icon

Mamina má veľa žalúdočnej kyseliny

crysol
5. jan 2022

Ahojte. Moja mamina ma poslednu dobu kazde rano kasliaci koncert. Tvrdi, ze ma strasne vela kyseliny v zaludku, obcas rano ju ide vracat, no koncert pokracuje kazdy den. Dava si Intocel, co jej vraj trochu pomaha, no nezda sa mi.
Problem je, ze mamina je onko pacient (to je zo zdravotneho hladiska ok, metastazy nema) a pred asi mesiacom bola v nemocnici koli bakterii v creve ( nejaka blanita kolitida). Na nu este berie Enterol. Problem je, ze co robit? Lekarovi moc ist nechce, berie hormonalnu aj biologicku liecbu, je cukrovkar, a lieky moc neznesie. Bojim sa, ci ta kyselina neposkodila opat jej crevo, ktore este neni zahojene. Nie a nie kaslaci ritual zastavit. To uz podla mna normalne neni. Normalne citim jak ju ta kyselina skoro zadusi akoby mala vodu. Stale na drhava, kasle, test na covid je negativny.

stanulienkat
5. jan 2022

V prvom rade je dôležitá diéta, úplne poľahky si vygoogli na internete, čo nie je vhodné jesť pri zvýšenej kyseline. Je tam toho dosť veľa. Takže zdravá strava a praktický lekár jej moze predpísať omeprazol, malé porcie jedla a tri hodiny pred spaním nejesť.

crysol
autor
5. jan 2022

@stanulienkat Ale ja neviem, ci to ma vobec kyselinu, ked este nema crevo doliecene. Dufam, ze jej kyselina neposkodila crevo. Ona ma dietu uz roky, takmer nic neje. Uplne male porcie a same zdrave veci. To s jedlom asi nic nema.

stanulienkat
5. jan 2022

@crysol kyselina nepoškodí črevo skôr pažerák a diétne obmedzenia myslím v tom zmysle, že by nemala piť kávu, jesť čokoládu, mentolové žuvačky, mentolové sladkosti, štipľavé, korenené ,cibuľa cesnak..
Kyselina sa tvorí aj pri strese, pri nervoch.... nemusí ju ani nič bolieť. Pri kyseline typický príznak je vykašliavanie, pokašliavanie, hlavne ráno. Nech si dá predpísať omeprazol, chráni žalúdočnú sliznicu, je to vhodný liek aj pri zápaloch žalúdka. Samozrejme liečba je nadlho, nebude jej lepšie ani za dva týždne, ani za štyri týždne.

simca06022011
5. jan 2022

toto moze mat aj s liekov, moze to mat aj od mala stravy... a urcite by to mala riesit s lekarom, n eviem ake lieky berie ale davaju "lieky na kyselinu" ( ja mam omeprazol a pomaha mi rychlo, beriem ho iba pp) bezne ku kombinaciam liekov. Mne to lekar povedal, ze je to v aj ako ochrana pred poskodenim zaludka/pazeraka.

evabb35
5. jan 2022

@crysol mám úplne iný liek na predpis. Dnes pre recept nemusí chodiť k lekárovi, stačí zavolať, či napísať a lekár recept pošle do lekárne.

evabb35
5. jan 2022

@crysol Dosť záleží, aké jedlo jedáva pred spaním, či nejaké ovocie nejedáva na noc. Pri takýchto ťažkostiach sa odporúča večerať najneskôr o 17.00 h. Takže to je taká problematika, že najlešpšie by bolo skontaktovať sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý jej poradí presný postup.

cacianka
5. jan 2022

Onko pacienti majú možnosť získať aj iné liečivo na takéto problémy.
Takže riešiť s o no lekárom

kacena4
5. jan 2022

v prvom rade treba zistit ci ma naozaj cela kyseliny lebo tooze byt aj reflux alebo nieco ine treba to poriadne vysetrit a nejest veci ktore to sposobuju. a hlavne nestresuj ktselina je v zaludku nie v crevach takze kyselina moze poskodit jedine pazeral hrtan ak clovek grcia

laska86
9. jan 2022

@crysol poriadne vysetrenie treba tlacit na doktorov kedze je onko pacient..ja mam.na kyselinu predpisany Helicid..vzdy rano jednu a mam pokoj cely den..len ked pises ze lieky moc nemoze tazko ti poradim..je mi to luto😥