre viditelny, takze vela tam toho nevysetris, povedal mi to jeden gastroenterolog

mamo1234
autor
25. jún 2019

@demetria Chcem sa spytať ci na tu tenkoihlovu aspiracnu cytologiu treba mat ziadanku?a kto to vykonáva?gastroenerolog alebo nejaky chirurg?

mamo1234
autor
25. jún 2019

@mamo1234 A na tu endosonografiu treba asi tiez ziadanku alebo ako sa k nej vobec dopracovat.plus ta endosonografia je vlastne to ERCP?

simca06022011
25. jún 2019

@majka238 no vidíš, ja som po nich behala skoro 5 rokov... A poznatky mam ine. Kým som nemala nafucane brucho, nebol so spaním problém. Potom som šla na ďalšie vyšetrenia samozrejme.

demetria
25. jún 2019

@mamo1234
Ano, treba tam ziadanku. Vysetrenie indikuje chirurg, gastroenterolog, internista, onkolog... v podstate ktokolvek, kto moze rozhodnut, co s pacientom dalej.
Odber vykonava radiolog pod CT kontrolou. Je to pomerne nizko rizikove vysetrenie, ktore vie potvrdit malignitu. Vyvratit ju ale nevie, lebo negativny vysledok moze znamenat, ze sa odber nepodaril, tj. nezaslo sa do maligneho tkaniva, nie ze tam nic nie je.
FNAC ale nie je dostupna na vsetkych pracoviskach. Netusim, v ktorych mestach sa robi.

bobricek1979
25. jún 2019

@simca06022011 a? Ďakujem

evulka23
25. jún 2019

Mojej sestry manzel mal rakovinu pankreasu, je to veľmi ťažko odhalitelné a väčšinou na to prídu až keď sú metastázy, jeho mama umrela na tu rakovinu rok pred tým ako ju on dostal(len ju bolel chrbát a mala metastázy už na pečeni o 6 týždňov zomrela), on mal chronickú pankreatidu a chodil každé 2 mesiace na vyšetrenia aj magnetickú, strašne sa bál že ju dostane, v auguste nič a v októbri už našli metastázy na pečeni, ale aj keď mu našli metastázy tak nevedeli určiť aká rakovina, nakoniec mu ju potvrdili o 3 mesiace a cca týždeň pred tým ako zomrel. Je to smutne, ale ta diagnostika tejto rakoviny je vážne zlá. Držím palce, aby sa to nepotvrdilo.

sendricka
26. jún 2019

@lindusss2016 takisto je na tom teraz moj otec...
Zistili neskoro, posledne stadium ale jemu to tiez zistili neskoro, museli ho otvorit az trikrat takze @mamo1234 urcite sa nedaj odbit

hopo1145
26. jún 2019

@mamo1234 Ahojko.Ja mam od min.roku novembra tiež strašne zažívacie problémy začalo to zvracanim krv zo mňa šla vrchom aj spodnom.Je to na dlho tak len v skratke z krvy mi zistili zvýšené amylazy, cukor a crp takze to chceli uzavrieť ako pankreatidu akútnu.Nasledovalo sono to bolo negatívne potom gastroskopia ukázala zapálenu stenu,nakoniec kolono ktoré sa nepodarilo spraviť lebo vraj mam dlhé črevo tiež negatívne.Bolesti pretrvávali.Chudnutie,nechut do jedla stolica bola bledá ilovita a depky ako sviňa.Tiez som sa bala a pátrala po fórach na nete ci nemám rak. pankreasu.Nakoniec ma obvodná poslala na spec.paracovisko kde jej robil syna chirurga ten má poslal na ct kde mi zistili zápal na term.ileu teda zhrub stenu atď takže výsledok M.Chrohn ale ja vyplasena som sa chir.opytala že či nemám rak.pankreasu povedal ze nie to by už cť ukázalo.Zase ono co tu ľudia popisu a strašia nemusí byť vždy tak.Podla mňa keby si tu rak.mal už by ta hnali na i e vyšetrenia.Tie moje amylazy a cukor trvali zhruba 2 mesiace potom sa to ukludnilo a dalo na normu.Moj muž mal akut.pankreatidu a tiež bol na ct.Moj dedo mal zase chron. pankreatidu a mal podobne príznaky ako ty aj tu hlavu zvacsenu pankreasu mal to roky rokuce.Neboj sa určite bude dobre.Kolko máš rokov ak sa môžem opýtať? Táto forma rak vraj postihuje ľudí najviac nad 60.

lindusss2016
26. jún 2019

@hopo1145 ja ho urcite strasit nechcem, tiez si myslim, ze tato rakovina postihuje najma staraich ludi (moj otec zomrel ako 62 rocny). Tebe ju nastastie vyvratili a ked ustupili priznaky, tak urcite ju nemas, ale my tu, bohuzial, mame take skusenosti, ze sa to skoro neodhali. Takze je na mieste, ak po tom patra. Mojmu otcovi to naozaj nasli, az ked ho otvorili a to mal velky nador a metastazy uz vsade - 4.stupen , chirurg mu daval 3 m zivota, vydrzal 6, ale problemy uz mal hrozne...

lindusss2016
26. jún 2019

@sendricka to ma mrzi, vela sil zelam 😥

montemotherone
26. jún 2019

@gagik isté percento úspešnosti je. Zas sa treba držať faktov. Sú ľudia ktorým liečba zabrala ale je pravda že sa musí prísť včas.

nikusiak9
26. jún 2019

To moze byt crohnova choroba

lindusss2016
26. jún 2019

@montemotherone poznas osobne takeho cloveka? Co znamena, ze liecba zabrala? Ze sa vyliecil uplne alebo len prezil par rokov navyse?

lusyc
26. jún 2019

@mamo1234 nie je to to isté. Endosonografia sa robí ako gastrofibroskopia, cez zadnú stenu žalúdka sa ultrazvukovou sondou pozrie pankreas. ERCP sa tiež robí sondou do pažeráka, žalúdka a dalej do dvanastornika, kde je vyvod pankreatickeho vyvodu, ten lekár najde, vojde doň, nastriekne kontrastnu látku a pod rontgenom sa sledujú kanáliky, ktorymi sa vylučujú traviace šťavy, prípadne žlč. Ak je tam nejaky kameň, môžu ho tak vybrať, alebo odobrat malou kefkou vzorky na histologiu. Obe vysetrenia robi gastroenterológ.
PET CT nepomôže, neodoberie vzorky tkaniva a zasvietil by tam aj zápal aj nádor. Čiže lekári zatiaľ urobili seriózne všetky vyšetrenia. A ak sa im nezdá ta hlava pankreasu, tak budú odoberat vzorky, tie sa robia v koncových velkych nemocniciach, BA, BB, KE.

zuzi0911
Autor odpoveď zmazal
zuzi0911
26. jún 2019
hopo1145
26. jún 2019

@lindusss2016 ahoj ja sa nehadam ale tatko dáke vyšetrenia musel mať zle nie?Co ukazovali že niečo nieje v poriadku ináč by ho neotvarali?Hovorím dedo ten mával bolesti chudák také ze až to rak.nemal len chroh.pankreatidu.Ale jasne nech potom pátra aby bol spokojný.Ja som bola v nemocnici teda chodím tam aj s Chrohnom v BB tam sú ozaj že páni Dr a pri najmenšom podozrení vyšetria všetko.

lindusss2016
26. jún 2019

@hopo1145 otvarali ho, lebo mu zdiagnostikovali zlcnikove kamene!!! Najskor laparo a tam uz nieco zbadali, tak ho rezali a vtedy zistili, ze ma nador. To uz mal take bolesti, ze ledva sa udrzal na nohach, schudol uz cca 50 kg a z krvi mal zly len cukor, kvoli comu ho sledovala diabetologicka, nic ine

catherinah
26. jún 2019

@zuzi0911 do izotopcentra moze objednat len lekar. Osobna skusenost.

montemotherone
26. jún 2019

@lindusss2016 z rakoviny sa nikdy nedá vyliečiť úplne v tom ponímaní, že už sa to nevráti. S tým sa treba zmieriť. Ale výrazne sa dá predĺžiť život pri kvalitnom prežívaní. Nie, osobne nepoznám, aleobcas sledujem kampaň Fialová stužka, na šírenie osvety tohto ochorenia, často tam vystúpia ľudia, ktorí sa liečia a prežívajú dlhšie obdobie a prinesú svoj príbeh... https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/c...
Je to zákerné ochorenie, ale tak ako pri všetkých, funguje tu veľa faktorov (psychická kondícia pacienta, mentálne nastavenie na liečbu...) často sú to veci medzi nebom a zemou. Bohužiaľ, človek nie je držiteľom absolútneho poznania, aj keď si to často myslíme. Medicína nedokáže zázraky. Veľa riešení sa skrýva v nás samých, v našom prežívaní, živote, nedoriešených bolestiach, zraneniach... ☹

hopo1145
26. jún 2019

@lindusss2016 tak to potom lekár podcenil lebo príznaky tam boli teda.Je mi to ľúto.