Máte skúsenosti s odmietnutím kolonoskopie?

tana54
4. aug 2020

Ahojte. Bola som dnes na gastro sa objednať koli hlienu a tam hneď sestrička že kolono bez krvných testov, vzorky stolice, ani v karte od obvod aká nič nebolo popísané, tak som odmietla, teda som súhlasila, ale ze narkoza, tak mi dal termín uňho na konzultáciu. Mate takú skúsenosť, že ste nešli nakoniec na kolonoskopiu?

0silvia0
4. aug 2020

@tana54 nemozes to prosim napisat este raz a zrozumitelne?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
4. aug 2020

Nemusis tam ist,ja som mala ziadanku na ct a nesla som. Ale zo slusnosti by som zavolala v dostatocnom predstihu,ze nepridem. Nech teda moze ineho pacienta vysetrit

miskooo1987
4. aug 2020

@tana54 chaoticky napísané ale nútiť ta nebudú ... podpíšeš odmietnutie a bude...

tana54
autor
4. aug 2020

@viestta ibaže ja chcem, ale pod narkozu a keď som to spomenula tak zrazu stačí konzultácia a ze dačo poriesime.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tana54
autor
4. aug 2020

@marca12 bola som dnes osobne, hneď som povedala ze ak áno, tak pod narkozu, ale dr to zrušil a zavolal ma k sebe na pokec

prasiatko30
4. aug 2020

Lebo pod narkozou musis mat predoperacne vysetrenia urobene - lebo ti budu davat narkozu - a budu tamzainteresovani najmenej dvaja mudr - gastro a a nesteziolog - takze jasne ze chcu najprv vediet ci je na to indikacia a az potom robit kolonoskopiu.

tana54
autor
4. aug 2020

@viestta nevadí, hlavne ze ja viem😉

tana54
autor
4. aug 2020

@prasiatko30 problém je ze tento môj dr nerobí kolonoskopie pod narkozu, musím ísť do iného mesta, ale tam ma zatiaľ neposlal

prasiatko30
4. aug 2020

@tana54 tak este vacsi dovod ma na to aby riadne zdovodnil preco chce robit kolono kebyze to bol robil sam tak asi ta moc neprehana ale takto chce mat vsetky vysetrenia spravene - okrem toho ze pred anstezou urcote vysetrenia musia byt spravene

tana54
autor
4. aug 2020

@prasiatko30 tak tak presne, musí udať dôvod, čiže vetzmu mi krv, možno vzorku stolice atď. až tak ma môže poslať. Mam diagnózu panická porucha, ved mne ani usg prsníkov nemohli pomaly urobiť, strach, strach, strach, vracať sa mi z toho chcelo.

prasiatko30
4. aug 2020

@tana54 podla mna je jeho postup korektny

tana54
autor
4. aug 2020

@prasiatko30 však ok, ja si to tiež myslím. Ja viem co obnasa pred operačné vyšetrenie. Prídem povie toto, toto vás čaká. Není som blbá už zasa.

prasiatko30
4. aug 2020

@tana54 tak co si vlastne potrebovala vediet?

unicornlady
4. aug 2020

Autorka to možno myslela tak, že išla k dr. na jedno vyšetrenie a zrazu sa dozvedela, že doktor jej tam napísal aj iné vyšetrenie, ktoré má absolvovať?
A teda sa dohodli, že ok, ale pod narkózou atd...

tana54
autor
4. aug 2020

@unicornlady áno presne tak. Prosto sok, čakala som najskôr menej drastické vyšetrenia a vylucovacou metódou potom kolonoskopia. Nevravím, není to na škodu dozvedieť sa ci tam není zápal, nebodaj niečo horšie.

luulinkaa
4. aug 2020

Ahojte, ja som teda podstúpila kolonoskopia a na žiadnom pred operačnom vyšetrení som nebola, v deň keď mi to robilo tam bol gastroenterológ, anesteziologicka a asi dve sestry. Predtým som mala správy z pohotovosti o krvi, oSone a rontgon brucha. Tiež mám strašne stavy keď mám takéto niečo podstúpiť a išla som v celkovej narkóze, najprv mi chceli dat len oblbovak, že to bude v pohode no odmietla som. Inak naozaj to nebolo také hrozné a spadol mi zo srdca nie kameň, ale balvan. Dva a mesiace predtým som nespavala, zbytočne.. Ty potrebuješ pomôcť a nie oni... Pre nich je to ich práca, robia to každý deň desiatkam ľuďom. Psychicky to bolo pred tým pre mňa hrozne, ale celé to netrvalo ani 10minuz,nelutujem a išla by som znova. Treba sa prekonag

tana54
autor
4. aug 2020

@luulinkaa určite s tebou súhlasím, není nič horšie ako psychická nepohoda a myslenie na to, čo mi je, čo mi nieje. Keby som išla pod narkozu tak aj zajtra, čím skôr. A ty koli čomu si išla, ak sa smiem spýtať?

luulinkaa
4. aug 2020

@tana54 mala som dlhodobé problémy so žalúdkom.. Vždy keď som mala stres v práci som začala mať chorobné hnačky a keď to ustúpilo striedalo sa to so zápchou, moja obvodná už nevedela čo so mnou tak ma k nemu poslala.. Bola som tam najprv na konzultácii, budú sa ta pýtať také tie otázky ako sa stravujes, akú máš stolicu, ako často a také tie otázky, mne to bolo dosť nepríjemné ale nič hrozné. Budu ti možno brat krv aby ti urobili Testy na celiakiu a také tie "choroby" ja som povedala, že mi býva zle ci to môžu robiť nabudúce..niekedy strkaju prsty do riti, ale nie vzdy.. Ďalší krát som už nedosla,bala som sa.. No ale prišiel zlom a ja som mala zápchu ako hrom a silné bolesti, lebo však nič zo mňa nechcelo ísť von, začala mi triaška, teplota, nevládala som ani pohár udržať v ruke. A zrazu začalo všetko vychádzať von, len to bolo všetko krvavé...celkom dosť tká som musel aist na pohotovosť, hádzali si ma tam ako krumplu. Také bolesti som v živote nemala a nikomu neprajem, bála som sa hrozne. Prvý deň v sobotu večer tam bol mladý chirurg ten mi len postrkal prsty do rituse, zobrali mi krv, a poslal ma na rontgon a potom na sono, nakoniec ma poslal domov nech dôjdem ráno. Ráno tam bol ďalší, starší a ten mi dal dve infúzie a nejakú injekciu a zakázal mi jest, plus mi dal nejaké tabletky že zajtra mam dôjsť s vecami na príjem a urobia mi kolonoskopia. Tak som prišla na príjem a pozerali na mňa ako keby som padla z jahody, poslali ma na rektoskopiu :D nevedela som co to je, chvalabohu v čakárni plnej ľudí má hneď zavolali dovnútra, vonku všetci bledi ako steny. Nevedela som co ma čaká :D strkali mi také trubice do zadku a pozerali mi cez ne do neho :D amen tma :D ale nebolelo to, doktor bol strašný vtipkar, takže to dosť pomohlo odľahčiť atmosféru. Nakoniec ma poslali domov lebo tam nič také nenašli, na tretí deň krvácanie prestalo a kolonoskopiu mi robili iba ambulantne. A na nič chvalabohu na nej neprišli, skonštatovali že všetko je zo stresu, a odporučili zmenu práce ak som pod takým tlakom..takzr to je môj príbeh, ak chceš vedieť aj viac o priebehu kolonoskopie kľudne napíšem keď už som sa tká rozkecala :D

lienocka2808
4. aug 2020

@tana54 a naco chces kolonoskopiu pod narkozou, je to uplne v pohode vysetrenie, vobec netreba narkozu.

lenuliatko84
5. aug 2020

Ved ked nechces tak nechod preboha,ja som raz nesla na hadicku do zaludka.moj doktor ma objednal aj s tym ze na toto ja uz viac nepojdem a ani som nesla a nic sa nedialo

mery09
6. aug 2020

Bola som na kolonoskopii už 3 krát. Nie je to nič strašné, trochu nepríjemné, keď človek cíti niečo v čreve, ale takmer bezbolestné vyšetrenie. Ja by som narkózu ani oblbovačku nechcela. Je to viac o strachu ako o bolesti.

mery09
6. aug 2020

@tana54 Ak si už bola na gastroskopii, tak toto vyšetrenie je oveľa nepríjemnejšie ako kolonoskopia. Na gastroskopii má človek dáviaci reflex, pre mňa oveľa horšie ako kolonoskopia.

keira13
6. aug 2020

@tana54 bez neboj sa kolonoskopia vobec ale ze vobec nebolimne ju robili bez narkozy bez vsetkeho a to som sa bala ze to bude hroza 😀 a neni to nic natru ti zadok ty sa uvolnis lahnes nabok a je to rychlo nic hrozne !!!! Nepocuvaj ludi ze to boliani nic je touplne normal ... pred tym nejedz len vodu pi a si ok uplne !!!

pozitivka
22. aug 2020

Včera som bola na kolonoskopii a teda tvrdiť, že ťa to nemôže bolieť, je blbosť. Ja som horšiu bolesť v živote nazažila a to mám za sebou pôrod a nejednu operáciu, či traumu. Bolo to proste niečo príšerne. Ale je to vraj veľmi individuálne, uvidíš sama. Podotýkam, že som nedostala žiadnu injekciu proti bolesti, ani žiaden oblbovák. Keď som už revala od bolesti nech prestanú, tak mi len sestrička ležala na kolenách a kričala na mňa, že musím vydržať. Ani mi to nedokončili, došli len po poslednú slučku. Za mňa len v anestéze, ale opakujem, je to individuálne.

mery09
22. aug 2020

@pozitivka Som prekvapená tvojou skúsenosťou. Máš nejaký nález v črevách, resp. zápal čriev ? Ja musím pravideľne raz za 3 roky absolvovať kolonoskopiu , zatiaľ vždy s negatívnym výsledkom a môžem potvrdiť, že celé vyšetrenie bolo pre mňa vždy úplne bezbolestné a bez injekcie.
Bude to skutočne asi individuálne, ale aj tak si neviem predstaviť, ak nie je v črevách nález, nejaký nádor a črevá sú priechodné, tak čo môže ľudí tak bolieť. Hrubé črevo je dosť široké na miniatúrnu kamerku, veď aj stolica prechádza črevom a nie sú to bolesti. Pre mňa veľmi prekvapujúce, skutočne neviem.

pozitivka
23. aug 2020

@mery09 Nie, nemám žiadne problémy. Nález bol v poriadku. Bola som tam kvôli plánovanej operácií hemoroidov. Ale tým to nemohlo byť, lebo problémy začali až pri prechádzní tých slučiek. A tiež som nemala vôbec strach, lebo od známych som počula, že je to skôr nepríjemné, ako bolestivé. Ja som však skoro umierala od bolesti a to nepreháňam. Jednoznačne najtraumatickejší zážitok v mojom živote. Lekár povedal, že mám do pravého uhla tie slučky uložené, že ťažko cez ne prachádzal, tak asi preto. Mne bolo ale strašne aj po, pol hodiny som v bolestiach a pote presedela na záchode, každú chvíľu som mala pocit, že omdliem. A to som potom ešte 120 km domov šoférovala, ani neviem, ako som došla. Každopádne si treba zobrať doprovod, keďže nikdy človek nevie, ako to vypáli. Len moja skúsenosť, tiež by som tu radšej písala pozitívnu reakciu.

seraa
23. aug 2020

Ja som odmietla ale mala som ct aj magneticku ale nic ne nasli takze som nesla na ziadnu .. bola som aj na hadicu do zaludka /kameru ale moje telo sa tak bránilo (reflex zvracania) ze to doktorka to vzdala lebo sa bala, ze mi ublíži ... tieto zákroky su vacsinou v 80% zbytocne a nic aj tak nezistia .. vela ludi posielajú len tak akoby nic.. tipicke slovenské .. ale samozrejme ak su vazne problemy a uz urobili vsetko a daco nasli treba ist .

kata_rina25
17. máj 2023

@mery09 no povedala by som ze toto je velmi individualne teda... na som chuda mala a moje crevo bolo tak v bruchu pozliepane ze taku bolest som jakziv nezazila a to nechcem nikoho strasit.. ale citala som kopec taky h komentarov ako tvoj ze je to ok.. a skoro som tam skolabovala.. v tej bolesti som nedokazala dychat ani ten rajsky plyn co mi davali a ked som to konecne zacala nejak dychat tak im dosiel a nahradny nemali. Rodila som normalny porod bez epiduralky ale toto bolo horsie za mna.