Mám si dať vyrovnať zuby v dospelosti?
Ahojte,čítala som veľa diskusii tuná na túto tému a viem aké sú dôvody za.No pýtam sa ste niektora čo ste nad tým rozmyslala ale nedala sa na to? Ľutujete to po čase alebo ste sa zmiernili s výzorom?Príklad vysoký vek,už je jedno ako človek vyzera,peniaze drahé to je atď.Zaujimaju ma vaše skúsenosti čo ste sa na to nedali.Ja mám 36 rokov,dosť krivé zuby a teraz som v štádiu rozmýšľania,či si ich dať vyrovnať strojčekom alebo nie.Za je iba jeden bod,aby som sa cítila krajšia a sebavedomejsia.Proti je viac bodov,vysoký vek,už mi môže byť jedno ako vyzerám a ako si dožijem život,kopa peňazí to stojí,kopa bolesti,každý ma od toho odhovara že čo na staré kolená vymýšľam.Porosim vaše názory, ďakujem
V minulosti bola teoria, ze je lepsie ked nosi strojcek dieta resp. teenager. Ja som nosila najskor vyklapaci, potom trvaly strojcek (asi od 14 - 18 rokov) ked som to cele mala hradene od poistovne a mala som to stastie, ze som sa dostala do ruk Mudr. Ireny Klimovej, kt bola skvela uz vtedy. Kolegyna kt ma 31 rokov, si dala teraz priehladny strojcek, cize celustna ortopedia sa za tie desatrocia velmi posunula dopredu a aj vo vyssom veku sa daju krive zuby riesit.
Ja som si dala strojček v tridsiatke a neľutujem ani sekundu a ani jedno euro. Vždy som sa za svoje zuby hanbila ale teraz nosím strojček pyšne ako šperky. Bodaj by nie za tie prachy 😄 A mám známu čo si dala strojček v päťdesiatke a teraz má krásny úsmev, tiež neľutuje.
@trgypadl no dcera ma 10 ale urcite cim skor tym lepsie, tak uvidime, zatial chodime k jednemu dr. on povedal ze jej musia narast vsetky trvale zuby a potom jej da strojcek. museli sme dat tri mliecne stolicky vytrhnut lebo sa ani nekyvali a branili rastu trvalym zubom. No jo, same patalie su so zubami.
Podľa mňa je to skvelá investícia. Ja som si to prv nemohla dovoliť. Konečne ( 34r ) som sa k tomu dostala. Mám spark dlahy a už teraz, mám len asi pol roka liecby pred sebou, už vidno výsledky a som nadšená a hneď sa cítim aj lepšie. Okrem toho rovné zuby sú zdravšie a ľahšie sa ošetrujú. Za mňa veľmi dôležité a pred 40tkou úplne ok riešiť.
@mamula20 pri paradentoze nemusis mat hned vacky, a u kazdeho to he velmi individualne, ale to by si aj sama videla v akom stave mas dasna...verim,ze to vyriesis k svojej spokojnosti, ale ver, ze tie vyklapacky su skor trestom ako vyhodou... Ano su aj vynimky, nehovorim, ze nie,
Ja som mala fixny strojcek v 18ke, zuby krasne rovne. V 36ke mi museli vytrhnut jeden spodny zub tak mi zubarka navrhla opat strojcek, aby sa mi posunuli zuby, vyplnili medzeru a tiez posunuli zuby mudrosti dopredu. Nelutujem, isla by som do toho znova. Teraz mam 41, zuby krasne a vobec sa necitim do stareho zeleza alebo ze uz len dozivam zivot 🤣🤣 A co sa tyka financii, ta suma je celkovo, to nezaplatis naraz 2000 eur. Za otlacok nieco, potom ked ti namontuju tusim 300 a kazda navsteva cca 30 eur. Potom zase odmontovanie...myslim ze v priebehu 2 rokov to platit po castiach nieje take strasne. Nehladela by som na nazory inych, je to tvoje telo a ty sa musis rozhodnut ci do toho ides. Drzim palce!
podľa mňa je úplne jedno, koľko máš rokov. ak si strojček chceš dať, tak do toho pokojne choď, je to na tebe 🙂 akurát, že si zaplatíš plnú sumu, tiež ľutujem, že som to neriešila za mládí, kedy poisťovňa uhrádza značnú časť.
@janage Okolie,rodina svokrovci majú okolo 60,moje kamarátky a známe majú od 30 do 50 rokov a všetci že už som stará na to a keď som doteraz žila s krivymi tak na čo na starobu si komplikovať život
Sa musím zasmiať. Povedz im, že práve preto, že plánuješ žiť ešte aspoň raz toľko ako si žila doteraz. Si uvedomujes ze do dôchodku pôjdeš najskôr v 64😁
No to by som skôr riesila ten hlboký skus na tvojom mieste. Tiež ho mám bohužiaľ a už aj problémy s celustnym kĺbom. To je dôležitejšie, vyriešiť to. Ja si zatiaľ vystačím s tým, že nejem nič tvrdé a gumené, ale už som teda mala obdobie, že ma riadne bolel. Predsalen už nie som najmladšia. Ale keď si čítam o tom, tak fakt len šetriť si ho a vyriešiť nejakú nahryzovu dlahu. To sa chystám najbližšie opýtať zubára. Lebo v noci zatinam zuby a aj tým sa klb opotrebuva.
A ešte jedna veľmi podstatná vec zuby už budú len drahšie
Ale ta cena nieje naraz, to je postupne...ja by som radaej ozelela jednu dovolenku za rok ale mala krasne zuby 😁
Mna odradza to, ze do konca zivota mam nosit nocny strojcek, inak sa mi to vrati spat jak bolo
@alex2018 Na dovolenku nechodíme tak nemám čo ozelat.Peniaze som horko ťažko nasporila na zuby,no je pravda že by sa zišli na oveľa lepšie využitie.
Tak potom to máte vyriešené. Podstatnú úlohu hrajú peniaze, čo chápem a keď Vám príde zbytočné to dať na zuby, tak kašlite na to. 😅😅😅 Dilemu máte spracovanú, keď ani zdravotný dôvod nie je podstatný pri rozhodovaní a nie je o nerozhodnuti. Vy máte len dôvody prečo nie, to je o nastavení človeka, či chce od seba/ od svojho života viac alebo nie. A Vám stačí to co máte, keď aj krivé zuby ale očividne to nie je pre vás problém.
Ja som bola sama so zubami nespokojná. Bolo mi úplne jedno, či ma okolie bralo s nimi už vpohode alebo nie. Ja žijem s tým ako vyzerám a ako sa cítim.
@miaz21 Aj ja som nespokojná so zubami,no ja som typ človeka čo si dá na názor ostatných a keď ma ani jeden človek nepodrzi že je to dobré rozhodnutie a nech idem do toho tak neviem.Tazko sa rozhodujem a idem do nových situácii.
Treba si povedať, že toto je o vasej spokojnosti. Čo tam po okoli? Mňa názor okolia nezaujímal. Mňa zaujimalo dôvody, prečo sa to oplatí riešiť. A dlho som to mala v sebe, že to chcem riešiť. Ale samozrejme, pohybujem sa aj medzi ľudmi, čo sú v tomto smere za, lebo vidia tie pozitíva a vedia to adekvátne zhodnotiť.
Ak chcete napíšte súkromnú správu, pošlem foto chrupu a to nie som ani na konci a vyzerá to super.
@barbora19911 ahoj,kde u koho si platila 1200 e? To je krásna cena.Dali ti ho na celý rad?

Záleží aj od toho, ako veľmi krivé ich máš. Ja mám čiastočne prekryté spodné jednotky, proste jedna je krivo, ale normálne si to nik nevšimne, práveže som už dostala komplimenty, že aké mám pekné zuby. Mňa to trápilo, tie krivé jednotky, ale zubárka ma dokonale odradila od strojčeka. Povedala, že by mi musela vytrhnúť zub na každej strane, aby sa tým jednotkám spravilo miesto, lebo mám ich proste strašne na husto, len strojček by nestačil. A povedala, že také zuby zdravé, ako mám ja, že dať si vytrhnúť len kôli drobnej kozmetickej vade, že to by ona v živote nespravila. Takže mám krivé aj naďalej a už o tom neuvazujem vôbec. Som vďačná za zdravé zuby.