Mám riešiť vysoký dolný tlak?
Dobry deň. Mám dlhodiby problém s tlakom. Horný je v poriadku stále ale dolný väčšinou keď si meriam cez deň a večer od 84 a vyjde až na 95. Lekár mi urobil ekg echo mala som 24 hosinkvu holter,lenže akurát vtedy keď som 5 hodín prelezala kvôli migréne. Mám ten dolný tlak riešiť a obvodným lekárom nech mi dá nejaké tabletky? Zvyknem mať aj malé rozdiely medzi tlakmi. Napríklad 117/88. Prečo to nikto nerieši? Ja sa bojím že mi nesprávne fungujú cievy a že môžem dostať mozgovú príhodu alebo pirazku.
Pre svoj pokoj choďte k obvodnému lekárovi a uvidíte čo Vám povie.
O tom Holteri vie dr, že si nemala svoj bežný deň? To vie niekedy dosť skresliť výsledky keď si preležala 5hodín a telo bolo fyzicky v pokoji. Každpoádne až tá 95 mi príde vyššia 84,88 nie ale záleží aj od veku, ktorý neuvádzaš.
Čo chceš riešiť? Prečo si vôbec stále meriaš, máš nejaké problémy?
nepozoruj sa tolko. Mas normalny tlak. Ked sa bojis bez priciny porazky, tak si daj lieky na ukludnenie. Taketo pozorovanie sa nie je OK.
nepozoruj sa tolko. Mas normalny tlak. Ked sa bojis bez priciny porazky, tak si daj lieky na ukludnenie. Taketo pozorovanie sa nie je OK.
@anonym_e697cc preboha ja sa nepozorujem mala som problémy a mala som si merať tlak
O tom Holteri vie dr, že si nemala svoj bežný deň? To vie niekedy dosť skresliť výsledky keď si preležala 5hodín a telo bolo fyzicky v pokoji. Každpoádne až tá 95 mi príde vyššia 84,88 nie ale záleží aj od veku, ktorý neuvádzaš.
@autumn1 áno vravela som sestričke, ku lekárovi som sa ani nedostala dnuka,len mi dala papiera
@autumn1 32
psycholog/psychiater moze to byt uzkost OCD alebo hypochondria
@anonym_d03079 autorka je uz psychiatricky pacient
@anonym_d03079 autorka je uz psychiatricky pacient
@anonym_da71ae prosím? Prečo takto hneď reagujete
@anonym_autor sadni si, trošku poseď a pomeraj si tlak v kľude 3x po sebe. Toto potom spriemeruj. Holter si mala kvôli čomu? Už ti ho dr vyhodnotil?
Toto je tu pravidelne. Vela ludi mava tlak okolo 90, ten spodny a nemas az taky maly rozdiel medzi tlakmi. Horsie su hodnoty, ze 150/120 a vyssie, toto Ty mas normalny tlak a este aj na holteri vyslo, ze je ok, co viac ten obvodny ma spravit?
Porazku by si mohla dostat, keby si mala upchate cievy a pri vysokom tlaku sa Ti urve kus platu a upcha cievu v mozgu. Mne kardiolog povedal, ze na porazku je taky tlak, ako som mavala ja, okolo 170-180/120. A dlhodobo.
Pri namahe som mala aj 220/135. Stale zijem. Cele roky som mala spodny 90. To nikto neriesi.
Moj oco ma uchate krcne tepny na 60-75 % a ani operaciu mu neodporucali pre velke riziko porazky, prave pocas zakroku. Musi s tymto zit, len berie lieky na tlak a riedenie krvi.
Ale ano, zvyseny spodny tlak svedci to o tom, aby odpor je v cievach, takze mozes pre seba spravit nieco, ze sa budes zdravo stravovat a znizis si riziko upchavania ciev tym, ze budes mat dost flavonoidov v strave, protizapalovych a antioxidacnych latok, znizit triacylglyceroly a cholesterol. Nie lieky na takyto tlak...🫣
Toto je tu pravidelne. Vela ludi mava tlak okolo 90, ten spodny a nemas az taky maly rozdiel medzi tlakmi. Horsie su hodnoty, ze 150/120 a vyssie, toto Ty mas normalny tlak a este aj na holteri vyslo, ze je ok, co viac ten obvodny ma spravit?
Porazku by si mohla dostat, keby si mala upchate cievy a pri vysokom tlaku sa Ti urve kus platu a upcha cievu v mozgu. Mne kardiolog povedal, ze na porazku je taky tlak, ako som mavala ja, okolo 170-180/120. A dlhodobo.
Pri namahe som mala aj 220/135. Stale zijem. Cele roky som mala spodny 90. To nikto neriesi.
Moj oco ma uchate krcne tepny na 60-75 % a ani operaciu mu neodporucali pre velke riziko porazky, prave pocas zakroku. Musi s tymto zit, len berie lieky na tlak a riedenie krvi.
Ale ano, zvyseny spodny tlak svedci to o tom, aby odpor je v cievach, takze mozes pre seba spravit nieco, ze sa budes zdravo stravovat a znizis si riziko upchavania ciev tym, ze budes mat dost flavonoidov v strave, protizapalovych a antioxidacnych latok, znizit triacylglyceroly a cholesterol. Nie lieky na takyto tlak...🫣
@anonym_e6cec3 a ako ti zistili vlastne ockovi že má uochate krčné cievy ?
@anonym_e6cec3 a ako ti zistili vlastne ockovi že má uochate krčné cievy ?
@anonym_autor zistuje sa to sonom ale ty nemas problem s tlakom ale s psychikou
@anonym_autor zistuje sa to sonom ale ty nemas problem s tlakom ale s psychikou
@anonym_d03079 prečo si myslíš že s psychikou? Ja nerozumiem prečo to hadzes na psychiku
Tlak máš úplne v poriadku . Ten spodny ti môže vyjsť vyšší aj koli stresu . Ja mávam tlak ako kedy ..100/76...90/60....115/80 ...závisí od veľa veľa faktorov .
Ak máš holter ôk, tak sa nemáš čoho báť. Sono srdca sa robilo ?
Na to,aby si dostala porážku musí byť tlak naozaj vysoky ako je vyššie spomenuté a dlhodobo ..tie cievy sa neznicia hned atď....takže áno, môže to byť práve psychika .. viem o com hovorím..
@anonym_autor aj ja mávam spodný vyšší ale nad 90 a riesi ma aj internista a mám lieky .. dedične to je, menej pružne cievy
@anonym_d03079 prečo si myslíš že s psychikou? Ja nerozumiem prečo to hadzes na psychiku
@anonym_autor z psychiky a stresu vybehne najmä horný .. spodný ak je vyšší a horný nie , tak treba riesit
@anonym_autor Ja som dnes bola na preventívke. Na ľavej ruke som mala tlak 125/85 čo je ok a na pravej už som mala ten druhý 92. Ale zase už som bola rozrušená že mám dobrý tlak 🙂
Každopádne mi len dr povedal že mám menej soliť, hýbať sa čo aj robím a prísť o pol roka na kontrolu a následne že mi dá holter na 24 hod. A uvidí sa či dáme lieky.
Ja to riešim kvoli preeklampsii čo som mala pre 2 rokmi keď som čakala syna.
Ty ak si mala holter a mala si všetko ok tak nevidím dôvod riešiť to. Ale ak si si nie istá tak chod o pol roka znova na kontrolu tlaku.
Ja mám v rodine predispozíciu teda ja sa môžem obávať....
@anonym_autor aj ja mávam spodný vyšší ale nad 90 a riesi ma aj internista a mám lieky .. dedične to je, menej pružne cievy
@anonym_13fdfb a vrchný máš v poriadku ?
@anonym_autor lebo sa chorobne zaoberas niecim co nie je problem
tvoj tlak je v poriadku
@anonym_autor lebo sa chorobne zaoberas niecim co nie je problem
tvoj tlak je v poriadku
@anonym_d03079 opakovane 5 merania za sebou a spodny od 90 do 95 podľa teba je v poriadku? Podľa mňa nie
Tlak máš úplne v poriadku . Ten spodny ti môže vyjsť vyšší aj koli stresu . Ja mávam tlak ako kedy ..100/76...90/60....115/80 ...závisí od veľa veľa faktorov .
Ak máš holter ôk, tak sa nemáš čoho báť. Sono srdca sa robilo ?
Na to,aby si dostala porážku musí byť tlak naozaj vysoky ako je vyššie spomenuté a dlhodobo ..tie cievy sa neznicia hned atď....takže áno, môže to byť práve psychika .. viem o com hovorím..
@anonym_99bec4 zo stresu je vyšší prvý tlak. Nie druhý. Druhý je srdcový. Je nebezpečnejší.
mne sa zdá že autorke treba psychiatra keď sa takto sleduje pre nič za nič. tlak má možno troška zvýšený - ale to nie je ani len na lieky.
@anonym_d03079 opakovane 5 merania za sebou a spodny od 90 do 95 podľa teba je v poriadku? Podľa mňa nie
@anonym_autor to je dobry spodny tlak, riesit ak je hodnota viac ako 105....mne tak dr povedala, lebo ka som mala 178/115, a aj viac...beriem lieky a trvalo 2 mes kym sa tlak spodny upravil
@anonym_autor to je dobry spodny tlak, riesit ak je hodnota viac ako 105....mne tak dr povedala, lebo ka som mala 178/115, a aj viac...beriem lieky a trvalo 2 mes kym sa tlak spodny upravil
@janka2501 ďakujem dúfam, dosť ma to znepokojuje
@anonym_99bec4 zo stresu je vyšší prvý tlak. Nie druhý. Druhý je srdcový. Je nebezpečnejší.
mne sa zdá že autorke treba psychiatra keď sa takto sleduje pre nič za nič. tlak má možno troška zvýšený - ale to nie je ani len na lieky.
@anonym_806198 a od koľko je na lieky?
@anonym_806198 áno, to viem,že druhý je srdcivy a je nebezpečnejší, ale zvýšený nie je aj tak moc . A nie dlhodobo . Ono ja keď som podibne kedysi riešila, tak mi bolo povedané,že zvýšený tlak môže byť aj stres ,dokonca aj chrbtica . A keď ho opakovane meria v klude a tlak je takýto..tak to bude len psychické...
@anonym_autor to mate dobry tlak,a ten rozdiel nevadi ja som sa nato pytala kardiol.a ten spodny je zvyseny stresom lebo srdciecko nieje v klude.zbytocne sa nestresujte.spravte si medovku caj na vecer

veď normálny je 80. tak 84 hádam nie je taký vysoký 😏