icon

Manžel stále chudne

19. okt 2025

Ahojte, chcem vás poprosiť o radu resp. skúsenosť. Môj manžel má 45 rokov. Keď sme sa zoznámili pred 18 rokmi, mal 185 cm a 90 kg, bol taký statný chlap. Postupne zišiel s váhoou na 82 kg a to si držal pekne dlhé roky. Posledné tri roky však viditeľne chudne. Aktuálne má 72 kg a naozaj je veľmi chudý. Má problémy so žalúdkom. Samozrejme, keď sa to celé začalo, tak postupom času obehal lekárov. Aktuálne má krvný obraz v poriadku, CT brucha v poriadku, až na cysty na obličkách. Má zápal dvanástroníka a tak mu lekár predpísal lieky na žalúdok a k tomu Nutridrinky. Tie berie už tretí mesiac. Ale nič sa nemení. Brucho má už trochu lepšie, menej ho bolí, ale nepriberá. Je všetko rad radom. Nepije kofeínovú kávu, nepije vôbec alkohol, ale vyfajčí škatuľku cigariet denne. Veľmi sa na to hnevám, ale neviem ho prinútiť prestať. Ja som odporúčala, nech mu gastro lekár spraví kolonoskopiu, Nakoľko má aj problém s vyprázdňovaním. Ale gastro mu odobral vzorku stolice, nenašiel tam nič patologické ani krv a povedal, že teda nie je dôvod robiť kolono. Čo by ste mu odporúčali? Okrem skoncovania s cigaretami samozrejme. Bojím sa o neho.

Strana
z2
marca12
19. okt 2025
@anonym_autor

@tetapetra ja som mala high grade polypy a nechudla som. Odstránili mi to a teraz chodím na kolono raz za tri roky.

@anonym_autor To,ze si ty nechudla,neznamena,ze u ineho to bude tak isto. Tiez mam v rodine skusenost. Velke chudnutie a po vsetkych moznych vysetreniach nakoniec spravena kolonoskopia a tam nasli zhubny nador. Ja nechapem,preco ked je tak rozsirena rakovina uz ani nepoznam rodinu,v ktorej by nebolo toto ochorenie,tak nerobia lekari vysetrenia na odhalenie nadorov. Trvala by som na kolonoskopii a odobrati krvi na rozbor onkomarkerov.

bluka2
19. okt 2025

Ja drzim palce, nech sa cim skor najde pricina a nech vsetko dobre dopadne, ale byt chory a fajcit krabicku denne rakovinotvornych latok a volnych radikalov, cadmia, atd. Ako sa ma telo vyliecit, ked kazdy den musi bojovat s tymto?

viera012345
19. okt 2025
@anonym_autor

@viera012345 áno, má zápal duodena inak všetko čisté, bez patologického nálezu na sliznici.

@anonym_autor Úprava stravy/vylúčiť ostré, mastné, vyprážané/ste skúšali? Zároveň,ako uz bolo spomenuté znížiť počet cigariet za deň, postupne odvyknut a v neposlednom rade, eliminovať stres, naučiť sa ho zvládať.Mozno by nebolo zlé zmeniť aj gastroenterológa

autor
19. okt 2025
@bluka2

Ja drzim palce, nech sa cim skor najde pricina a nech vsetko dobre dopadne, ale byt chory a fajcit krabicku denne rakovinotvornych latok a volnych radikalov, cadmia, atd. Ako sa ma telo vyliecit, ked kazdy den musi bojovat s tymto?

@bluka2 hovorím s ním každý deň o tom, vie to. Aj ja som fajčila 20 rokov, ale prestala som, zo dňa na deň. Nedá si povedať. Neviem s ním pohnúť.

anonym_457fa5
19. okt 2025

Skus mu všetko jedlo varit v dojcenskej vode a nech ju aj pije. Kamaratky frajer takto schudol, pitna voda z kohútiku mu nesedela. Keď na to prišli, čo mu robi problem, presťahovali sa a vec sa vyriešila. Jej z tej vody nič nebolo.

3petka
19. okt 2025

@anonym_autor cukor má v poriadku?

veselo_neveselo
19. okt 2025

@anonym_autor Musi byt aspon na diete, ked ma zapal v traviacom trakte, potom sa mu upravi aj stolica.
Ale nech si uvedomi, ze fajcenie skodi aj na zaludok, tak si pritazuje sam sebe.
Ked nechce s fajcenim prestat, tak poriadna dieta aku si vyzaduje stav, nie ze jest rad radom vsetko.
Treba tomu dat cas, proste so zapalenym traktom vsetko funguje zle, ziviny sa nevstrebavaju, preto nutridrinky, sledovat kaloricky prijem. Ak sa vaha nepohne, potom nabehnut zas k dr. Ja by som nepanikarila s rakovinou atd ked mal CT brucha, tam by ju videli ak by bola rozbehnuta tak, ze by z nej mal vyrazne chudnutie.

anonym_7ad0a9
19. okt 2025

Inak, ked vysli tie hovienkove testy😅od obvodneho negat., na aky cas moze byt clovek v pokoji... rok, dva?

autor
19. okt 2025
@3petka

@anonym_autor cukor má v poriadku?

@3petka áno ma krvné testy ukážkové, aj cukor.

janasim
19. okt 2025

Určite colonoskopiu, čím skôr....píšem z praxe

autor
19. okt 2025
@veselo_neveselo

@anonym_autor Musi byt aspon na diete, ked ma zapal v traviacom trakte, potom sa mu upravi aj stolica.
Ale nech si uvedomi, ze fajcenie skodi aj na zaludok, tak si pritazuje sam sebe.
Ked nechce s fajcenim prestat, tak poriadna dieta aku si vyzaduje stav, nie ze jest rad radom vsetko.
Treba tomu dat cas, proste so zapalenym traktom vsetko funguje zle, ziviny sa nevstrebavaju, preto nutridrinky, sledovat kaloricky prijem. Ak sa vaha nepohne, potom nabehnut zas k dr. Ja by som nepanikarila s rakovinou atd ked mal CT brucha, tam by ju videli ak by bola rozbehnuta tak, ze by z nej mal vyrazne chudnutie.

@veselo_neveselo nutri drinky sme si vyžiadali my. Najprv som mu ich kupovala a potom mu predpísal. Ale, ideálne by bolo, ak by za deň vypil aj dva. On za deň vypije jeden a ten pije počas dňa po dúškoch. A to je málo. Je to malá gramáž.

autor
19. okt 2025
@janasim

Určite colonoskopiu, čím skôr....píšem z praxe

@janasim ja viem, snažím sa mu to navrhnúť. Ale lekár je lekár a s ním ja nepohnem.

autor
19. okt 2025
@anonym_7ad0a9

Inak, ked vysli tie hovienkove testy😅od obvodneho negat., na aky cas moze byt clovek v pokoji... rok, dva?

@anonym_7ad0a9 to, že ti neukáže odber stolice okultné krvácanie neznamená, že nemáš v čreve problém. Jediným diagnostickým postupom v tomto prípade je kolonoskopia.

anonym_d5bd2f
19. okt 2025

cigarety su to najhorsie na gastro system. este horsie nez alkohol.

anonym_d5bd2f
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_7ad0a9 to, že ti neukáže odber stolice okultné krvácanie neznamená, že nemáš v čreve problém. Jediným diagnostickým postupom v tomto prípade je kolonoskopia.

@anonym_autor pri okutom su to v tom najlepsim pripade ''len'' hemeroidy

labocca
19. okt 2025

@anonym_autor nema SIBO??? ja som tak schudla behom troch mesiacov cez 10 kg....
A kg stale sli dole. Potom mi nasadili atb. a pomohlo.

anonym_457fa5
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d5bd2f to nie je pravda, ja mám UC a vdaka fajceniu som bola roky v remisii a vdaka ním som nemusela brat lieky. Nikotín paralyzuje hladke svalstvo

autor
19. okt 2025
@labocca

@anonym_autor nema SIBO??? ja som tak schudla behom troch mesiacov cez 10 kg....
A kg stale sli dole. Potom mi nasadili atb. a pomohlo.

@labocca na SIBO mu robili test a nema to. Ani ziadne intolerancie.

avicii18
20. okt 2025

Veď BMI má v poriadku, podobné mám ja. Som chudý, ale včera som dal na biku 50km a 1000m výškových a dnes sa cítim lepšie ako predčerom 🙂 Cigy určite nepridajú, ale s tým nie je ľahké seknúť. Skôr by som naňho prestal tlačiť a neriešil to. Vekom sa telo mení, treba prijať tú zmenu ak to nie je vyslovene medicínsky problém.

autor
20. okt 2025
@avicii18

Veď BMI má v poriadku, podobné mám ja. Som chudý, ale včera som dal na biku 50km a 1000m výškových a dnes sa cítim lepšie ako predčerom 🙂 Cigy určite nepridajú, ale s tým nie je ľahké seknúť. Skôr by som naňho prestal tlačiť a neriešil to. Vekom sa telo mení, treba prijať tú zmenu ak to nie je vyslovene medicínsky problém.

@avicii18 on vyzerá veľmi chudo, všetky rifle na ňom visia a vzhľadom, že už má aktuálne holú hlavu (lebo vekom vlasy odišli), tak si veľa ľudí myslí, že si prechádza nejakým ochorením. Každopádne sa na mňa včera nahneval, lebo hovorím do liečby jeho lekárovi. Že či ja mám vyštudovanú medicínu alebo jeho doktor. A, že prečo na neho útočím. To, že sa o neho bojím neberie do úvahy.

anonym_7ad0a9
20. okt 2025
@anonym_autor

@avicii18 on vyzerá veľmi chudo, všetky rifle na ňom visia a vzhľadom, že už má aktuálne holú hlavu (lebo vekom vlasy odišli), tak si veľa ľudí myslí, že si prechádza nejakým ochorením. Každopádne sa na mňa včera nahneval, lebo hovorím do liečby jeho lekárovi. Že či ja mám vyštudovanú medicínu alebo jeho doktor. A, že prečo na neho útočím. To, že sa o neho bojím neberie do úvahy.

@anonym_autor ma krokomer? Ked spravi tak 10 000 co v niektorych pracach je aj malo, tak spotrebuje vsetky prijate kalorie a este cerpa z podstaty, kiez by v tom bola nejaka hovadina, ale zial, neposobi to dobre🪱

autor
20. okt 2025
@anonym_7ad0a9

@anonym_autor ma krokomer? Ked spravi tak 10 000 co v niektorych pracach je aj malo, tak spotrebuje vsetky prijate kalorie a este cerpa z podstaty, kiez by v tom bola nejaka hovadina, ale zial, neposobi to dobre🪱

@anonym_7ad0a9 niekedy nachodí okolo 10 000 krokov, niekedy ani to nie. Ale viem, že má stres, a že sa trápi, to viem. A po covide takmer 2r nemal chuť ani čuch a všetko mu smrdelo, a napínalo ho z toho. Dnes je to už neporovnateľné lepšie, ale stále nie je tam, kde bol predtým.

anonym_7ad0a9
20. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_7ad0a9 niekedy nachodí okolo 10 000 krokov, niekedy ani to nie. Ale viem, že má stres, a že sa trápi, to viem. A po covide takmer 2r nemal chuť ani čuch a všetko mu smrdelo, a napínalo ho z toho. Dnes je to už neporovnateľné lepšie, ale stále nie je tam, kde bol predtým.

@anonym_autor a dostal c19 ako neockovany, ci s ockovanim, kolko vakc., viem, ze to su haklive veci, ale mozu suvisiet.

autor
20. okt 2025
@anonym_7ad0a9

@anonym_autor a dostal c19 ako neockovany, ci s ockovanim, kolko vakc., viem, ze to su haklive veci, ale mozu suvisiet.

@anonym_7ad0a9 neočkovaný, covid mal relatívne dobrý pribeh, bolesť hlavy, bolesť krku a bolesť dutín, mierne teploty 3-4 dni. Do týždňa bol OK.

janasim
20. okt 2025
@anonym_autor

@janasim ja viem, snažím sa mu to navrhnúť. Ale lekár je lekár a s ním ja nepohnem.

@anonym_autor a rtg pľúc mal?

anonym_d5bd2f
20. okt 2025

nema pasomnicu? nie je anemicky?

autor
20. okt 2025
@janasim

@anonym_autor a rtg pľúc mal?

@janasim ano mal, v poriadku. @anonym_d5bd2f nie je anemicky, ma odber krvi ukazkovy.

1fifinka1
20. okt 2025

Aj môj muž chudol, výsledky ok. Odišiel z prace, ktorú neznášal, prestal fajčiť a pribral 12kg.

Strana
z2