icon

Mamka cíti tŕpnutie hlavy a tela. Mám jej volať záchranku?

20. sep 2020

Prosim surne o radu. Moja mamka prekonala 2x cievnu mozgovu tohto roku v apríli. Dnes mi okolo 11stej povedala, ze citi trpnutie - hlavne hlavy a potom aj celeho tela. Myslite,ze mam zavolat zachranku? Asi ano, ze?

janulkama
20. sep 2020

Urcite by som volala. Drzim palce nech dobre dopadne

autor
20. sep 2020

@janulkama dakujem ti velmi pekne, idem zavolat

mogaa
20. sep 2020

Myslím, že skôr ako bude mať príznaky mozgovej príhody s nou neurobia nič....také tie základy poznáš: vyplaziť jazyk (nesmie ísť do strany), predpažiť ruky(nemali by padať , ale to samozrejme záleží ktorá strana bola predtým postihnutá).....skôr u nej podporiť prekrvenie - ľahko cvičiť, prejsť sa po vonku, zázvorový čaj....dlhodobo je dobré brať Lecithin 1200mg.....neviem akú mal predtým "silnú"príhodu a či mala upchatú cievu alebo krvácanie - prevencia je hlavne lieky na tlak a cvičenie(všeobecne pohyb).....ale ak sa bojíš -zavolaj a uvidíš čo povedia.....držím palce aby to nebolo nič vážne...

autor
20. sep 2020

@mogaa dakujem velmi pekne

@janulkama nakoniec sme zavolali a povedali,ze dobre,ze sme zavolali. Chvalabohu vsetko je v poriadku

zuzula507
20. sep 2020

Dobry mozem sa opytat mozgovu cievnu prekonala vsa mamka 2x s akym casovym odstupom? A ma nejake nasledky alebo mala po tej 2 nasledky horsie? Moj otec mal mozgovu pred 3 mesiacmi a zotavuje sa velmi dobre no priznam sa ze dost sa obavam ze sa mu opat moze vratit povedal mi to 1 byvaly neurolog ze povacsine sa stale mozgova prihoda vrati a kazdou jednou su nasledky horsie.. :/

zuzula507
20. sep 2020

ale inak dobre ze ste zavolali ajked teda sa odporuca stale skontrolovat jazyk, predpazit ruky ale zavolala by som urcite tiez

mogaa
21. sep 2020

@zuzula507 nie je to pravidlo....mama mala jednu veľkú a kopec drobných , bola cez
2mesiace v nemocnici, nakoniec tam dostala aj zápal plúc....dlho bola v plytkom bezvedomí kedy ju nevedeli prebrať, zrejme vtedy tam boli tie drobné príhody...vtedy jej primár nedával šancu, po 4rokoch iný primár povedal že ľudia ktorý mali tak silnú príhodu majú uplne zničené cievy a dožujú sa max.5rokov, odvtedy prešlo 18rokov a mama stále žije a žiadna iná príhoda nebola.....ale ostali jej trvalé následky, takže je to individuálne....preto som sa pýtala či mal zrazeninu alebo prasknutú cievku(krvácanie)

amarilka26
21. sep 2020

Netreba cakat. Ja som mala minuly rok, neceli rok po porode :( vtedy mi povedali ze ak zacitim akekolvek trpnutie koncatin, zavraty, ihned volat zachranku. Minuty rozhoduju. Nedavno som volala rano o jednej, tiez plany poplach 😁 no radsej zbytocne ako neskoro 🙂

terezaberkesova
Odpoveď bola odstránená
autor
26. sep 2020

@amarilka26 no ano, to mas pravdu. Radsej tak ako keby neskoro....